De pil en mijn eetstoornis

Sinds mijn 15e gebruik ik al de pil. Dat is nu iets meer dan 10 jaar lang. Rond mijn 15e kreeg ik mijn eerste vriendje en mijn moeder heeft mij meteen naar de huisarts gestuurd. Ineens zat ik aan de pil.

Mijn menstruatie was regelmatig en ik had geen last van acne. De pil diende voor mij puur als anticonceptie middel. Jaren heb ik hier geen enkel probleem mee gehad. Braaf nam ik elke ochtend dat pilletje met mijn kopje thee en begon ik mijn dag. Pas tijdens mijn terugval ondervond ik voor het eerst de nadelen maar ook de voordelen van de pil. 

Stok achter de deur

In de tijd van mijn eetstoornis begon ik een beetje een afkeer te ontwikkelen tegen de pil. Nog steeds nam ik elke dag braaf dat pilletje maar wel met steeds meer moeite. Ik moest immers goed in te gaten houden dat de pil bleef werken als ik compenseerde. Ik vond dit erg ingewikkeld en heb er toen overwogen om te stoppen met de pil. Zonder pil zou dit een stuk makkelijker worden. Dan zou ik eindelijk dat lichaam en de rust kunnen krijgen waar ik zo naar verlangde. 

Toen ik hier wat langer over nadacht ben ik hier vrij snel op  teruggekomen. Ik was ervan overtuigd dat ik mijn eetstoornis nog meer ruimte zou geven als ik de pil op zou geven. Dit zorgde er namelijk voor dat ik de drang om te compenseren soms kon weerstaan. De pil werd een soort stok achter de deur. Met de pil lukte het mij om het compenseren te stoppen. Ik was veel te bang voor de gevolgen van een niet goed werkende pil en deze angst heeft mij gek genoeg juist geholpen om het compenseren te minderen. De pil moest in mijn lichaam blijven. 

Verdoofd

Na mijn herstel had ik nog last van een depressie. Ik at ondertussen, ik was stabiel maar ik voelde me heel leeg en somber. Het leven koste me veel energie en die kracht had ik nog niet. Ik werd vergeetachtig en ik begon ook de pil steeds vaker te vergeten. Gek genoeg maakte dit me helemaal niet eens zoveel uit. Ik was verdoofd en de gevolgen leken te ver weg. Hiernaast was mijn libido ook gezakt tot een nulpunt waardoor ik ook echt niet bang was dat er iets zou gebeuren. Ik had immers toch geen seks, waarom zou ik dan de pil gebruiken? Ook al voelde dit heel erg als een nadeel, toch denk ik dat dit ook iets goeds heeft gebracht. Ik bleef mijzelf hier wel actief in uitdagen. Ik wist dat ik hem zou kunnen vergeten en juist door het gebruik van de pil zakte ik niet nog verder weg in die vergeetachtigheid. 

Toch heeft deze periode mij ook veel paniek gegeven. De dagen dat ik mijn stripje ergens terugvond. De conclusie dat ik er die week echt wel te weinig had geslikt. De angst en de paniek bleef aanwezig. Ik begon mij meer en meer te verdiepen in andere mogelijkheden. Spiraaltjes, helemaal geen hormonen.. Ik heb een aantal gesprekken bij de huisarts gevoerd, ook omdat ik op dat moment absoluut geen zin had in seks.

Ritueel

Het idee dat ik de pil zou moeten opgeven vond ik ontzettend spannend. In overleg met de huisarts heb ik de keuze gemaakt om helemaal te stoppen met de pil. Dit leek, vooral de arts, de beste oplossing. Ook hier ervoer ik veel angst. De pil was zo gewoon, het hoorde bij mij. Ik vond het een gek idee dat dit onderdeel van mijn dagelijkse routine weg zou vallen. Ook vond ik het een eng idee dat ik uit mijzelf niet meer beschermd zou zijn. Ondanks deze angst heb ik vrij snel de keuze gemaakt. Ik maakte mijn strip af en de andere strips borg ik op in de kast. 

Ik ben heel blij dat ik tijdens mijn eetstoornis de pil slikte. Voor mij was dit een manier om mijzelf uit te dagen om de eetstoornis aan te pakken. Ik had de pil nodig, misschien niet eens alleen voor de gebruikelijke manier maar ook om mijzelf te herpakken. 

Wat vind jij de voor- en nadelen van de pil?

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

13 reacties op “De pil en mijn eetstoornis”

  1. Fijn dit artikel. Ik ben nu al ruim 4 jaar niet meer ongesteld worden sinds dat ik gestopt ben met de pil (en een eetstoornis ontwikkelde). Nu gaat het de afgelopen maanden veel beter met eten en ben ik ook in gewicht aan het herstellen. Echter blijft de menstruatie uit. De huisarts geeft aan dat een tijdje weer aan de pil gaan kan helpen om dit op te wekken, echter vind ik het heel spannend om de pil weer te nemen omdat ik hier waarschijnlijk ook in gewicht van zal aankomen. Ik heb wel een doel afgesproken met mijn omgeving wanneer ik weer ga starten met de pil, maar het liefst had ik gehoopt dat dit niet nodig was en dat het met beter eten weer terug zou komen. Ik zou graag willen weten of er mensen zijn die deze situatie herkennen of hier ook in hebben gezeten?

    1. Hoi,
      Ik heb een aantal jaar geleden in precies dezelfde situatie gezeten. Nadat ik al weer een tijd een goed gewicht had bleef ik maar niet ongesteld worden. Eerst wilde ik ook niet aan de pil omdat ik bang was aan te komen (wat niet is gebeurd). Toen heb ik dat toch wel gedaan omdat ik het belangrijker vond dat ik weer gezond werd. Ik heb een half jaar de pil geslikt en sindsdien menstrueer ik al weer een aantal jaar normaal. Ik ben nog steeds heel blij dat ik toen die stap heb durven zetten. Veel succes x

  2. Grappig. Ik worstel precies met het tegenovergestelde. Ik ben op een leeftijd dat ik in de overgang zou kunnen zijn, maar slik nog de pil ivm een gynaecologische aandoening. Ik mocht vorig jaar al van de gynaecoloog stoppen met de pil, maar durfde dat niet omdat ik bang was (vanuit de ES) dat ik dan in de overgang zou zijn/komen en daardoor zou aankomen. Nu wil ik stoppen toch proberen te stoppen met de pil, maar zie er enorm tegenop door mijn angst om aan te komen. Je lijf verandert nu eenmaal in de overgang. O help. ook mooi onderwerp voor een blog trouwens: een ES en de overgang 🙂

  3. Ik durfde tijdens mijn eetstoornis juist niet aan de pil te beginnen omdat ik bang was dat ik aan zou komen of dat de pil andere dingen met mijn lichaam zou doen waar ik zelf de controle niet over had. Tijdens mijn herstel ben ik begonnen met de pil maar inmiddels ook weer gestopt, omdat ik bepaalde klachten had die ik niet had voordat ik de pil slikte (met name last van buikpijn en erge vermoeidheid). Maar ook het gevoel van geen controle en angst voor bijwerkingen speelt nog steeds wel mee.

  4. Nadeel van de pil dat ie je eigen hormoonhuishouding platlegt, je hypofyse ontregelt, oestrogeendominantie bevordert en zorgt voor verlies aan vitaminen en mineralen, zoals zink, dat veel mensen met een eetstoornis toch al tekort komen. Met de pil ben je niet echt jezelf, wat eerder een nadeel is bij een eetstoornis. Onderdrukt ook je creativiteit. Een depressie heeft ook deels te maken met een verstoorde biochemie van je lichaam; de pil werkt daarop dus averechts.
    Zelf alleen af en toe een paar maanden wat relatieachtigs gehad. Vooral condooms gebruikt en later pessarium. In het verleden ook korte tijd de pil maar daar werd ik ziek van.
    @Anoniem, een bloeding door de pil is geen menstruatie, al kan het daardoor lijken dat je lichaam normaal functioneert.

    1. Dank voor je reactie. Ik heb uberhaupt geen fysiek contact dus ik hoef uberhaupt geen anticonceptie te gebruiken. Ik weet ook dat een bloeding niet ”echt” is van de pil, maar de huisarts + gynaecoloog geven aan dat een aantal maanden de pil slikken mijn lichaam wel weer het ”aan sein” kan geven waardoor ik weer gezond kan gaan menstrueren.

    2. Klopt dat de bloeding door de pil geen menstruatie is, maar ik ben na een half jaar slikken gestopt en toen had ik dus wel weer een gewone menstruatie. Het heeft bij mij dus inderdaad de menstruatie weer op gang geholpen. Dus anoniem28 wat jouw huisarts en gynaecoloog zeggen heeft bij mij gewerkt.

    3. Jouw mening deel ik helemaal. Pilgebruik beïnvloedt zelfs een partnerkeuze. Sinds ik van die hormoontroep af ben, kom ik weer tot mijn ware gevoelens, o.a. in de liefde 🙂

  5. De pil of andere hormonen in je lichaam stoppen is erg onverantwoord en slecht ,zeker wanneer je het alleen maar doet om altijd en overal seks te kunnen hebben zonder de angst om zwanger te worden. En omdat anderen dat ook doen.Want daarvoor doe je het toch.Wanneer je goed voor je lichaam wilt zorgen en niet zwanger wilt worden zijn er genoeg alternatieven die niet schadelijk zijn voor je gezondheid en vruchtbaarheid.De pil geeft je geen vrijheid om je lichaam te laten beminnen. Je hoeft geen pil te slikken als je seks bewaart voor binnen het huwelijk/ samenwonen en wacht tot je relatie stabiel genoeg is om over seks met condoom of onthouding op vruchtbare dagen bespreekbaar te maken. Dat scheelt je veel moeilijkheden. Waarom zou je niet willen wachten met seks tot na je 20ste?

    1. Dit is wel erg ongenuanceerd. Ik denk dat het heel erg per persoon verschilt wat de effecten van de pil zijn en het is ieders eigen voorkeur/keuze om wel of niet de pil te slikken/uit te proberen (je kunt er immers elk moment weer mee stoppen). En ik zou vooral het advies van de huisarts en gynaecoloog in acht nemen en niet zomaar elk willekeurig advies dat op internet wordt gegeven.

    2. Ik zou het fijn vinden als je vanuit jezelf reageert. Je stelt nu dat het slecht is. Dit kan vanuit welke motivatie dan ook jouw mening zijn maar hoeft niet voor iedereen te gelden.
      Jij hebt blijkbaar je redenen om seks alleen toe te staan na je 20e of binnen het huwelijk en dat is je goed recht. Maar ik denk dat het ook in zekere zin naast elkaar kan bestaan. Dat je de pil slikt betekent niet dat je een losbandig seksleven wil hebben. Ik heb het als kind geslikt tegen hele erge menstruatie en toen was ik echt nog niet met seks bezig haha. Nu nog steeds niet met seks bezig trouwens maar daarnaast vind ik het zeker een gezond idee om jezelf en de ander te ontdekken vooral voordat je getrouwd bent. Je komt erachter wat je wel of niet fijn vindt en voordat je dat huwelijkspapiertje eventueel ondertekend lijkt mij het fijn als je al iets met je romantische identiteit hebt kunnen experimenteren. En sex hoeft niet alleen als functie te hebben om baby’s te maken. Maar als het voor jou goed voelt om dit te bewaren tot een bepaalde leeftijd of het huwelijk dan is dat ook helemaal goed. Een ieder zal daarin zijn eigen weg moeten ontdekken.

  6. Toen ik een eetstoornis had, vond ik het juist fijn om de pil te slikken omdat ik dacht daarmee minder last te hebben van de schommelingen in hongergevoelens die de menstruatie bij mij met zich meebrengt. Vlak voor ik ongesteld moet worden, heb ik altijd vreselijke trek in ongezond eten. Omdat mijn menstruatie lange tijd erg onregelmatig was, kon ik die trek niet duiden en resulteerde het in eetbuien en wanhoop. Met de pil snapte ik waar de trek vandaan kwam en kon ik het beter relativeren. Nu ik grotendeels genezen ben, kan ik ook zonder pil. Ten eerste is mijn menstruatiecyclus bij een gezond gewicht veel regelmatiger geworden en ten tweede ben ik veel minder bang voor een paar dagen wat meer snoeplust.

  7. Ik wil heel graag stoppen met de pil, heb een aantal keer moeten stoppen toen ik een ES had om te kijken of ik van nature nog wel ongesteld kan worden… Ik kan helaas niet zonder, heb het een aantal keren geprobeerd (ook na herstel) maar mijn menstruatie is van nature erg onregelmatig en zo pijnlijk dat ik amper kan lopen (de reden dat ik ermee ben begonnen) Ik ben lesbisch en wil geen kinderen (zeker niet van mezelf) het liefst laat ik me steriliseren, hoef ik niet meer aan die troep maar ja daar kun je ook weer erge bijwerkingen van krijgen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *