Deze broek maakt je dik. Zwart kleed af. Horizontale strepen maken je slanker. Draag een uitwaaierende rok om ronde heupen of billen te verdoezelen. We worden doodgegooid met adviezen over hoe we de meest ‘flatterende’ kleding voor ons lichaam kiezen. Vaak betekent dit dat je van alles niet mag of beter kan laten. Op zich is hier natuurlijk niets mis mee, er zijn ook echt manieren hoe je je lichaam beter uit kan laten komen. Alleen wordt hiermee vaak stilletjes beweerd dat als je je niet aan deze regels zou houden, je dan niet flatteus voor de dag zou komen. Onzin.
Wanneer je een eetstoornis hebt of hiervan aan het herstellen bent kan kleding voor een hele hoop uitdagingen zorgen. Het kan veel spanning en onzekerheid met zich mee brengen en wanneer je opnieuw op zoek bent naar jouw lichaam, hoort kleding daar natuurlijk automatisch bij. Het kan iets heel engs zijn om je lichaam opnieuw te ontdekken, maar deze zoektocht kan ook heel leuk zijn en kan je ervoor zorgen dat je anders en beter naar jezelf kunt kijken.
Pas nog, kocht ik een broek die tot boven mijn enkels viel, een soort hoogwater op Scheveningen. Mij is wel eens verteld dat ik korte, stevige beentjes heb en dat ik dit soort broeken dan beter zou kunnen laten hangen. Het maakt mijn benen nog korter en hij heeft een ruitje waardoor het een extra clowns-effect krijgt. Smoorverliefd ben ik op die broek. Ik voel mij er fantastisch in. Het is zo’n speelse, blije broek en ik voel mij er leuk en mooi in. Het gaat in tegen alles wat mijn lichaam mooier zou laten uitkomen, maar toch doet hij veel meer voor mijn zelfvertrouwen en daarmee met mijn lichaamshouding.
Jezelf flatteus kleden betekent toch meestal: jezelf slank kleden. Je zou dan moeten kiezen voor kleding die afkleedt, slank oogt of in ieder geval je slanke lichaamsdelen benadrukt. Vaak wordt hierin geadviseerd om rustig aan te doen met printjes, je rondingen te verdoezelen en te kiezen voor lichtere, slanke, materialen. Indirect houdt dit in dat wanneer jij niet aan het schoonheidsideaal voldoet, er meer is om rekening mee te houden en er dus minder kleding over blijft om aan te trekken. De kleding in de winkels is gemaakt naar een lichaamsbeeld dat in de realiteit eigenlijk heel weinig voorkomt en ook niet iets in om je naar te schikken.
Wie zegt dat jij er op je meest flatteus uitziet als jij je aan deze regels houdt? Kleding is er in alle soorten, vormen en maten, net als ons lichaam. Het is iets om mee te spelen, om je in uit te drukken en om je goed in te voelen. Probeer dat kledingstuk gewoon eens aan wat je eigenlijk afgeraden is. Je weet niet wat iets voor jouw lichaam kan doen tot dat je het hebt geprobeerd. Ieder lichaam is anders en er zijn op gebied van kleding zo veel mogelijkheden om in te variëren, die je alleen kunt ontdekken als je het gewoon probeert.
Alle ‘flatteuze adviezen’ zijn gericht op het slanker en langer laten ogen van je lichaam. Eigenlijk komt iedereen er zo hetzelfde uit te zien en kan het zijn dat je hiermee totaal jouw sterke punten uit het oog verliest. Als jij een broek hebt waar jouw billen goed in uitkomen en je je de hele dag Marilyn Monroe voelt, zou het toch zonde zijn om die te laten liggen? Iets wat bestempeld kan worden als ‘te rond’ of ‘te aanwezig’ kan juist jouw allermooiste, sterkte lichaamsdeel zijn. Dat is pas flatteus!
Het is aan jou om te kiezen wat je wel of niet wilt benadrukken. Het is jouw lichaam en kleding kan een fijn instrument zijn om jezelf mooi en comfortabel in te voelen. Durf te kiezen voor iets wat jij mooi vind. Laat niemand je ooit weerhouden van iets te dragen wat je stiekem geweldig vind. Als jij je goed voelt in wat je draagt, zul je stralen. Als jij straalt, zie je er goed uit.
Durf jij je sterke punten te benadrukken?
Bron: Melody Jacob
Geef een reactie