Het is weer herfst. De blaadjes vallen, het wordt sneller donker en ‘s morgens later licht. In de trein op weg naar huis denk ik na over de naderende feestdagen. Opeens staat de trein met een klap stil. Iedereen schrikt en sommige mensen zuchten. We vragen ons af hoeveel vertraging we zouden oplopen en wat er ‘nu weer met het spoor aan de hand zou zijn’. Ineens wordt het omgeroepen ”De trein heeft een aanrijding met een persoon gehad. We hopen u zo snel mogelijk meer te kunnen informeren.”
Mensen reageren geschokt. Anderen hebben het vaker meegemaakt en zuchten. Ik schrok. Ik hoorde niet voor de eerste keer over zelfmoord deze week en dacht meteen ”Heeft nou niemand meer zin in het leven?” En ik maar vrolijk naar mijn werk, een college geven en gezellig met mijn vriendinnen naar Ikea gaan. Ik bedenk me dat op dit moment een persoon uit het leven is gestapt. En het is niet de eerste keer dat ik hier over hoor deze week…
Er zijn teveel mensen die het leven niet meer zien als iets leuks. Het lukt niet meer om het leven te vieren. Zelfs niet als mensen hen proberen om te praten of van hen houden. In de trein denk ik aan het verdriet dat broertjes, zusjes, ouders, familieleden en vrienden zullen hebben wanneer ze over een paar uur dit nieuws te horen krijgen… Wat verschrikkelijk.
Ondertussen hoor ik iemand bellen: ‘’We hebben een aanrijding met een persoon, dus kan je wat eten voor me bewaren?” Voor zoveel mensen gaat het dagelijks leven gewoon door. Toch staat de wereld stil op dat moment. Iemand die net zo goed in plaats van de lieve mevrouw naast mij in de trein had kunnen zitten, is zonet overleden. Zomaar iemand, voor wie misschien ook wel hele leuk en mooie dingen te gebeuren stonden.
Iemand die zelfmoord pleegt is niet alleen maar een beetje somber door de verandering van het seizoen, problemen thuis of onzekerheid, er is vaak wel wat meer aan de hand. Maar een winterdip, somberheid of wat levenslust verliezen in het najaar is voor veel mensen erg herkenbaar. De donkere dagen maken dat je minder zonlicht binnen krijgt en naar buiten gaan minder uitnodigend is. De dagen worden korter, het geborgen gevoel van warmte om je lijf is weg en ook de zomervakantie is voorlopig niet in zicht.
Winterdepressie heb je in alle soorten en maten. En even voor de duidelijkheid, zelfmoord heeft daar zeker niet vanzelfsprekend iets mee te maken! Integendeel. Veel mensen hebben last van winterdips, maar gelukkig kom je daar ook weer uit! Wij hebben daarom wat tips verzameld om jezelf de herfst en winter door te helpen en vooral te zorgen dat je de leuke dingen van het leven mag blijven zien!
Natuurlijk heeft het leven mindere kanten, gebeuren er veel nare dingen op de wereld. Maar er zijn nog steeds zo ontzettend veel mooie dingen, die het zo verdienen om gezien te worden! De natuur, vriendschap, liefde, hobby’s, feestjes, dieren, kinderen, werk of wat dan ook. Er is genoeg om van te genieten. Lukt dit even niet of heb je moeite om hier in het najaar van te blijven genieten, dan heb je zeker wat aan onze tips om hier uit te komen!
Beweeg
Als er iets bewezen is en werkt tegen somberheid is het beweging. Niet overmatig en ook niet teveel met ondergewicht, maar bewegen is goed. Wandelen tegen depressie, dansen tegen depressie of fietsen is dus belangrijk tijdens de wintermaanden. Dat het donker of koud is weerhoudt je misschien om naar buiten te gaan, maar juist even iets sportiefs doen is hartstikke belangrijk!
Luister naar de natuur
In de zomer is er veel fruit te koop en in de winter juist winterkost. Luister naar de natuur, want juist in de wintermaanden heb je wat aan de vitamines in die boerenkool, andijvie en hutspot. Eet dus wat de pot (natuur) schaft. Eet daarnaast wat vaker vis, zoals makreel, zalm, haring, maar ook eieren! Hier zit lekker wat vitamine D3 in, die je te kort komt door het gebrek aan zonlicht deze maanden.
Pik ieder straaltje mee
De zon is minder aanwezig, maar schijnt hij wel, ga dan vooral naar buiten. Zoek dat licht op en ga bijvoorbeeld onder een plaid lekker in de tuin zonnen. Een kop thee en wat lekkers en je kunt even lekker wat vitamine D aanmaken in de zon!
Blijf sociaal
Juist in de wintermaanden heb je misschien wat minder zin om de deur uit te gaan. Geef daar niet te veel aan toe. Blijf juist dingen doen met de mensen om je heen en trek je niet teveel terug in je kamer of huis. Dwing jezelf dan ook om in ieder geval twee keer per week iets sociaals te doen (werk en school tellen dan niet mee).
En als je een hekel aan de kou hebt, kun je ook gaan winkelen in een overdekt winkelcentrum, ergens wat gaan drinken of eten, of gewoon bij een van je vriendinnen thuis een spelletje gaan doen. Vergeet ook de gezellig schaatsbanen, herfstwandelingen of sneeuwballengevechten niet!
Goede nachtrust
Slaap in ieder geval 8 uur per nacht en zorg voor een gelijkmatig ritme. Sommige mensen vragen zich af waarom ze slaapproblemen hebben, maar wanneer ze kijken naar de regelmaat die hierin zit, ontdekken ze waarom. Probeer jezelf te trainen in het slapen.
Door iedere avond om 23:00u in bed te gaan liggen en om 07:00u op te staan leert je lichaam dat het moet slapen tussen die uren. De eerste dagen zal je nog wakker liggen, maar op ten duur went je lijf en zal je automatisch moe worden rond 23:00u en wat minder diep in slaap zijn rond 07:00u. Je kunt hierbij ook een Philips Wake-up Light gebruiken. Deze wekt je met licht en een zacht geluid gedurende het laatst half uur van je slaap, zodat je niet zomaar wakker schrikt in een pikdonkere kamer.
Denk Positief!
Misschien heb je het niet eens meer door, dat je alles ombuigt tot iets negatiefs. Wees eens alert op je gedachtes en trek aan de rem wanneer deze telkens naar het negatieve gaan. Sta je ‘smorgens in de spiegel: noem dan eens je positieve punten. Word je ‘s morgens wakker, zeg dan hardop: Vandaag wordt mijn favoriete dag! Moet je naar school en heb je geen zin, benoem dan de dingen die wel leuk zijn op school… en ga zo maar door. Dus niet: Herfst = vies weer, MAAR Herfst = mooie gekleurde bladeren overal op de grond. Let’s get Positive!
Blijf je somber of heb je zelf last van gedachtes over zelfmoord, dan is het handig om hier met een vriendin, je ouders, een hulpverlener of je huisarts over te praten. Vertel dat je last hebt van een winterdip en hier graag wat ondersteuning bij wilt. Of juist je ouders of vriendin nodig hebt om de deur uit te komen of om op te staan. Schaam je niet. Meer mensen hebben er last van.
Geef een reactie