De opleiding Pedagogiek

Momenteel zit ik in het derde jaar van de opleiding Pedagogiek aan de Hogeschool Rotterdam (HBO). Een pedagoog ondersteunt en begeleidt jeugd (0-23 jaar), opvoeders en medeopvoeders bij het versterken van de onderlinge relaties waarbij de nadruk ligt op het creëren van optimale ontwikkelingskansen. Dat klinkt erg moeilijk, maar het komt erop neer dat de pedagoog helpt om het kind zich zo goed mogelijk te laten ontwikkelen tot een volwassene.

Ik vind mijn opleiding ontzettend leuk en giga interessant. De opleiding lijkt beperkt omdat het enkel om kinderen en hun omgeving gaat, maar het is breder dan ik ooit had verwacht! Nu klinkt het allemaal nog vaag. Wat houdt de opleiding in, wat leer je eigenlijk , hoelang duurt de opleiding en wat kan je ermee? Daarover gaat deze blog….

Vanaf mijn negende jaar, toen mijn broer zijn eerste kindje kreeg, wist ik al dat ik later met kinderen wilde werken. Nadat ik mijn VWO diploma gehaald had ben ik eerste de PABO gaan doen. Helaas vond ik hierin te weinig uitdaging. Vervolgens stapte ik over naar de universitaire opleiding Pedagogische en Onderwijswetenschappen in Leiden. Jammer genoeg vroeg deze opleiding net iets teveel van mij. Toen ik op het punt stond om wanhopig te worden, raadde men mij aan om dezelfde opleiding op het HBO eens te verkennen. Daar heb ik niet lang over nagedacht. Er was niets anders waarvan ik dacht dat het mij vier jaar lang zou interesseren, behalve pedagogiek. Zodoende stapte ik over. Ik voelde mij gelijk thuis op de Hogeschool en binnen de opleiding. Nu drie jaar later ben ik onwijs blij dat ik ben overgestapt naar Pedagogiek aan de HR.

De opleiding
De opleiding Pedagogiek voltijd, duurt vier jaar. Je loopt gelijk in je eerste jaar stage, zodat je kunt beslissen of het werk je wel echt aantrekt. De stage in het eerste jaar is 30 weken lang drie uur per week. In het tweede jaar loop je wederom 30 weken stage, maar dan vijf uur per week. Het derde jaar staat volledig in het teken van je stage. Je loopt gedurende 40 weken (het hele jaar) 28 uur per week stage. Daarnaast ga je één hele dag naar school.

Je ontvangt intensieve begeleiding en krijgt per kwartaal twee vakken waarmee je specifiek aan de slag gaat met hetgene dat jij in jouw stage tegenkomt. Je vierde jaar staat vanzelfsprekend in het teken van afstuderen. Je gaat aan de slag met je Minor (specialiseren), 30 studiepunten, en je afstudeerproject, 20 studiepunten. Daarnaast ontvang je natuurlijk begeleiding bij je project en volg je nog drie reguliere vakken.

Je kan de opleiding ook deeltijd volgen. Ook dan duurt de opleiding vier jaar. De eis die gesteld wordt is dat je relevant werk hebt waarin de complexiteit van je werkzaamheden toeneemt gedurende de jaren. Je moet namelijk kunnen werken aan de te behalen competenties (vaardigheden) die voor dat jaar vastgesteld zijn. In het eerste jaar moet minimaal 14 uur per week werken. In de jaren die daarop volgen is de eis 16 uur per week.

Tot slot biedt de opleiding ook een versneld traject aan, zowel voltijd als deeltijd. Je moet dan al je propedeuse of diploma voor een andere (sociale) HBO opleiding hebben behaald of je moet de MBO opleidingen SPW niveau 4 of Onderwijsassistente hebben afgerond.

De inhoud van de opleiding

1. Het eerste jaar van de opleiding staat in het teken van oriëntatie. Het gaat erom dat wordt vastgesteld of je geschikt bent voor het beroep hbo-pedagoog. Denk hierbij aan vakken zoals: ‘ontwikkeling kind en jongere’, ‘Opvoeden en de basisschool’, ‘Gespreksvoering’, ‘Interculturele communicatie’ en ‘Project Social Work’.

2. Het tweede jaar richt zich op het leren om methodisch te handelen bij het versterken van opvoedrelaties. Denk hierbij aan vakken zoals: ‘Motivationele gespreksvoering’, ‘Modellen&Stromingen’, ‘Werken in en met systemen’, ‘Methodiek: Plancyclus’ en ‘Project Educatief Partnerschap’.

3. Het derde jaar draait om het leren methodisch en professioneel handelen in een arbeidsomgeving. Je loopt dan het hele jaar stage en volgt vakken zoals: ‘Organisatie&Beleid’, ‘Jeugdbeleid’, ‘Praktijkgericht Onderzoek’, ‘Kinderen die opvallen’ ‘Handelingsplan’ en ‘Conflicthantering’.

4. In het laatste jaar wordt de overgang van school naar werk gemaakt. Hierbij staat je afstudeerproject, ook wel ‘je meesterwerk’ genoemd centraal. Je krijgt dan bijvoorbeeld het vak ‘Normatieve professionaliteit‘ en je kan kiezen uit onder anderen de volgende Minors: ‘Agoog in de GGZ’, ‘Geweld in de leefomgeving’ en ‘Talentontwikkeling’.

Uiteindelijk ontvang je de titel ‘Bachelor of Social Work’. De reden hiervoor is dat het begrip Social Work internationaal bekend is, specifieke titels gekoppeld aan de specifieke sociale opleiding zijn vaak minder bekend.

Kiezen voor Pedagogiek
Je kan om veel verschillende redenen voor de opleiding kiezen. Één ding moet in ieder geval vast staan en dat is dat je van kinderen/jongeren houdt en hen wilt ondersteunen op wat voor manier dan ook om zo veilig en optimaal mogelijk volwassenheid te bereiken.

Aan de hand van de opleiding kan je werkzaam worden in de jeugdhulpverlening (Jeudgzorg, Pameijer, Flexus Jeugdplein, Trivium Lindehof etc.), op scholen, in de opvang (Dagverblijf, Buitenschoolse opvang etc.) en binnen bedrijven als coach voor professionals. Je kan ook gaan werken bij de GGD of in een consultatie bureau en zo kan ik nog wel even doorgaan!

De opleiding wordt ook binnen andere HBO instituten in Nederland aangeboden. De uitleg hier heeft betrekking op de specifieke opleiding zoals zij wordt aangeboden binnen de Hogeschool Rotterdam.

Ik ben heel erg blij met mijn opleiding en mijn instituut. Vanaf dag 1 voelde ik mij thuis op de Hogeschool Rotterdam, je hebt hier de vrijheid om te zijn wie je bent. Ik krijg ook alle vrijheid om invulling te geven aan mijn opleiding. Ik mag elke stage kiezen die ik zou willen doen zolang ik maar kan verdedigen dat ik al mijn beroepsspecifieke competenties (vaardigheden noodzakelijk om als pedagoog te werken) binnen de stage kan behalen.

Daarnaast kan ik keuzevakken volgen die aansluiten bij mijn studie, mij een breder perspectief bieden of gewoon heel iets anders omdat ik datgene ook erg leuk/interessant vind. De begeleiding vind ik ook heel fijn. Ik word in mijn waarde gelaten en ontvang steun wanneer ik dat nodig heb. Er wordt een oogje op mij gehouden, maar ik behoud de leiding over mijn eigen leerproces.

Werk jij graag met jeugd en raak je gefascineerd door hun ontwikkelingsproces? Wil jij iets doen aan kindermishandeling, misbruik of ontoereikende hulpverlening/ondersteuning voor jeugd EN hun ouders? Help jij ouders graag bij het opvoeden en socialiseren van hun kinderen? Wellicht is deze opleiding dan iets voor jou!

  • MBO-ers, kijk eens op de site van het NCOI, NTI of ROC. 
  • VWO-ers, kijk eens op de site van de Universiteit Leiden, Utrecht, Amsterdam, Groningen of Nijmegen!

Lijkt deze opleiding jou interessant?

Bron foto: Limaoscarjuliet

Suzanne

Geschreven door Suzanne

Reacties

15 reacties op “De opleiding Pedagogiek”

  1. Ik heb net de mbo versie afgerond, het was een leerzame opleiding:)

  2. Ik twijfel nog tussen de pabo en pedagogiek! 🙂

  3. Ik ben begonnen aan de opleiding op de universiteit. Jammer dat ik het niet kon volhouden door ana.. Ben van plan na mijn opname lekker opnieuw te beginnen, op het HBO in Almere. Ben benieuwd.. heb er nu al zin in !

  4. Interessant, ik ga volgend jaar namelijk naar de pabo 🙂

  5. Ik heb deze opleiding gedaan! Ben in 2008 afgestudeerd en pluk nog iedere dag de vruchten van wat ik heb geleerd 🙂 Aan te raden voor iedereen die geïnteresseerd is in sociale kanten en de dynamiek van een gezin of andere opvoedingssituatie. Fijn!

  6. Grappig, ik ben bezig met OPGM, uiteindelijk wel voor SPH gekozen maar pedagogiek blijf ik leuk vinden 🙂

  7. Dankjewel voor dit informatieve stuk! Ik zit er over na te denken

  8. Ik twijfel zelf nog over mijn vervolg opleiding, maar had eigenlijk nog niet hier aan gedacht. Klinkt super leuk! want ik wil wel met kinderen blijven werken 🙂

  9. interessant

  10. Interessant ja! ik start in sept met deze studie!!

  11. Ik wil dit zo graag doen, maar zit nog 2 jaar op de middelbare school. Kan niet wachten tot ik hier aan kan beginnen haha.

  12. Ik zit toevallig ook in mijn derde jaar van mijn pedagogiek opleiding al zien mijn jaren er heel anders uit. Wel super leuke studie en een aanrader voor iedereen die denkt dat het bij hem/haar past!

  13. Ik ga volgend jaar waarschijnlijk pedagogische wetenschappen studeren.

  14. Wat is het grote verschil tussen SPH – richting jeugd en gezin en Pedagogiek?

    Liefs!

  15. Versneld volgen kan helaas niet meer!

    Ik zit nu in mijn 2e jaar pedagogiek @ Hro 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *