Stel je voor: een knop in je hoofd waarmee je je eetstoornis aan, en vooral ook uit kunt zetten. Dat klinkt onwerkelijk, toch? Misschien minder onwerkelijk dan je denkt.. Deep Brain Stimulation (DBS) is een nieuw soort behandeling voor hersenziekten, die het idee van zo’n knop wat dichterbij brengt. En onlangs zijn de eerste onderzoeken gedaan bij patiënten met eetstoornissen.
De hersenen van mensen met een eetstoornis werken anders dan die van mensen zonder eetstoornis. Tijdens het kijken naar plaatjes van eten bijvoorbeeld, of naar plaatjes van hun eigen lichaam, reageren de hersenen van meiden met een eetstoornis anders dan die van meiden zonder eetstoornis. Bij meiden met een eetstoornis zijn de emotie-gebieden dan actiever, waardoor deze meiden tijdens het kijken naar de plaathes meer negatieve emoties voelen. Je kan in het brein ook effecten zien van behandeling: Wanneer het beter gaat met anorexiapatiënten worden hersenafwijkingen ook kleiner, en soms verdwijnen de afwijkingen door behandeling zelfs helemaal.
Maar kan het ook andersom? Als je ervoor kunt zorgen dat de hersenactiviteit van anorexiapatiënten meer gaat lijken op ‘gezonde’ hersenactivatie, verdwijnt dan ook de eetstoornis? Dat is het idee achter DBS behandeling. Bij DBS wordt er een piepklein apparaatje geplaatst diep in de hersenen, precies op de plek waar de hersenactivatie bij anorexiapatiënten verstoord is. Dat apparaatje werkt als een soort pacemaker: door elektrische signaaltjes af te geven in de hersenen, kan de hersenactiviteit worden bijgestuurd.
DBS is nieuw, maar wordt in Nederland al soms toegepast bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Wereldwijd wordt veel onderzoek gedaan naar DBS bij andere hersenziekten, waaronder ook psychiatrische stoornissen. Zo wordt er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar DBS behandeling bij depressie en Gilles de la Tourette (tics). En onlangs dus ook bij eetstoornissen.
Er zijn nu twee onderzoeken gedaan naar DBS bij eetstoornissen, één in China en één in Canada. Beide onderzoeken zijn gedaan bij een handjevol vrouwen met ernstige anorexia (10 patiënten in totaal), bij wie andere behandelingen niet hadden gewerkt. Het onderzoek is in de beginfase: er wordt vooral onderzocht of DBS veilig is bij eetstoornissen. Tot nu toe zijn er geen ernstige bijwerkingen gevonden. Maar werden de patiënten ook beter door de behandeling? De resultaten van het Chinese onderzoek waren heel positief: alle patiënten knapten op. Het Canadese onderzoek was minder positief: de helft van de patiënten knapte op, de andere helft niet. Natuurlijk zijn 10 patiënten veel te weinig om te weten of de behandeling werkt. Om te weten of DBS een goede behandeling is voor eetstoornissen, zullen we moeten wachten op grotere studies.
Wetenschappers hebben de knop waarmee je je eetstoornis kunt uitzetten helaas dus nog niet gevonden. We weten nu dat DBS behandeling bij anorexia waarschijnlijk veilig is, maar we weten nog niet of het werkt. Waar moet het apparaatje precies geplaatst worden om zo goed mogelijk te werken? En werkt het ook voor andere eetstoornissen, zoals boulimia? Werk aan de winkel voor de wetenschappers!
Stel dat er een knop in je hoofd zit waarmee je je eetstoornis kunt uitzetten.
Zou jij erop drukken?
Geef een reactie