De eerste indruk

We kunnen het eigenlijk niet ontkennen. De eerste indruk die jij bij anderen achterlaat is heel belangrijk. Al vanaf het eerste moment dat je iemand ziet, ontstaat er een mening. Zelfs als je op straat loopt, krijg je onbewust een indruk van de mensen die je tegen komt. Iemand kan opvallen door zijn/haar uitstraling, uiterlijk maar ook door gezichtsuitdrukkingen en kledingkeuze. De mening die je vormt door eerste indrukken, kan later bijgesteld worden wanneer je iemand echt leert kennen. Maar in sommige gevallen kan er veel afhangen van de eerste indruk. bijvoorbeeld tijdens sollicitatiegesprekken.

Hoe je overkomt op mensen heeft te maken met je uitstraling. Het heeft veel meer te maken met je lichaamstaal en houding dan met wat je daadwerkelijk zegt. Veel mensen zijn zich niet bewust van hoe zij op andere overkomen maar eigenlijk is dit wel heel belangrijk. Voor het achterlaten van een eerste indruk, krijg je nooit een tweede kans.

Bewust worden van wat je uitstraalt
Een vriendin van mij vertelde een tijd geleden dat zij tijdens haar functioneringsgesprek te horen had gekregen dat haar lichaamstaal iets anders zei dan de woorden die ze uitsprak. Dit was verwarrend voor haar collega’s. Tijdens ons gesprek kwamen we er achter dat ze zich niet bewust was van haar lichaamstaal (houding en gezichtsuitdrukking), waardoor dit eigenlijk verraadde hoe zij werkelijk over iets dacht. Bij sommige dingen vond zij het niet nodig om eerlijk te zijn, omdat het niks toe zou voegen aan het werk en de onderlinge relaties. Het ging dan vaak om niet werkgerelateerde dingen en het zou de werksfeer onnodig aantasten. Het waren onbelangrijke dingen die er niet toe deden.

Zij had de keuze gemaakt om het van zich af te zetten en de goede vrede te bewaren. Uiteindelijk blijkt dus, dat zij het niet goed van zich af kon zetten maar dat er tegenstrijdigheden te zien waren in haar lichaamstaal. Dit kan dus voor verwarring en moeilijke situaties zorgen.

Ik ben toen ook zelf gaan nadenken over hoe ik overkom op anderen. Ik heb vroeger vaker de opmerking gekregen ‘kijk niet zo arrogant’. Waarop ik dacht: ‘dit is gewoon mijn neutrale blik’. Zelf weet ik dat ik niet arrogant ben, maar als meer mensen dat zo zeggen, zal het wel zo overkomen. Hier worden meningen en conclusies op gebaseerd, wat het gedrag van anderen richting mij bepaalt. Eigenlijk vond ik het helemaal niet leuk dat de reacties van anderen en de manier waarop zij met mij omgingen werd gebaseerd op hoe zij dachten dat ik was. Gebaseerd op de eerste indruk die ze van mij hadden.

Ik ben gaan beseffen dat het ook andersom geldt. Hoe ik met iemand omga, wordt in eerste instantie ook bepaald door de uitstraling van de ander en hoe hij of zij op mij overkomt. Ik besefte dat ik, wanneer ik wilde dat ze mij zagen zoals ik was, zelf meer bewust moest zijn van mijn lichaamstaal en dit moest omvormen naar iets wat beter bij mij past en hoe ik wil dat anderen mij zien.

Bron

Je eigen lichaamstaal veranderen
Zonder bewustwording, is verandering heel moeilijk. Het bewustworden van wat je uitstraalt en welke indruk je maakt op anderen, kan best lastig zijn. Ik kwam hier achter door te denken aan de opmerkingen die ik kreeg. Ik heb dit ook met een vriendin besproken. Alleen op opmerkingen af gaan, is niet genoeg denk ik. En ergens wist ik ook wel dat ik zo kan overkomen. Je kunt je bewust worden van je uitstraling en lichaamstaal door er met anderen over te praten. Vraag eens aan je ouders, andere familieleden of goede vrienden hoe jij over komt en hoe zij denken dat jij over komt op mensen die jou niet kennen. Je kunt dit ook vragen aan mensen die je nog niet zo lang kent. Maar dit is misschien wat lastiger. Een alternatief is om te vragen aan vrienden of kennissen wat zij dachten toen ze jou voor het eerst zagen. Laat anderen meedenken. Wees eerlijk over dat je benieuwd bent naar wat je uitstraalt en hoe je overkomt.

Het veranderen van hoe je overkomt, is iets wat tijd nodig heeft. Ingesleten gewoonten en patronen zijn niet makkelijk te doorbreken. Verwacht dus niet dat dit van de één op de andere dag verandert. Toen ik mij bewust was van hoe ik overkwam, probeerde ik dit als basisgedachte in mijn hoofd te krijgen, zodat ik er op de juiste momenten aan herinnert zou worden. Ik probeerde te werken aan de delen die er voor zorgde dat ik arrogant overkwam. Dit was vooral mijn gezichtsuitdrukking. Ik probeer nu meer te lachen en vriendelijker over te komen. Dit voelde eerst best onnatuurlijk, maar het is een kwestie van doorzetten. Die neutrale, wat door velen gezien wordt als ‘arrogante’ uitstraling is er nog steeds soms, maar wel veel minder dan vroeger. Dit is ook wat ik van mensen uit mijn omgeving heb gehoord.

Hoe je een goede indruk kunt maken, die beter past bij jou als persoon en wat je wilt, werkt voor iedereen anders. Maar er zijn wel wat tips die ik je kan geven.

♥ TIPS

♥ Verzorgd uiterlijk
Om een goede en positieve indruk achter te laten, is het van belang dat je er verzorgd uitziet. Mensen die er verzorgd uitzien worden eerder aardiger en leuker gevonden dan wanneer dit niet het geval is. Daarnaast voel je je over het algemeen ook beter als je er verzorgd uit ziet, wat je ook weer uitstraalt.

♥ Open houding
Een open houding zorgt ervoor dat je toegankelijker bent voor anderen en positiever over komt. Sluit jezelf niet af. Laat je armen bijvoorbeeld langs je lichaam en zit niet met je armen over elkaar. Schouders naar achter en maak je rug recht. Hierdoor voorkom je een gesloten houding en kom je ook zelfverzekerder over.

♥ Lach!
Met lachen kun je heel veel bereiken. Een lach zegt heel veel, zonder dat je er iets extra’s voor hoeft te doen. Het kan stiltes opvullen of je redden uit een ongemakkelijke situatie.

Een open houding en veel lachen kun je goed gebruiken wanneer je bijvoorbeeld nieuwe mensen gaat leren kennen. Bijvoorbeeld op de eerste dag van je opleiding of tijdens een verjaardag. Of misschien wel tijdens een eerste date.

Eerste indruk bij sollicitatiegesprek

♥ Bereid je voor

Bij een sollicitatie gesprek is de eerste indruk heel belangrijk. Er hangt veel van af. Je bent geselecteerd op je motivatiebrief en je mag op gesprek komen! Dit is al een heel goed teken, maar je bent er nog niet. Tegenwoordig zijn er veel mensen op zoek naar een baan dus het is nog moeilijker om er uit te springen tijdens een sollicitatie procedure. Zorg ervoor dat je je goed voorbereid en dat je alles weet over de organisatie waar je wilt werken. Dit zorgt er voor dat je meer vertrouwen krijgt, wat je ook uitstraalt.

♥ Pas je kleding aan op het bedrijf
Tussen alle sollicitanten moet jij er uit springen. Zorg ervoor dat je opvalt. Stem je kledingkeuze af op de bedrijfscultuur. Weet je niet welke cultuur er heerst in het bedrijf? of het heel formeel of juist meer informeel is? Kies voor safe, met een mooie broek, een blousje of nette top en een mooi jasje. Trek alleen hakken aan als je er op kunt lopen!

♥ Verzorgd uiterlijk
Zoals eerder al genoemd is het belangrijk om er verzorgd uit te zien. Als je gaat aangenomen wordt, ben jij toch één van de gezichten van de organisatie. Zeker als je in contact komt met mensen.

♥ Handdruk
De handdruk is iets wat altijd voorkomt bij een sollicitatiegesprek en wat heel veel kan zeggen. Was je handen als het kan nog even voordat je het gesprek in gaat. Een kleffe handdruk kan de indruk geven dat je heel nerveus en zenuwachtig bent of dat je heel hard hebt moeten rennen om je trein te halen. Geef een stevige (niet té) handdruk. Dit geeft eerder een goede en zelfverzekerde handdruk dan een slap handje. Dit kan namelijk heel onzeker overkomen en de indruk geven dat je er eigenlijk het liefste zo snel mogelijk weer weg wil.

♥ Maak oogcontact
Ga niet teveel in het rond kijken want dit kan je heel erg afleiden waardoor je niet goed in het gesprek zit. Maak oogcontact en let er ook op dat je dit afwisselt wanneer je meerdere gesprekspartners hebt. Dit zorgt voor vertrouwen.

Weet jij hoe jij overkomt op anderen?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

8 reacties op “De eerste indruk”

  1. Ik let hier altijd heel goed op. Ook op straat. Ik kijk heel snel boos of arrogant, waar ik een aantal jaar vaak opmerkingen over kreeg met de vraag ben je boos? Dus ben ik me nu er heel erg van bewust. Ook let ik altijd op m’n houding. Sta en loop eigenlijk altijd rechtop. Komt beter over en mooie bijkomstigheid, het is zoveel beter voor je rug 🙂 haha en ik wil niet zo’n ingezakte aardappelzak zijn

  2. Oh, ik snap het even niet. Dus je komt arrogant over op een ander terwijl je kijkt als jezelf… Is het dan niet iets van een ander/wat bij een ander hoort en niet bij jou? Of is het zo dat jij het vervelend vindt dat mensen je arrogant vinden kijken waardoor je het iets waard vindt om je blik te veranderen?

    Ik leer hier graag iets over dus als iemand me wil helpen als ik het verkeerd of te afwijkend zie… Thanks!

    Heb het leren denken voor anderen zo afgeleerd (vooral in therapie). Dat doet me totaal niks meer. Heb de mening van anderen ook leren niet te belangrijk te vinden en ik vind me daar helemaal in. Niet dat ik nu een onaangepast iemand ben, maar snappen jullie wat ik hier bedoel?

    Nu ben ik door deze blog erg in de war.

  3. Ik ga ook akkoort met ‘Me’! Ik kreeg een heel ongemakkelijk gevoel bij deze blog omdat ik ook vaak een beetje onbewust arrogant kijk of wat ineengedoken sta maar moet je dan iets tegen je natuur gaan doen? Ik zou wel willen als dit mijn indruk op anderen positiever maakt maar het lijkt me lastig om zoiets te veranderen.

  4. Tja, blijft een blog die wat mij betreft her en der nogal indruist tegen wat er normaal op ptbm verkondigd wordt. Maar I agree to disagree.

  5. staan goede tips in, o.a. de sollicitatietips 🙂 is toch wel belangrijk om dan even je moment te pakken. maar verder vind ik dat de nadruk juist niet zou moeten liggen op de eerste indruk. wat bereik je ermee in sociale situaties? “sneller leuker en aardiger gevonden worden”? lijkt me dat t juist belangrijk is om door die eerste indruk heen te prikken, en om te laten zien wie je daadwerkelijk bent. vind t persoonlijk niet zo goed dat eerste indrukken zo veelzeggend zijn.

  6. je hebt die tips niet nodig. je moet je hart volgen en eerlijk zijn, een goed karakter hebben en je bent perfect en als iemand iets tegen je heeft dan is dat zijn of haar probleem. vergeet niet dat echte vrienden van je houden zoals je bent…….

  7. Ik hoorde van een vriend dat anderen mij niet goed durven aan te spreken . Ik schijn mensen af te stoten met mijn uitstraling.. en dat vind ik helemaal prima. Als iedereen zou denken ‘wat een leuke meid, daar ga ik een praatje mee maken of mijn levensverhaal aan vertellen’ (dat overkomt deze vriend vaak) zou ik dat niet leuk vinden. Laat mij maar alleen zijn en mensen op afstand houden. De contacten met mensen die mij wel durven leren kennen vind ik toch waardevoller en het bespaart mij het moeten afwijzen van mensen die niet bij mij passen. En is dat arrogant, afstandelijk of vreemd. Geen probleem.

  8. ik ben in mijn hoofd heel vaak bezig met wat mensen van mij denken. dat maakt me erg onzeker. dat is lastig. zeker een eerste indruk. dan kan ik al denken. tja dit heb ik weer verpest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *