Deze broek maakt je dik

Deze broek maakt je dik. Zwart kleed af. Horizontale strepen maken je slanker. Draag een uitwaaierende rok om ronde heupen of billen te verdoezelen. We worden doodgegooid met adviezen over hoe we de meest ‘flatterende’ kleding voor ons lichaam kiezen. Vaak betekent dit dat je van alles niet mag of beter kan laten. Op zich is hier natuurlijk niets mis mee, er zijn ook echt manieren hoe je je lichaam beter uit kan laten komen. Alleen wordt hiermee vaak stilletjes beweerd dat als je je niet aan deze regels zou houden, je dan niet flatteus voor de dag zou komen. Onzin. 

Wanneer je een eetstoornis hebt of hiervan aan het herstellen bent kan kleding voor een hele hoop uitdagingen zorgen. Het kan veel spanning en onzekerheid met zich mee brengen en wanneer je opnieuw op zoek bent naar jouw lichaam, hoort kleding daar natuurlijk automatisch bij. Het kan iets heel engs zijn om je lichaam opnieuw te ontdekken, maar deze zoektocht kan ook heel leuk zijn en kan je ervoor zorgen dat je anders en beter naar jezelf kunt kijken. 

Pas nog, kocht ik een broek die tot boven mijn enkels viel, een soort hoogwater op Scheveningen. Mij is wel eens verteld dat ik korte, stevige beentjes heb en dat ik dit soort broeken dan beter zou kunnen laten hangen. Het maakt mijn benen nog korter en hij heeft een ruitje waardoor het een extra clowns-effect krijgt. Smoorverliefd ben ik op die broek. Ik voel mij er fantastisch in. Het is zo’n speelse, blije broek en ik voel mij er leuk en mooi in. Het gaat in tegen alles wat mijn lichaam mooier zou laten uitkomen, maar toch doet hij veel meer voor mijn zelfvertrouwen en daarmee met mijn lichaamshouding. 

Jezelf flatteus kleden betekent toch meestal: jezelf slank kleden. Je zou dan moeten kiezen voor kleding die afkleedt, slank oogt of in ieder geval je slanke lichaamsdelen benadrukt. Vaak wordt hierin geadviseerd om rustig aan te doen met printjes, je rondingen te verdoezelen en te kiezen voor lichtere, slanke, materialen. Indirect houdt dit in dat wanneer jij niet aan het schoonheidsideaal voldoet, er meer is om rekening mee te houden en er dus minder kleding over blijft om aan te trekken. De kleding in de winkels is gemaakt naar een lichaamsbeeld dat in de realiteit eigenlijk heel weinig voorkomt en ook niet iets in om je naar te schikken.

Wie zegt dat jij er op je meest flatteus uitziet als jij je aan deze regels houdt? Kleding is er in alle soorten, vormen en maten, net als ons lichaam. Het is iets om mee te spelen, om je in uit te drukken en om je goed in te voelen. Probeer dat kledingstuk gewoon eens aan wat je eigenlijk afgeraden is. Je weet niet wat iets voor jouw lichaam kan doen tot dat je het hebt geprobeerd. Ieder lichaam is anders en er zijn op gebied van kleding zo veel mogelijkheden om in te variëren, die je alleen kunt ontdekken als je het gewoon probeert

Alle ‘flatteuze adviezen’ zijn gericht op het slanker en langer laten ogen van je lichaam. Eigenlijk komt iedereen er zo hetzelfde uit te zien en kan het zijn dat je hiermee totaal jouw sterke punten uit het oog verliest. Als jij een broek hebt waar jouw billen goed in uitkomen en je je de hele dag Marilyn Monroe voelt, zou het toch zonde zijn om die te laten liggen? Iets wat bestempeld kan worden als ‘te rond’ of ‘te aanwezig’ kan juist jouw allermooiste, sterkte lichaamsdeel zijn. Dat is pas flatteus! 

Het is aan jou om te kiezen wat je wel of niet wilt benadrukken. Het is jouw lichaam en kleding kan een fijn instrument zijn om jezelf mooi en comfortabel in te voelen. Durf te kiezen voor iets wat jij mooi vind. Laat niemand je ooit weerhouden van iets te dragen wat je stiekem geweldig vind. Als jij je goed voelt in wat je draagt, zul je stralen. Als jij straalt, zie je er goed uit. 

Durf jij je sterke punten te benadrukken?

Bron: Melody Jacob

Daphne

Geschreven door Daphne

Reacties

20 reacties op “Deze broek maakt je dik”

  1. leuke blog. Ik kies toch vaak voor veilig. Vind het erg moeilijk echt te dragen wat ik mooi zou vinden. zo erg zelfs dat ik inmiddels niet meer weet of ik iets straks eigenlijk wel mooi vind.

  2. Die broek staat je echt geweldig!!!

  3. Ben het zo met je eens.Je wordt onzeker van alle adviezen.
    Over kleding,eten,drinken,bewegen,ademen,mediteren…Het is alsof wij helemaal niets meer zelf kunnen .De mensen die de raad geven en erover schrijven worden er goed voor betaald,maar HEEL VEEL weet je voor jezelf het allerbeste.

    Soms kan het wel fijn zijn als iemand je helpt om goed naar jezelf te kijken en die je je mooie kanten laat zien.Maar als je echt stijl wilt hebben zal je goed naar jezelf moeten luisteren en kijken en niet klakkeloos andermans adviezen opvolgen.
    Geldt niet alleen voor kleding !Stijl is zo veel meer dan kleding en make up !

  4. Hele fijne blog!! Ik ben dit nu ook een beetje aan het ontdekken en probeer steeds meer kleding te kopen die ik leuk vind (ookal zou het mij zogenaamd “niet staan” met mijn “peer figuur”).

    En, ik wil het even gezegd hebben…
    Wat staat die broek je super en wat ben jij een leuke aanwinst voor Proud!

  5. Mooie blog! Ik vind het zo naar om te zien dat zelfs in tijdschriften voor jonge meisjes lijsten staan met wat je wel en niet aan kunt met lichaamstype a, b of c. En die broek is inderdaad superleuk!

  6. Ik denk dat het wel goed is om gewoon te dragen wat jezelf leuk vindt.Aan de andere kant kan je soms steun hebben aan regels als je helemaal niet weet wat je goed staat en te onzeker bent om te experimenteren en jezelf dus maar verstopt.
    Als je dan een basis vertrouwen hebt opgebouwd in jezelf en je kleding kan je ,vind ik zelf,makkelijker van de regels gaan afwijken.
    Eigenlijk net zon beetje als met het leren eten 😊

    1. Hmm, ik denk dat je alles het beste gewoon kunt passen en als je er goed in voelt dan moet je het dragen. Want die adviezen zijn gebasseerd op een stuk fruit, een zandloper of weet ik veel. Dat kun je eigenlijk niet vergelijken met een menselijk lichaam.
      Je kunt bv: een peer figuur hebben maar je heupen staan wat hoger waardoor het meer lijkt op een atletisch figuur
      Je kunt bv: een zandloper figuur hebben maar door iets meer vetopslag toch meer vet op je buik hebben VAN NATURE (dus niet bang worden).
      Je kunt bv: een peer figuur hebben maar toch niet helemaal omdat je taille net niet smal genoeg is.
      Je kan nooit precies een figuurtype hebben. Dus gewoon dragen wat jij denkt wat je leuk staat. Je kan wel luisteren naar iemand maar als je het niet mooi vind bij jezelf dan ga je het toch niet vaak dragen.
      Soms kijken verkopers wel naar het totaalplaatje en dan vind je het vaak zelf ook mooi.

      1. Het gaat om verhoudingen ,net als in kunst of architectuur.Een mens is ook een kuntwerk(= prachtig).
        Sommige silhouetten zijn meer in bslans en dat vinden mensen in het algemeen fijner om naar te kijken.
        Maar het mooiste staat kleding waar iemand zich goed in voelt en die klopt met wie ze ook van binnen zijn.Een goede styliste kijkt daar ZEKER ook naar.Het gast beslist niet alleen om het lichaamstype !
        Experimenteer gewoon zelf.Dat is leuk.En neem niet alles aan wat je ziet en hoort.Dat geldt voor zo veel dingen.

        1. Ik zie het zelf inderdaad ook meer als kunst of uitdrukken van jouw smaak in kleding.
          Een goede styliste begrijpt dat inderdaad ook en als ik een kleur wil dragen dat mij bijvoorbeeld flets maakt dan zorgt een goede er wel voor dat het in combinatie is met iets wat warmte aan mijn gezicht brengt.

          Er is ook geen standaard silhouet, ik zelf heb misschien voor 80% een peer figuur en voor die andere 20% weer een andere bouw. Ook heb ik wel brede heupen maar staan ze ook hoog waardoor het wat minder opvalt als ronding (hipdip).
          Daarom kijk ik zelf ook liever naar waar ik me goed in voel en wat ik me echt vind staan.
          Ik vind het zelf ook wel leuk als mensen hun rondingen naar voren durven te brengen in plaats van bedekken omdat dat als tip staat in een figuuradvies.

  7. lastig, ik probeer vaak mijn buik te verbergen. Realistisch gezien weet ik dat ik een vrij platte buik heb, maar omdat ik helaas toch vaak door de ogen van de eetstoornis kijk, vind ik al snel dat ik een te bolle en zachte buik heb. Dan maar bloesjes aan om mijn buik te verbergen. Helaas is er niks om mijn dikke kop in te verbergen en zou ik het liefst met een papieren zak over mijn hoofd rondlopen (of onder de dekens).

  8. Supergoede blog! 😘😘

  9. Fijne Blog: thnxxx!

  10. Je bent prachtig Daphne!
    Zowel van binnen als van buiten.

  11. Mooie blog. En het staat je prachtig.👍

  12. helemaal mee eens! dankje!

  13. Y E A S♥️✨

  14. Ik vind ook niet dat die regels echt altijd kloppen.
    Voorbeeld: Alleen met een zandloper figuur/ plank/atleet figuur staan peplum topjes-longsleeves echt leuk. Die kun je beter niet dragen met een appel of peerfiguur want dan oogt het te vrouwelijk.

    Ik vind het juist echt super leuk als het vrouwelijk oogt. Dus ik draag het ook, ik weet eerlijk gezegd ook niet welk figuurtype ik heb, dat is zo onduidelijk die voorbeelden.
    Een stuk appel of peer ziet er ook niet altijd hetzelfde uit.

  15. Kleding..vreselijk. Al jarenlang (letterlijk jarenlang) geen nieuwe broek meer gekocht, alleen wijde joggingbroeken of leggings. Tot ik voor een speciale gelgenheid van een nieuwe vriendin, die van mijn eetstoornis afweet, ik een nieuwe stretchy broek kocht. Het was zenuwslopend, maar ik heb het toch maar gedaan. Ik voelde mij vreselijk onzeker, maar ik heb hem aangetrokken. Ik voelde me er zelfs een beetje stoer in na een tijdje.
    Toen mijn vriendin mij in de broek zag zei zei ‘Oh die broek staat je goed. Daar heb je tenminste niet van die dunne beentjes in’ ..Nou mijn hoofd hoort natuurlijk heel wat anders.
    Die broek heb ik uitgetrokken, en huilend weg gegooid.

    Sorry, niet totaal relevant, maar ik moest het even delen na deze fijne blog.

  16. Trots als een pauw.

  17. Je ziet er super tof uit in die broek! Een mooie vrolijke dame!Thanks voor deze fijne blog!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *