Suikerziekte, ook wel Diabetes Mellitus genoemd. Het is een Latijnse naam die letterlijk ‘honingzoete doorstroming’ betekent. Meer dan één miljoen mensen in Nederland lijden aan deze ziekte en iedere week komen daar 1.000 mensen bij. De naam zegt het eigenlijk al maar Diabetes Mellitus staat bekend om dat je te veel suiker in je bloed hebt.
Suikerziekte ontstaat doordat je te weinig of geen insuline hebt in je lichaam of dat je lichaam resistent is voor insuline. Insuline zorgt ervoor dat het suiker dat je binnenkrijgt via je voedsel kan worden opgenomen uit je bloed in je cellen. Wanneer er te weinig of geen insuline is dan stijgt het suiker in je bloed dat je hier veel last van kan krijgen. Er zijn twee soorten suikerziekte. Type I en type II. Type I krijg je doorgaans op jongere leeftijd. Mensen met deze variant maken helemaal geen insuline meer aan. De cellen die insuline maken zijn er niet of zijn kapot. Bij mensen met type II is het lichaam minder tot helemaal niet gevoelig voor de insuline die het lichaam maakt. Dit wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd en overgewicht is een grote risicofactor hiervoor.
Mensen met suikerziekte spreken vaak van ‘hypo’s’ en ‘hypers’. Een ‘hyper’ staat voor hyperglycaemie en betekent een verhoogd bloedsuikergehalte. Mensen krijgt hier klachten van als veel dorst en veel plassen. Daarnaast kun je er ook helemaal niet lekker door worden. Het gevaarlijke van een hyper bij diabetes is dat je lichaam eigenlijk een nep tekort heeft aan suiker. Het zit namelijk wel in je bloed maar niet in je cellen. Je hersenen hebben veel suiker nodig om te kunnen werken en zij zullen op een gegeven moment over moeten op een andere vorm van energie omdat ze niks kunnen met de suiker in je bloed. Het kan immers niet opgenomen worden in je cellen. Wanneer mensen last hebben van een hyper moeten ze insuline spuiten of moeten ze hun medicijnen aanpassen.
Bij een hypo is het suikergehalte in je bloed juist verlaagd. Dit komt meestal doordat mensen te veel insuline hebben gespoten of doordat de medicatie niet goed genoeg is. Mensen voelen zich licht in het hoofd, kunnen gaan trillen en bij een heel erge hypo kun je zelfs in coma raken. Mensen die al wat langer suikerziekte hebben voelen soms niet dat ze een hypo hebben en dat is gevaarlijk.
Naast de klachten van een hypo en een hyper zijn er een aantal lange termijneffecten van suikerziekte waar patiënten regelmatig op gecontroleerd moeten worden. De twee belangrijkste zijn je ogen, deze kunnen snel slechter worden, net als een verminderd gevoel in je voeten. Mensen die langer suikerziekte hebben kunnen beschadiging krijgen van de zenuwen en dan vooral van de lange uitlopers (dus in je voeten). Je voeten voelen dan minder of juist meer. Het is gevaarlijk als je minder voelt aan je voeten want dan voel je ook niet of je je hebt gestoten bijvoorbeeld en zo kun je gemene wonden krijgen.
Leven met suikerziekte is niet gemakkelijk. In de volksmond wordt er naar mijn mening erg gemakkelijk over gedaan, juist omdat het zoveel voorkomt en je aan mensen weinig ziet aan de buitenkant. Toch is het een hele impact op je leven. Iemand met suikerziekte moet soms meerdere malen per dag zijn suiker controleren, medicijnen slikken en goed letten op wat je eet. Mensen die insuline spuiten moeten soms elke koolhydraat (= suiker) die ze eten optellen om zo precies uit te rekenen hoeveel insuline je moet spuiten. Ze moeten weten wat ze gaan eten en hoeveel ze gaan sporten. Het is een chronische/ levenslange ziekte met een onzekere toekomst. Iets wat niet iedereen zich realiseert en daar lopen mensen met suikerziekte ook vaak tegenaan.
Wanneer je een eetstoornis hebt en suikerziekte is dit erg moeilijk maar ook gevaarlijk. Omdat je gemakkelijk hypo’s of hypers kan krijgen wanneer je niet consequent goed en genoeg eet of juist meer eet dan je medicijnen/ insuline toelaten. Bovendien zal je je hele leven moeten blijven letten op je lijf en op wat je eet om goed je medicijnen te kunnen regelen. Datgene waar je liever gewoon helemaal afstand van zou willen doen zoals andere mensen in een behandeling is onmogelijk.
Soms kan het fijn zijn om die controle eens helemaal uit handen te geven aan iemand anders en dat iemand anders voor jou beslist wat je eet zonder dat jij hoeft na te denken over de hoeveelheid koolhydraten en de hoeveelheid medicatie die je moet nemen om zo de focus van het eten af te halen zodat je, wanneer je er weer klaar voor bent de controle weer terug kan pakken en zonder, of met minder gedachten toch weer kan letten op wat je eet.
Uit onderzoek in 2014 is gebleken dat mensen met een eetstoornis twee keer zoveel kans hebben op het krijgen van suikerziekte.
Wat is jouw ervaring met suikerziekte?
Geef een reactie