‘Heb je honger? Neem dan een paar amandelen en kauw er heel goed op.’ Vrij vertaald is dat wat de moeder van Gigi Hadid zei tegen haar dochter in het reality-programma The Real Housewives of Beverly Hills. Deze aflevering is inmiddels meer dan tien jaar oud, maar nog steeds vallen mensen over deze uitspraak, omdat die compleet in lijn ligt met een toxische dieetcultuur. En zo is de hashtag #almondmom niet meer weg te denken van TikTok en Instagram.
De term ‘almond mom’ (amandelmoeder) wordt vandaag de dag gebruikt om ouders te omschrijven die een ongezonde relatie met eten en hun lichaam hebben en dit projecteren op hun kinderen. De ouder is zelf extreem gefixeerd op dun en ‘gezond’ blijven en geeft dit bewust of onbewust door aan de kinderen. Misschien herken jij dat? Ben je gevoelig voor eetstoornissen en eetproblemen, dan kan dit het zeker in de hand werken. Maar er zijn ook ontzettend veel mensen die weliswaar geen eetstoornis hebben, maar wel een verstoorde relatie met eten en hun lichaam hebben ontwikkeld door de dieetcultuur en extreme schoonheidsidealen.
Daar zijn we allemaal slachtoffer van, zowel ‘almond moms’ als hun kinderen. Het is makkelijk om de opvoeders in kwestie voor gek en slecht uit te maken, maar ook zij worstelen op deze manier met zichzelf. Eigenlijk is het ontzettend verdrietig. Toch is het wel goed dat dit besproken wordt. Wanneer we ons bewust worden van het feit dat dit helemaal niet goed of gezond is, maar ontzettend schadelijk, kunnen we ons ertegen afzetten. Steun zoeken bij elkaar, hulp zoeken wanneer je voelt dat je er niet uitkomt. Wat dat betreft is het geweldig dat deze boodschap door sociale media nog altijd zo breed wordt verspreid.
Dit triggert mijn eetstoornis
Wanneer de dieetcultuur wordt besproken, worden er vaak ook voorbeelden gegeven van wat er uit die dieetcultuur komt en wat we los kunnen laten. Goed, toch? Absoluut! Toch kon mijn eetstoornis dit stom genoeg wel gaan zien als inspiratie. Bedankt voor de ideeën, dit triggert mij. Maar dat was niet de bedoeling natuurlijk… Kunnen we dit soort voorbeelden dan beter helemaal niet bespreken?
De waarheid is, wanneer je een eetstoornis hebt kan alles triggeren. Een willekeurig dun persoon in het openbaar vervoer. Een kledingstuk dat net niet lekker zit. Dit soort situaties kan je gewoon niet altijd vermijden. Plaats jezelf daarom niet in de slachtofferrol. Dat is niet lullig bedoeld, maar wel een positie waar jouw eetstoornis jou maar al te graag in ziet. ‘Ik kan er niets aan doen, nu moet ik wel naar mijn eetstoornis luisteren.’ Besef dat jij wel degelijk een stem hebt en iets kunt doen. Relativeer het, houd je doel voor ogen, besef hoeveel een eetstoornis stukmaakt, praat erover, zoek steun. Hopelijk helpt ook deze video van Nouska een beetje:
Bron voorpaginaplaatje: unplash
Geef een reactie