De werking van thee

Je ziet in de supermarkten steeds meer theesoorten liggen. Niet alleen maar smaakjes thee, thee die bijvoorbeeld naar aardbeien smaakt, maar ook theesoorten met een bepaalde functie, denk aan thee voor je stoelgang of voor je weerstand. Maar hoe zit het nou eigenlijk met de werking van thee? Is dit wel echt zo of is het een mooi verkooppraatje? En is thee nou gezond of niet?

Voordat ik antwoord geef op deze vragen is het goed om een onderscheid te maken tussen thee en kruidenthee. Want wanneer heb je het over echte thee en wanneer is het kruidenthee. Thee vindt zijn oorsprong in China. De van de theestruiken afkomstige blaadjes worden gedroogd en hier kan de drank thee van worden gemaakt. Maar dan zijn we er nog niet. Je hebt namelijk zwarte thee, groente thee en vruchtenthee. Wat is hier het verschil tussen?

bron foto

Afhankelijk van de verwerking die de bladeren hebben ondergaan kan je verschillende theesoorten onderscheiden. Zwarte thee is gegist, ofwel gefermenteerd, groente thee niet. Er bestaat ook nog een variant thee die gedeeltelijk is gefermenteerd, dit is de Oolong thee. Witte thee wordt gemaakt van de jonge blaadjes van de theestruik en wordt nauwelijks bewerkt. Aan vruchtenthee worden vruchten (aroma’s) toegevoegd maar dit is vaak van oorsprong een zwarte thee.

Kruidenthee is niet echt een thee soort maar is een aftreksel van vruchten, bloemen, kruiden etc. Het grote verschil is dat in echte thee cafeïne zit, ook wel theïne genoemd en in ‘kruidenthee’ niet. In zwarte thee zit 40 mg cafeïne en in groene thee zit ongeveer 20 mg cafeïne.

bron thee

Is thee gezond?
Thee bevat van nature fluoride wat goed is voor onder andere je gebit. Maar doe je suiker in je thee dan is thee juist weer een aanslag op je gebit. Thee levert overigens als je er geen suiker aan toevoegt geen energie.

Er worden aan thee verschillende gezondheidseffecten toegeschreven maar echt wetenschappelijk bewijs hiervoor is nog niet geleverd. Er zitten in groene thee wel antioxidanten wat mogelijk wel een positief effect heeft op de gezondheid, maar er is dus meer onderzoek nodig om de gunstige effecten alleen toe te schrijven aan thee.

Theesoorten voor de weerstand of voor de nachtrust
Er zijn kruidenthee soorten te koop met een bepaalde functie. Er bestaat bijvoorbeeld een kruidenthee met o.a. echinacea, een kruid welke bekend staat om zijn weerstand ondersteunende eigenschappen maar ook een kruidenthee met valeriaan en kamille welke ondersteunend zou kunnen zijn voor een goede nachtrust.

Verder bestaan er ook kruidenthee soorten met ginseng en guarana welke juist weer het concentratievermogen ondersteunen. Dergelijke beweringen mogen alleen op een verpakking gezet worden als deze voldoen aan de wetgeving. Een instantie die zich onder andere hier mee bezig houdt is bijvoorbeeld de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedsel Veligheid). Zij controlereren en beoordelen o.a. deze claims.

Is thee ongezond?
Thee bevat van nature tannine (looizuur) wat de opname van bepaalde mineralen waaronder ijzer en calcium nadelig kan beïnvloeden. Eet en drink je gevarieerd dan is dit geen probleem maar wel goed om hier rekening mee te houden.

Het is altijd goed om alert te blijven op wat je precies drinkt. Een thee waar je mee zou kunnen afvallen is eigenlijk onmogelijk. Wat er gebeurt is dat er vaak kruiden zoals senna of vuilboombast wordt toegevoegd wat diaree kan veroorzaken. Hierdoor verlies je dus wel gewicht maar dit is puur vocht. Ander nadeel is dat langdurig gebruik van dergelijke producten gewenning kan geven aan je darmen waardoor je juist problemen met je stoelgang kan krijgen.

Thee waar zoethout in zit is voor mensen met een hoge bloedruk niet een theesoort die je dan onbeperkt kan drinken. En ook als je zwanger bent wordt geadviseerd om het gebruik van bepaalde theesoorten te beperken zoals venkelthee, anijsthee en thee met kaneel.

Dus belangrijk om je aan de gebruiksadviezen op de verpakking te houden. Want ook bij thee kan de waarschuwing “Geniet maar drink met mate” gelden!

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

11 reacties op “De werking van thee”

  1. Ik dacht juist altijd dat thee goed was. Het is natuurlijk niet meer dan water en bepaalde kruiden. Ik ben echt dol op thee! Warm of koud maakt me niet uit, beide vind ik heel erg lekker! Mijn lievelingssmaken zijn zoethout en rooibos!

  2. Ik ben echt verzot op thee en dan het liefst verse muntthee, sterrenmunt, zoethout en groene thee. Het liefst ook organisch 😉
    Verder vind ik de slaapthee van vitamine store echt top. Het zal wel tussen m’n oren zitten, maar als ik heel druk ben geweest en niet goed in slaap kom, dan werkt die thee wel echt!

  3. Ik wist niet dat veel thee een nadelig effect kan hebben op de opname van ijzer en calcium, want dat is bij mij al te laag:-O Ik drink best veel groene thee :-S

  4. Hmm thee!

    Klein kritiekpuntje: fluoride wordt in verband gebracht met osteoporose en is giftig (of dat is wat onderzoeken beweren). Of het daadwerkelijk goed is voor je gebit is te betwijfelen.

  5. Ik drink soms wel 15 koppen thee op een dag, ik dacht eerlijk gezegd dat dat niet zoveel kwaad kon. Misschien moet ik toch maar wat matigen als ik dit zo lees.

  6. Wat interessant zeg!

  7. Thee goed voor je gebit? Ik dacht juist altijd dat dat heel erg voor aanslag zorgde! Hopen maar dat het toch wel goed is dan =P

  8. Ik ben verslaafd aan thee. Ik drink soms wel een hele liter. 🙁
    Eigenlijk wil ik dat niet, want mij is altijd wijsgemaakt dat je er lelijke tanden van krijgt. Daarom las ik ook weleens een theeloze dag in, maar da’s wel zwaar hoor :p
    En ik drink ook regelmatig koffie, dat schijnt minder slecht te zijn voor de tanden. Maar thee is zoveel lekkerder.

  9. Ik drink ontzettend veel thee. Voornamelijk groene thee of munt thee, en heb laatst ook die ‘weerstand thee’ geprobeerd!

  10. Thee is bij mij niet weg te denken, sleepy thea voor s’avonds heerlijk doezelen op bed is echt mijn ritueel. Witte thee en Jasmijn thee vind ik lekker en sterrenmunt en zoethout. De nieuwe theetjes van Pickwick zijn ook lekker!

  11. Aanvulling:
    Een drupje melk in je thee kan het negatieve effect van looizuur sterk verminderen!
    (en bij een drupje, proef je dat niet, zijn de kcal echt niet noemenswaardig, maar het ziet er wel een beetje viezig uit :p).

    Thee is echt een top uitvinding! 😀

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *