Denken dat je lelijk bent is ongezond

Meer dan ooit zijn jongeren bezig met hoe ze eruitzien. Ongeveer 10.000 mensen vullen elke maand op google de vraag in: “ben ik lelijk?” Hierbij helpt het niet dat jongeren ook het grootste deel van de tijd in contact staan met anderen, bijvoorbeeld via social media. Daarnaast halen zij inspiratie uit de dingen die zij op internet, tv en in tijdschriften zien. Dit zijn dan voornamelijk size 0 en gephotoshopte modellen. Op social media worden deze standaarden ook gedeeld en zijn hashtags als #thighgap en #proana erg populair. Er ligt zo veel druk op de jongeren en het lijkt alsof ‘het imago’ en ‘het uiterlijk’ centraal staan in onze cultuur.

Meaghan Ramsey van het Doveproject rondom zelfvertrouwen hield een interessante speech over hoe zorgelijk deze trend is. Hierbij gaat het om waarom het slecht voor je is om te denken dat je lelijk bent.

Meaghan vertelt over een meisje die elke dag van haar moeder hoort dat ze mooi is maar diezelfde dagen hoort zij op school dat ze lelijk is. Dit is verwarrend voor haar en ze besluit in een filmpje te vragen: “Am I pretty or ugly?” Hierop volgen veel nare reacties. Dit is helaas niet het enige meisje die op internet om bevestiging vraagt.

Uit onderzoek blijkt dat constante bezorgdheid over het uiterlijk schadelijk is voor het ontwikkelen van hun lichamelijke mogelijkheden, hun studies en relaties. Meer dan de helft van de meisjes kiest ervoor iets niet te doen omdat ze denken dat ze niet mooi genoeg zijn. Een deel van de meisjes gaat niet meer naar school op dagen dat zij denkt dat ze er niet goed genoeg uitziet. Ook toont onderzoek aan dat wanneer je denkt dat je er niet goed genoeg uitziet, je slechtere resultaten behaalt op school in vergelijking met leerlingen die hier niet mee bezig zijn. Het gaat hierbij vooral om jongeren die denken dat ze niet dun genoeg zijn. Dit is niet afhankelijk van je gewicht en hoe je er daadwerkelijk uitziet, het gaat om hoe jij denkt dat je eruitziet.

Meaghan Ramsey geeft aan dat we uiteindelijk als gemeenschap moeten samenwerken en een cultuur moeten creëren waarin kinderen kunnen opgroeien tot individuen die trots zijn op diversiteit, hun eigenheid en dat zij elkaar ook aanvaarden. Een wereld waarin kinderen vrij zijn om de beste versie van zichzelf te worden en waarin ze zich niet laten tegenhouden in het bereiken wat zij willen. Bekijk de inspirerende speech hieronder.

Bron: Hln.be

Wat vind jij van deze speech?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

8 reacties op “Denken dat je lelijk bent is ongezond”

  1. Wauw, vind het ook erg fijn dat er een keer een stukje aandacht is voor mannen, want ik denk dat soms wel vergeten word dat ook daar wel erg speelt hoe eruit gezien word..

    Mooie blog, mooi filmpje.. Ga deze met paar vriendinnen delen 🙂

  2. Ik had de video al gezien en Ramsey heeft helemaal gelijk!

  3. Wat een goede speech! Iedereen op deze wereld zou hier verplicht naar moeten kijken! Als iedereen op deze manier naar elkaar zou kijken.. wat zou dat ongelooflijk fijn zijn! Jezelf niet hoeven vergelijken, niet mager hoeven zijn, dat iedereen elkaar respecteert en complimenteert. Dan gaat de wereld er een stuk mooier uitzien!
    Dan kun je echt genieten van je leven en hoef je niet constant zo hard te werken voor alleen de buitenkant..

  4. Great and Awesome Speach!!
    Had voor mezelf nog even de 6 puntjes genoteerd die ze aanhaalde waardoor mensen een “verkeken” beeld kunnen krijgen.
    1: Familie, vrienden, Relatie
    2: Media – beroemdheden – cultuur
    3: treiteren – plagen – pesten
    4: “elkaar” vergelijken
    5: Praten over je uiterlijk, hoe je erbij loopt, je verschijning.
    6: Respect voor jezelf/anderen, naar elkaar omzien.

  5. En dan kijk je naar die meiden in die filmpjes en vraag je je af hoe ze kunnen twijfelen.. Allemaal prachtige meiden, en dat zeg ik misschien op basis van het uiterlijk maar dat is ook hun vraag.
    Als ik dit zie weet ik wel echt dat er iets mis is, prachtige meiden die dat soort dingen zich af vragen.. Pff ingewikkeld.

  6. Wat een goede speech! Ik ben er stil van!

  7. Goede speech, maar zo lastig om op mezelf toe te passen. Al vanaf kleins af aan wordt ik ‘juffrouw dikzak’ genoemd door m’n moeder (die trouwens ernstig overgewicht heeft zelf)… Ik kan me niet voorstellen dat ik dus ‘gewoon normaal’ of ‘mooi’ ben. Hoeveel therapie ik dan ook al heb gehad. Die stem
    van m’n moeder blijft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *