De 10 meest bekende eetpatronen

Ieder mens heeft een ander eetpatroon en heeft andere overtuigingen als het op eten, gezondheid en ethiek aankomt. Ikzelf eet vegetarisch, liefst zo veel mogelijk veganistisch. Ik doe dit niet meer zoals vroeger vanuit mijn eetstoornis, maar puur en alleen voor het welzijn voor dieren én eerlijk is eerlijk, omdat dit mij een positiever gevoel geeft over mijzelf. Naast dat je vegetarisch of veganistisch kunt eten zijn er nog vele andere eetpatronen in groepen in te delen. Ikzelf ben eigenlijk niet zo van het plakken van etiketten, maar voor deze blog leek het me weleens leuk om op een rijtje te zetten welke etiketten er bestaan en wat die inhouden.

Mensen willen graag duidelijkheid over eetpatronen zodat ze je ergens kunnen indelen. Dat merk ikzelf ook. Er wordt mij regelmatig gevraagd of ik nu veganistisch ben of vegetarisch. Waarom is dat zo belangrijk? Waarom moet er per se een naam hangen aan de manier waarop ik eet. Ik eet gewoon wat ik graag eet en houd hierbij zoveel mogelijk rekening met mijn waarden en principes. Ja, ik draag wél leren schoenen. Ben ik nu hypocriet? Nee hoor. Ik heb nooit beweerd 100% diervriendelijk te zijn. Het is meer dat andere mensen mij willen indelen in een bepaalde catagorie om erna vragen te gaan stellen over “Waarom ik dan wel leren schoenen draag of graag een gekookt eitje eet”.

bron foto

Ik denk dat we met z’n allen wat minder etiketten moeten plakken en meer op onszelf moeten letten in plaats van op de ander. Doe wat goed en gezond voor jouzelf is. Vegetarisch of veganistisch eten is geen nieuw geloof, geen godsdienst waarbij je je aan regels moet houden. Jij bepaalt zelf hoe je eet en wat jouw regels zijn. 

Dit zijn de 10 meest bekende eetpatronen. Ik zal per eetpatroon kort toelichten wat het inhoudt en hoe en wat iemand zoal eet. Ik ben uiteraard benieuwd of jij al deze eetpatronen al kende. Per groep is er trouwens vaak weer een onderverdeling te maken, maar daar zal ik je in deze blog voor behoeden.

1. De vegetariër
Ik denk dat iedereen inmiddels wel weet wat je als vegetariër eet, alhoewel… ik kan me hier soms nog over verbazen. Ik krijg in restaurant of bij kennissen nog weleens de vraag of ik dan ook geen kip eet. Soms denken mensen daarnaast dat ik als vegetariër wel gewoon vis eet. Andere mensen denken weer dat je als vegetariër ook direct geen eitjes of vla eet. Maar goed, even voor de duidelijkheid: Wat eet een vegetariër nou wel en niet?

Als vegetariër eet je geen vlees, vis en gevogelte of andere producten waarvoor ze dieren slachten, zoals kaas van dierlijk stremsel. Als vegetariër eet je wel gewoon producten die van dieren afkomstig zijn, zoals een eitje, melk of yoghurt. 

Je kunt ook deels vegetarisch eten. Je kunt jezelf dan een semi-vegetariër noemen. Je wijkt dan van een aantal dingen af van de ‘gewone vegetariër’. Je eet dan bijvoorbeeld wel drop of gewone kaas. Het kan ook zijn dat je bijna geen vlees eet, maar wel insecten of af en toe vis. Een voorbeeld van een sei-vegetariër is een pescotariër.

2. De pescotariër
Een pescotariër is dus een voorbeeld van een semi-vegetariër, iemand die nét even anders grotendeels vegetarisch eet. Als pescotariër eet je geen vlees, maar wel vis. Ik heb dit lange tijd zo gedaan. Ik at zo nu en dan zalm en tonijn, maar verder geen vlees. Inmiddels eet ik ook geen vis meer, omdat ik mijn beweegreden om nog wel vis te eten (die zijn niet aaibaar en minder zielig?!) eigenlijk nergens op vond slaan.

3. De pollotariër
Een ander voorbeeld van een semi-vegetariër is de Pollotariër. Dit begrip kende ik eigenlijk helemaal niet! Als pollotariër eet je geen vlees en vis, maar wel gevolgte zoals kip en eend. Zo heb ikzelf in mijn eetstoornis periode lange tijd geen vlees maar wel kip gegeten. Dit deed ik puur omdat hier in mijn hoofd/volgens de eetstoornis gewoon minder vet/kcal in zat en niet omdat ik de kip minder zielig vond…

4. De flexitariër
Ook de flexitariër is een soort van semi-vegetariër. Als flexitariër eet je veelal wel vlees, vis en gevogelte, maar gewoonweg wat minder regelmatig als iemand die helemaal niet vegetarisch eet. Je eet bewust minder vlees, vis en gevogelte en houdt vleesvrije dagen. Je ziet dat dit wel iets is wat steeds meer mensen in Nederland doen. Een hele positieve ontwikkeling als je het mij vraagt!

bron foto

5. De veganist
Het veganisme is iets wat de afgelopen jaren enorm in ‘populariteit’ heeft gewonnen. Instagram staat er vol mee en je kunt boeken vol veganistische recepten kopen. Als je een veganistisch eet, eet je uitsluitend plantaardig producten. Sommige veganisten zeggen daarom nog weleens dat ze ‘plant-based’ eten in plaats van dat ze veganistisch eten. Dat wordt soms beter begrepen door omstanders.

Als veganist eet je dus net als vegetariër geen vlees, gevogelte en vis, maar ook geen producten die op welke manier dan ook afkomstig zijn van dieren, zoals zuivel, eieren of zelfs honing. Je kunt dit zover in je leven doortrekken als je zelf wilt. Denk hierbij aan verzorgingsproducten, kleding en make-up waarbij dieren betrokken zijn.

6. Glutenvrij
Dit eetpatroon heeft wat minder met overtuiging wat betreft dierenwelzijn e.d. te maken dan voorgaande eetpratronen. Er zijn best veel mensen de afgelopen jaren glutenvrij gaan eten. Hierover heeft onze diëtist reeds een blog geschreven: Glutenvrij eten. Dat zoveel mensen een gluten allergie hebben is ook al regelmatig in twijfel getrokken in het nieuws: Gluten allergie bestaat niet. Als je lijdt aan een eetstoornis is het altijd belangrijk om te onderzoeken wat écht een allergie of voedsel intolerantie is en wat het gevolg is van de eetstoornis.

Als je glutenvrij eet, eet je dus geen gluten, omdat je hier gevoelig voor bent of omdat je coeliakie hebt. Gluten zitten voornamelijk in granen zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. In heel veel voedingsmiddelen zit 1 van deze granen verwerkt, zonder dat je dat zo makkelijk kunt zien.

7. Suikervrij
Er zijn ook mensen die zo min mogelijk of volledig suikervrij eten. Het kan dat je enkel geraffineerde suikers vermijdt, maar het kan ook dat je alle toegevoegde suikers of zelfs alle soorten suikers vermijdt, zelfs de natuurlijke suikers in fruit. Het eten van minder tot geen suiker wordt veelal gedaan vanuit gezondheidsredenen.

8. Raw food
Over het eetpatroon “Raw Food” is een aantal jaar geleden en documentaire gemaakt die voor erg veel discussie zorgde: RAUW, omdat het niet gezond zou zijn en zorgt voor tekorten en ondergewicht. Raw foodisten eten enkel voedsel dat onbewerkt, ongekookt en niet verhit boven 42 graden is. Er wordt hierdoor vooral veel groente en fruit gegeten. 

bron foto

9. Macrobiotisch
Macrobiotisch eten hoor je weleens bij de grote celebrities. Het is ontstaan vanuit het boeddhisme en is gekoppeld aan een bepaalde levensvisie. Het gaat hierbij om tegenpolen die elkaar aanvullen en evenwicht creëren. Het is gebaseerd op de filosofie dat er in een mensenleven evenwicht dient te zijn tussen yin en yang. Mensen die macrobiotisch eten, eten geen zuivel, vlees en eieren en weinig bewerkte suikers. Zij eten wel veel volle granen, groenten, peulvruchten, zeewier en kleine hoeveelheden zaden, vruchten, vis en schaaldieren.

10. Paleo
Paleo is iets wat ik vaker heb gehoord, maar ik eigenlijk ook nauwelijks ken. Wat is het? Als je Paleo eet, eet je enkel onbewerkte voeding uit de natuur en je eet volgens het eetpatroon van de oertijd. Het paleolithisch dieet of jager-verzamelaardieet is gebaseerd op de veronderstelde voeding van de menselijke voorouders in het paleolithicum, een periode van 2,5 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden. Het is volgens sommigen meer een manier van leven, dan een eetpatroon. Je eet vooral groenten, fruit, vlees, vis, eieren en soms noten. Je eet geen granen. Vooral dit laatste is omstreden en zorgt voor veel discussie of wat wel en niet gezond is.

….nog ééntje extra dan:

11. Ayurveda
Oké, van Ayurveda had ik dus nog helemaal nooit gehoord. Blijkbaar is dit niet alleen een eetpatroon, maar ook een levenswijze die het welzijn van mensen wil verbeteren door lichaam en geest in balans te brengen. “Ayurveda is een traditionele geneeswijze inheems aan het Indiase subcontinent” Het is vrij ingewikkeld en het eetpatroon wordt hierdoor ook per persoon bekeken. Er ligt veel nadruk op een gezonde spijsvertering, de vertering van voeding en afvoeren van afvalstoffen. De Ayurveda kent honderden eetrichtlijnen voor verschillende typen mensen. Een aantal v.d. belangrijke algemene voedingstips volgens Wikipedia zijn:

Dagelijks op regelmatige tijden drie verse maaltijden nemen. De lunch is de grootste maaltijd van de dag; ontbijt de kleinste. Water warm drinken; met regelmaat kleine slokjes warm water. Warm eten: altijd vers, uit eigen streek, goed gaargekookt. Vooral voedsel eten dat de hoogste dosha’s kalmeert. Geen alcohol en/of koffie. Meditatie is een effectief alternatief. Voorzie iedere maaltijd van de zes smaken: Zoet, zuur, zout, bitter, scherp, samentrekkend

Welke eetpatronen kende jij (niet) en wat spreekt jou aan?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

13 reacties op “De 10 meest bekende eetpatronen”

  1. hmmm ok ik ben dus een pescotariër Macrobiotisch veganist? hahaha ik eet plantaardig afgezonderd van af en toe een eitje en ik eet veel peulcruvhten, volle granen, groenten, fruit en zaden. en ik ben dol op zeekraal zo af en toe.

    vind stempels kleven op eten niet goed, zo voelt het heel beperkt en kan je je eigen manier van eten niet vinden omdat bepaalde dingen niet mogen.

  2. Goed dat je dit artikel schrijft. Het viel mij hier ook op dat er veel opmerkingen onder blogs worden geschreven over iemands eetpatroon of keuzes.

    Toevallig ken ik ze allemaal, maar ik herken mij het meest in jouw keuze rondom eten. Ik ben ook al 10 jaar vegetariër, maar ben steeds meer bewuster over het eten en de aarde gaan denken. Het grootste deel van de dag eet ik plantaardig, maar zo hou ik ook van af en toe een eitje bij de lunch, vegetarische kaas op mijn brood of een heerlijk ijsje. Ook vind ik het steeds belangrijker om producten te eten die ‘puur’ zijn, die niet 88473 toevoegingen hebben. Dat betekent niet dat ik de andere producten niet eet, maar wel met mate. De bewustwording rondom het eten en het effect op dier en aarde vind ik een positieve ontwikkeling.

    Ik eet waar ik mij prettig bij voel en niet om in een hokje van veganist of vegetariërs te worden geplakt en dat hoef ik ook niet.

  3. Ik eet geen tarwe of koemelk ivm anafylaxie. Ik heb een hele lange tijd vegetarisch gegeten, maar dat is nu geen doen meer.

  4. fijn dit artikel!! ben het helemaal mee eens dat mensen niet te veel naar een ander moet kijken, maar vooral gewoon voorzichzelf moet kijken naar de keuzes die je maakt qua eetpatroon. Voor sommige mensen, of in mijn geval, is het niet eens een bewuste keus geweest om geen enkele dierlijke bron of waar iets dierlijks in zit verwerkt te consumeren.

  5. Volgens mij reageren mensen vaak zo omdat ze zich aangevallen voelen als je zegt dat je vegetariër bent. Alsof je hen dan verwijt dat ze wél vlees eten. Ze gaan dan direct in de verdediging door je te willen ‘pakken’ op je leren schoenen of je eitje.

    Dat merk ik zelf tenminste als mijn vegetarische leefstijl ter sprake komt.

  6. ik eet semi vegetarisch
    en ik reageer niet meer op reactie van andere, ik voel me gezond en mijn lichaam is ook gezond.
    Mijn omgeving hun commentaar lach ik dan eens mee.

  7. Vegetarisch of veganistisch kun jij helemaal niet zijn, want jij bent zelf ook gewoon van vlees en bloed. 😉

  8. ik eet soms vlees. als ik bij mensen eet, eet ik wat de pot schaft. Dat scheelt gezeik. Niet dat ik het daarom doe maar dan heb ik mn vlees weer gehad voor die week en krijg ik ook nog eens geen irritante vragen. twee vliegen.. in een klap. Daarnaast eet ik zo min mogelijk onbewerkte dingen, suikers.

  9. Best apart: aan het begin van de blog wordt de nadruk gelegd om buiten de hokje te denken om vervolgens 11 hokjes te beschrijven… of ben ik de enige die dit zo ziet?

  10. Ik eet een beetje hetzelfde als jij. Vegetarisch en veel richting veganistisch. Maar ergens kan ik wel begrijpen dat mensen er een label op willen plakken, dat maakt het makkelijker om rekening te houden met jouw eetgewoontes en zegt vaak iets over jou als persoon: wat maakt dat je op een bepaalde manier wilt eten? Overtuiging? Ziekte? Vind je bepaalde dingen gewoon niet lekker? Je leert iemand daar een beetje door kennen. Maar wat ik wel irritant vind, is als mensen mijn keuze niet respecteren en blijven aandringen dat ik een hapje moet proeven van dat heerlijke vlees of vis. “Je weet echt niet wat je mist!” Na een derde keer vind ik het dan echt moeilijk om me in te houden. Het gaat mij namelijk helemaal niet om de smaak, maar omdat ik moeite heb met het idee om een dood dier te eten, maar als je dat aan tafel zegt, klinkt dat ook weer niet zo netjes. Helaas zien veel mensen andere eetgewoontes nog steeds vaak als iets geks, terwijl ik denk dat die verschillen prima naast elkaar kunnen bestaan.

  11. Ik heb een eetwijze op maat, bepaald door allergie en intoleranties.
    Het elkaar oordelen op de manier van eten is zo oud als wat!!
    Jezus heeft er al iets over gezegd .

    Ik heb door mijn gezondheidsklachten verschillende manieren van eten geprobeerd, maar het enige wat echt werkte was naar mijzelf luisteren en naar mijn eigen lichaam. ,Want je zult op verschillende fases/momenten in je leven behoefte hebben aan heel andere soorten eten.dan in een bepaald dieet wordt toegestaan. Je krampachtig vasthouden aan een eetwijze,bijna als richtlijn in je leven, is naar mijn idee gewoon een beetje (nogal)onzin .En anderen veroordelen die deze houvast niet nodig hebben is nog dommer vind ik. 😉

    Bewust omgaan met je lichaam, het milieu en dieren vind is wel belangrijk.Maar het is ons hele economische /commerciële systeem wat ons kapot maakt en niet zozeer het af en toe eten van bijvoorbeeld een stukje vlees.

  12. Super interessant deze blog, vooral omdat ik vaak wel termen hoor vallen wat betreft manier van eten maar niet de tijd neem me er in te verdiepen. Wij zijn niet zo bijzonder 😉 Maar we eten echt via de schijf van 5, en niet meer dan 80/100 gram vlees per dag. En ook zijn er dagen dat we er voor kiezen vlees weg te laten. Een vegetarische vervanger vinden we dan heerlijk. Er is daar tegenwoordig zoveel keuze in.
    Groenten en fruit staan hoog in het vaandel alleen best moeilijk om onze zoon te blijven motiveren om een stuk fruit te pakken in plaats van iets “lekkers” .In ieder geval zijn we wel bewust bezig met eten en dat is heel fijn. Daarnaast respect voor iedereen zijn manier van eten.

  13. Interessant artikel! Ik bekeek het filmpje RAUW…. sorry hoor maar hoe eetgestoord is dat? Dat de mama die keuze heeft gemaakt, oke maar haar zoontje er zo ook mee opvoeden vind ik niet echt verantwoord… Je kweekt er een eetfobie mee. Het kind zegt in het filmpje dat hij denkt dat je dik wordt van een hamburger. Dat rauw gedoe vind ik veel te ver gaan maar dat is natuurlijk mijn mening. Zelf eet ik vegetarisch en af en toe kip omdat ik moet. Maar mijn eetstoornis heeft hier ook deels mee te maken daar ben ik eerlijk in. Ieder zijn ding vind ik!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *