Dagelijkse gesprekjes over koetjes en kalfjes noem je ook wel small talk. In deze gesprekjes wordt geen belangrijke informatie uitgewisseld, maar gaat het vaak enkel om even contact maken. Voor sommige mensen voelt small talk als oppervlakkig en onnodig, anderen vinden het een fijne afleiding om even met een ander over onbenullige dingen als het weer te kunnen praten. Daarnaast zijn er ook mensen die heel ‘goed’ lijken te zijn in small talk. Ze praten heel makkelijk en met iedereen over van alles en nog wat, terwijl de anderen zich vooral heel ongemakkelijk gaat gedragen.
Als je goed kijkt naar small talk, dan is het van grote waarde in het dagelijks leven. Small talk is vaak een manier om in contact te gaan, een uitnodiging tot een gesprek en een teken van een ander dat er behoefte is aan interactie. Bovendien lijkt small talk in eerste instantie misschien oppervlakkig, voor veel is het tegelijkertijd behoorlijk ingewikkeld.
Veel mensen voelen zich ongemakkelijk of nerveus in sociale situaties. Hoewel niet iedereen het toegeeft, speelt bij velen een angst om afgewezen te worden een grote rol. Deze angst kan zorgen voor klamme handen of een snel kloppend hart waardoor er amper geluid uit je mond komt als je probeert te praten. Small talk kan helpen om het ijs te breken en onzekerheid te verminderen. Je verlegt hiermee namelijk de focus van jezelf naar ander. In plaats van bang te zijn en niet weten wat je moet zeggen, kun je gewoon gedag zeggen tegen de ander en interesse tonen in zijn of haar dagelijkse bezigheden.
Die eerste paar minuten kunnen ervoor zorgen dat je een positieve indruk achterlaat of krijgt van een ander waardoor je meer van elkaar te weten wil komen. Dit kan al door simpelweg ‘’gezondheid” te zeggen als iemand niest of door even aan een collega te vragen hoe hij of zij zich voelt als je weet dat diegene ziek is geweest. Toch kunnen deze op het oog eenvoudige gesprekjes voor veel stress zorgen. Om de drempel wat te verlagen en je te helpen bij hoe je small talk aan kunt pakken als je bijvoorbeeld in een nieuwe omgeving bent, zijn hier wat tips over wat je bijvoorbeeld kunt zeggen om een gesprek te starten.
♦ Vertel iets over jezelf
Als je elkaar niet kent, wees dan degene die zich als eerste voorstelt. Door te glimlachen kom je al snel vriendelijk over. Als je enkel je naam zegt, valt het al snel stil dus het kan helpen om ook kort iets over jezelf te vertellen. Vertel bijvoorbeeld waar je vandaan komt of hoe de reis is gegaan.
♦ Onderzoek wat de ander leuk vindt
Als je bijvoorbeeld ziet dat de ander een t-shirt aan heeft van een bepaalde band, dan kun je vragen of diegene daar fan van is of vaak naar concerten gaat. Kom je tegelijkertijd ergens aan, vraag dan of iemand een goede reis heeft gehad en waar hij of zij vandaan komt.
♦ Stel open vragen
Zeker als je zenuwachtig bent, ben je misschien geneigd om snelle en korte vragen te stellen, zoals: kon je het een beetje vinden? De kans is groot dat de ander dan ‘’ja” zegt en het gesprek stil valt. Een betere vraag is dan: ‘’Hoe ging je reis?” Hierdoor moet de ander wel iets meer zeggen dan ja of nee.
♦ Luister goed naar wat de ander zegt
Wellicht vind je het moeilijk om vragen te stellen naar aanleiding van wat de ander je vertelt, maar probeer heel bewust te luisteren naar het verhaal. Soms zegt de ander maar iets relatief kleins wat al een opening kan zijn voor een gesprek. Als iemand bijvoorbeeld zegt: ‘’ik heb zin om naar huis te gaan” zou je kunnen vragen wat diegene graag doet als hij of zij thuis is, of vragen of hij of zij nog speciale plannen heeft.
♦ Zoek naar overeenkomsten
Kijk of jij en je gesprekspartner overeenkomsten hebben. Heb je bijvoorbeeld een hond en hoor je iemand anders ook praten over een hond, dan hebben jullie al snel een gespreksonderwerp. Stel open vragen over de hond van de ander en vertel ondertussen ook over jouw hond waardoor een leuk gesprek ontstaat.
Voor veel mensen lijkt small talk altijd maar vanzelf te gaan, maar lang niet iedereen vindt het zo makkelijk als het lijkt hoor. Als ik in een omgeving kom waar ik niet zoveel mensen ken, dan weet ik vaak ook niet goed wat ik moet zeggen en vergeet ik ook geregeld dat ik beter een open vraag kan stellen. Toch is het goed om je hier bewust van te zijn en om ermee te oefenen. Small talk lijkt oppervlakkig en onbelangrijk, maar het is vaak wel een eerste stap om in contact te komen met nieuwe mensen.
Hoe ben jij met small talk?
Geef een reactie