Het vorige artikel over een behandeling bij De Bascule komt uit 2011. Er is inmiddels heel veel veranderd. Daarom hier een update zodat je een beter beeld krijgt van hoe een behandeling er op de Bascule uitziet. Bij De Bascule kan je terecht op de polikliniek, de vijfdaagse dagbehandeling of in de kliniek. De deeltijd afdeling is sinds kort gesloten.
Kliniek San Francisco
In het begin van de behandeling krijg je twee mentoren toegewezen waar je wekelijks gesprekken mee hebt. Als ze er niet zijn kan je natuurlijk ook bij de andere sociotherapeuten terecht. Daarnaast heb je elke week een gesprek met je diëtiste en als je hiervoor al een behandelaar hebt gehad op de polikliniek of elders voor bijvoorbeeld CGT, EMDR of andere individuele therapieën, dan gaan die gesprekken gewoon door.
De eetstoornis kliniek van De Bascule werkt sinds een paar maanden ook met fases. De vier fases zitten in principe hetzelfde in elkaar als bij de meeste andere klinieken in Nederland.
Fase 1: Je start in fase 1: de somatische fase. Je hebt dan eigenlijk nog bijna geen vrijheden. Omdat De Bascule zo nauw samenwerkt met het AMC, kan het zo zijn dat je wekelijks Bloed moet laten prikken en een ECG moet laten maken. Daarnaast heb je ook dagelijkse controles. Je mag nog niet bewegen en je neemt nog geen deel aan therapieën of de educatieve voorziening. Je wordt elke dag gewogen en je eetlijst wordt om de dag opgehoogd. Ook moet je na elk eetmoment rusten onder een dekentje in de woonkamer. Meestal mag je na ongeveer één tot twee weken naar de volgende fase.
Fase 2: In fase 2 mag je een kwartier bewegen en doe je mee aan groeps-CGT, aandacht en ontspanning en educatieve voorziening. Ook hoef je alleen nog maar na de hoofdmaaltijden te rusten onder een dekentje en je wordt gewogen op maandag en donderdag. Als je per week genoeg aankomt mag je naar de volgende fase.
Fase 3: In fase 3 mag je een half uur bewegen, je mag helpen met corvee en je kan meedoen met PMT. Je begint met het opbouwen van schoolwerk, gaat met verlof naar huis en doet oefenmomenten met je ouders. Je hoeft dan alleen maar op maandag te worden gewogen. Het is wel belangrijk dat je genoeg aankomt elke week.
Fase 4: Fase 4 is de ontslagfase. In deze fase mag je vrij bewegen en je eigen sport weer oppakken. Verder ga je gewoon door met alle therapieën in de kliniek en bouw je langzaam af naar de dagbehandeling of de polikliniek. Aan het einde van deze fase heb je een ontslaggesprek waarin je het gaat hebben over je vervolgbehandeling. Meestal ga je door naar de dagbehandeling op De Bascule en als je van ver komt, kan je in je eigen provincie verder met de behandeling. Je zit ongeveer voor drie maanden op de kliniek.
Reservefase: Als je niet genoeg aankomt, kom je in de reserve fase. Meestal krijg je dan een ophoging van je eetlijst en ga je qua beweging een fase terug. Je mag wel deel blijven nemen aan de therapieën. Zodra er in je gewicht weer een stijgende lijn zit, mag je terug naar de fase waar je voorheen in zat.
Weekindeling
Maandag: Groeps-CGT, Patiëntenbespreking, Doelengroep
Dinsdag: PMT, Aandacht & Ontspanning, Bezoekavond
Woensdag: Nieuws kijken
Donderdag: Psycho-educatie(om de week Ixta Noa), Bezoekavond
Vrijdag: Om de week collectief verlof (na 20:00 tot zaterdagochtend 08:00 gesloten) op vrijdag gaan de meeste jongeren vanaf fase 2 naar huis.
Zaterdag: Bezoekdag
Zondag: Bezoekdag
Elke dag is er van 13:45-14:45 educatieve voorziening voor de kliniek en dagbehandeling samen, behalve op vrijdag en in het weekend.
Eettijden
Onbijt: ma-vrij 08:30-09:30, za-zo 09:00-09:30
Ochtendtussendoortje: 11:00-11:20
Lunch: 12:45-13:15
Middagtussendoortje: 15:45-16:05
Avondeten: 17:45-18:15
Avondtussendoortje: 20:00-20:20
Dagbehandeling Santiago
Ook op de dagbehandeling is er veel veranderd. De dagbehandeling is elke doordeweekse dag van 10:30 tot 17:00 geopend. Je doet er drie eetmomenten met de groep: het ochtendtussendoortje (11:00-11:20), de lunch (13:00-13:30) en het middagtussendoortje (15:00-15:20). Als het avondeten thuis niet goed gaat, kan je dit in geval van nood alsnog op de afdeling doen. Je krijgt aan het begin van je behandeling een mentor toegewezen. Met hem/haar heb je één keer per week een individueel gesprek. Alle sociotherapeuten op De Bascule doen hun werk graag en je kunt altijd om een extra gesprek vragen als je dat wil. Er wordt veel geoefend met spannende en moeilijke dingen op de dagbehandeling. De behandeling duurt gemiddeld tussen de twee en vier maanden.
Weekschema therapieën
Maandag: Op maandag is er een weekendnabespreking waarin je vertelt hoe het weekend voor jou is verlopen. Later op de ochtend krijg je Groeps-CGT. Dan vul je een g-schema in over een lastig of fijn moment wat al gebeurd is of nog moet komen en dat wordt besproken in de groep. Ook is er doelengroep. Je bedenkt dan een weekdoel waar je de rest van de week aan gaat werken.
Dinsdag: ‘s Ochtends is er PMT waar je door middel van beweging en oefeningen op een positieve manier om leert gaan met je gevoelens. Aan het eind van de middag wordt er aandacht & ontspanning in een gymzaal gegeven. Het lijkt een beetje op yoga en je doet allemaal oefeningen voor je ademhaling en concentratie.
Woensdag: Op woensdag bedenk je wat je die week voor exposure wilt oefenen. Denk aan moeilijke producten, variëren van je eetlijst of op openbare plekken eten. Dit oefen je dan op maandag, vrijdag en woensdag.
Donderdag: Aan het eind van de middag komt er een ervaringsdeskundige van Ixta Noa. Ze geeft de psycho-educatie aan de groep en er kunnen dan vragen gesteld worden over bepaalde onderwerpen en daar wordt met de groep over gepraat.
Vrijdag: ‘s Middags wordt er creatieve therapie gegeven. Daar wordt van alles gemaakt onder begeleiding van twee artistieke mensen.
Daarnaast is er elke dag een dagopening en een dagafsluiting. Er wordt een kwartier per dag gewandeld om 14:45 na educatieve voorziening als het weer goed is.
Sinds kort wordt er voor alle eetstoornis groepen klimtherapie gegeven waarbij je gaat klimmen in een klimhal in Amsterdam-West. Dit wordt gegeven door de therapeut van PMT. Je kunt hier echter alleen aan meedoen als dat medisch verantwoord is.
Geef een reactie