In het leven worden we constant geconfronteerd met het maken van keuzes. Dit is in veel gevallen best moeilijk en hoe komt dat? Omdat de beslissing voor het ene iets anders uitsluit. De ene keer gaat het maken van keuzes mij makkelijker af dan de andere keer… er zijn dagen dat ik bijvoorbeeld aan het lunchen ben met een vriendin en gewoon echt niet weet wat ik wil bestellen. Ik blijf dan constant twijfelen want als ik dat ene neem, kan ik het andere niet proeven. Een aantal vriendinnen van mij hebben dit ook en dat komt goed uit, we kunnen dan namelijk gewoon delen waardoor ik niet hoef te kiezen…
Goed opgelost, maar er zijn genoeg keuzes die je wel gewoon moet maken in het leven en dat is lang niet altijd makkelijk. Want hoe gaat het dan als je spijt krijgt? Of constant denkt aan hoe het was geweest als je een andere keuze had gemaakt?
♦ Ouder worden en keuzes maken
Naarmate ik ouder werd, ging ik steeds meer beseffen dat mijn keuzes belangrijker werden. Als je op je zestiende een relatie krijgt met iemand dan hangt er minder van af dan als je 28 bent en met een nieuwe relatie start. Althans, zo heb ik het naarmate ik ouder werd wel ervaren. Toen 1,5 jaar geleden mijn relatie eindigde, had ik het gevoel dat mijn volgende vriend echt degene zou moeten zijn met wie ik kinderen zou krijgen en zou gaan trouwen. Ik voelde de druk van het ouder worden, van dingen die ik nog wilde en de toekomst die ik voor mij zag. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de keuze die je maakt voor een studie. Het is geen drama als je de verkeerde opleiding kiest of uiteindelijk stopt omdat je iets anders wil gaan doen, maar het is in principe wel een keuze die ontzettend belangrijk is en richting geeft aan jouw leven.
Inmiddels probeer ik mij wel bewust te zijn van het feit dat ik ook ouder word en dat mijn keuzes nu over het algemeen belangrijker zijn dan vroeger, maar ik geniet ook van mijn leven. Ik wil niet nu al bezig zijn en mij vastleggen voor de rest van mijn leven. Je weet nooit hoe het leven loopt. Relaties die nu de beste lijken kunnen uiteindelijk ook nog overgaan en uiteindelijk kun je er ook nog achter komen dat je toch niet het goede vakgebied hebt gekozen. Wel vind ik het maken van keuzes nu moeilijker dan vroeger. Ik moet steeds vaker de overweging maken of ik dat echt wil. Want het ene beslissen, sluit iets anders uit.
♦ Niks willen missen
Net als ik, hebben veel vrouwen en wellicht ook mannen het gevoel dat ze niks willen missen. Ik vind heel veel leuk en kan van heel veel blij worden en daarom probeer ik ook zo veel mogelijk te doen. Dit zorgt er voor dat ik het vaak heel druk heb en veel van mijn vrije tijd is ingepland. Maar als ik dan een avondje naar de stad ga met vriendinnen, betekent dat dus dat ik niet lekker op de bank kan liggen en een serie kan kijken… en daar keek ik ook zo naar uit. Andersom is dat natuurlijk ook het geval. Op het moment dat ik dan van mijzelf even een avondje moet uitrusten en niks moet plannen, komen er ineens allerlei vrienden met leuke plannen voor die avond. Soms laat ik mij dan toch overhalen omdat het bijvoorbeeld al lastig is om met bepaalde mensen af te spreken in verband met drukke agenda’s en omdat ik er toch wel veel zin in heb. Op andere momenten besluit ik om toch thuis te blijven omdat ik mij bijvoorbeeld verheugd had op een avondje alleen met een leuke serie en lekker eten. In veel gevallen is dat prima, maar tegelijkertijd weet ik dan wel wat ik mis. Zeker wanneer ik later geconfronteerd word met de leukste verhalen of foto’s op Social Media vind ik het dan soms wel moeilijk dat ik het heb gemist. Ik kan dan ook minder blij zijn met mijn keuze om lekker iets anders te doen terwijl ik dan ook gewoon een fijne avond heb gehad.
♦ Dingen missen en een eetstoornis
Wanneer je een eetstoornis hebt, komt het misschien regelmatig voor dat je dingen moet missen. Zo kan het zijn dat je weinig zin hebt om dingen te ondernemen en dat je daardoor veel overslaat. Het hoeft dan niet perse lastig te zijn dat je dingen mist. Toch kan je ondanks dat je er dan zelf voor kiest om iets niet te doen omdat je geen zin hebt, toch achteraf balen dat je het niet hebt gedaan. Je kunt jezelf dan gaan verwijten dat je het gewoon had moeten doen en dit kan voor schuldgevoelens, boosheid of verdriet zorgen.
Ook angst kan een reden zijn om dingen niet te doen en dus te missen. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn om te eten in het openbaar of in het bijzijn van anderen en daarom vermijd je de eet-afspraakjes met vriendinnen. Je durft het niet en je beslist daarom om er niet bij te zijn, maar tegelijkertijd kan je je hier ontzettend rot door voelen. Eigenlijk vind je van jezelf dat dat moet kunnen, je baalt ervan dat je ook de gezellige momenten mist, je bent bang dat je anderen teleurstelt, etc. Daarnaast kan het kampen met een eetstoornis er voor zorgen dat je je sneller isoleert van de buitenwereld. Je bent daar op gefocust en eigenlijk heb je daar je handen vol aan. Misschien gaat het afsluiten onbewust, maar het komt ook geregeld voor dat hier bewust voor gekozen wordt om maar in dat veilige wereldje te kunnen blijven, zonder dat je anderen tot last bent of dat zij zich er mee gaan bemoeien. Isoleren zorgt er echter vaak voor dat je je sneller buitengesloten voelt, dat je de connectie met de buitenwereld kwijt raakt en dat het eigenlijk alleen maar slechter gaat. Het is een ongezonde situatie die je niet verder gaat helpen.
Door je eetstoornis kan het ook zijn dat je dingen als studie en werk moet missen. Het kan zijn dat je er even uit moet omdat het te slecht met je gaat of omdat je het niet kunt combineren met therapie. En dit terwijl jouw vrienden en klasgenootjes wel gewoon door gaan met dat leven. Ik denk dat het belangrijk is om te beseffen dat het niet voor altijd is. Dit is nu dan even hetgeen dat noodzakelijk is om er voor te zorgen dat het weer beter gaat en je deze dingen wel weer kunt oppakken. Iedereen maakt dingen mee in het leven waardoor het soms niet loopt zoals je wilt en waardoor je soms een andere weg in kan of moet slaan.
♦ Buitensluiten en vertrouwen
Wat zit nou eigenlijk achter de angst om dingen te moeten missen? Voor mij heeft dat denk ik voor het grootste deel te maken met het feit dat ik gewoon heel veel leuk vind en het dan soms moeilijk vind om bepaalde keuzes te maken. Ik ben dan bang dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt en dat ik iets heel leuks gemist heb. Ook kan de angst om buitengesloten te worden ten grondslag liggen aan de angst om dingen te moeten missen. Wanneer je meerdere keren dingen mist, bijvoorbeeld nooit naar eetafspraken gaat en jouw vriendengroep vaak op pad gaat zonder jou, kan het inderdaad zo voelen en soms kan het ook wel het geval zijn. Niet omdat zij dat per se willen, maar omdat dat een nieuwe situatie is. Mensen die veel tijd met elkaar doorbrengen delen ook veel en wanneer jij er één keer van de tien keren bij bent, weet je soms niet waar het over gaat en mis je gemeenschappelijke herinneringen. Dit hoeft echter helemaal niet het geval te zijn wanneer je soms eens besluit iets anders te gaan doen. Er is namelijk niemand die altijd overal bij is. Dat kan helemaal niet. Het is belangrijk om ook een beetje vertrouwen te hebben. Je hebt een keuze gemaakt en sta daar dan ook achter, wat er ook gebeurt. Vertrouw er op dat jouw vrienden je echt niet direct minder leuk vinden als je een keertje voor iets anders kiest.
♦ Alleen maar dingen doen om niks te missen
De angst om dingen te missen kan bij sommige mensen zo ver gaan dat zij alleen maar dingen gaan doen om het maar niet te missen. Zelf ervan genieten is er dan soms al niet meer bij. Je bent alleen maar bezig met zoveel mogelijk doen in een korte tijd om er maar bij geweest te zijn, mee te kunnen praten, etc. Je bent daar dan niet omdat je dat zelf echt wil. Daarnaast komt het dan ook vaak voor dat je dingen half doet. Je bent even een uurtje op een verjaardag om daarna door te gaan naar een afspraak met iemand anders om vervolgens uit te gaan met je vriendinnen. Heb jij dan het gevoel dat je er echt bent geweest en hebben anderen dan dat gevoel?
TIPS
Ik snap de angst om dingen te missen als geen ander. Als het gaat om niet te missen nieuwe trends, ben ik er niet zo gevoelig voor maar wel als het gaat om belangrijke keuzes in het leven en leuke dingen die je kunt doen. Het is zo zonde om hier zoveel mee bezig te zijn… zoals ik al aangaf is het onmogelijk om niks te missen en het is dan zo zonde om daar eigenlijk alleen mee bezig te zijn dan dat je geniet van het moment, van de dingen die je doet en de keuzes die je hebt gemaakt. Hieronder een aantal tips!
* Iedereen moet keuzes maken dus mist dingen
Probeer allereerst te beseffen dat jij niet de enige bent die keuzes moet maken en weleens iets mist. Dat is namelijk iets wat iedereen moet en iedereen moet weleens iets afzeggen of kan iets niet doen. Die gedachte kan het al een stuk minder erg maken.
* Vervang het woord ‘missen’ door ‘overslaan’
Dingen moeten missen klinkt heel vervelend en het geeft eigenlijk al direct een naar gevoel. Vervang dit woordje voor jezelf eens door ‘overslaan’. Dit klinkt in ieder geval alsof je het zelf meer in de hand hebt en een bewuste keuze hebt gemaakt.
* Maak minder afspraken en geniet meer
Het overal maar bij willen zijn en je hier ook naar gedragen, gaat je op gegeven moment opbreken. Het is juist belangrijk dat jij in het leven dingen doet die je leuk vindt en waar jij blij van wordt en dat je je niet laat leiden door angst. Maak meer doordachte keuzes door bijvoorbeeld ook minder af te spreken maar er wel meer tijd te hebben op het moment dat je wel afspreekt. Hierdoor worden momenten, herinneringen en relaties alleen maar intenser en is het ook niet meer zo erg als je een keertje niet kunt of voor iets anders kiest.
* Stel jezelf kritische vragen
Op momenten van twijfel of wanneer je baalt van de keuze die je hebt gemaakt omdat je bijvoorbeeld op Facebook allemaal leuke foto’s voorbij ziet komen van een feestje dat je hebt gemist, is het goed om jezelf wat kritische vragen te stellen. Je kunt hierbij denken aan vragen als: ‘wie wil ik zijn?’ ‘Wat was mijn reden om de andere keuze te maken?’ etc.
* Onzeker door social media? Ga het gesprek aan!
Wanneer je onzeker wordt door verhalen of foto’s op Social Media, is het goed om hier ook eens kritisch naar te kijken. Hoe vaak gebeurt het nou dat Social Media alleen gebruikt wordt om de positieve dingen te delen? Toon de volgende keer dat je diegene ziet eens interesse in hoe het was. Op die manier kun je misschien blij voor diegene zijn maar je kan er zo ook achter komen of het echt zo leuk was. Het zal niet de eerste keer zijn als iemand dan bekent dat het eigenlijk toch niet zo leuk was maar dat er gewoon leuke foto’s zijn gemaakt.
* Daag jezelf ook uit
Wanneer je een eetstoornis hebt en je het liefste bijvoorbeeld eetmomenten ontwijkt, kun je hier zoals ik al eerder schreef een naar gevoel van krijgen. Zeker achteraf komen dit soort gevoelens geregeld voor. Probeer jezelf ook eens uit te dagen. Onder welke voorwaarden zou je wel met vriendinnen willen eten? Zou je het bijvoorbeeld wel durven als je van te voren weet wat er gegeten wordt of als je zelf iets mee kunt nemen? Je hoeft niet alles te missen en je er vervolgens rot over te voelen. Soms zijn er meer mogelijkheden dan je in eerste instantie denkt.
Ben jij weleens bang om dingen te missen?
Geef een reactie