Dieet zorgt voor frustraties

In januari worden wij constant geconfronteerd met afslank en dieet reclames. Ook in mijn omgeving zie ik het ieder jaar weer terug bij de goede voornemens en doelen die vriendinnen willen behalen in het nieuwe jaar: Op dieet en afvallen. Voorgaande jaren was dit ook het geval en als ik nu terugkijk op de vruchten die het heeft afgeworpen, zie ik niet zoveel verschil. Werkt het wel? Hoeveel mensen houden een dieet nou echt vol en hebben tegelijkertijd nog plezier in het leven?

Bron

Recent onderzoek heeft aangetoond dat diëters vooral gefrustreerd raken van de behaalde resultaten. Het onderzoek is uitgevoerd bij zo’n 9.000 deelnemers. Ondanks dat zijn er toch veel mensen die ider jaar weer met afvallen gaan beginnen. Twee op de drie vrouwen is bezig met haar gewicht en meer dan de helft staat wekelijks op de weegschaal. 80% van de vrouwen vindt dat de samenleving de nadruk legt op slank zijn en dit eigenlijk van hen eist. Een ander groot deel, zo’n 70% van de vrouwen, voelt zich vooral dik wanneer zij met haar vriendinnen is. Ondanks dat vrouwen meer met hun lichaam en gewicht bezig zijn, zijn ook niet alle mannen blij met hun lichaam. Vier op de tien mannen hebben aangegeven ontevreden te zijn over hun gewicht.

Dieet frustraties
Bij de meerderheid van de vrouwen die eerder al een keer een dieet hebben gevolgd, beinvloedt de ontevredenheid over het gewicht ook hun dagelijks gedrag. Dit uit zich bijvoorbeeld in dat zij geen plezier meer durven te hebben. Er zijn dingen die zij niet meer doen of waar zij minder plezier aan beleven, zoals dansen of seks. Ze kunnen niet meer genieten van feestjes en zijn constant bezig met zondigen. Het is frustrerend voor diëters wanneer de kilo’s er niet snel afvliegen terwijl zij wel veel moeite doen hiervoor.

Is een dieet wel nodig?
Sommige mensen starten met een dieet terwijl het eigenlijk helemaal niet nodig is. Gewoon omdat anderen het doen of omdat ze toch even wat kilo’s kwijt willen terwijl zij een gezond gewicht hebben. Dan zijn al die frustraties rondom diëten dus ook helemaal niet nodig en zelfs zonde. Lees ook eens deze blog over gezond afvallen.

Bron: weheartit.com

Nieuwe gewoontes aanleren
Misschien wordt er te veel in één keer verwacht. Het is belangrijk dat zij gaandeweg nieuwe gewoontes aanleren en niet alles drastisch veranderen. Zonder het doen van leuke dingen, het genieten van lekker eten of een glas wijn en door jezelf alles te verbieden, ligt het voor de hand dat je het dieet niet gaat volhouden en dat het alleen maar zorgt voor frustraties.

Tip: Deze week delen dr. Hidde Boersma en Rianne Meijer de cover van Revu met Vergeet dat Dieet: Leugens en Larie van de dieetindustrie.

Bron: HLN.be

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

4 reacties op “Dieet zorgt voor frustraties”

  1. natuurlijk is het niet goed om teveel nadruk op afvallen te leggen.
    Maar het is wel belangrijk om op een gezonde manier af te vallen
    als je echt overgewicht hebt. Maar dan hoef je niet perse te wachten
    tot 1 januari. Je kunt op elke dag van het jaar kiezen om gezond te gaan eten.

  2. Afvallen kan (bijna) iedereen. Het zit ‘m in de gezonde leefstijl die het vergt dit gewicht te behouden.

  3. het triggerd mij vaak wel die reclames, omdat ik dan soms als ik het zie te veel heb gegeten en niet gesport. ik kan me er wel aan irriteren aan mensen die zeggen oww ik ben zo dik en dat ze dat niet zijn, ja ik zeg dat ook maar dat triggerd me ook.

    verder toen ik gezond af ging vallen at ik drie keer per week en verder niks raars, alleen is het dus nu al een paar jaar een eetstoornis.

    liefs

  4. @amanda: ik hoop dat je misschreven hebt en bedoelde dat je 3 keer per dag at in plaats van 3 keer per week? want anders was het zeker ook niet gezond afvallen hoor!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *