Dieren en psychische problemen

Iedereen reageert anders op psychische problematiek, niet alleen mensen, maar ook dieren. Dieren voelen vaak beter aan hoe je je voelt, dan de mensen om je heen. Dieren merken altijd een bepaalde sfeer, emotie of gevoel op die jij op dat moment beleeft. Bij hen is de eerste indruk van iemand die ze nog niet kennen heel belangrijk, want je uitstraling zegt voor hen alles. Het lijkt haast of ze meteen doorhebben wie je bent en wat je denkt en voelt. Hoe doen ze dat? En hoe gaan ze met jouw emoties en gevoelens om?

Dieren letten automatisch op je non verbale communicatie. Je houding, gezichtsuitdrukking, de manier waarop je beweegt, de toon van je stem. Al die dingen vangen ze op. Ze voelen en merken hoe je je voelt. Ook reageren ze op je uitstraling. Ik let altijd zelf goed op op hoe dieren op iemand reageren. Ik heb thuis veel huisdieren en ik vind het belangrijk dat zij zich op hun gemak voelen bij iemand die ik in huis haal of waar ik bevriend mee ben. Vaak reflecteren dieren de emoties van een persoon. Zij gedragen zich hoe iemand zich voelt. Dat vind ik een goede graadmeter.

Ook heb ik gemerkt dat dieren op mijzelf ook een duidelijke reactie hebben. Ik heb thuis katten en een hondje en ik heb de reacties van hen in de gaten gehouden. Ik heb drie gevoelens en gemoedstoestanden die ik weleens beleef of heb beleefd en de reacties van mijn dieren hieronder op een rijtje gezet.

Honden
Zij staan bekend om hun vriendelijkheid naar mensen en hun enthousiasme. Honden zijn roedeldieren en hechten daardoor veel waarde aan hun gezin en baasjes. Voor hen is dat hun roedel. Ze vinden jouw mening belangrijk. Ze willen vaak alles goed doen en vinden het daarbij haast hun plicht dat jij je goed voelt, want jij bent tenslotte hun baasje.

✿ Hoe reageren honden op somberheid?
Als je je somber voelt reageren de meeste honden hier sterk op. Ze komen gelijk bij je staan en leggen hun pootjes op je benen met vragende, bezorgde oogjes. Ze vinden somberheid een enge emotie en ze willen absoluut niet dat jij je zo voelt. Ze willen je helpen, ervoor zorgen dat je je weer goed en blij voelt. Ik weet nog goed dat ik me een hele tijd terug heel naar voelde en aan het huilen was. Mijn hondje kwam steeds bij me kijken en tegen me aanzitten. Ineens liep ze weg en kwam ze terug met haar hondenkoekje. Die gaf ze toen aan mij om me te troosten. Dit is een situatie die minder vaak voorkomt, maar het bewijst wel dat honden het voelen en hoe zij er, voor zo ver ze dat kunnen, erover denken.

✿ Hoe reageren honden op woede, frustratie of boosheid?
Bij woede, frustratie en boosheid worden honden vaak heel bang van je. Wat mijn hondje dan doet is extra in de weg lopen, daar is ze sowieso al goed in. Ze doet dit omdat ze niet weet wat ze moet doen. Als honden dan op zo’n moment vervolgens nog een snauw krijgen van je zullen ze wegkruipen en zich heel naar voelen. Zoals ik al schreef willen honden alles goed doen en dus vinden ze woede erg naar.

✿ Hoe reageren honden op je eetstoornis?
Toen ik nog diep in mijn eetstoornis zat ging ik elke dag snelwandelen in het bos. Ik sleurde dan mijn hondje met me mee, want de hond uitlaten was mijn excuus. Tijdens het wandelen was de eetstoornis sterk aanwezig. Dat merkte mijn hondje. Ze maakte zich duidelijk zorgen. Ze drukte haar neusje steeds tegen mijn been en keek regelmatig achterom om te checken of het wel goed ging met me. Op het moment merkte ik niet waarom ze dat deed. Ik dacht dat ze me gewoon lief vond, omdat ik zo vaak met haar wandelde, maar dat was niet het geval. Ze maakte zich ontzettende zorgen, omdat zij iets voelde wat alles behalve goed is. Ook was ze soms bang voor me als ik erg eetgestoord gedrag vertoonde of veel met negatieve dingen bezig was. Mijn hondje vindt mij lief, maar mijn eetstoornis niet. Ze wil alleen bij me in de buurt zijn als ik mezelf ben en de eetstoornis niet aanwezig is. Honden vinden je eetstoornis eng.

Katten
Katten zijn anders dan honden. Zij kunnen het eigenlijk prima redden in hun eentje en zijn minder afhankelijk van je. Katten zijn een stuk meer op zichzelf gericht en reageren daarom ook anders. Ze voelen jouw emoties wel, maar trekken het zich minder aan dan honden. Katten hebben meer de mentaliteit van: ‘ik doe wat ik wil, wanneer ik wil.’ Ze hebben een sterkere persoonlijkheid en eigen wil.

✿ Hoe reageren katten op somberheid?
Katten kijken misschien af en toe even op als jij je somber voelt, maar doen er vaak niet zo veel mee. Als je geluk hebt komen ze misschien even op schoot liggen, maar dan wel uit hun eigen wil. Ze kunnen wat koel overkomen en vergeleken met honden zijn ze dat ook vaak een beetje. Er zijn natuurlijk wel katten die wél je komen troosten, maar dat doen ze minder snel dan honden.

✿ Hoe reageren katten op woede, frustratie of boosheid?
Hoe katten hierop reageren verschilt vaak per kat. Sommige worden ook boos of geïrriteerd en kunnen een klap geven uit verdediging of frustratie en andere worden juist bang en rennen de kamer uit. Ik heb weleens mensen gekend bij wie de katten meteen de kamer uit renden doordat zij binnenkwamen. Dat betekent niet veel goeds. Als een dier, zoals dus een kat, bang voor je is, is de kans groot dat jij zelf niet goed in je vel zit, ook al is dat onbewust.

✿ Hoe reageren katten op je eetstoornis?
De meeste katten willen niks te maken hebben met je eetstoornis. Ze vinden een eetstoornis absoluut niet prettig om bij in de buurt te zijn. Ze kunnen net als honden bang worden van je wanneer je erg in je eetstoornis zit of ze gaan zelfs naar je blazen.

Dieren merken dus duidelijk hoe jij je voelt. Met jouw emoties, manier van uiten en gedrag beïnvloed je hen. Je hebt kunnen lezen dat honden het heel belangrijk vinden hoe jij je voelt. Katten misschien wat minder, maar beide dieren hebben veel behoefte aan een rustige, stabiele omgeving. Jij kan jouw huisdieren dit bieden door jezelf goed te verzorgen en naar je gezonde en natuurlijke behoeftes te luisteren. Dus als je zorgt voor jezelf en jij je blij en fijn voelt, dan zullen jouw dieren dat merken en hoogstwaarschijnlijk overnemen.

Merk jij dat jouw dieren op je gevoelens reageren?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

17 reacties op “Dieren en psychische problemen”

  1. Helaas heb ik (nog) geen huisdieren

  2. Ik houd heel erg van dieren.
    Ik wil later graag een hond, als ik op mezelf woon.
    Honden kunnen ook goed werken in combinatie met autisme.

  3. Ik had een heel bijzondere lieve schat van een kat, hij heette Dusty en voelde me perfect aan. Hij heeft heel wat troost en liefde gegeven. Op slechte dagen waarop ik heel down en bang was lag hij altijd bij me, liep door het hele huis achter me aan, en kon me echt aankijken alsof hij me begreep. Heel apart, en heel erg fijn!! Hij is 27 maart overleden, ik was er helemaal kapot van……. heb hem nog twee dagen bij me gehad, met hem rond gelopen, ik was echt flink van slag ik moet nog vaak om hem huilen. Dat moet slijten…….. Maar ik kan ook met een glimlach denken, ik ben sterker nu Dusty, het komt wel goed met mij!!!

  4. Dieren zijn geweldig. Ik stond ooit in de wei met de paarden en toen kwam er iemand naar me toe die me niet mocht en begon heel boos tegen me. Het paard legde toen zijn neus op mn schouder. Dieren zijn echt je beste vrienden 💘

  5. Mijn kat voelde het meestal wel aan en ging dan vaak kopjes geven en bij me zitten. Erg lief! Jammer dat ze er nu niet meer is..

  6. Mooie blog… Erg mooi… Bedankt ervoor.

    En Ingrid, ik kan me in je verplaatsen. Voel je verdriet mee. Een dikke knuffel!

    Mijn kat is precies zoals omschreven. Jammer dat hij zo op zichzelf is en doet wat hij wil wanneer hij wil. Soms denk ik, ohw, doe nou lekker knuffelen met mij, maar aan de andere kant leer ik van hem. Mijn kat doet niet wat hij niet wil en wat hij niet voelt, voelt hij niet en daar kon ik dus van leren omdat ik een allemansvriend wilde zijn. Ik leerde van hem grenzen stellen, voor mezelf kiezen,…

    Ooit schreef Scarlet al eens een blog over wat haar hond haar leert. Die blog heeft me toen geinspireerd om zelf eens te kijken hoe ik dat leren van een huisdier kan toepassen. Dat heeft gewerkt. Dank je nog Scarlet. Wat laat dat bedankje, maar ja, wat ze zeggen, beter laat dan…… Ja dat.

    Liefs!

  7. Heel mooi Katja helemaal mee eens alleen dieren kunnen me in een slechte tijd opbeuren en alleen dieren kunnen altijd bij Me komen eN dringen tot me door

  8. Mijn hond is ook altijd een steun voor me geweest. ze wil altijd op mijn buik komen liggen als ik me rot, ellendig of dik voel. Ik ben haar vooral ook dankbaar voor de afleiding, als ik me rot voel ga ik met haar wandelen en loopt ze zo gelukkig om me heen te dartelen, daar wordt ik vrolijk van. Maar als ik neurotisch ga wandelen en een ongezond doel nastreef (bijvoorbeeld veel calorieën verbranden) blijft ze telkens stilstaan en weigert ze verder te lopen. In het begin frustreerde dit me alleen maar, totdat ik merkte dat ze me juist hielp om even op mezelf te reflecteren. één keer was ik obsessief bezig met buikspieroefeningen en mijn hond raakte helemaal in paniek, ze kon niet stoppen met likken en begon de hele tijd tegen me aan te springen, waardoor ik uiteindelijk maar ben gestopt om haar te kalmeren…

  9. Mijn paard is lange tijd de reden geweest waarvoor ik het huis uit kwam. Zij heeft me zo veel gegeven, en laten zien. Heel bijzonder!

  10. Mooie, goede blog weer Katja!
    Ik merk idd ook wel eens dat mijn kat op mijn emoties reageert. Dieren kunnen dingen goed aanvoelen.

  11. Hoor wel een dat als je je rot voelt of ziek bent katten dicht in de buurt van je gaan liggen.

  12. Ik weet niet of mijn katten anders reageren op mijn leeftijd, behalve de oudste die 11 jaar is zijn de 3 andere katten (1 van bijna 6 jaar en 2 van 2 jaar) er gekomùen toen ik al een heftige eetstoornis had die ik nog heb. Ik denk dat mijn katten mij gewoon zien als mij, het baasje dat om hun geeft. Ik merk wel dat ze geneigd zijn om me te troosten als ik me triestig voel (extra kopjes geven enzo) en als ik zenuwachtig ben zitten ze ook te hollen door het huis. 1 van ons katten heeft het wel in, als ik ziek en zwak op de bank lig, en ik heb geen sokken aan, dan komt ze eerst in mijn tenen bijten alsof ik haar prooi ben, en daarna komt ze mij overladen met likjes. En bij diezelfde kat merk ik ook, heel vreemd, ze gaat heel vaak naar de plek in de tuin waar haar dochtertje (die ook ons katje was),die 2 jaar geleden is gestorven, ligt begraven, en dan gaat ze echt op die plek even liggen, ik vraag me dan steeds af of ze weet dat haar dochtertje daar begraven ligt.

    Hoe dan ook, het maakt mijn katten niet uit hoe ik eruit zie, het gaat hun om wie ik ben.

  13. Wat grappig dat het zo werkt, ookal ‘verstaan’ ze je niet echt door middel van woorden.

  14. Leuke blog. Mijn kat lijkt het altijd te merken als ik me down voel 🙂 # Liief

  15. Mijn kat eet niet als ik niet eet, en omdat een kat elke dag echt moet eten, vind ik dat soms erg lastig…. het komt dat door mij als ze niet eet. Soms legt ze zelf een pootje op mijn mond. Dan probeer ik te eten, en als dat lukt gaat zij gelukkig ook eten. Mijn kat motiveert mij om te eten.
    Mijn hond luistert niet als ik me down voel….

  16. Wat mooi geschreven! Ik herken dit heel erg in mijn therapie. Ik rijd met plezier paard, ik kom er helemaal tot rust en voel me er erg fijn. Laatst kwam mijn psycholoog met een nieuwe soort therapie aanzetten. Of het misschien wat voor mij was. Therapie met paarden. Wauw, dacht ik. Kan ik door middel van mijn lievelingsdier van mijn eetstoornis afkomen? Proberen kon geen kwaad, dacht ik. En nu? Het is geweldig. De paarden daar voelen zo goed of je bang bent of niet. De eerste keer ging het super goed. Daarna heb ik tijdens mijn gewone paardrijlessen een ongeluk gehad. Toen ik dat weekend weer bij therapie kwam, was ik bang. Ik was bang geworden door het ongeluk. En dat kon ik meteen merken aan het gedrag van de paarden daar.

    Dieren zijn de beste leerprocessen die er zijn!

    Liefs,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *