Sinds 2016 – 2017 worden scholieren op middelbare scholen in Oost-Brabant jaarlijks gescreend op depressieve en suïcidale klachten. Stichting 113 Zelfmoordpreventie ziet dit graag zo snel mogelijk op alle middelbare scholen in het land. Ze vinden het belangrijk dat dit structureel gescreend wordt, om zo passende hulp te kunnen bieden aan de jongeren door middel van een preventietraining. Dit wordt ook wel de STORM-aanpak (Strong Teens and Resilient Minds) genoemd en blijkt uit onderzoek effectief te werken.*
Depressie: een onzichtbare strijd
Zelf heb ik nooit een gediagnosticeerde depressie gehad, maar wel een eetstoornis. Een eetstoornis die voor veel mensen om mij heen onzichtbaar was. Net zoals het verdriet en de zelfhaat die ik dagelijks ervoer. Ik deed een toffe opleiding, had altijd vrienden om mij heen en kende een fijne thuissituatie. Ik had hobby’s en kon lachen met de mensen om mij heen. Als ik niks zou zeggen, zouden mensen niks weten over mijn problemen. Soms kwam er een opmerking als: “Je ziet er moe uit” of “Je bent wat afwezig”. Maar met een smoesje hier en daar hield ik het allemaal voor mezelf. Ik wilde niet dat ze me gek zouden vinden, dat ik iemand tot last zou zijn of dat ze me een aansteller zouden vinden.
Bron: Pexels
Zo werkt het ook voor veel mensen met een depressie of suïcidale gedachten. Het kan iedereen overkomen, wat je achtergrond of situatie ook is. Aan de oppervlakte niet altijd zichtbaar, maar van binnen een enorme strijd. Dit zelf herkennen en erkennen kan behoorlijk lastig zijn, laat staan je erover uitspreken naar een ander. Je wilt een ander niet tot last zijn of hebt misschien het gevoel je niet zo te moeten aanstellen. Zo’n screening door middel van een vragenlijst op middelbare scholen kan dan een manier zijn om de stap wat kleiner te maken om je gevoelens en gedachtes te delen en zo passende hulp te vinden. Volgens onderzoek door de Erasmus Universiteit en Radboud Universiteit is deze methode erg effectief en zijn jongeren hier echt mee geholpen. Daarom wil 113 dat deze screenings in het hele land gaan plaatsvinden.
Wat is een depressie?
Een depressie, wat is dat nou eigenlijk? Dat kan best lastig uit te leggen zijn, maar de blog ‘10 x wat je moet weten over depressie‘ legt er een aantal belangrijke punten over uit. Deze informatie kan je hopelijk helpen om jezelf of een naaste die worstelt met depressie beter te begrijpen. Denk je dat jij misschien een depressie hebt? Blijf er niet alleen mee rondlopen, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Ook kan je de blog ‘Tien tips tegen depressie‘ lezen voor wat handvatten in een situatie die soms zo ongrijpbaar voelt.
Hulp bij suïcidaliteit
Zelfmoordgedachtes, wat nu? In deze blog wordt daar uitgebreid over geschreven, met als punt nummer 1: vraag om hulp. Bij je directe omgeving of bij Stichting 133 Zelfmoordpreventie. Dit laatste kan via een chat of telefonisch. De contactinformatie van 113 vind je hier. Het gevoel niet meer te willen leven is een ontzettend zwaar gevoel. Ergens voelt het misschien ook alsof je het niet mag voelen, maar het gevoel is er niet voor niks. Wat zit er achter dat gevoel? Wat maakt het leven voor jou op dit moment zo zwaar, té zwaar? Weet dat dat gehoord mag worden. Dat je goed voor jezelf mag zorgen hierin. En dat je je niet hoeft te schamen voor gedachtes over de dood. Het zegt niks over hoe sterk of zwak je bent, maar vooral iets over hoe zwaar je het hebt en daar mag je hulp bij zoeken. Lees ook dit mooie bericht van oud-redactielid Sandra, die zelf ook heeft geworsteld met depressieve en suïcidale gevoelens en gedachtes: Voor als je dood wil.
Wat vind jij van een zo’n screening op middelbare scholen?
*Bron: NCR
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten op gebied van eetstoornissen, zelfbeeld en omliggende problematiek. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie