Je schaamt je voor je probleem. Je wilt anderen er niet mee lastig vallen. Het valt nog wel mee. Je hebt het nog wel onder controle, denk je, maar na een tijdje blijkt dat het je toch niet in je eentje lukt. Dat het niet goed met je gaat en dat je hulp nodig hebt. Hulp van je vrienden, je familie, maar ook professionele hulp. Het zetten van de stap naar professionele hulp is niet altijd even makkelijk en wanneer je dan eindelijk zo ver bent kom je meteen voor het volgende probleem te staan: Een x aantal weken of zelfs maanden wachttijd. Hoe moet ik dit nu weer overbruggen?
Het lastige is dat we vaak pas om hulp vragen op het moment dat het eigenlijk echt niet meer gaat. Dat we onze grenzen voorbij zijn. Dat we het nu direct nodig hebben, maar de werkelijkheid is vaak dat je niet zo direct die hulp kan verwachten. Je hebt namelijk te maken met de wachttijden van een zorginstelling.
Bij de ene locatie zal de wachttijd anders zijn dan de andere locatie. Misschien heb je net pech of heb je net geluk. Het ligt in ieder geval niet aan jou persoonlijk. Dat er een wachttijd is voor die hulp betekent niet dat jouw probleem niet belangrijk genoeg is om direct voor geholpen te worden. Hulpverleners hebben simpelweg, maar erg helaas, niet altijd de tijd en de mogelijkheden.
Toch had jij besloten dat het zo niet langer kon. Je wilt hulp. Nu. Dat verdien je ook. In deze blog noem ik een aantal dingen die je zou kunnen doen om de wachttijd te overbruggen en de eetstoornis min of meer binnen de perken te houden of er zelfs al aan te werken. Het is echt de moeite waard om daar aandacht aan te besteden, want jouw herstel is belangrijk en elke dag kan tellen.
♥ De POH-GGZ
POH GGZ staat voor Praktijkonderteuning Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg. Sinds 2008 kunnen huisartsenpraktijk met een POH werken. De naam zegt het eigenlijk al. De POH-GGZ ondersteund de huisarts en heeft meer zicht op jouw problematiek. Je kan gesprekken met de praktijkondersteuner aanvragen in de tijd dat jij aan het wachten bent op je behandeling.
♥ Individuele gesprekken
Wanneer het nog niet mogelijk is om je gespecialiseerde behandeling te starten is het vaak wel mogelijk om in ieder geval individuele gesprekken met een psycholoog of sociotherapeut te hebben. Wellicht kom je hiermee nog niet helemaal tot de kern van jouw probleem en is het ook niet intensief genoeg, maar het kan echt helpen voor dat extra steuntje in de rug.
♥ Niet op één paard wedden
Laat je niet ontmoedigen wanneer de wachttijd voor die ene behandeling erg lang is, maar kijk ook verder naar wat er nog meer mogelijk is. Het is best mogelijk om op meerdere plekken tegelijkertijd je intake te doen of al een korte behandeling te starten terwijl je voor een andere behandeling op de wachtlijst staat.
Check wel even goed met je behandelaar en je zorgverzekering wat er voor jou allemaal mogelijk is en dat je niet onnodige kosten gaat maken. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt als je je behandelaar mee laat denken. Zo kan je bijvoorbeeld niet bij 2 instellingen tegelijk voor een eetstoornis behandeld worden, maar misschien wel voor een eetstoornis en een angststoornis tegelijk. Laat je goed informeren naar de mogelijkheden en wees niet bang om zelf ook een beetje aan te dringen. Desnoods kunnen je ouders je hierbij een handje helpen.
Op deze pagina wordt alle aangeboden hulp in Nederland voor je in kaart gebracht.
♥ Laagdrempelige praatgroepen
Via de huisarts of het ziekenhuis valt soms ook nog wel het één en ander te regelen om die wachttijd te overbruggen. Maak eens een afspraak of bel op om te informeren naar eventuele praatgroepen waardoor je in contact kan komen en kan praten met mensen die met dezelfde problemen kampen onder begeleiding. Samen kan je toch een hoop voor elkaar betekenen. Misschien zal het niet echt de diepte in gaan, maar alle beetjes helpen en het is fijn om die herkenning te vinden.
♥ Dagbesteding
Misschien is het zo dat je dankzij je eetstoornis niet meer naar werk of school kunt. De lange wachttijd laat je vervolgens achter met lange, lege dagen. Dit is ontzettend vervelend en kan zelfs behoorlijk triggerend werken wanneer je last hebt van een eetstoornis. Als je hiermee zit kan het helpend zijn om te kijken naar dagbesteding. Dit zijn activiteiten die verzorgd worden door je gemeente waar iedereen naartoe kan zodat je een fijne, nuttige en gestructureerde besteding van je dag kunt hebben. Iets wat best welkom kan zijn wanneer je worstelt met een eetstoornis of je zelfbeeld.
♥ Gespecialiseerde diëtist
Ook zou je kunnen kijken of je geen afspraken kunt maken bij een diëtist. Het is dan wel zo fijn en handig dat die diëtist verstand heeft van jouw problematiek (eetstoornissen).
♥ Online behandeling of ontmoetingsplek
Als het in de fysieke wereld nog niet mogelijk is om de juiste hulp te ontvangen kan je altijd nog kijken of er in de tussentijd niet iets online te vinden is. Dit gaat van online ontmoetingsplekken zoals Proud2Bme tot online behandelingen zoals Featback, Eten de baas, Intherapy en 99Gram.
♥ Inloopgroepen
Zowel het Leontienhuis als Ixta Noa werken met een inloopprogramma waar je gebruik van kunt maken voor, na of tijdens je behandeling. Je bent daar van harte welkom om eens een praatje te maken of mee te doen met verschillende workshops, eetmomenten of groepsgesprekken. Neem eens een kijkje op de website van beide instellingen om te zien of het iets voor jou is om je daar aan te melden.
♥ Ervaringsdeskundige
Wat ook goed is om te onderzoeken is of je niet in de tussentijd contact kan hebben met een ervaringsdeskundige. Ik weet dat mailcontact met een ervaringsdeskundige bij het Leontienhuis bijvoorbeeld mogelijk is, maar wie weet is er nog wel meer te vinden. Dit kan echt net dat beetje steun zijn wat je nodig hebt om deze tijd wat beter door te komen.
♥ Steun zoeken bij omgeving
Je hebt steun gezocht bij een professionele zorginstelling, omdat je je leven graag anders zou willen zien, maar dit je in je eentje niet lukt. Het is niks om je voor te schamen. Het maakt je niet zwak. Een eetstoornis is niet niks en je kiest er niet voor. Het overkomt je. Het sluipt erin zonder dat je het door hebt, maar je kan er wel van herstellen. Er zijn maar weinig mensen die dit helemaal in hun eentje kunnen. Professionele hulp of dan wel hulp van je omgeving is echt een ongelooflijke bijdrage. Gun jezelf ook die kans. Zoek steun bij vrienden, familie, je mentor of iemand anders die je vertrouwd. Je hoeft er niet alleen voor te staan.
♥ Wachtlijstbemiddeling
Zorgverzekeraars kunnen ook uitkomst bieden bij wachtlijstbemiddeling. De verzekeraar probeert er dan voor te zorgen dat je eerder hulp ontvangt. Deze service kost geen geld. Je kan dit telefonisch of digitaal aanvragen. Je krijgt dan vaak binnen enkele dagen reactie. Er wordt dan gekeken naar andere opties en/of een eerdere plek door uitval. Het aantal mensen dat hun zorgverzekeraar vraagt om wachtlijstbemiddeling voor de GGZ is het afgelopen jaar fors gestegen (bron: Zorgverzekeraars Nederland). Vele honderden mensen konden na bemiddeling door de zorgverzekeraar terecht bij een andere GGZ-aanbieder.
♥ Bijhouden hoe het met je gaat
Wanneer je aan het wachten bent op je behandeling is het handig om alvast ergens bij te houden hoe het met je gaat en wat je bezig houd. Bijvoorbeeld door het bijhouden van een dagboek of bullet journal. Op deze manier krijg je wat meer zicht op hoe je je voelt en wat je graag zou willen, zodat je dit ook goed kan aangeven bij je behandelaar als het eenmaal zover is.
♥ Vandaag, niet morgen
Wat betreft de voorbereiding van je behandeling… Start vandaag, niet morgen. Het is heel verleidelijk om vanuit je eetstoornis te denken: Nu kan het nog. Nu kan ik nog even afvallen. Nu kan ik nog eetbuien hebben. Nu kan ik nog even helemaal in mijn veilige eetstoornis denken en straks wordt alles anders. Dit is een heel gevaarlijke gedachte, want hoe verder je gaat hoe langer de terugweg gaat zijn.
Wees asjeblieft niet bang dat als het jou lukt om stapjes vooruit te zetten je dan niet meer in behandeling mag. Jouw situatie is erg genoeg, anders stond je ook niet op die wachtlijst. Een stapje vooruit betekent niet dat je er bent. Een stapje vooruit betekent dat herstel dichtbij komt. Een stapje vooruit betekent hoop en hoop doet leven. Jij mag leven. Leef.
Hoe is dit voor jou?
fotografie: pexels
Geef een reactie