De Wandeling: een psychose

Vanavond kan je kijken naar een uitzending van het programma de Wandeling waarin wordt gesproken over psychoses. Presentator Sander de Kramer praat met Bram Berkvens, een vlotte en goedlachse Brabander. Het is moeilijk voor te stellen dat Bram vijf keer werd opgenomen, omdat hij psychotisch was…

Dertien jaar lang slikt Bram allerlei medicijnen om de demonen in zijn hoofd te onderdrukken. De bijwerkingen van deze medicijnen waren soms nog heftiger dan de psychoses zelf.

“Het was alsof ik een vissenkom om mijn hoofd had. Ik kon wel kijken, maar ik hoorde alles heel dof en ver weg. Mijn emoties zaten op slot. Ik kon op een gegeven moment niet eens meer huilen als een familielid was overleden. Ik voelde geen verdriet en dat is niet oké.”

Zijn laatste psychiater gooit het daarom een aantal jaren geleden over een compleet andere boeg. Hij besluit te luisteren naar wie Bram is zonder pillen en andere kunstgrepen. Samen lukt het hen om het medicijngebruik langzaam af te bouwen en uiteindelijk zelfs tot een nulpunt terug te brengen.

Inmiddels gaat het goed met Bram en heeft hij zijn moeilijke verleden omgebogen tot iets positiefs. Hij geeft al jaren voorlichting als ervaringsdeskundige en op die manier inspireert hij anderen om te participeren in de maatschappij, ondanks het onbegrip waarop ex-psychiatrisch patiënten vaak stuiten. Die negatieve vicieuze cirkel wil Bram graag doorbreken.

“Stigma is één van de belangrijkste redenen dat het herstel stagneert. Werkgevers durven het niet aan om (ex)-psychiatrische patiënten aan te nemen die daardoor zelf ook gaan geloven dat ze niet goed genoeg zijn.” 

De Wandeling, zaterdag 28 januari om 18.05 uur op NPO 2

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

3 reacties op “De Wandeling: een psychose”

  1. o, dat is wel interessant.
    Ik wil ook graag van de antipsychotica af.

  2. Ik heb de uitzending gezien maar vond hem niet echt bijzonder.
    het attendeerde me er hooguit op toch erg goed naar de helpende gedachten/adviezen van mijn hulpverleners te luisteren.
    ipv te denken dat werkt bij mij toch niet.

  3. Ergens een prima uitdaging, alleen qua medicatie afbouwen vind ik het wat twijfelachtig. Ik hoop niet dat mensen dat op eigen houtje proberen na de aflevering, daar heb ik inmiddels in de psychiatrie iets teveel mensen door onderuit zien gaan. Heel fijn dat het voor hem kon uiteraard, dat wel. Maar soms is medicatie gewoon echt nodig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *