De dieetcultuur van almond moms

‘Heb je honger? Neem dan een paar amandelen en kauw er heel goed op.’ Vrij vertaald is dat wat de moeder van Gigi Hadid zei tegen haar dochter in het reality-programma The Real Housewives of Beverly Hills. Deze aflevering is inmiddels meer dan tien jaar oud, maar nog steeds vallen mensen over deze uitspraak, omdat die compleet in lijn ligt met een toxische dieetcultuur. En zo is de hashtag #almondmom niet meer weg te denken van TikTok en Instagram.

De term ‘almond mom’ (amandelmoeder) wordt vandaag de dag gebruikt om ouders te omschrijven die een ongezonde relatie met eten en hun lichaam hebben en dit projecteren op hun kinderen. De ouder is zelf extreem gefixeerd op dun en ‘gezond’ blijven en geeft dit bewust of onbewust door aan de kinderen. Misschien herken jij dat? Ben je gevoelig voor eetstoornissen en eetproblemen, dan kan dit het zeker in de hand werken. Maar er zijn ook ontzettend veel mensen die weliswaar geen eetstoornis hebben, maar wel een verstoorde relatie met eten en hun lichaam hebben ontwikkeld door de dieetcultuur en extreme schoonheidsidealen.

Daar zijn we allemaal slachtoffer van, zowel ‘almond moms’ als hun kinderen. Het is makkelijk om de opvoeders in kwestie voor gek en slecht uit te maken, maar ook zij worstelen op deze manier met zichzelf. Eigenlijk is het ontzettend verdrietig. Toch is het wel goed dat dit besproken wordt. Wanneer we ons bewust worden van het feit dat dit helemaal niet goed of gezond is, maar ontzettend schadelijk, kunnen we ons ertegen afzetten. Steun zoeken bij elkaar, hulp zoeken wanneer je voelt dat je er niet uitkomt. Wat dat betreft is het geweldig dat deze boodschap door sociale media nog altijd zo breed wordt verspreid. 

Dit triggert mijn eetstoornis

Wanneer de dieetcultuur wordt besproken, worden er vaak ook voorbeelden gegeven van wat er uit die dieetcultuur komt en wat we los kunnen laten. Goed, toch? Absoluut! Toch kon mijn eetstoornis dit stom genoeg wel gaan zien als inspiratie. Bedankt voor de ideeën, dit triggert mij. Maar dat was niet de bedoeling natuurlijk… Kunnen we dit soort voorbeelden dan beter helemaal niet bespreken?

De waarheid is, wanneer je een eetstoornis hebt kan alles triggeren. Een willekeurig dun persoon in het openbaar vervoer. Een kledingstuk dat net niet lekker zit. Dit soort situaties kan je gewoon niet altijd vermijden. Plaats jezelf daarom niet in de slachtofferrol. Dat is niet lullig bedoeld, maar wel een positie waar jouw eetstoornis jou maar al te graag in ziet. ‘Ik kan er niets aan doen, nu moet ik wel naar mijn eetstoornis luisteren.’ Besef dat jij wel degelijk een stem hebt en iets kunt doen. Relativeer het, houd je doel voor ogen, besef hoeveel een eetstoornis stukmaakt, praat erover, zoek steun. Hopelijk helpt ook deze video van Nouska een beetje:

Bron voorpaginaplaatje: unplash


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

2 reacties op “De dieetcultuur van almond moms”

  1. Ik had er nog nooit van gehoord. Gelukkig zelf geen almond-ouders gehad, maar kreeg het wel vaak te horen in goedbedoelde adviezen van vrienden en familie. Het zit zo in de cultuur dat ik het soms een wonder vind dat er nog mensen zónder eetstoornis bestaan. Natuurlijk is een eetstoornis veel complexer dan een dieet volgen, maar het maakt de scheidingslijn tussen wat nog "gezond" diëten en wat een es is wel vaag. Hoe maken we die obsessie abnormaal in plaats van iets wat nou eenmaal bij succesvol leven hoort?

  2. Een dieet volgen kan zo wie zo tot een eetstoornis leiden.
    Niet iedereen met een es heeft en trauma of zware psychische klachten. Wel KRIJG je die zo wie zo vanzelf door zware dieten te volgen en alles wat daarbij komt kijken… puur door de effecten ervan op je hele lichaam en psyche
    En een verstoorde relatie met eten en je lichaam is net zo erg want die kan een heel leven voortduren zonder dat het serieus wordt genomen, maar iemand wel (vaak eenzaam) ongelukkig maken.

    Zolang mensen zichzelf en hun lichaam verafgoden blijft dit probleem. En ik denk dat dit wel altijd zal blijven bestaan, maar hopelijk minder.
    Het focusen op jezelf en je spiegelbeeld als een narcissus is niet de bedoeling met je leven, je gaat het zelf voelen, het gaat mis.

    Ik denk dat gezond een dieet volgen is wanneer je een ziekte hebt of een allergie o. i. d en je gedwongen word om anders te eten.
    Als je het doet om op te vallen, bijzonder te zijn, mooier, slanker te worden om anderen de ogen uit te steken, om erbij te horen.,trendy te zijn, gezien te worden.. Alles met een giftige bijsmaak.. . dan is het verkeerd.
    Eten is alleen maar eten, het is geen tovermiddel, het is geen weg naar geluk of ongeluk. Het is voedsel, een gave om het leven te kunnen leven zolang je op aarde bent. Het leidt niet tot het Eeuwige leven, hoe "gezond" je ook bezig bent.
    Je kunt niet alles op de cultuur schuiven, de wereld om je heen. Je hebt een keuze.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *