Op het forum zien we vaak vragen over stofwisseling en spaarstand. ‘Ik eet heel weinig, maar toch val ik niet af, hoe kan dit? Ik heb een minimale eetlijst gekregen en ik kom direct heel veel aan, hoe zit dat?’ Dit komt doordat te weinig eten ervoor zorgt dat je stofwisseling in de spaarstand gaat. Wat houdt dit precies in en wat betekent dit voor je lichaam en je gewicht?
Stofwisseling
Je lichaam heeft een basaal metabolisme, ook wel een ruststofwisseling genoemd. Dit metabolisme zorgt ervoor dat belangrijke functies zoals het op temperatuur houden van je lichaam, je bloedsomloop, ademhaling en dat soort zaken goed verlopen. Dit kost het lichaam iedere dag energie ook al doe je verder niets. Naar schatting kost dit 60 tot 75 procentvan je dagelijkse energieverbruik. Het energieverbruik verschilt echter per persoon. Dit hangt onder andere af van het geslacht, leeftijd, lengte en gewicht. Zo hebben mannen een hogere ruststofwisseling omdat ze meer spierweefsel hebben dan vrouwen.
De stofwisseling wordt vaak vergeleken met een auto met of zonder benzine. Zit er benzine in de auto dan kan je rijden. Zit er geen benzine in dan sta je uiteraard stil. Zo werkt het ook in het lichaam. Door te weinig te eten, krijg je minder benzine in je lichaam en kan je motor niet goed zijn werk doen. Eigenlijk is het een mooi principe van je lichaam om zuiniger met zijn energie om te gaan. Het nadeel is dat als je weer gewoon gaat eten je lichaam nog wel in die zuinige stand staat en je vaak juist kan aankomen in gewicht.
”Toen ik af wilde vallen, ging ik extreem weinig eten. Ik viel amper af en kwam steeds ook weer snel aan. Ik snapte er niets van en wilde nog strenger gaan lijnen. Telkens bleef ik steken. Het frustreerde mij enorm. Toch kon ik er verder niets aan veranderen. Ik lijnde op een ongezonde manier en mijn lichaam protesteerde. Misschien maar goed ook. Pas toen ik normaal ging eten, viel ik iets af. Met mijn normale eetgedrag bleef ik op een gezond gewicht steken. Later heb ik dit gelukkig kunnen accepteren en wilde ik niet meer afvallen.” -anoniem-
Spaarstand
Sommige mensen ervaren dat ze een hele poos stabiel waren in gewicht en vervolgens ineens aankomen zonder hier veel meer voor te eten dan voorheen. Dit zie je vaak als iemand lijnt en daardoor te weinig heeft gegeten. Om weer uit een spaarstand te komen is het belangrijk om weer gewoon te gaan eten, dus weer die regelmaat aan te houden van 6 eetmomenten en daarbij ook voldoende te eten. Dat zal niet meteen gebeuren als je een week weer gewoon eet. Als je een langere periode (te) weinig hebt gegeten, dan heeft je lichaam immers ook weer tijd nodig om uit de spaarstand te komen.
Gewicht
Wil je afvallen, dan is een crash-dieet dus zeker niet aan te raden. Dit bevat vaak zo weinig calorieën dat als je daarna weer gewoon gaat eten, je lichaam dit onthouden heeft en je vaak meer aankomt in gewicht. Dit is het bekende jojo-effect. Je lichaam kan dan juist in de spaarstand komen omdat deze niet niet meer weet wanneer er nu wel en wanneer er nu geen eten aankomt. Dit is dus juist niet de methode om gewicht kwijt te raken. Bij een normaal en gezond eetpatroon met ongeveer zes eetmomenten kun je sneller uit de spaarstand komen of juist voorkomen dat je in de spaarstand komt doordat de stofwisseling geactiveerd wordt.
Geef een reactie