De smaak is goed, maar de structuur niet

‘De smaak is goed, maar de structuur niet.’ Iets wat ik mijzelf in de afgelopen jaren best veel heb horen zeggen. Waar niemand in mijn omgeving vraagtekens bij stelde. Sinds jongs af aan ben ik gevoelig voor bepaalde structuren en vormen en heb ik regels wat betreft het eten. Nog voor mijn eetstoornis. Pas in de kliniek zag ik in dat niet iedereen dit heeft. Hoort dit dan wel bij mijn eetstoornis? 

Op kinderfeestjes voelde ik me de vreemde eend in de bijt. Ik was de enige die geen appelmoes met friet at. Ik snapte dat oprecht niet. De smaak kan ik op zich nog inkomen, al snapte ik fruit bij warm eten sowieso al niet. Maar bewust een knapperig frietje sompig maken door hem te dopen in de appelmoes? Daar kon ik met mijn verstand niet bij. 

Ook thuis at ik net een beetje anders dan de rest van het gezin. Ik weigerde alle jus en andere nattigheid. Ik wilde geen kliederboel op mijn bord. Ik verloor dan compleet het overzicht, ik wilde geen nat bord waarin alles in elkaar zou overlopen. IJs op een bord? Vond ik voor mijn eetstoornis al vreselijk en nu nog steeds. Veel saus op een broodje? Laat maar zitten dan, ik hoef dat hele broodje al niet meer.

Niet alleen de nattigheid van eten kan me tegenstaan, ook kan ik echt moeite hebben met het eten met bepaalde structuren. (Griesmeel)pap is zo’n voorbeeld. Een warme drab met stukjes, zo zie ik het. De smaak vind ik prima, niks mis mee, maar met de structuur kan ik niks. Ik merk dat ik vaak de structuur verkies boven de smaak. Zo eet ik geen griesmeelpap omdat de smaak niet opweegt tegen de ‘moeilijke’ structuur. 

In de kliniek

In de kliniek werd ik voor het eerst echt geconfronteerd met deze moeites. Moeites die vanuit mijn gevoel niet vanuit mijn eetstoornis kwamen. Moeites die ik al had sinds ik begon met eten. Tot dat moment was ik ervan overtuigd dat iedereen dit zo ervoer. Dat iedereen op dat verjaardagsfeestje met moeite die lauwwarme appeltaart gedrenkt in soppig vanille ijs wegwerkte. Dat mensen voor de vorm dit ook op terrasjes bestelde. Dat dit gewoon hoorde. Niet omdat het lekker was. Ik wilde niet meedoen aan die vorm, want wie hielden we nu eigenlijk voor de gek? We hoefden dit niet te eten, we konden toch ook voor iets lekkers kiezen?

Tot het moment daar kwam. Het moment in de kliniek. Huilend zat ik aan tafel. Wat we aten weet ik niet eens meer precies, maar de angst was te groot. Net als de walging. Iedereen om mij heen at, of ze nou wilde of niet. Ik wilde het wel, maar het lukte me niet. Mijn bord was te nat. Ik kon het niet. De eerste keer dat ik huilde in de kliniek, om een nat bord.

De realisatie dat mensen dit echt bewust kozen omdat ze het lekker vonden kwam hard binnen. Mijn wereld klapte even ineen. Dit klinkt wellicht heel overdreven, maar ik dacht iedereen net als ik hierover dacht. Ineens kwam zo het besef, deze gedachtes zijn misschien niet zo normaal.

Het ei

Afgelopen week bakte mijn vriend wat eieren. Iets wat ik niet veel heb gegeten tot nu toe. Ik houd persoonlijk niet zo van ei, alleen als hij heel hardgekookt is of ergens doorheen. Niet veel later lagen de eitjes op mijn bord. Het geroosterde brood daaronder was een beetje sompig geworden. Ik prikte met mijn vork in de dooier en deze vloeide open. Een rilling door mijn lijf. Ik was nog niet eens begonnen met eten, of mijn bord was al nat. Mijn vriend wachtte tot ik een hap nam. ‘Hoe is het?’ Vroeg hij toen ik de eerste hap doorslikte. ‘Lekker, maar het is te nat.’ Verontschuldig ik mij. Hij knikt, ‘dat snap ik wel.’

Ik was verbaasd. Hij begreep het? Ineens voelde ik me een stuk minder raar. Lang heb ik gedacht dat deze moeites nog vanuit mijn eetstoornis kwamen. Ik denk dat destijds mijn eetstoornis van deze moeites wel degelijk gebruikt heeft gemaakt. Waarom zou ik iets eten wat ik niet wil eten? Op dit moment heb ik nog steeds mijn moeites. Een appeltaart met ijs zie je mij niet snel eten, maar ook omdat ik ook echt niet van appeltaart houd. Ik weet dat mijn eetstoornis hier geen invloed meer opheeft. Waar ik voorheen liever niks nam, neem ik nu graag een stukje cheesecake in plaats van die appeltaart.

 

Herken jij deze moeites? 

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

17 reacties op “De smaak is goed, maar de structuur niet”

  1. Zó herkenbaar dit hahahaa. Avocado lust ik alleen geprakt, banaan alleen in sneetjes en kaas alleen geraspt of in (zelfgeschaafde!!) plakjes. Fruit door hartig avondeten en warm bij koud (als in.. ijs bij warme appeltaart enzo, terwijl allebei los echt heeerlijk is) is echt een no go. Ik heb geen eetstoornis, maar wel iets met structuur hahaha. Fijn om te lezen niet de enige te zijn 🙂

    1. Hahaha, ik dacht dat ik de enige was die banaan alleen in plakjes eet. Leuk om te lezen dat jij dit ook hebt.

  2. Heel herkenbaar!
    Ik heb dit vooral met aardappel ik hou al niet zo van de smaak maar de structuur vind ik echt vreselijk. Hierdoor is het extra moelijk om wel aardappels te eten.

  3. Heeel herkenbaar! Alleen ik eet juist alles met appelmoes, zodat alles hetzelfde wordt.

  4. Aaaaaah zo herkenbaar! Ik heb jus bij de aardappelen al nooit begrepen, als kind al niet. En appelmoes bij friet net zo!

  5. Bij mij heeft dit te maken met mijn autisme.

  6. Heel herkenbaar, bij mij is het gevolg van mijn autisme en prikkelgeveoligheid dat ik heel veel last kan hebben van structuren. Daardoor eet ik sommige dingen echt absoluut niet of mensen dat nou snappen of niet. Ik kan het gewoon niet en dat is geen eetstoornis symptoom bij mij hoewel dat wel soms gedacht werd door de diëtist. Ik heb het geaccepteerd en eet die dingen gewoon niet, niks mis mee wat mij betreft.

  7. Structuur van eten is zo belangrijk, ik vind het eigenlijk net zo bepalend als de smaak om te bepalen of ik iets lekker vind! Ik heb nu wel meer leren eten dan vroeger, maar vind sommige dingen nog steeds niet lekker door de structuur.
    En zo herkenbaar van dat friet op het kinderfeestje, ik was altijd het moeilijke kind dat dat niet lustte!

  8. Goh zeg, dat had ik nou ook als kind, bijna alles wat je zegt, zo typisch. Ik denk dat ik het ben ‘leren’ waarderen, maar eet uit mezelf nog steeds niet snel die dingen, ook al vind ik ze niet vies oid. heb ik eigenlijk nooit griesmeelpap voor mezelf gekocht of gemaakt idd. vanwege die structuur, hoewel het gewoon best lekker is en ook met de friet en appelmoes, dat ben ik ‘later’ dan wel weer gaan eten, maar kan me nog zo herinneren dat ik het zo raar vond toen ik voor het eerst mensen die combi zag eten en idd. warme appeltaart met ijs en ook nog ijs op een bord, ook al zoiets raars vond ik dat, haha.

  9. Ik heb dit ook .Ik wil mijn youghurt bijvoorbeeld ZO eten zonder iets erdoorheen.Met allerlei stukjes erdoor of smaakjes, vind ik het niet lekker.Ook eet ik dingen liever apart op mijn bord; van alles door elkaar word ik ongelukkig ,en eet ik eerst het beleg van mijn boterham op,apart en dan pas het brood.Ik houd niet van een mengelmoes van structuren en smaken ik wil het puur proeven.
    Vaak vind ik sommige dingen wel lekker van smaak,zoals volkoren producten bijvoorbeeld ,maar mijn lichaam kan die structuur niet aan,dus moet ik voor een smaak kiezen die ik minder vind (wit),maar de structuur beter is voor mijn lijf (zacht).

  10. Ik vraag mij af: verdwijnt deze kieskeurigheid wanneer je razende honger hebt ?
    Ik kan mij voorstellen dat als je uitgehongerd bent,je je niet bekommert om of de appeltaart wel of niet met ijs erop geserveerd wordt of dat er wel of niet jus over je eten is gegoten.
    Of dat je stamppot krijgt, of wortels en aardapples apart op je bord …..?
    Ik bedoel ook: als je geen keuze of lievers hebt ?
    Of bij de EXTREME HUNGER aanvallen ?😊
    Wie geneest er nou helemaal keurig volgens een eetlijst ?
    Ik kan mij herinneren dat ik op een gegeven moment helemaal niet meer kieskeurig was
    .Hoewel in andere omstandigheden toch best wel !☺

  11. Ja champions :0

  12. Champignons, gekookte aardappelen, gekookte bieten (Dat is ook de smaak), inderdaad patat met appelmoes – en ijs met slagroom.

  13. Hey Lonneke,

    Nee geen zorgen, dat is helemaal niet raar! Structuur en ook geur zijn belangrijke dingen die bijdragen tot de smaak van het eten dus ik denk dat veel mensen dit herkennen, ik in ieder geval wel. 😉 Zeker als kind hield ik niet van sauzen, of rubberachtige structuren zoals champignons en olijven en dit was lang voor mijn eetstoornis.

  14. Herkenbaar… ik vind bepaald eten niet lekker door de structuur, bijvoorbeeld avocado. Met name eten wat heel zacht of glibberig is, vind ik moeilijk om te eten. Zoals oesters, bepaalde paddestoelen. Eigenlijk vind ik de meeste smaken wel lekker, maar eet ik dingen niet door de structuur..

  15. Hoi,

    Echt dit is zo herkenbaar! Ik was ook dat kind dat geen appelmoes bij friet at. Friet was prima, los appelmoes ook. Maar samen hoe kon je dat bedenken? En die zompige broodjes bah… Broodje met gebakken ei vond ik lekker, maar niet als het er van te voren op was gedaan want dan werd het broodje te zompig…. Ik was het meisje met de saus fobie…. Ik had dit echt als peuter al. Als mijn eten tot prut was gemaakt (wat volgens de richtlijnen hoort) at ik het niet. Gaf mijn moeder me een stuk wat om op te knabbelen vond ik het heerlijk. Later heb ik mezelf wel aangeleerd om hier soepeler mee om te kunnen gaan, omdat het heel onpraktisch was met eten met anderen…..

    xxx

  16. Ik heb dat vanuit mijn autisme echt supervaak!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *