De struggles van eerlijk winkelen

Zoals jullie weten houd ik mij sinds een aantal jaren stap voor stap, steeds wat meer bezig met eerlijk, fair winkelen. En dat is niet altijd gemakkelijk met 90% winkels waarin fast-fashion wordt verkocht en alle meningen over wat nu wel en niet goed is. Toch probeer ik er steeds meer over te weten te komen, zelf bewuste keuzes te maken en merk ik dat ik groei. Mijn mindset is steeds meer gericht op fair trade keuzes maken als het gaat om het kopen van kleding en dit heeft invloed op allerlei gebieden. Hieronder deel ik wat ik soms lastig vindt aan eerlijk winkelen.

♦ Trends waaien aan me voorbij
Aan de ene kant ben ik blij dat trends komen en gaan en volg ik zelf eigenlijk ook helemaal niet alle trends. Toch merk ik dat ik soms een trend voorbij zie komen die ik wel erg leuk vind. Ik kan dan niet diezelfde week nog naar de winkelstraat gaan om daar ook zo’n jurkje of broekje te kopen. Bewust en fair trade winkelen kost iets meer voorbereiding, aandacht en daardoor ook geduld. Ik merk echter wel dat voor ik weet waar ik zelf zo’n hip item kan kopen op een eerlijke manier of het tweedehands ben tegengekomen, de trend vaak al weer bijna voorbij is gewaaid.

♦ Trifting away
Tweedehands winkelen is een van de manieren waarop je eerlijk aan leuke kleding kunt kopen. Wel vergt dit heel wat geduld, aandacht en tijd. Er is misschien veel tweedehands kleding te koop bij de kringloop of vintage winkels, maar vinden wat je leuk vindt is soms wel iets moeilijker. Ik ben namelijk niet iemand die zich goed voelt in een jaren ’80 trainingspak, fel gekleurde blouse of een jaren ’60 jurkje, hoe leuk ik het ook bij anderen vind staan. Mijn stijl is vrij basic en juist die zijn soms erg afgedragen of lastig te vinden. Ik ga geregeld even kringloop winkels in en kom eens in de zoveel tijd een ontzettend leuk item tegen. Het vraagt wel wat meer geduld en het is niet zo als vroeger bij H&M. Dan liep ik naar binnen en kwam ik sowieso met iets terug naar buiten.

♦ Onderzoeken en informeren
Voordat je weet waar je eerlijk kunt winkelen, ben je al weer heel wat tijd kwijt. Of heb je dit tijd juist geïnvesteerd? In ieder geval vergt fair winkelen en niet meer mee doen aan fast-fashion wel wat van je. Ik heb de nodige documentaires gekeken en tijd op google doorgebracht om te zoeken naar eerlijke merken en dan bedoel ik echt eerlijke merken.

♦ Beperkt shoppen
Er is bar weinig te vinden, in vergelijking met alle fast-fashion webshops en winkels. Dit maakt dat je erg beperkt wordt in waar jij kunt shoppen. Ik ben dan ook vrij snel klaar in de grote stad. Veel winkels sla ik tegenwoordig gewoon over, behalve als ze een bio of eco collectie hebben. Ik vind het wel lastig hoor, want soms zie ik hele mooie kledingstukken die ik dan uit principe niet wil kopen, maar wel echt heel graag had willen hebben. Echter wil ik deze kledingstukken niet aanschaffen ten koste van kinder- en mensenlevens of kansen die hen worden ontnomen door de lage betalingen die zijn krijgen of ongezonde en gevaarlijke werkomstandigheden waarin zei moeten werken omdat ik dit kledingstuk zo ‘mooi’ vind. Dit maakt de kleding meteen al een stuk minder mooi in mijn ogen.

♦ Minder hip gevoel
Vroeger was ik best wel veel met kleding en mijn uiterlijk bezig. Dit is iets veranderd, omdat ik minder make-up ben gaan dragen, natuurlijke producten ging gebruiken, minder aan mijn haar ben gaan doen en inmiddels steeds meer fair probeer te winkelen. Daarnaast heeft dit minder winkelen ook te maken met de uitdaging van minder = meer, minimalisme. Materialisme gaat mij niet gelukkig maken, enkel voor heel even. Dat ik minder nieuwe kleding koop, geeft mij dus ook niet dat korte gevoel van ‘Ik heb een heel nieuw mooi jurkje en het staat me goed’. Ik heb dat nu minder vaak, simpelweg omdat ik minder vaak winkel en minder nieuwe kleding heb. Ik probeer heel erg te waarderen dat, wanneer ik wel iets nieuws of tweedehands heb gekocht, ik me er heel nieuw en fijn in voel. Want dat is er nog wel, alleen veel minder.

♦ De fout in gaan
Ik heb mezelf niet verboden fast fashion te kopen, maar ik merk wel dat ik daar inmiddels naar toe ben gegroeid. Voorheen ging ik nog wel eens ‘de fout in’. Soms door gebrek aan kennis, soms omdat ik -ja klinkt zwak- ik de verleiding niet kon weerstaan. Ik ben ook niet zo zwart-wit naar mezelf toe. Laatst heb ik bijvoorbeeld schoenen gekocht die niet fair zijn. Ik ben heel blij met ze, maar wil dat mijn volgende paar schoenen dat wel is. Dit zorgt er voor dat ik dus ook wil leren van deze aankopen die niet fair zijn en mijn blik wil verruimen wat betreft mogelijkheden om te shoppen. Het is vooral belangrijk niet te streng voor jezelf te zijn, juist als je wilt groeien.

Er zijn gelukkig ook een heleboel voordelen, naast deze struggles. Zo geef ik minder geld uit aan kleding, koop ik kleding van betere kwaliteit en support ik minder kledingmerken die slechte zaken doen in de kledingindustrie. Als jullie het leuk vinden kan ik ook wel een keer een blog schrijven over de voordelen van fair trade kleding kopen of een blog maken met mijn nieuwste eerlijke aankoopjes. Ik hoop in ieder geval dat je het leuk vond om weer eens iets te lezen over eerlijk winkelen en hoe ik daarmee omga.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

18 reacties op “De struggles van eerlijk winkelen”

  1. Mooie blog, ik hou van mensen met principes. Ook fijn om te lezen dat je niet té streng voor jezelf bent. Ik ben wel erg benieuwd naar een blog over de voordelen fairtrade kleding, want het enige wat ik constant hoor is dat je bij kinderarbeid het kind (en dus de familie) een kans geeft om een vorm van inkomen te hebben. Alles in mij zegt dat dit een hele verkeerde opvatting is, maar echt research heb ik er nog niet naar gedaan. En kennis opent vaak een nieuwe wereld, een nieuwe kijk op dingen.
    Ik ben benieuwd!

  2. @A, mijn pws ging over kinderarbeid in de kledingindustrie 🙂
    Kinderarbeid geeft de kinderen en de familie vaak een vorm van inkomen, maar vaak is dat zo weinig dat ze geen kans hebben om weg te komen.
    Veel van die fabrieken hebben een soort campus vlakbij hun fabriek, waar arbeiders verplicht moeten wonen, en daar moeten ze natuurlijk ook weer voor betalen, en dat zoveel dat er bijna niks meer overblijft. Het overgebleven geld wordt dan vaak inderdaad naar de familie gestuurd.
    Dus ja, het zorgt voor een bron van inkomen, maar mensen raken zo verstrikt in die industrie dat ze er niet meer uit kunnen.

    En Nouska, fijn om te lezen dat jij er ook zo mee bezig bent. Ik probeer vaak mijn kleding tweedehands of in outlets te kopen, maar het is inderdaad lastig.

  3. Ik wil ook graag fair traden kopen, maar het is vaak echt te duur voor mij.Ik kan zelfs bijna geen goedkope kleding kopen.Het zou fijn zijn als deze spullen voor iedereen toegankelijk werden,dat zou pas helpen !
    Soms vraag ik mij af waarom mensen zo bewust zijn van eten en kleding en verzorging, maar ik hoor bijna nooit iemand iets zeggen over de slechte LUCHTKWALITEIT in Nederland.Ik vind dat heel raar want dat is toch primair, gezonde lucht en water.

  4. Niet onaardig bedoeld… Maar tijdens mijn eetstoornisbehandeling kwam ik in mijn groep ook mensen tegen die dit deden als vorm van controle. Die leefregels maakten over het kopen van kleding, eco-vriendelijk, biologisch.

    Hoe weet je nou of je het doet vanuit overtuiging of vanuit controle en een manier om een goed gevoel te krijgen over jezelf?

  5. Goede vraag Evy! Daar ben ik ook heel benieuwd naar..

  6. Ik herken Nouska’s leefstijl bij mezelf en ook de vraag van Evy.

    Verder denk ik dat er nooit een eind aan zit.. Het idee dat mijn kleding met milieuvervuilende vrachtwagens wordt vervoerd.. is ook niet fijn. En stel dat je het laat thuisbezorgen, dan zit daar ook weer allerlei papier en/of plastic omheen wat in mijn ogen zonde is van de natuur. Ik vraag me dan ook vooral af; waar ligt de grens? En als je (in het algemeen) op deze manier wil leven, vraag ik me dus ook af of je voor jezelf weet waar die grens ligt..

    Ben gewoon heel benieuwd hierna. Omdat ik bij mezelf merk dat dit bij mij inderdaad ook op eetgestoord gedrag lijkt.. maar tegelijkertijd wel heel goed voelt, maar dus ook altijd weer niet goed genoeg. Het kan altijd beter.. Lees; zelf een tuintje maken waar je van die katoenplanten kweekt en dan vervolgens zelf je kleren maken… zodat je dan – hopelijk – zowel goed voor de mensen om je heen, als de dieren, als het milieu bent..

  7. Hai Evy,

    de enige die weet of je iets vanuit overtuiging doet of vanuit een drang naar controle/vanuit je eetstoornis ben jijzelf. Jij weet vanuit welke motivatie je iets doet. Het is goed om hier voor jezelf eerlijk bij stil te staan en om dit met mensen die dichtbij je staan te bespreken. Zeker als je nog een eetstoornis hebt is het belangrijk om te kijken of je iets doet vanuit je eetstoornis of vanuit je gezonde ik.

    Groetjes, team Proud2Bme

  8. Fijne blog. 🙂 Ik koop ook graag tweedehands of fair trade, maar ben daarin niet al te streng voor mezelf. Nu zoek ik niet echt winkels op als ik niets nodig heb en dat is prima, maar de laatste keer toen ik in de stad was (inmiddels heel wat maanden terug) liep ik tegen een echt leuke tuniek aan, die ik ook gekocht heb. Maar ik las eens ergens dat er ook véél niet verkochte kleding door de shredder gaat. Zo erg. Maar ja, als ik zo de kwaliteit in de winkels zie, man, da’s vaak echt om te huilen. Er ”moet” gewoon te veel te goedkoop gemaakt worden.

    @ Erna: tja, ik kan daar weinig aan doen, die luchtkwaliteit. Ik vlieg niet, heb geen rijbewijs etc., meer kan ik niet doen. Zolang mensen voor het minste of geringste de auto pakken of graag 130 willen rijden op de snelweg, tja. Ik vind NL ook veel te vol, maar ja, je kan ook moeilijk 15 miljoen mensen het land uitzetten.

    En @ Evy: ik maak geen enkele leefregel, ik zorg er alleen voor dat ik eerst een kringloop binnen wandel als ik iets nodig heb. Dat voelt beter, ja, maar daar is op zich niets mis mee. 90% van de tijd ben ik er niet eens mee bezig, omdat het gewoon geworden is, of omdat ik gewoon niets nodig heb. En ik heb echt geen enorme schuldgevoelens als ik een keer iets koop wat niet fair trade o.i.d. is.

  9. @ Mxxx: ja, dit herken ik heel erg. De keuzes die je maakt lijken nooit goed genoeg, want aan elke ‘goede’ keuze zitten weer andere nadelen. Dan moet je soms bijna afwegen wat je belangrijker vindt: dierenwelzijn maar bv meer plastic verpakkingsmateriaal, biologisch maar wel ingevlogen (ofzo) vanuit een ver land en dus slecht voor het milieu, vleesvervanger eten waar wel eieren van kippen die het niet zo goed hebben in zitten etc.

    Ik vind het moeilijk om hierin niet te streng te zijn naar mezelf. Aan de ene kant moet het niet iets dogmatisch worden, maar als iemand bijv zegt dat ik heus niet altijd zo op hoef te letten en best eens M&M’s kan eten ook al is dat geen biologische melk, dan voel ik me daar rot over omdat ik denk: ‘dus M&M’s eten is voor mij belangrijker dan het welzijn van een koe’. Hetzelfde met geld uitgeven aan rotzooi waar je toch niks mee doet, dan denk ik: ‘er leven miljoenen mensen onder de armoedegrens, en ik vind het belangrijker om overbodige rotzooi te kopen?’.
    Voor mij blijft het de uitdaging om niet zo streng te zijn dat ik mezelf klemzet, maar ik vind wel dat deze manier van denken in veel opzichten terecht is en dat de maatschappij hier meer bij stil zou mogen staan. Ik vind het persoonlijk hypocriet en een fundamentele fout in onze maatschappij dat mensen aan de andere kant van de wereld zich dood werken voor een shirtje dat door een verwende puber hier achteloos wordt gekocht en op de stapel met al die andere achteloos gekochte shirtjes gooit, zonder zich te bekommeren om bv de werkomstandigheden. Net zoals ik het enorm fout vind om bv vlees weg te gooien ofzo, want dat is een dier dat puur bestaan heeft om als eten te dienen en vervolgens in de vuilnisbak belandt. Dat getuigt niet van respect, dan heeft het dier ook nog eens voor niks geleden…

    Ik stop maar eens met mn verhaal :p maar dit is hoe ik denk.

  10. Ik vind t fijn om er iets over te lezen, want ik ben zelf ook steeds meer bezig met te proberen diervriendelijk, mensvriendelijk en milieuvriendelijk te leven/eten/kopen. Ik ben er nog niet echt ver in, maar ben nu bijvoorbeeld op zoek naar een tas waar geen dierlijke materialen inzitten.. dat is nog erg moeilijk te vinden.

    Mij lijkt het leuk als er een keer een blog komt over diervriendelijke/mensvriendelijke/milieuvriendelijke merken/winkels!

  11. Ik vind het einde van de blog een beetje eng. Als jij spreekt over verbieden, de fout in gaan en zwakte dan begint er bij mij een alarmbelletje te rinkelen. Het ligt denk ik aan hoe ik dingen interpreteer maar heb je er niet inmiddels een hele dagtaak aan om alles zo ecologisch, biologisch, milieuvriendelijk, verantwoord, minimalistisch, observerend, rust nemend, lettend op je cyclus en nog wat van die dingen te doen? Hoeveel leven hou je nog over om es een keer iets onbewust te doen. Gewoon even nergens bij stil staan en leven. Het klinkt voor mij soms zo gecontroleerd allemaal. Dit is totaal niet bedoeld om jouw of een ieders levensvisie te veranderen, want als jij je er goed bij voelt moet je het gewoon zo blijven doen. Tis meer denk ik een soort bezorgheid of je met dat pure en bewuste leven je doel van vrijheid niet voorbij schiet. Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel.

  12. Nouska, ik vind het heel knap dat je hier zo bewust mee bezig bent en het ook volhoud! Knap! Sinds een halfjaartje ben ik hier ook bewust van aan het worden. Ik shop idd ook graag bij kringloopwinkels, maar voor de rest vind ik het nog erg lastig! Kun je misschien een keer een blog schrijven over hoe je bent begonnen, naar welke winkels je wel gaat en welke informatie je waar gevonden hebt?(: Dankjewel voor het schrijven van je blogs steeds weer. Proud heeft, door God, mijn leven gered en geeft kracht om steeds weer door te gaan.. dank jullie wel!

  13. @Lost Girl
    Helemaal mee eens !
    Solidair zijn en bewust leven gaat bovendien verder dan de juiste producten kopen en letten op jezelf en wat je eet,drinkt en hoe je je verzorgt.Als je hier al een dagtaak van maakt,wanneer heb je dan tijd voor de dingen waar het echt om gaat in het leven?

  14. @Lost girl & @Anne
    Daar ben ik het ook helemaal mee eens, ben benieuwd naar een reactie hierop… 😉

  15. Jullie hoeven je geen zorgen te maken daarover. Zit helemaal goed hoor! 😉
    Ik beschrijf ook een langzame groei, geen verbod of regel. De verantwoordelijkheid die ik voel voor mensen die in slechte werkomstandigheden mijn kleding maken, is een bijzaak in mijn leven. Iets waar ik bij stil sta en iets mee wilde doen. Ik heb inderdaad een heleboel andere leuke dingen te doen, maar blijf ook graag bij mezelf en mijn principes. Dat voelt goed, zeker nu ik dat gewoon op een rustige en liefdevolle manier kan. Naar mezelf en ook dus naar mens en dier. Ben je daar nog niet dan is het inderdaad goed om kritisch te zijn naar jezelf toe als je dit doet vanuit een restrictie of destructief denken. Doe vooral wat goed voelt voor jou en wees eerlijk tegenover je gezonde denken. Dat doe ik ook:) Ik wilde dit gewoon graag delen, omdat het iets is waar ik blij van wordt en me goed over voel.

    Liefs

  16. Gaaf! Ik ben er ook mee bezig, nog niet zo fanatiek helaas als jij 🙂
    Misschien vind je het leuk een blog te schrijven met je eerlijke kleding adresjes?
    En/of schoen adresjes.

    Lijkt me interessant. Kledingruils vind ik ook erg leuk, nadeel kan dan wel zijn dat je alsnog een H&M ‘t shirt moet scoren dan bijv.
    En je gaat dan natuurlijk niet je (vaak) dure eco/ fairtraide kleding daarvoor inwisselen.

  17. @nouska, wat leuk dat je reageert. Fijn dat je benadrukt dat het maar een bijzaak is. Misschien is het denk ik ook de optelsom van de blogs die je schrijft over het bewuste leven, dat ik op een gegeven moment dacht: is er ook nog tijd om gewoon te leven? Maar het is uiteindelijk natuurlijk ook logisch dat we daar veel over omdat je die onderwerpen gewoon graag deelt met ons en leuk vind om je in te verdiepen. Ff bedenken dat jullie ook een leven hebben buiten de blogs en je werk hihi. Thanks.

  18. Wat een leuk en eerlijk stuk. Ik herken veel, zowel in de ‘struggles’ als in de voordelen. Toen ik een klein jaar geleden besloot om alleen nog maar eerlijke kleding te kopen, verloor ik in eerste instantie alle lol in mode, omdat ik niks naar mijn zin kon vinden en uberhaupt niet wist waar ik moest zoeken. Pas toen ik erover begon te bloggen, kreeg ik steeds meer inspiratie, kennis en ook weer plezier, wat heel belangrijk is om het vol te houden. Nu koop ik minder en bewuster, voel ik me veel beter over mijn aankopen en als bonus heb ik heel veel nieuwe en inspirerende mensen ontmoet, zowel online als offline. Jouw blog is nieuw voor me, een leuke ontdekking!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *