Misschien dat 2020 voor jou niet snel genoeg voorbij kon zijn, misschien ging het jaar juist ontzettend snel aan je voorbij. Het was in ieder geval een bewogen jaar dat van ons allemaal om een bepaalde flexibiliteit vroeg. Hoe je afgelopen jaar ook hebt ervaren, 2021 staat voor je klaar. Middels deze blog blikken we nog een keer terug op 2020. Want we hebben weer een hoop geschreven afgelopen jaar. Naast alle interviews, photo blogs en video’s hebben wij (en onze gastschrijvers) ook weer veel vanuit onze eigen ervaring met jullie gedeeld. We hopen jullie daarmee (h)erkenning, steun, inspiratie en motivatie te hebben gegeven.
Vandaag delen we een greep uit alles wat je al eerder voorbij hebt kunnen zien komen. Blogs die jou misschien wel zijn bijgebleven, of die je wellicht juist hebt gemist. Zet een kop thee, ga er lekker voor zitten en wij nemen je (in willekeurige volgorde) graag mee door de – in onze ogen – meest waardevolle blogs van 2020.
Net als in de blog van vorig jaar linken de titels naar de desbetreffende blog. Wil je de besproken blog (nog een keer) lezen? Klik dan op de titel!
1. 10 x de dagelijkse impact van een eetstoornis
Een eetstoornis hebben is zwaar. En zoals Daphne beschrijft in deze blog: de effecten van een eetstoornis dringen zo ver door je iemands leven, dat het voor jou allang ‘normaal’ kan zijn geworden. Maar het is niet normaal, niet gezond en niet vrij. In deze blog deelt ze tien dingen die jij wellicht herkent als je een eetstoornis hebt.
2. Mijn onzichtbare eetstoornis
Velen van jullie gaven aan in deze blog veel herkenning te vinden. Hoe ga je om met eetproblematiek zonder diagnose? In deze blog vertelt Phoi Cai haar verhaal en wat haar heeft geholpen om zichzelf serieus te nemen. Misschien een mooie vraag ook om over na te denken: waarom zou het voor een ander wel echt zijn, maar voor jou niet?
Op Ć©Ć©n maand na (januari 2020) hebben we dit hele jaar onze favoriete, maandelijkse recepten met jullie gedeeld. Van plaattaart tot crumble, alles kwam voorbij! Deze blogs werden erg goed bekeken en we hopen dat ze jullie ook veel inspiratie en motivatie hebben gegeven. Deze reeks zetten we zeker door in het volgende jaar. Je vindt alle blogs – en de blogs die nog gaan komen – onder de tag ‘onze favo recepten‘.
4. Hoe ik mijn setpoint bereikte
In deze blog, het vervolg op de eerder verschenen blog ‘Ik werd bewust dik‘, beschrijft Lonneke wat haar geholpen heeft om tot haar setpoint te komen. Een onderzoek dat ze is aangegaan toen ze al gewichts- en eetstoornishersteld was. Misschien herken je de zin ‘Het is geen streefgewicht, het is mijn leefgewicht’ nog wel van de quotes op ons Instagram account!
5. Coronavirus en een eetstoornis; take care
Iedereen heeft er op zijn of haar manier mee te maken gehad: het coronavirus. Het was, en is nog steeds, een gekke tijd waarin veel dingen ineens anders zijn. Als je hiernaast ook worstelt met een eetstoornis of andere psychische problematiek, kan het daar ook een grote invloed op hebben. Toen het nieuws net uit was, werden we allemaal overspoeld door onzekerheid. Met deze blog, die in maart verscheen, gaven we jullie wat houvast in deze gekke tijd. Deze werd door heel veel van jullie gelezen. In de loop der tijd werden er meer blogs rondom het coronavirus geschreven. Deze kan je hier vinden.
Een blog waar jullie massaal op reageerden, is de gastblog van Kato die ze schreef over haar fearfoods. Eind 2019 besloot ze een lijst te maken met 36 uitdagingen die ze in 2020 aan wilde gaan. Op het moment van schrijven kon ze er al 8 afvinken. Dit gaf jullie motivatie. Ga zo door!
Vind jij het lastig om fearfoods te eten? Irene maakte daar afgelopen jaar deze video over.
Misschien wel Ć©Ć©n van de meest feestelijke blogs van 2020: het 11-jarig bestaan van Proud2Bme! Waar we vorig jaar voor ons 10-jarig jubileum deze prachtige video uitbrachten, schreven we dit jaar een blog met alle Proud2Bme hoogtepunten. Momenten waar wij trots op zijn, momenten die zonder jullie niet mogelijk waren geweest! Heb je de blog nog niet gelezen? Klik snel op de titel voor het overzicht!
8. Livestream: World Eating Disorders Action Day
Waar we vorig jaar nog de social walk liepen in het prachtige Sonsbeek park in Arnhem, vond het World Eating Disorders Action Day evenement dit jaar digitaal plaats. Naast de vele gastsprekers hadden ook wij van Proud2Bme een aandeel in het programma. Daphne verzorgde een online variant van het spel ‘Over de streep’. Wil je alles nog eens rustig terugkijken? Dat kan via de link in de titel. Het spel vind je terug vanaf 3:40:00. Als je doorspoelt naar 7:34:35 vind je een optreden van Sylvia Aimee, zij heeft ook het Proud2Bme lied (de videoclip kun je bij het kopje hierboven vinden) ingezongen. Aan het eind neemt Lonneke je mee terug naar de plek waar we in 2019 de social walk liepen. Om te laten zien hoe – zelfs nu alles digitaal plaatsvond – ook Arnhem paars kleurde.
Onze lieve en fantastische collega Marli werkt al jaren voor Proud2Bme. Eerst als waardevolle vrijwilliger, waar ze anoniem achter een moderatoraccount vele leden heeft geholpen en gesteund. In 2019 startte ze als parttime redactielid. Toen voelde anoniem werken voor haar nog het fijnst, maar dat maakte haar bijdrage voor Proud2Bme niet minder belangrijk. Tot ze een jaar later – 2020 – besloot zich volledig open te stellen in de blog ‘I’m coming out’. Een blog waarin ze niet alleen haar naam en gezicht deelt, maar ook openheid geeft over de terugval in haar eetstoornis tijdens een heftige periode in haar leven. Een periode waar ze in latere blogs even openhartig over blijft schrijven. Die openheid en kwetsbaarheid is voor velen ontzettend waardevol en steunend geweest. Via deze weg willen we Marli ook ontzettend bedanken voor haar openheid en betrokkenheid, haar liefde voor Proud2Bme en de goede zorg voor de leden en lezers.
Het is afgelopen jaar weer ontzettend warm geweest. Dat kan, zeker als je een eetstoornis hebt, een lastige tijd zijn. Daarom schreef Irene deze blog om je wat extra tips en steun te geven tijdens te warme dagen.
11. 10 x herkenbaar bij hoog sensitiviteit
Hoogsensitiviteit is niets ernstigs. WĆ©l kan het ervoor zorgen dat bepaalde dingen sneller of harder binnenkomen. Dit kan iets heel moois zijn, maar tegelijkertijd kan dit er ook voor zorgen dat je soms snel overspoeld raakt en kan het je weleens in de weg gaan zitten. In deze blog zet Daphne verschillende kenmerken van hoogsensitiviteit uiteen, want het schijnt een veelvoorkomend iets te zijn. We hopen je hiermee wat (h)erkenning te bieden.
12. Corona helpt mij herstellen
In maart plaatsen wij deze gastblog van Milou. Het is geen nieuws dat de pandemie veel angst en onzekerheid met zich meebrengt. In deze blog vertelt Milou dat ze juist door de crisis het inzicht heeft gekregen dat het voor haar niet uitmaakt of ze een ‘perfect’ lichaam heeft. Ze realiseerde zich dat ze geen controle heeft op het leven en besefte dat ze meer bewustzijn wilde creĆ«ren. Dat ze aandachtiger wilde leven, voordat alle belangrijke momenten voorbij zijn.
“Blijf geloven in jezelf en in de dingen die je wĆ©l hebt.”
Wil je meer positieve dingen hoor die het corona virus heeft gebracht? Bekijk dan eens deze blog die we met jullie input hebben geschreven!
13. DAMN, HONEY! Tijd voor verandering!
Door de redactie worden veel waardevolle blogs en ervaringsverhalen gedeeld, maar net zo waardevol is de community waar Proud2Bme tot is uitgegroeid. Een plek waar ruimte is voor verhalen van anderen door middel van gastblogs en interviews. Omdat we niet alleen zijn in deze gevoelens, een hoop van elkaar kunnen leren en samen een hoop steun bij elkaar kunnen vinden, sprak Irene de ‘founding mothers’ van het platform Damn Honey. Damn Honey is inmiddels uitgegroeid tot een heuse movement met een actieve community – over feminisme, eigenwaarde, eetstoornissen, eetproblemen, body positivity, liefde voor jezelf en elkaar en nog veel meer. Lees het uitgebreide interview door op bovenstaande titel te klikken.
14. Pro-ana coaches: mijn ervaring
Let op, deze blog kan als triggerend worden ervaren.
Afgelopen jaar was er veel opspraak over zogeheten pro-ana coaches. Mannen doen zich voor als coach om anorexia te verergeren – wat op zich al heel kwalijk is – maar in dat proces wordt om naaktfoto’s gevraagd en soms zelfs meer. Een werkwijze die overeen komt met de werkwijze van loverboys. Helaas worden meer jonge mensen dan we denken hier slachtoffer van. Hier is veel onderzoek naar gedaan, wat ontzettend waardevol is en waar veel belangrijke (en confronterende) feiten en cijfers uit zijn gekomen en wij hebben hier ook een aantal dingen over gedeeld. Wij waren vooral erg onder de indruk van dit openhartige interview met Vera, die dit zelf heeft meegemaakt, hierin verstrikt is geraakt en haar verhaal wilde delen om anderen te behoeden.
15. De onzichtbare klachten van een eetstoornis
Waar we helemaal in het begin van dit overzicht al de dagelijkse impact van een eetstoornis behandelden, zijn er ook veel klachten te bedenken die niet direct zichtbaar zijn. Klachten die – ook al zijn ze niet zichtbaar – niet minder belangrijk zijn. Misschien wel juist niet. Want omdat het niet gezien wordt, worden deze klachten ook niet herkend en blijf je er alleen mee zitten. Dat kan heel zwaar zijn. Een eetstoornis gaat uiteindelijk niet over hoeveel je eet of weegt, maar om wat er in jouw hoofd omgaat. In hoeverre je gedachten en angsten rondom eten en gewicht jouw leven beĆÆnvloeden. Hoe vrij je bent. Hoe gelukkig je bent. Soms onzichtbaar, nooit onbelangrijk.
16. Mankracht
In 2019 begonnen we de serie Mateloos Moedig; een langlopende serie waar we in 2020 nog steeds waardevolle interviews voor plaatsen. Daarnaast hebben we ook wat nieuwe series in het leven geroepen, zoals BED Babbels en Eetstoornis Online. Een van de meest bekeken series zijn de aanvullingen op de bestaande serie ‘Mankracht‘ geweest. Hierin laten wij mannen aan het woord die vertellen over hun ervaring met eetstoornissen, sport en psychische problemen. Want hoe is het eigenlijk om een man te zijn met een ‘vrouwenziekte’? Want helaas is dit nog steeds hoe een eetstoornis vaak wordt gezien. Middels deze interviews hopen we dit stigma te doorbreken en te laten zien dat een eetstoornis niet discrimineert. Het kan iedereen overkomen.
17. Ik heb een eetstoornis | BRIEF
Het is voor omstanders vaak heel moeilijk om een eetstoornis te begrijpen. Al eerder hebben voorbeeldbrieven geplaatst die je kunt gebruiken, die vind je hier. Deze zijn wellicht iets verouderd en we vonden het tijd voor een nieuwe brief. Een brief die je kunt uitprinten en kunt laten lezen aan je familie, vrienden of aan wie je ook maar wilt. Je kunt ook het linkje van de blog sturen, als je het fysiek geven te eng vindt. We hopen dat deze brief bij kan dragen aan het ontkrachten van bepaalde vooroordelen over eetstoornissen, door niet de nadruk te leggen op iemands fysieke lichaam, maar de focus te houden op de strijd die zich intern afspeelt.
Ook afgelopen jaar hebben we weer veel geschreven over social media, met name over Instagram en Tik Tok. In maart schreef Daphne in de blog ‘Social Media Disorder’, over hoe lastig het kan zijn om jouw psychische problematiek niet jouw identiteit te laten worden. Dat is iets wat we veel terugzien op Instagram. Het kan zeker fijn zijn om herkenning te vinden en lotgenoten te spreken, maar realiseer je hiernaast ook dat je zoveel meer bent dan de diagnoses die je hebt gekregen en de opnames die hebt doorlopen of die misschien nog in het verschiet liggen.
“Diagnoses en problemen maken je menselijk. Maar wat jij verder als mens te bieden hebt, dĆ”t maakt jou bijzonder.”
19. Ik laat los
De meest gelezen blog van 2020 zal voor de vaste bezoekers van Proud2Bme geen verassing zijn. In februari nam oprichtster en hoofdredacteur Scarlet afscheid van Proud2Bme. Meer dan tien jaar heeft ze zich compleet gegeven voor Proud2Bme. En met resultaat: Proud2Bme is de best bezochte en meest bekende e-health site en online community van Nederland geworden op gebied van eetstoornissen. Middels deze prachtige en emotionele blog blikt ze terug op haar tijd bij Proud2Bme.
Het vertrek van Scarlet betekende ook de komst van Nadine. Zij nam het al even van Scarlet over toen ze met ouderschapsverlof ging, maar heeft de rol van hoofdredacteur sinds 2020 officieel op zich genomen. Samen streven we ernaar om Proud2Bme te laten inspireren en motiveren.
Wil je Scarlet blijven volgen? Dan kan via IkVrouwVanJou, waar ze – samen met haar partner Joyce – wekelijks vlogt.
Tot slot sluiten we af met een blog die vrij recent is geplaatst, maar hierdoor niet minder belangrijk. Een blog waarin wij onze kwetsbare kant laten zien. Waarin we aangeven dat we – het hele team van Proud2Bme – iedere dag weer met hart en ziel voor onze lezers en leden klaarstaan, maar waarin we toegeven dat we ook de plank weleens misslaan. En dat wij daarvoor begrip vragen. Want wij zijn ook mensen.
We doen dit samen. ā„
We willen ook van deze gelegenheid gebruik maken om het fantastische team van vrijwilligers, psychologen en diĆ«tisten – waar we altijd op kunnen rekenen – te bedanken voor al jullie tijd, liefde en aandacht die jullie in Proud2Bme stoppen. Jullie zijn ontzettend waardevol.
Ook willen we jou bedanken. Bedankt voor alle keren dat je afgelopen jaar aanwezig was in de chat. Voor de reacties onder onze blogs, onze Instagram posts en de berichten die je hebt geplaatst op ons forum. We hebben het allemaal met liefde gelezen en we vinden het bijzonder dat we deel mogen uitmaken van het proces waar jij op het moment doorheen gaat. We hopen dat je het komende jaar vol nieuwe energie en moed aan kunt gaan. Dat je, net als wij, bepaalde dingen kunt achterlaten, maar de waardevolle dingen en momenten ook mee kunt nemen naar 2021. Dit hoef je niet alleen te doen. Ook volgend jaar ben je weer welkom op Proud2Bme. Ook al kan de strijd nog zo eenzaam voelen, je bent niet alleen. ā„
Welke blog is jou het meest bijgebleven?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie