De Bascule: dagbehandeling en kliniek

Het vorige artikel over een behandeling bij De Bascule komt uit 2011. Er is inmiddels heel veel veranderd. Daarom hier een update zodat je een beter beeld krijgt van hoe een behandeling er op de Bascule uitziet. Bij De Bascule kan je terecht op de polikliniek, de vijfdaagse dagbehandeling of in de kliniek. De deeltijd afdeling is sinds kort gesloten.

Kliniek San Francisco
In het begin van de behandeling krijg je twee mentoren toegewezen waar je wekelijks gesprekken mee hebt. Als ze er niet zijn kan je natuurlijk ook bij de andere sociotherapeuten terecht. Daarnaast heb je elke week een gesprek met je diëtiste en als je hiervoor al een behandelaar hebt gehad op de polikliniek of elders voor bijvoorbeeld CGT, EMDR of andere individuele therapieën, dan gaan die gesprekken gewoon door.

De eetstoornis kliniek van De Bascule werkt sinds een paar maanden ook met fases. De vier fases zitten in principe hetzelfde in elkaar als bij de meeste andere klinieken in Nederland.

Fase 1: Je start in fase 1: de somatische fase. Je hebt dan eigenlijk nog bijna geen vrijheden. Omdat De Bascule zo nauw samenwerkt met het AMC, kan het zo zijn dat je wekelijks Bloed moet laten prikken en een ECG moet laten maken. Daarnaast heb je ook dagelijkse controles. Je mag nog niet bewegen en je neemt nog geen deel aan therapieën of de educatieve voorziening. Je wordt elke dag gewogen en je eetlijst wordt om de dag opgehoogd. Ook moet je na elk eetmoment rusten onder een dekentje in de woonkamer. Meestal mag je na ongeveer één tot twee weken naar de volgende fase.
Fase 2: In fase 2 mag je een kwartier bewegen en doe je mee aan groeps-CGT, aandacht en ontspanning en educatieve voorziening. Ook hoef je alleen nog maar na de hoofdmaaltijden te rusten onder een dekentje en je wordt gewogen op maandag en donderdag. Als je per week genoeg aankomt mag je naar de volgende fase.
Fase 3: In fase 3 mag je een half uur bewegen, je mag helpen met corvee en je kan meedoen met PMT. Je begint met het opbouwen van schoolwerk, gaat met verlof naar huis en doet oefenmomenten met je ouders. Je hoeft dan alleen maar op maandag te worden gewogen. Het is wel belangrijk dat je genoeg aankomt elke week.
Fase 4: Fase 4 is de ontslagfase. In deze fase mag je vrij bewegen en je eigen sport weer oppakken. Verder ga je gewoon door met alle therapieën in de kliniek en bouw je langzaam af naar de dagbehandeling of de polikliniek. Aan het einde van deze fase heb je een ontslaggesprek waarin je het gaat hebben over je vervolgbehandeling. Meestal ga je door naar de dagbehandeling op De Bascule en als je van ver komt, kan je in je eigen provincie verder met de behandeling. Je zit ongeveer voor drie maanden op de kliniek.
Reservefase: Als je niet genoeg aankomt, kom je in de reserve fase. Meestal krijg je dan een ophoging van je eetlijst en ga je qua beweging een fase terug. Je mag wel deel blijven nemen aan de therapieën. Zodra er in je gewicht weer een stijgende lijn zit, mag je terug naar de fase waar je voorheen in zat.

Weekindeling
Maandag:
Groeps-CGT, Patiëntenbespreking, Doelengroep
Dinsdag: PMT, Aandacht & Ontspanning, Bezoekavond
Woensdag: Nieuws kijken
Donderdag: Psycho-educatie(om de week Ixta Noa), Bezoekavond
Vrijdag: Om de week collectief verlof (na 20:00 tot zaterdagochtend 08:00 gesloten) op vrijdag gaan de meeste jongeren vanaf fase 2 naar huis.
Zaterdag: Bezoekdag
Zondag: Bezoekdag

Elke dag is er van 13:45-14:45 educatieve voorziening voor de kliniek en dagbehandeling samen, behalve op vrijdag en in het weekend.

Eettijden
Onbijt: ma-vrij 08:30-09:30, za-zo 09:00-09:30
Ochtendtussendoortje: 11:00-11:20
Lunch: 12:45-13:15
Middagtussendoortje: 15:45-16:05
Avondeten: 17:45-18:15
Avondtussendoortje: 20:00-20:20

Dagbehandeling Santiago
Ook op de dagbehandeling is er veel veranderd. De dagbehandeling is elke doordeweekse dag van 10:30 tot 17:00 geopend. Je doet er drie eetmomenten met de groep: het ochtendtussendoortje (11:00-11:20), de lunch (13:00-13:30) en het middagtussendoortje (15:00-15:20). Als het avondeten thuis niet goed gaat, kan je dit in geval van nood alsnog op de afdeling doen. Je krijgt aan het begin van je behandeling een mentor toegewezen. Met hem/haar heb je één keer per week een individueel gesprek. Alle sociotherapeuten op De Bascule doen hun werk graag en je kunt altijd om een extra gesprek vragen als je dat wil. Er wordt veel geoefend met spannende en moeilijke dingen op de dagbehandeling. De behandeling duurt gemiddeld tussen de twee en vier maanden.

Weekschema therapieën
Maandag:
Op maandag is er een weekendnabespreking waarin je vertelt hoe het weekend voor jou is verlopen. Later op de ochtend krijg je Groeps-CGT. Dan vul je een g-schema in over een lastig of fijn moment wat al gebeurd is of nog moet komen en dat wordt besproken in de groep. Ook is er doelengroep. Je bedenkt dan een weekdoel waar je de rest van de week aan gaat werken.
Dinsdag: ‘s Ochtends is er PMT waar je door middel van beweging en oefeningen op een positieve manier om leert gaan met je gevoelens. Aan het eind van de middag wordt er aandacht & ontspanning in een gymzaal gegeven. Het lijkt een beetje op yoga en je doet allemaal oefeningen voor je ademhaling en concentratie.
Woensdag: Op woensdag bedenk je wat je die week voor exposure wilt oefenen. Denk aan moeilijke producten, variëren van je eetlijst of op openbare plekken eten. Dit oefen je dan op maandag, vrijdag en woensdag.
Donderdag: Aan het eind van de middag komt er een ervaringsdeskundige van Ixta Noa. Ze geeft de psycho-educatie aan de groep en er kunnen dan vragen gesteld worden over bepaalde onderwerpen en daar wordt met de groep over gepraat.
Vrijdag: ‘s Middags wordt er creatieve therapie gegeven. Daar wordt van alles gemaakt onder begeleiding van twee artistieke mensen.

Daarnaast is er elke dag een dagopening en een dagafsluiting. Er wordt een kwartier per dag gewandeld om 14:45 na educatieve voorziening als het weer goed is.

Sinds kort wordt er voor alle eetstoornis groepen klimtherapie gegeven waarbij je gaat klimmen in een klimhal in Amsterdam-West. Dit wordt gegeven door de therapeut van PMT. Je kunt hier echter alleen aan meedoen als dat medisch verantwoord is.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

20 reacties op “De Bascule: dagbehandeling en kliniek”

  1. Ik heb 3 jaar geleden op de dagbehandeling en deeltijd van de Bascule gezeten, en het is inderdaad een hoop verandert zeg! Hoop nieuwe therapieën, geen avondeten meer op de dagbehandeling, maar tussen de 2-4 maanden (was eerst minstens 6.) Ineens fase’s.. Ik hoop dat deze veranderingen allemaal positief uitpakken en de behandeling een stuk beter maken als dat ik hem heb ervaren een paar jaar geleden.

  2. Zelf heb ik bij de Bascule gezeten en zat midden in deze verandering.Het was toen een hele erge rommel met al die veranderingen.Zelf heb ik de Bascule niet als goed ervaren Helaas.De methode met bijvoorbeeld de dekentjes werkte bij mij niet goed. Ook was er weinig echte therapie en geen richtlijn.Hopelijk komt met dit fase plan meer duidelijkheid

  3. Is de Bascule alleen voor jeugd trouwens? Verder lijkt de indeling heel erg op die van de kliniek waar ik opgenomen was.

  4. Er is inderdaad echt veel veranderd. Ik ben een paar jaar geleden twee keer opgenomen geweest in de Bascule en vond de behandeling toen niet erg goed. Zo te lezen is het er wel een stuk beter op geworden!

  5. De behandeling is idd alleen voor jeugd van ongeveer 12-17 jaar, maar soms wordt er een uitzondering gemaakt.

  6. Wow, dit klinkt echt 100x anders dan toen ik er 4 jaar geleden zat.. Hopelijk is het een positieve verandering!

  7. Ik heb in 2012 bij Bascule gezeten op de dagbehandeling. Ik heb het niet erg goed ervaren. Ik had erg weinig gesprekken met mijn socio en voelde me niet begrepen. Misschien wordt het wel beter door de veranderingen.

  8. Ik moet hier heen. 🙁

  9. Jeetje zeg, dit is wel even anders dan het was! Ik zat er in 2010-2011, en toen vond ik het allemaal niet erg professioneel, weinig therapie, weinig tijd voor gesprekken en slordig vormgegeven. Ik heb er zeker wat geleerd, maar een hele positieve ervaring vond ik het zeker niet. Hoewel ik het er ook wel naar mijn zin heb gehad hoor en de socio’s waren erg aardig! Deze veranderingen klinken veelbelovend, ik hoop dat de behandeling hierdoor effectiever zal zijn en meer resultaat geeft, en prettiger is.

  10. Ik ben in 1984 opgenomen op de paaz, toen al kreeg ik deze therapievorm volgens mij is er nog niet veel verandert, jammer er zijn genoeg mogelijkheden zoals werken met ervaringsdeskundigen, maar vooral thuis begeleiding na de opname.

  11. Ik vind dat ze veel veranderingen hebben doorgemaakt ten positieve van een behandeling!
    Wou dat ze dit 5/4 jaar geleden hadden al ben ik nu ook gekomen waar ik wil zijn.

    Wel heel bijzonder om dit artikel juist vandaag te lezen aangezien ik 5 jaar geleden opgenomen werd bij de Bascule.

  12. Veel beter dan die ursula kliniek deze heeft zelfs leuke dingen

  13. Wow zeg, er is heel veel verandert. ik ben zelf in 2011 opgenomen en heb de behandeling als onprettig ervaren. Hoewel het me zeker verder heeft geholpen. Ik denk het fase plan een goed idee is, zodat je als ‘patiënt; ergens naar toe kan werken.

  14. Hopelijk stoppen ze dan ook met het afwegen van eten.Daarmee geef je de eetstoornis alleen maar controle

  15. @anoniem
    Mee eens, dat afwegen is echt niet bevorderend. Het is nu 4 jaar later en helaas is het nog steeds een gewoonte die elke keer terug komt als het weer minder goed gaat. Het geeft een gevoel van controle, en dat hebben zij eigenlijk alleen maar gestimuleerd!
    Dus inderdaad, hopelijk is dat ook verleden tijd geworden in de behandeling!

  16. Ik heb er in 2012 gezeten, en hoewel ik er eerst (dacht) dat ik goed werd geholpen, vind ik dat ze niet goed rekening houden met hoe slim een eetstoornis is én hoe hij werkt. Als je echt heel diep zit is het een supergoede plek om weer back on tract te komen, maar ze als je weer een beetje bij zinnen bent gekomen vind ik dat ze me te veel terug hebben gehouden waardoor mijn eetstoornis uiteindelijk nog veel sterker en sluwer is gewordend dan hij was. Daarbij denk ik ook dat het vooral geschikt is voor wat jongere kinderen, als je wat ouder bent ben je daar gewoon niet op je plek. Ik zou voor de wat oudere jongens en meiden eerder novarum aanraden, daar is de manier van aanpak gewoon veel volwassener. Dat is niet per se beter, het is gewoon anders en het ligt eraan op wat voor moment je zit in je leven (dus hoe oud je bent) én hoe ver je bent in je eetstoornis wat de beste plek is. Ik zou dus vooral zeggen, de wat jongere kinderen die een hele ernstige eetstoornis hebben wat hun dagelijkse leven onmogelijk maakt zijn op hun plek in de kliniek, maar ALSJEBLIEFT vraag op tijd (!!) om door te stromen naar de dagbehandeling of een andere plek. Tenminste, dat is mijn ervaring en ook van vele kliniekgenoten die ik goed ken en sommige nog spreek. Dat was echter wel 2012 (en 2013), houd dat in gedachte. Bovendien is het voor iedereen anders. Ik wilde gewoon delen hoe het voor mij was, hopend anderen te kunnen helpen. X

  17. Een vriendin van me zit op dit moment in de kliniek. Dit artikel geeft me vertrouwen in haar opknappen en behandeling. Hoewel de andere berichten niet erg positief klinken over de oudere behandeling hoop ik dat de veranderingen zo drastisch zijn dat zij en iedereen die er nu in zit, er gezond en blij uit komt.

  18. Ik moet hier maandag heen voor vier weken, ik ben nu nog in het ziekenhuis en als ik naar de kliniek ga ben ik drie weken opgenomen geweest in het ziekenhuis, dit omdat m’n hart was laag ik was bijna overleden en m’n nieren waren niet meer goed dit allemaal door de eetstoornis ik vind het nog heel lastig om te eten en als ik heb gegeten ben ik daarna depressief ik heb ook een sonde gehad (slangetje in je neus die voeding pompt naar je maag) hierdoor ben ik aangekomen maar het gaf mij een gevoel dat ik geen macht meer over wat ik at had en dat was ook zo dus ik had besloten op zelf te gaan eten zodat de sonde eruit ging en dat ik weer m’n eigen macht terug had maar get GGZ heeft besloten mij toch naar een kliniek te sturen omdat ze weten dat ik thuis niet ga eten en weer veelste veel ga sporten. Ik ga maandag dus naar die kliniek, maar ik ben zo onzettend zenuwachtig!
    Maar het is jammer dat niemand hier in 2015 er heeft gezeten want ik ben heel benieuwd hoe het daar is!

  19. hee @lorraine ik heb er nog in 2015 gezeten! zit je nu al op san fransisco?

  20. Ondertussen is er weer veel verandert, de woensdag is bijv gewoon weg bezuinigd, dan moet je gewoon naar huis

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *