Vanavond keek ik naar een indrukwekkende uitzending van De Vijfde Dag waarin het verhaal rondom de fouten in de behandeling van Esther te Grotenhuis werd verteld. In deze blog vind je de herhaling van deze uitzending. Esther te Grotenhuis pleegde in 2011 zelfmoord. Kort daarvoor werd zij uit de ggz-kliniek GGNet ontslagen. Door fouten van haar behandelaar belandt ze hulpeloos op straat.
Het tuchtcollege bekijkt de zaak en concludeert dat de psychiater ‘niet voldoende bekwaam is om haar vak uit te oefenen’. Het college schorst haar voor zes maanden en maakt zich daarbij ernstig zorgen over het gebrek aan zelfreflectie en zelfinzicht van de psychiater.
Die zorgen blijken gegrond, als De Vijfde Dag ontdekt dat de psychiater twee weken nadat haar schorsing actief werd, alweer blijkt te zijn gaan werken in een Duitse kliniek.
De uitzending (let op, de uitzending kan heftig zijn)
De Vijfde Dag vraagt aan de toenmalige baas van Pasatovic, geneeskundig bestuurder Kees Lemke, waarom hij de buitenlandse psychiater heeft aangenomen. Heeft zijn organisatie GGNet kwetsbare patienten willens en wetens blootgesteld aan een falende psychiater? En hoe kan het dat de psychiater kort na de reeks fouten bij GGNet gemakkelijk weer aan de slag kon bij een andere GGZ-organisatie in Nederland?
Voor vader en moeder Te Grotenhuis is het verdriet onmetelijk. Vijftien jaar geleden verloren ze al hun zoon door een verkeersongeval. Nu hebben ze na de zelfmoord van Esther helemaal geen kinderen meer in leven.
Op de website van De Vijfde Dag vind je nog meer informatie.
Geef een reactie