Deeltijdbehandeling

Bij dagbehandeling of deeltijdbehandeling heb je niet één keer per week een uurtje therapie, maar één of meerdere dagen in de week. Dit kan verschillen van een paar uur op één dag, tot vijf hele dagen in de week.

Waarom dagbehandeling?
Het voordeel van dagbehandeling, is dat je het minder ‘in je eentje’ hoeft te doen. Als je één keer in de week een uurtje komt, moet je in de week die ertussen ligt zélf zorgen dat je je goed aan je eetlijst houdt en dergelijke. Terwijl je bij deeltijd meestal meerdere keren per week gecontroleerd wordt. Dat maakt het dan een stuk minder ‘verleidelijk’ om toch weer af te vallen, want je weet dat je in de gaten wordt gehouden.

Een andere reden dat deeltijd wordt aangeraden, kan zijn dat je dan automatisch meer structuur in je week hebt. Als je bijvoorbeeld (wegens omstandigheden) niet meer naar school gaat, kan het zijn dat je thuis ‘op de bank komt te zitten’. Sommige mensen hangen dan alleen nog maar achter de tv of de computer, of blijven helemaal maar in bed. Want ze hebben toch nergens anders zin in. Maar het gevaarlijke hiervan is, dat je daardoor juist alleen maar mínder zin krijgt om dingen te doen, en steeds dieper wegzakt. ###

Als je deeltijdbehandeling volgt, wordt je in feite gedwongen om op vast tijdstippen aanwezig te zijn en heb je dus automatisch meer structuur. Bovendien wordt er met je besproken wat je thuis kunt doen om meer structuur te hebben en meer bezig te zijn.

Wat doe je daar dan de hele dag?
Meestal bestaat een dag uit meerdere therapie-onderdelen. Bijvoorbeeld doelen-bespreking, Creatieve Therapie, socio-therapie of GroepsPsychoTherapie (het verschilt per behandeling welke onderdelen er worden aangeboden). Als je precies wilt weten wat deze onderdelen inhouden, kun je het beste hieronder even kijken bij de beschrijving van de betreffende therapie.

Ook oefen je in de deeltijd de dingen die je thuis zult moeten doen, zoals eten waar anderen bij zijn en een volwaardige lunch of avondmaaltijd eten. Er wordt besproken hoe je het de rest van de week thuis aan kunt gaan pakken, en de keer erop wordt besproken of dat gelukt is.

Naast de gezamenlijk onderdelen heb je ook individuele gesprekken, met je mentor of begeleider. Daar kun je dingen bespreken die je écht te moeilijk vindt om met de groep te delen. Bovendien kijk je in die gesprekken samen hoe je behandeling verloopt; of je er iets aan hebt en wat er beter zou kunnen.

Tips voor beginnen aan de dagbehandeling:
– Zorg dat je van tevoren een beetje weet wat je te wachten staat. Anders ga je het namelijk zelf invullen en dan maak je het vast 1000 keer erger dan het in werkelijkheid is ; ).
Misschien krijg je bij het intakegesprek al wel een boekje met informatie en het programma. En anders kun je ook altijd om informatie vragen. Informeer in elk geval welke therapie-onderdelen je krijgt, zodat je op dit gedeelte van de site alvast op kunt zoeken wat het inhoudt! 😉

– Laat de eerste week/periode alles rustig op je afkomen. De ander mensen verwachten heus niet dat je de eerste dag meteen het hoogste woord zal voeren. Bovendien weten ze goed hoe je je voelt, want ze hebben die eerste dag allemaal moeten meemaken.

– Probeer in het begin niet  te veel na te denken over wat je van de behandeling vindt, en een conclusie te trekken over of de behandeling je zal gaan helpen. Dat kun je zo snel nog helemaal niet weten, en het maakt je alleen maar onrustig en in de war om erover na te denken!

Proud2write

Geschreven door Proud2write

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *