De Eet Maar Normaal Challenge

In onze omgeving, in tijdschriften en op social media worden we constant geconfronteerd met de nieuwste voedingshypes en diëten. Er zijn ineens allerlei dingen die ons normale eetpatroon, het eten wat wij gewend zijn, zouden moeten vervangen. Speltbrood was bijvoorbeeld in eerste instantie iets wat vooral mensen aten die verschillende allergieën hadden en inmiddels is het een soort superfood geworden. In steeds meer winkels zie je allerlei superfood liggen: van chiazaad tot bijenpollen. Voedingsdeskundige Carina Noordervliet is van mening dat veel dieten te ver gaan, te saai zijn en niet haalbaar zijn. Daarnaast slaan sommige health freaks door in wat nou wel en niet goed voor ons is. Carina komt met de Eet Maar Normaal Challenge.

Bron

Carina gelooft in een middenweg en dat we met z’n allen weer gewoon normaal moeten gaan eten en dat we ook vooral weer van eten moeten gaan houden. De Eet Maar Normaal Challenge is, zoals de naam het al zegt, gericht op normaal eten. De redenen om hier aan mee te doen kunnen verschillen. Bijvoorbeeld dat je weer wilt leren om te genieten van eten zonder dat je je schuldig voelt bij elke hap of dat je gezonder wilt leven en weer lekker in je vel wil gaan zitten.

De Challenge duurt 12 weken en in deze periode zal je tips krijgen om gezonder en met meer liefde met eten om te gaan. Er is een speciale facebookpagina waarin ervaringen uitgewisseld kunnen worden en waarin vragen gesteld kunnen worden Daarnaast geeft zij aan dat je aan het begin van de challenge een quiz moet maken die je aan het eind van de challenge weer maakt zodat je je vooruitgang kunt zien. De eerste tip staat al klaar op de website van Vrouw.nl en het bestaat uit drie opdrachten.

1. Definieer waarom je meedoet aan deze challenge en wat jij aan je eetpatroon wilt veranderen.
2. Houd deze week een eetdagboek bij, wees specifiek en eerlijk.
3. Vergeet goed bedoelde tips uit voorgaande diëten. Die heb je nu niet nodig.

Bron

Carina is er van overtuigd dat je kunt afvallen en een gezond gewicht kan krijgen door normaal te eten. Als ik het zo lees, lijkt het mij een goede challenge die de ogen van veel vrouwen kan openen. Vrouwen die vast zitten in oude diëten en terugvallen in het oude gedrag, vrouwen die zich teveel laten beinvloeden door de voedingshypes van dit moment, vrouwen die met hun eetgedrag willen proberen om zich zowel mentaal als lichamelijk beter te voelen en misschien ook wel vrouwen die op dit moment een destructieve relatie hebben met eten. De challenge begint vandaag en is te volgen via Vrouw.nl en de speciale facebookpagina. Je kunt hier ook zelf vragen stellen aan Carina als je bijvoorbeeld twijfelt of deze challenge geschikt is voor jou. Natuurlijk hoef je niet perse mee te doen, maar kun je ook gewoon af en toe eens een kijkje nemen.

Wat vind jij van deze challenge?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

32 reacties op “De Eet Maar Normaal Challenge”

  1. Een Nederlands spreekwoord is toch. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!

    Hier zou het spreekwoord op van toepassing moeten zijn: Eet maar normaal, dan eet je al gek en gezond genoeg!

  2. ik ga meedoen

  3. Hm, ik weet het niet. Tegenwoordig is het normaal om altijd en overal maar te eten, om gedachteloos van alles naar binnen te proppen.

    ”om gezonder en met meer liefde met eten om te gaan”

    Dit past voor mij niet bij wat in onze samenleving normaal is.

  4. met oog op mijn recente post in het dietistentopic, misschien moet ik ook maar meedoen

  5. Mooi initiatief. Ik word een beetje gek van al die superfoods, eiwitrepen en weet ik wat niet. Eet maar normaal, eet je al raar genoeg :p

  6. houd wel altijd in mijn achterhoofd dat er een flinke markt is voor afvallen en gezond eten en weet ik niet wat allemaal, dus kort gezegd: het levert geld op…
    dus blijf vooral bij mezelf wat dat betreft want over 2 jaar zijn er wel weer nieuwe challenges

  7. Weet iemand of je hier voor moet betalen?

  8. Ben het helemaal eens met de stelling dat we weer normaal met eten om moeten leren gaan en ons niet moeten vastpinnen op allerlei tijdelijke hypes. Toch plaats ik mijn vraagtekens bij wat “normaal” bij deze challenge precies inhoudt. Want is de huidige invulling van “normaal” eigenlijk wel écht normaal? Is het niet pas iets van de laatste paar decennia dat mensen de hele dag door eten (6+ eetmomenten i.p.v. 3 maaltijden) en dat tussendoortjes “normaal” zijn? Volgens mij hebben wij ons eetpatroon aangepast aan de overvloed aan voeding die de geïndustrialiseerde consumptiemaatschappij ons biedt waardoor het merendeel van de bevolking helemaal niet op een normale manier met eten omgaat. We kunnen ons dus wel allemaal aanpassen aan deze geldende norm, maar het is maar de vraag of dat ook daadwerkelijk het beste voor ons is.

    Ik ben overigens absoluut niet voor al die absurde diëten waarin je net niet niks mag eten, maar ik heb wel mijn bedenkingen over het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander. Zo normaal vind ik het namelijk niet om iedere dag meerdere extreem bewerkte tussendoortjes te eten of om maar 200 gram groenten (eigenlijk samen met fruit het enige écht natuurlijke wat de gemiddelde inwoner eet!!) en 2 stuks fruit tot je te nemen. Nu lijkt dat misschien normaal, maar dat was het honderd of een paar honderd jaar geleden zeker niet.

  9. heel verfrissend 😉 heb een aantal jaar in een bio winkel gewerkt en zag al die hypes voorbij komen. en dus ook de mensen die er in mijn ogen te ver in door schoten, bang waren van eten en zelfs in een eco-shop nog alle etiketten scannen, om te kijken of ze er niet dood van neer vallen. als ik dat zie word ik al ongelukkig.
    een mooi initiatief dus!

  10. Wat LittleJ zegt dus.

  11. Helemaal eens met LittleJ!

  12. Ook helemaal eens met littlej! Wat is normaal? Liga’s en sultana’s worden als normaal beschouwd zelfs als gezond terwijl ze vol zitten met suiker andere zooi.

  13. Wie bepaald wat normaal is.. Ik denk niet dat iemand dat kan bepalen, dat is voor iedereen anders. zolang je de benodigde voedingsstoffen maar binnen krijgt toch.

  14. Sluit me aan bij LiitleJ.
    Ik snap wel het doel van deze campagne, maar ik denk dat we onze voedingsindustrie toch maar eens in vraag moeten stellen vooraleer we gaan poneren wat ‘normaal’ is. Al vaker hebben we kunnen vaststellen dat wat de democratie normaal vind, niet altijd het beste of gezondste is. Zo’n campagnes zijn voor mij weinig zinvol omdat ze eigenlijk geen échte visie hebben, daarvoor moeten ze ‘normaal eten’ eerst definieren én beseffen dat ‘normaal’ erg context en maatschappelijk bepaald is…

  15. Tja, wat is idd normaal? In sommige landen zijn al die superfoods helemaal niet niet normaal. 40 jaar geleden waren kiwi’s ook heel bijzonder en abnormaal duur, terwijl we dat nu normaal fruit vinden. Brood is in sommige landen echt vreemd om te eten bij de lunch omdat het daar normaal is om rijst te eten en twee warme maaltijden te eten ipv een. Een toetje na de maaltijd vinden wij in Nederland normaal, terwijl mensen in China vrij weinig toetjes eten, tenzij er een speciale gelegenheid is.

  16. Normaal is eten zonder erbij na te denken.

    Niet normaal is eten met erbij na te denken en daardoor je hongergevoel laten te verstoren – zoals jullie reacties zijn.

  17. Dat is geen hongergevoel maar suikerverslaving!

  18. ik ben het eens met “…”
    het is normaal om te eten wat je lichaam van je vraagt, soms is je lichaam namelijk slimmer en verstandiger dan je geest.

  19. @ …

    Dat bedoel ik ook. Het probleem is alleen dat “eten zonder erbij na te denken” tegenwoordig vaak níet meer de beste keus lijkt. Er zijn namelijk meer dan genoeg mensen met overgewicht die absoluut niet stil staan bij wat ze eten en dus “normaal” eten. Dit normaal eten zorgt uiteindelijk echter voor overgewicht waardoor je dus kunt concluderen dat er iets niet klopt aan de huidige invulling van onze voeding en wat daarin gebruikelijk zou moeten zijn.

    Ook luisteren naar ons lichaam wordt ons steeds moeilijker gemaakt, omdat fabrikanten en multinationals handig inspelen op de menselijke (oer!)verlangens naar vet, zoet en zoet voedsel. Hierdoor kan het lijken alsof je lichaam vraagt om een chocoladereep of een zak chips, maar je hoeft geen genie te zijn om te bedenken dat dit helemaal geen normaal verlangen is. Genetisch gezien verschillen we immers nog amper van de oermens en die had geen zakken chips of repen chocolade, maar wel noten (=vet) en fruit (=suiker) om zich mee te voeden. Omdat de mens toen nog moest werken voor zijn voedsel ontstond een voorkeur voor dit eten. En die voorkeur bestaat nog steeds; nu echter maakt ze ons dik. Want hoewel je lichaam er nog steeds om blijft vragen (de periode tussen oermens en nu is vanuit genetisch perspectief te kort om ingrijpende veranderingen te doen plaatsvinden) is het helemaal niet meer noodzakelijk om ons veelvuldig met kcal-rijk eten te voeden. Zo kan luisteren naar je lichaam je uiteindelijk de verkeerde kant op sturen, omdat je lichaam verleid is door fabrikanten die slim inspelen op onze smaakvoorkeur. Er wordt niet voor niets gesproken over een suikerverslaving onder een groot deel van de bevolking.

    Overigens wil ik nogmaals benadrukken dat ik tégen al die belachelijke diëten ben. Wel denk ik dat naar je lichaam luisteren slechts een onderdeel is van een gezond eetpatroon. Want een gezond eetpatroon en een gezonde levensstijl houden ook in dat je af en toe NEE tegen je lichaam kunt zeggen. Dat lijf van je waant zich namelijk nog in lang vergane tijden waarin voedsel schaars was en waarin iets als chocola/chips zeer welkom zou zijn. Nu gaat dat niet meer op dus zul je af en toe je verlangen naar dat soort hapjes moeten onderdrukken.
    Normaal eten houdt mijns inziens niet alleen maar in dat je overal JA op zegt en toe geeft aan waar je lijf op dat moment zin in heeft. Als we allemaal bij elk hapje of drankje wat ons lekker lijkt toe zouden slaan zonder na te denken omdat we een lichamelijke aantrekking ertoe voelen, zouden we binnen de kortste keren allemaal obees zijn.

  20. lmao, denken dat het eten van tussendoortjes je obees of ongezond maakt wat een lekker eetgestoorde reacties ook weer.

  21. Altijd toegeven aan suiker- of vetrrijke tussendoortjes maakt je ongezond ja. Dat is voor niemand goed en heeft niks met een eetstoornis te maken. Teveel suiker en transvet is slecht voor je lijf. Je hoeft er niet perse dik van te worden. Vaak wel overigens als je weet dat 55% van de Nederlanders overgewicht heeft. Iets gaat er dan toch niet goed…

  22. “Eten zonder erbij na te denken” zou eigenlijk mijn definitie van ongezond eten zijn.

    Eten gaat wel om bewuste keuzes maken wat je wil. En dat is geen probleem zolang je lichaam voldoende voedingstoffen binnenkrijgt zonder teveel piekeren en op regelmatige tijden (paar keer per dag. Als je het even druk hebt, kun je best wat variëren in tijden natuurlijk, variatie is ook ontzettend normaal!)

    Ik eet grotendeels biologische producten. Dat is ook een keuze. Ik check verpakkingen soms omdat ik liever geen dierlijke producten neem. Dat is allemaal een keuze die gemaakt is omdat het me wel uitmaakt wat ik in mijn lichaam stop. En van gezond eten kun je je gewoon beter voelen.

    Denk er vooral wél bij na. Maar ga niet piekeren. Verschil is een soort mindless/mindful

  23. @sandra: je doet nu net alsof tussendoortjes ongezond zijn. Inmiddels na jarenlang hulp van een dietiste en het zelf te ondervinden van ik je reactie echt nergens op slaan. Je lichaam heeft suiker en vet nodig. Niet in overmate natuurlijk. Maar zegt dat je hier vaak dik van wordt. Je wordt pas dik wanneer je geen maat meer weet te houden in het eten van vet en suiker. Maar als je goed naar je lichaam luistert zal die kans niet zo groot zijn. Ik heb soms ook gewoon zin een frietjes, in een tussendoortje vol met suikers. Want soms heeft mijn lijf dat ook gewoon nodig. Ik kom niets aan en voel me fitter dan wanneer ik al die suikers en vetten uit mijn eetpatroon liet.

    Dus doe alsjeblieft niet zo kortzichtig en verdiep jezelf even wat beter in zoiets simpels als de schijf van vijf.

  24. @Anne, de schijf van vijf is behoorlijk achterhaald, en ‘kortzichtig’. Het ‘normale’ Nederlandse voedingspatroon vind ik echt niet gezond. Wij zijn een van de weinige landen die zo veel brood eten en zo weinig groenten en fruit (Amerika uitgezonderd dan denk ik, alhoewel ze daar wel vaak twee keer warm eten). Ik denk dat niemand beweert dat je nooit chips, koekjes, of andere lekkere tussendoortjes moet eten. Maar veel mensen zijn onbewust wel verslaafd aan (trans)vet en vooral suiker. Plus de voedingsindustrie combineert vet, suiker en zout vaak op zo’n manier dat je ervan wilt blijven eten.
    Mijn lichaam zegt bijvoorbeeld ook vaak dat ik niet moet eten omdat ik dat gevoel fijner vind, of dat ik juist een eetbui moet houden. Dit is ook naar je lichaam/gevoel luisteren maar niet per definitie goed.

    Ik denk dat we vooral ons verstand en lichamelijk gevoel goed moeten combineren. Diëten is belachelijk, want dan doe je je lichaam sowieso tekort aan voedingsstoffen. Je moet je lichaam voeden, en niet klakkeloos alles eten wat er voor handen is, maar jezelf ook niet gek maken met van alles wat je niet mag.

    Soms heb ik bijvoorbeeld heel erg zin in een sinaasappel of amandelen, blijkbaar zit daar dan iets in wat mijn lichaam nodig heeft. Maar ik heb ook wel eens zin in pizza en dan is meestal de enige reden daarvoor dat ik gewoon zin heb in iets heel lekkers. Dan probeer ik te bedenken waarom en hoe ik mezelf tevreden kan stellen en het ook nog een beetje verantwoord te houden (bijv. door een verse pizza te maken).

    Verder ben ik het volledig eens met LittleJ

  25. @Anne; de suiker die je lijf nodig heeft zijn koolhydraten uit bv fruit en granen. Geraffineerde suikers zoals ik koek, liga, sultana is simpelweg niet goed voor je. Dat geldt ook voor vet. Transvet is zeer ongezond en zeker niet iets wat je nodig hebt! Wat niet wil zeggen dat je het nooit mag eten of er meteen dik van wordt. Helaas zijn we doorgeschoten met het normaal vinden van veel van dat soort tussendoortjes. En inderdaad; dat is te zien aan de vele te dikke mensen.

  26. De schijf van vijf is achterhaald inderdaad. Overigens staat daar nergens in dat je lijf snoep en koek nodig heeft hoor Anne….

  27. ik vind je reacties wel een beetje triggerend sandra.. niet heel slim op deze site.

  28. Oh leuk, laten we op sites voor mensen met een eetstoornis gaan praten over hoe ongezond alles is wat we (in therapie leren) eten! Fijn om te weten hoe obees is ga worden en hoe ongezond ik bezig ben thanks guys!

  29. Hahaha genius, de schijf van 5 is achterhaald maar het feit dat wij horen te leven van fruit, zaden en noten (want dat kun je in de natuur plukken) niet. Hahaha..

  30. Woww, wat een reacties weer.. Deze vrouw is een voedingsdeskundige en is nu (na overgewicht) op een gezond gewicht. Dus voordat iedereen begint over Liga’s, Chips en andere ‘ongezonde’ tussendoortjes moeten jullie misschien eerst afwachten wat haar challenge inhoud..?

  31. Ik vind dit trouwens een goed artikel van proud! Het gaat ook eens over hoe mensen op een gezonde manier kunnen afvallen. Veel bezoekers van deze site moeten natuurlijk aankomen. Maar een groot deel van de mensen met eetstoornissen heeft overgewicht of problemen met eetbuien en voor mijn gevoel worden deze mensen soms ‘vergeten’ op deze site. Vaak als er iets over afvallen wordt geschreven wordt het gelijk triggerend gevonden. Maar een groot deel van de mensen met een eetstoornis zullen toch op een gezonde manier moeten leren om gewicht te verliezen.

  32. Wat een discussies weer over wat wel en niet gezond is. Waarom moeten we allemaal per se 100% gezond eten? Dat is toch helemaal nergens voor nodig? Je kan prima gezond eten met dagelijkse ‘ongezonde’ producten zoals koeken, snoep, toetjes, etcetera. Ikzelf eet ‘s ochtends havermout als ontbijt, brood als lunch, een meestal normale en zelfgemaakte maaltijd als avondeten met minstens 200g groente, vaak meer, en 2 a 3 stuks fruit per dag. Prima gezond eetpatroon. Waarom zou ik dan niet mijn tussendoortjes ‘ongezonder’ mogen invullen? Ik zou niet gelukkig worden van 100% gezond eten. Ik voel me gezond en ik weet dat ik met dit eetpatroon prima een gezond en lang leven kan leiden. Waarom zou ik 100% gezond willen eten? Nergens voor nodig en zo gezond vind ik het niet om zo obsessief met eten om te gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *