De blauwdruk voor schoonheid

Ik ben blij dat ik ben opgegroeid zonder Instagram. Zoveel van de foto’s die ik daar voorbij zie komen zijn bewerkt. Er worden zoveel filters overheen geknald dat er maar weinig ‘echts’ overblijft. De technologie vernieuwt zich razendsnel en heel eerlijk gezegd kan ik vaak zelf niet eens meer zien wanneer een foto bewerkt is of niet. Soms valt het echter op en dan ben ik me ineens bewust van het feit dat dit waarschijnlijk maar één van de foto’s is waar ik het zie omdat ik hier alert op ben. 

Ook al weet ik dat er aan veel foto’s geknutseld wordt (ik heb immers fotografie en retouchering gestudeerd), toch maak ik me hier zorgen om. Toen ik zelf nog actief fotografie beoefende, kreeg ik ook regelmatig de verzoeken of ik niet even die fronsrimpel kon wegwerken of de taille iets kon versmallen. In die wereld ‘hoort het er ook een beetje bij’. Bijna elke fotograaf krijgt vroeg of laat dit soort opmerkingen voor de kiezen, maar gelukkig kiezen ook veel fotografen ervoor om daar niet op in te gaan. Om het niet te normaliseren.


Bron foto

Blurry en kronkels

Onlangs plaatste Nikkie Plessen een foto op Instagram waar ze op een boot genoot van een cocktail. Een foto waar veel kritiek op kwam, want: wat waren haar benen dun geworden en haar gezicht was niet meer herkenbaar. Ook door de boot zelf liep een flinke kronkel, wat erop wijst dat ze flink aan de slag is geweest met (slechte) Photoshop. Iets waar veel mensen zich denk ik schuldig aan maken. Dat praat het niet goed, zeker niet, want ik denk dat dit heel schadelijk is. Voor jezelf, maar ook voor je publiek.

“Alles op Nikkie’s Instagram moet er tip-top uitzien. Ze heeft namelijk 528K volgers die wel tevreden gehouden moeten worden (dit zijn voornamelijk jonge meiden).” Bron

Juist die jonge meiden die Nikkie tevreden wil houden, doet ze – in mijn ogen – tekort door ze ‘voor te liegen’. Door te laten zien hoe makkelijk en ‘normaal’ het is om jezelf dunner, slanker, ‘perfecter’ te maken. Want het is niet normaal en ook niet nodig. Ja, we leven in een wereld waarin het uiterlijk de boventoon lijkt te voeren. Maar houden we het op deze manier zelf niet een beetje in stand…?

Zelfs de Kardashians lijken niet op de Kardashians

Het doet me ook denken aan een interview dat ik een tijd geleden met Kourtney Kadashian voorbij zag komen, ik weet niet meer op welk platform ik dit tegenkwam. Ze vertelde hoeveel moeite ze heeft om te voldoen aan het beeld dat de media hebben opgelegd, hoe hard ze moet werken om ‘mooi’ te zijn. Dit riep veel bij me op. Allereerst vond ik het haast ironisch, omdat – in mijn ogen – de Kardashians een grote vinger in de pap hebben als het gaat om het ‘ideaalbeeld’ dat heerst. Daarnaast geeft het denk ik ook aan dat zélfs de Kardashians die druk voelen, terwijl zij – nogmaals, naar mijn idee – de blauwdruk zijn van hoe de maatschappij schoonheid ziet.

Misschien klink ik negatief, zeur ik nu te veel en maak ik er een te ‘big deal’ van, maar ik vind het schadelijk, belachelijk, dat we massaal onszelf onherkenbaar willen maken. Want wat dragen we hiermee uit? Dat je niet ouder mag worden? Dat je niet goed bent zoals je bent? En dat het ‘normaal’ en oké is om jezelf constant te veranderen? Om je anders voor te doen dan wie je daadwerkelijk bent en hoe je er daadwerkelijk uitziet?

Je hoeft niet iemand anders te worden

Zelf denk ik dat de blauwdruk voor schoonheid niet gevonden gaat worden in filters of een slankere taile, maar eerder gezocht moet worden in het kwetsbare. Jezelf toe mogen staan er te zijn zoals je bent, met al je mooie kanten en imperfecties. Met al je talenten en onzekerheden. Staan voor wie je bent, van buiten en van binnen. Ja, misschien voel je je zelfverzekerder met fillers of wat ingrepen, daar is denk ik ook niets mis mee, maar hopelijk kan je onthouden dat je niet een ander mens hoeft te worden.

Zoals Nikkies dochter tegen de Telegraaf mooi zei: “Dit heb je toch niet nodig?” Nee, Nikkie heeft het niet nodig, evenmin als ieder ander. Je mag rimpels hebben. Je huid mag plooien en je buik mag hangen. Je mag ouder worden en dit laten zien. Dat is menselijk. Je hoeft jezelf niet te verstoppen.

Je mag leven. Precies zoals je bent. Je hoeft niet iemand anders te worden.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

Eén reactie op “De blauwdruk voor schoonheid”

  1. […] Een filterlasagne: filter op filter. De lichamen glitchen en blurren en we can’t get enough. Zelfs de Kardashians lijken niet meer op het online imago dat ze zo zorgvuldig hebben opgebouwd. En toch schrikken we van echte lichamen. Van […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *