Iedereen reageert anders op psychische problematiek, niet alleen mensen, maar ook dieren. Dieren voelen vaak beter aan hoe je je voelt, dan de mensen om je heen. Dieren merken altijd een bepaalde sfeer, emotie of gevoel op die jij op dat moment beleeft. Bij hen is de eerste indruk van iemand die ze nog niet kennen heel belangrijk, want je uitstraling zegt voor hen alles. Het lijkt haast of ze meteen doorhebben wie je bent en wat je denkt en voelt. Hoe doen ze dat? En hoe gaan ze met jouw emoties en gevoelens om?
Dieren letten automatisch op je non verbale communicatie. Je houding, gezichtsuitdrukking, de manier waarop je beweegt, de toon van je stem. Al die dingen vangen ze op. Ze voelen en merken hoe je je voelt. Ook reageren ze op je uitstraling. Ik let altijd zelf goed op op hoe dieren op iemand reageren. Ik heb thuis veel huisdieren en ik vind het belangrijk dat zij zich op hun gemak voelen bij iemand die ik in huis haal of waar ik bevriend mee ben. Vaak reflecteren dieren de emoties van een persoon. Zij gedragen zich hoe iemand zich voelt. Dat vind ik een goede graadmeter.
Ook heb ik gemerkt dat dieren op mijzelf ook een duidelijke reactie hebben. Ik heb thuis katten en een hondje en ik heb de reacties van hen in de gaten gehouden. Ik heb drie gevoelens en gemoedstoestanden die ik weleens beleef of heb beleefd en de reacties van mijn dieren hieronder op een rijtje gezet.
Honden
Zij staan bekend om hun vriendelijkheid naar mensen en hun enthousiasme. Honden zijn roedeldieren en hechten daardoor veel waarde aan hun gezin en baasjes. Voor hen is dat hun roedel. Ze vinden jouw mening belangrijk. Ze willen vaak alles goed doen en vinden het daarbij haast hun plicht dat jij je goed voelt, want jij bent tenslotte hun baasje.
✿ Hoe reageren honden op somberheid?
Als je je somber voelt reageren de meeste honden hier sterk op. Ze komen gelijk bij je staan en leggen hun pootjes op je benen met vragende, bezorgde oogjes. Ze vinden somberheid een enge emotie en ze willen absoluut niet dat jij je zo voelt. Ze willen je helpen, ervoor zorgen dat je je weer goed en blij voelt. Ik weet nog goed dat ik me een hele tijd terug heel naar voelde en aan het huilen was. Mijn hondje kwam steeds bij me kijken en tegen me aanzitten. Ineens liep ze weg en kwam ze terug met haar hondenkoekje. Die gaf ze toen aan mij om me te troosten. Dit is een situatie die minder vaak voorkomt, maar het bewijst wel dat honden het voelen en hoe zij er, voor zo ver ze dat kunnen, erover denken.
✿ Hoe reageren honden op woede, frustratie of boosheid?
Bij woede, frustratie en boosheid worden honden vaak heel bang van je. Wat mijn hondje dan doet is extra in de weg lopen, daar is ze sowieso al goed in. Ze doet dit omdat ze niet weet wat ze moet doen. Als honden dan op zo’n moment vervolgens nog een snauw krijgen van je zullen ze wegkruipen en zich heel naar voelen. Zoals ik al schreef willen honden alles goed doen en dus vinden ze woede erg naar.
✿ Hoe reageren honden op je eetstoornis?
Toen ik nog diep in mijn eetstoornis zat ging ik elke dag snelwandelen in het bos. Ik sleurde dan mijn hondje met me mee, want de hond uitlaten was mijn excuus. Tijdens het wandelen was de eetstoornis sterk aanwezig. Dat merkte mijn hondje. Ze maakte zich duidelijk zorgen. Ze drukte haar neusje steeds tegen mijn been en keek regelmatig achterom om te checken of het wel goed ging met me. Op het moment merkte ik niet waarom ze dat deed. Ik dacht dat ze me gewoon lief vond, omdat ik zo vaak met haar wandelde, maar dat was niet het geval. Ze maakte zich ontzettende zorgen, omdat zij iets voelde wat alles behalve goed is. Ook was ze soms bang voor me als ik erg eetgestoord gedrag vertoonde of veel met negatieve dingen bezig was. Mijn hondje vindt mij lief, maar mijn eetstoornis niet. Ze wil alleen bij me in de buurt zijn als ik mezelf ben en de eetstoornis niet aanwezig is. Honden vinden je eetstoornis eng.
Katten
Katten zijn anders dan honden. Zij kunnen het eigenlijk prima redden in hun eentje en zijn minder afhankelijk van je. Katten zijn een stuk meer op zichzelf gericht en reageren daarom ook anders. Ze voelen jouw emoties wel, maar trekken het zich minder aan dan honden. Katten hebben meer de mentaliteit van: ‘ik doe wat ik wil, wanneer ik wil.’ Ze hebben een sterkere persoonlijkheid en eigen wil.
✿ Hoe reageren katten op somberheid?
Katten kijken misschien af en toe even op als jij je somber voelt, maar doen er vaak niet zo veel mee. Als je geluk hebt komen ze misschien even op schoot liggen, maar dan wel uit hun eigen wil. Ze kunnen wat koel overkomen en vergeleken met honden zijn ze dat ook vaak een beetje. Er zijn natuurlijk wel katten die wél je komen troosten, maar dat doen ze minder snel dan honden.
✿ Hoe reageren katten op woede, frustratie of boosheid?
Hoe katten hierop reageren verschilt vaak per kat. Sommige worden ook boos of geïrriteerd en kunnen een klap geven uit verdediging of frustratie en andere worden juist bang en rennen de kamer uit. Ik heb weleens mensen gekend bij wie de katten meteen de kamer uit renden doordat zij binnenkwamen. Dat betekent niet veel goeds. Als een dier, zoals dus een kat, bang voor je is, is de kans groot dat jij zelf niet goed in je vel zit, ook al is dat onbewust.
✿ Hoe reageren katten op je eetstoornis?
De meeste katten willen niks te maken hebben met je eetstoornis. Ze vinden een eetstoornis absoluut niet prettig om bij in de buurt te zijn. Ze kunnen net als honden bang worden van je wanneer je erg in je eetstoornis zit of ze gaan zelfs naar je blazen.
Dieren merken dus duidelijk hoe jij je voelt. Met jouw emoties, manier van uiten en gedrag beïnvloed je hen. Je hebt kunnen lezen dat honden het heel belangrijk vinden hoe jij je voelt. Katten misschien wat minder, maar beide dieren hebben veel behoefte aan een rustige, stabiele omgeving. Jij kan jouw huisdieren dit bieden door jezelf goed te verzorgen en naar je gezonde en natuurlijke behoeftes te luisteren. Dus als je zorgt voor jezelf en jij je blij en fijn voelt, dan zullen jouw dieren dat merken en hoogstwaarschijnlijk overnemen.
Merk jij dat jouw dieren op je gevoelens reageren?
Geef een reactie