“Is it ok to take a depression nap at 8pm? Asking for a friend.” De term ‘depression nap’ ken ik niet van vroeger, maar ik zie hem steeds vaker voorbij komen. Het houdt in dat je, wanneer je je rot voelt, je gevoelens probeert uit te zetten door overdag veel te gaan slapen. Waarschijnlijk iets wat mensen al jaren doen, maar waar nu een term voor is bedacht. Het lijkt een slimme manier om even niet met je vervelende gevoelens te hoeven dealen, maar is een zo’n depressie dutje eigenlijk wel goed voor je?
Wanneer ik ‘s middags erg moe ben en ik wat tijd over heb doe ik wel eens een middagdutje. Een zogenaamde powernap. Ik zet m’n wekker 20 minuten vooruit en ga met een dekentje op de bank liggen. Hier is opzich niks mis mee. Van een dutje kan je weer opknappen als je je even laag in je energie voelt. Ook tijdens therapie werd het mij aangeraden gewoon even te slapen als ik me heel erg moe voelde en niet mijn grenzen voorbij te rennen. Je rust nemen is goed en belangrijk, maar om de verkeerde redenen veel te veel slapen kan juist averechts werken.
Het hebben van een depressie is zwaar. Je voelt je leeggezogen, lusteloos en ‘s ochtends je bed uitkomen is al een hele opgave. Een depressie is als een groot, zwaar monster dat je de hele dag op je schouders moet meedragen. Het is niet gek dat je daar moe van wordt. Het is dan ook niet lastig om je voor te stellen dat de behoefte om ‘s middags even te slapen aanwezig is. Dit kan je soms net even de dag door helpen, maar het kan je dag ook een stuk zwaarder maken.
Soms merk ik ook wel eens op dat een powernap me meer kwaad dan goed doet. Ik kan er erg suf en juist nog slaperiger van worden. Het kan zijn dat ik dan niet op een gunstig moment ben wakker geworden of dat ik simpelweg te veel geslapen heb. Mijn slaapritme raakt hierdoor in de war waardoor mijn lichaam ontregeld is en ik mijn hoofd niet op orde krijg. Wanneer ik het hebt over depression naps gaat het over meerdere uren overdag slapen. Het is belangrijk om, als je overdag slaapt, dit kort te houden. Ergens tussen de 15 en 30 minuten.
Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar waarom je zo graag wilt slapen. Ben je daadwerkelijk toe aan een dutje of probeer je je depressieve gevoelens te vermijden? Ik begrijp het onwijs goed, dat het heerlijk is om ‘even niks te voelen’ terwijl je slaapt, maar wanneer je wakker wordt voel je je niet beter. In plaats van met je gevoelens om te leren gaan vermijdt je ze. Depression naps maken in werkelijkheid de situatie niet veel beter. Sterker nog, als je dit met regelmaat doet kan dit behoorlijke gevolgen hebben voor je slaapritme en dus je lichaam en geest met het gevolg dat je depressie nog erger kan worden.
Andere gevolgen vinden plaats op sociaal gebied. Een powernap van 15 tot 30 minuten past vaak prima ergens op de dag, maar wanneer je overdag uren extra gaat slapen gaat het behoorlijk in de weg zitten van je dagelijks leven. Wanneer je slaapt kan je niet naar je werk, je school, je sport, je vrienden of andere dingen die betekenis kunnen geven aan je dagbesteding. Het is niet altijd mogelijk om al deze dingen te doen terwijl je een depressie hebt, maar dat wat je wel lukt kan een hoop houvast bieden en is belangrijk om voor te blijven vechten. Wanneer je wakker wordt na een een depression nap kan je je behoorlijk schuldig en alleen voelen.
Het is begrijpelijk dat weg wilt van je gevoel. Dat het te veel is om in je eentje mee te blijven zitten. Toch wil ik je aanraden iets anders te doen dan het weg proberen te slapen. Het weg slapen kan namelijk niet. Je kan niet weg van je gevoel. Wat je wel kan doen, is ergens heen gaan met je gevoel. Je gevoel een plekje geven, houvast of afleiding zoeken. Probeer iets te doen wat niet te veel energie kost, maar waar je toch een positief gevoel van krijgt. Denk aan een spelletje op je telefoon, het lezen van een boek, het maken van een wandeling of het lezen van deze blog met 75 dingen die je kan doen als je je rot voelt. Ook praten helpt. Zoek hulp bij je vrienden, familie, een praatgroep of een professional. Laat depression naps niet tegen je werken.
Heb jij hier last van?
Bron foto’s: Linspiration
Geef een reactie