Deep Brain Stimulation bij anorexia

Stel je voor: een knop in je hoofd waarmee je je eetstoornis aan, en vooral ook uit kunt zetten. Dat klinkt onwerkelijk, toch? Misschien minder onwerkelijk dan je denkt.. Deep Brain Stimulation (DBS) is een nieuw soort behandeling voor hersenziekten, die het idee van zo’n knop wat dichterbij brengt. En onlangs zijn de eerste onderzoeken gedaan bij patiënten met eetstoornissen.

bron foto

De hersenen van mensen met een eetstoornis werken anders dan die van mensen zonder eetstoornis. Tijdens het kijken naar plaatjes van eten bijvoorbeeld, of naar plaatjes van hun eigen lichaam, reageren de hersenen van meiden met een eetstoornis anders dan die van meiden zonder eetstoornis. Bij meiden met een eetstoornis zijn de emotie-gebieden dan actiever, waardoor deze meiden tijdens het kijken naar de plaathes meer negatieve emoties voelen. Je kan in het brein ook effecten zien van behandeling: Wanneer het beter gaat met anorexiapatiënten worden hersenafwijkingen ook kleiner, en soms verdwijnen de afwijkingen door behandeling zelfs helemaal.

Maar kan het ook andersom? Als je ervoor kunt zorgen dat de hersenactiviteit van anorexiapatiënten meer gaat lijken op ‘gezonde’ hersenactivatie, verdwijnt dan ook de eetstoornis? Dat is het idee achter DBS behandeling. Bij DBS wordt er een piepklein apparaatje geplaatst diep in de hersenen, precies op de plek waar de hersenactivatie bij anorexiapatiënten verstoord is. Dat apparaatje werkt als een soort pacemaker: door elektrische signaaltjes af te geven in de hersenen, kan de hersenactiviteit worden bijgestuurd.

DBS is nieuw, maar wordt in Nederland al soms toegepast bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Wereldwijd wordt veel onderzoek gedaan naar DBS bij andere hersenziekten, waaronder ook psychiatrische stoornissen. Zo wordt er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar DBS behandeling bij depressie en Gilles de la Tourette (tics). En onlangs dus ook bij eetstoornissen.

bron foto

Er zijn nu twee onderzoeken gedaan naar DBS bij eetstoornissen, één in China en één in Canada. Beide onderzoeken zijn gedaan bij een handjevol vrouwen met ernstige anorexia (10 patiënten in totaal), bij wie andere behandelingen niet hadden gewerkt. Het onderzoek is in de beginfase: er wordt vooral onderzocht of DBS veilig is bij eetstoornissen. Tot nu toe zijn er geen ernstige bijwerkingen gevonden. Maar werden de patiënten ook beter door de behandeling? De resultaten van het Chinese onderzoek waren heel positief: alle patiënten knapten op. Het Canadese onderzoek was minder positief: de helft van de patiënten knapte op, de andere helft niet. Natuurlijk zijn 10 patiënten veel te weinig om te weten of de behandeling werkt. Om te weten of DBS een goede behandeling is voor eetstoornissen, zullen we moeten wachten op grotere studies.

Wetenschappers hebben de knop waarmee je je eetstoornis kunt uitzetten helaas dus nog niet gevonden. We weten nu dat DBS behandeling bij anorexia waarschijnlijk veilig is, maar we weten nog niet of het werkt. Waar moet het apparaatje precies geplaatst worden om zo goed mogelijk te werken? En werkt het ook voor andere eetstoornissen, zoals boulimia? Werk aan de winkel voor de wetenschappers!

Stel dat er een knop in je hoofd zit waarmee je je eetstoornis kunt uitzetten.
Zou jij erop drukken?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

27 reacties op “Deep Brain Stimulation bij anorexia”

  1. Ja ik zou er direct op drukken!

  2. Klinkt wel mooi, maar een eetstoornis gaat over zoveel meer dan eten en lichaamsbeleving… Lost die knop ook de achterliggende problematiek op?
    Anders lijkt het me dat je heel snel zou terugvallen.

  3. ik zou er zeker op drukken! wel moeilijk maar om verlost te zijn lijkt me veel fijner leven

  4. Haha volgende week ga ik voor 6 maanden naar China… zou heerlijk zijn als ze dat knopje bij mij in konden drukken en alle stoornissen weg waren.
    Gewoon normaal functionerende hersens, heerlijk!

  5. Doe mij zo’n knop!

  6. Zou het echt zo gemakkelijk zijn?
    En alle achterliggende problemen dan, die feitelijk de oorzaak zijn van je eetstoornis?
    Die zijn dan nog steeds niet opgelost lijkt mij.
    Nee, ik wil niet zo’n knop, ik wil er op eigen kracht uitkomen door álles op te lossen en niet alleen mijn eetgestoorde gedachten.

  7. Al die gedachtes over eten en afvallen, ja daar zou ik graag van af willen zijn. Ookal zit ik al op een gezond gewicht, ik ben bang dat ik die gedachtes altijd zal houden..

  8. @M Mee eens!

    En trouwens vind ik een apparaatje in mijn hersenen ook niet zo’n fijne gedachte.

  9. hell yeah!! uitzetten en nooit meer aankomen!!

  10. ja, tuurlijk wil ik dat. Dat houdt dan in voor mij dat al mijn problemen hetzelfde blijven, maar dat ik niet meer de behoefte voel dat te ‘moeten’ uiten in eetgestoord gedrag; het grootste probleem valt dan zeker weten af, ideaal! (maar ik geloof er niet in, wel ontzettend tof dat het getest wordt; weer iets nieuws, wie weet; daarom ook dapper dat mensen ‘proudkonijn’ 🙂 willen zijn!)

  11. Ja. Wauw, dat zou zó gaaf zijn.

  12. Door mijn langdurige en zeer hardnekkige en dus ook levensbedreigende anorexia is dit op een gegeven moment voorgesteld om toe te passen op mij.
    Deze suggestie kwam rond de periode dat ik ZELF besloot een knopje om te zetten in mijn hoofd. Ik kon niet, had niks meer te verliezen en besloot mijn zelfstandigheid en zelfrespect eigenhandig teug te winnen.

    Stap voor stap, met veel pijn en moeite, is het me gelukt om weer een écht leven op te bouwen. Vooral langzaam, en op een manier die voor mij goed voelde.
    En nu ben ik zwanger van mijn eerste kindje, en ben trots op mijn gevecht.
    Ik zal altijd moeten opletten, maar heb nu de allerbeste reden om te blíjven vechten: mijn kindje!

    Dus ik ben blij dat ik me niet heb laten behandelen.

    Een eetstoornis hebben kost veel energie en kracht,
    die heb je dus…
    En je kan die kracht ook op een andere manier gaan gebruiken!!
    Door voor jezelf te mogen zorgen en jezelf serieus te nemen.
    Onderschat je eigen kracht alsjeblieft niet.

  13. De vraag is hoe controleer je voor placebo effecten? Eigenlijk is dat het probleem bij al dit soort medische ingrepen. Want het is ethisch verboden om bij een groep zogenaamd een apparaatje in te brengen en bij de andere groep wel echt een apparaatje in te brengen. Bij medicijnen/therapie heb je altijd een placebo groep en hier dus niet.

  14. Jaa, ik zou direkt op die knop drukken!

  15. @Keesje,
    Mooi verhaal, super knap!

    Ben ik de enige die, buiten dat ik idd ook denk dat het achterliggende problemen niet oplost (misschien dat ik dan wel goed ga eten, maar destructief word op andere vlakken), het een eng idee vind? Een chip in je hersenen… Zelfs buiten dat de plaatsing ervan me al een behoorlijk riskante operatie lijkt. Wat kan zo’n dingetje met elektrische schokjes wel niet aanrichten als er iets mis gaat?

    Nee, ik ben blij dat er tot nu toe geen gevaarlijke bijwerkingen zijn gevonden, maar ik zou toch passen voor zo’n hersenoperatie.

  16. Eh, fijn voor mensen met anorexia, maar werkt het ook bij boulimia, binge eating disorder, orthorexia, NAO?

    Dat zou ik serieus graag willen weten.

  17. Ik heb die knop zelf gemaakt!
    Door te kijken naar foto’s en meisjes met rondingen zie ik wat ik bij mezelf mis 🙂
    Doordat vrienden me aanmoedigen goed te eten, lukt het me weer!!
    Ik kan eindelijk weer genieten van eten.
    En eet ik eens écht te veel, dan ga ik de dag erna gewoon lekker sporten ^^

  18. ik wil wel proef persoon zijn!

  19. Zonder nadenken zou iuk de knop indrukken, ik ben doodmoe van al het vechten, de angsten steeds een stap vooruit en weer drie terug, ik vecht er al zo lang voor om eetstoornisvrij te zijn. Misschien de makkelijke weg ja die knop, maar indrukken zou ik hem zeker.

  20. Niet dat zo’n knop zou kunnen maar ik zou er dus echt niet op die knop drukken. Ik denk dat ik dan totaal iemand anders zou worden.

    Ik wil ook absoluut geen apparaatjes in mijn hersenen.

  21. ik zou er op drukken, denk ik
    ik ben het zo moe om het telkens zelf te moeten omdraaien…

  22. Als die er was, had ik het jaren geleden al gedaan ja..

  23. ik heb de operatie ondergaan. Maar het werkt zeker niet als knop die omgaat!

    1. Ik ga als ik geselecteerd word
      Ook deze operatie onder gaan

      Ik wacht nog in spanning af.
      Ik ben wel benieuwd hoe je het allemaal
      Heb onder gaan

  24. Ik heb de operatie ondergaan, nu ongeveer een half jaar geleden bij AMC. Het is zeker geen aan-uitknop voor de eetstoornis, het werkt in mijn geval wel goed op de stemming (mooi meegenomen) en doordat de stemming beter is, word ik actieve en onderneem meer minder angst) en zo blijft er iig minder tijd over voor de eetstoornis! Een beetje een omweg, maar goed… dat is ook een manier! Onderschat echter niet dat het experiment in je hersenen plaats vindt. Er zijn bijwerkingen en die zijn voor alle (inmiddels 4 geopereerde cliënten anders)… in mijn geval afschuwelijke bijwerken, veel crisis etc… zou ik er met de kennis van nu nog een keer voor kiezen… ja! Buiten de DBS om krijg je een fantastisch team mensen cadeau (zo zie ik het maar), vriendelijk, begaan en niet alleen over de DBS, maar naar jou als persoon. Ik weet dat ze nog 1of2 mensen zoeken met een beperkende eetstoornis (ze hebben er nu drie met eetbui purgerend)… mocht je interesse hebben… neem contact op met het AMC (M.S.Oudijn). Ze zijn strikt in de toelating… bedenk dat dst niet aan jou ligt of dat wat je hebt niet ernstig genoeg is… er is een hele strenge ethische commissie. Wanneer je contact opneemt krijg je informatie en als je dan nog wil een (serie) gesprekken en zo voort… dus… informeren kan geen kwaad als jij je ES zo zat bent, al van alles hebt geprobeerd… oké t is een beetje een raar idee iets in je brein, maar de operatie stelt niet zo heel veel voor… interesse… DOEN! Ps je moet tussen de 25-60jr zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *