Dierproefvrij leven of niet?

Gisteren was het Wereldproefdierendag. Op deze dag werd er wereldwijd actie gevoerd tegen dierproeven. In Europa is het verboden om cosmetische producten op dieren te testen of op dieren geteste producten te verkopen. Toch blijkt deze wetgeving behoorlijk wat haken en ogen te hebben. Daarnaast mogen er nog wel dierproeven worden gedaan voor producten met medische doeleinden. Is dat nou wel nodig en hoe kan je daar zelf het beste mee om gaan?

Het moment dat ik me met dit soort zaken bezig ga houden, kan ik me erg neerslachtig gaan voelen. Vroeger ging dit nog wel een stapje verder. Dan kon ik me echt schuldig voelen over het feit dat ik op aarde rondliep en zag ik alleen nog maar alles dat mis was met de wereld. Nu draag ik niet zo veel make-up, maar medicatie gebruik ik bijvoorbeeld wel. Of dat nou voorgeschreven medicatie is, een neusspray of pil tegen hoofdpijn is. Ook bepaalde kleurstoffen, conserveringsmiddelen en chemische bestrijdingsmiddelen kunnen op dieren getest zijn. Al ik me er echt in ga verdiepen, besef ik dat ik me echt in heel ingewikkelde bochten zou moeten wringen om het helemaal goed te doen.

Tel daar bij op dat je misschien ook nog wel veganistisch, plasticvrij en zo min mogelijk belastend voor het milieu wilt leven. Je kan bewust zijn in de keuzes die je maakt, maar dat je een voetafdruk achter laat op aarde, is zeker. Dat is ook oké. Je leeft en je laat sporen na. Dat doen wij allemaal. Er zijn dingen waar je op kan letten, maar besef ook dat het best wel ingewikkeld is en dat je niet altijd tot alle mogelijkheden beschikt. Veel veranderingen zullen toch echt van hogerop moeten komen. Daarmee wil ik het niet wegwuiven, maar wees vooral niet te streng voor jezelf. Wat je doet is al goed.

Waarom testen we op dieren?

Ik vind het goed dat er geen op dieren geteste cosmetica meer mag worden verkocht, maar veel andere redenen om op dieren te testen, worden wel toegestaan. Zo zijn die proeven bij medicatie bijvoorbeeld verplicht. Een nieuw medicijn mag niet op de markt komen voordat het op een levend dier is getest. Je zou je misschien afvragen waarom mensen zich niet laten betalen om de medicijnen op zichzelf te laten testen, maar vanwege de risico’s mag dat wettelijk gezien niet, ook niet voor geld. Zo’n 35% procent van alle in Nederland uitgevoerde dierproeven zijn wettelijk verplicht.

Andere redenen (behalve cosmetica) om dierproeven uit te voeren zijn niet verplicht, maar worden wel toegestaan. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakproducten. Daarnaast worden er ook proefdieren gebruikt voor dieren zelf. Bijvoorbeeld geneesmiddelen voor honden, die op honden worden getest of een nieuwe soort kattenbrokjes, die op katten wordt getest.

Wat kan jij doen

Dierproefvrij leven is best ingewikkeld, sterker nog, op dit moment is het onmogelijk. Dit, omdat de dierproeven op medicijnen verplicht zijn en je niet altijd de keuze hebt om daar ‘nee’ tegen te zeggen of een alternatief te gebruiken. Wat dat betreft ligt het buiten jouw macht en is het iets dat van hogerop moet veranderen. Wat je in deze gevallen wel kan doen is organisaties steunen die actie voeren tegen dierproeven door de overheid, farmaceuten, onderzoekers en bedrijven aan te sporen om naar alternatieven te kijken of het welzijn van de dieren te verbeteren.

Zo worden er onderzoeken gedaan naar het vervangen van dierproeven door proeven op kweekjes van menselijk weefsel of in een computersimulatie. Ook kunnen dierproeven verminderd worden, wanneer onderzoekers hun data met elkaar delen, zodat ze niet afzonderlijk dezelfde test op verschillende dieren hoeven te doen. Daarnaast moet er worden gekeken naar de leefomgeving en verzorging van de dieren, zodat ze zo min mogelijk last hebben van de onderzoeken.

Wat het ook ingewikkeld maakt, is dat cosmetica niet direct op direct mogen worden getest, maar sommige bestanddelen van de cosmetica op zichzelf wel op dieren mogen worden getest. Op deze manier ligt er toch cosmetica in de schappen die niet dierproefvrij is. Je zou in dat geval helemaal moeten uitzoeken welke bestanddelen er in je cosmetica zitten en wat er wel of niet op dieren wordt getest. Daarnaast is het zo dat in China dierproeven juist verplicht zijn bij cosmetica. Dierproefvrije make-up die vanuit Europa naar China geëxporteerd wordt, wordt op deze manier alsnog op dieren getest. Je kan je dan afvragen of merken die ook in China verkopen werkelijk dierproefvrij zijn. Dit soort uitzonderingen maken het soms ingewikkeld om goed te kiezen, omdat je daardoor niet altijd uit kan gaan van het keurmerk dat op de verpakking staat.

Wat je wel kan doen is voor jezelf checken of je favoriete merken wel of niet op dieren testen. In de zoektocht naar wat wel of niet dierproefvrij is zijn een hoop mensen je voor gegaan. Op het internet zijn dan ook verschillende lijsten te vinden die aangeven of een product wel of niet dierproefvrij is. Op Naoki vind je bijvoorbeeld een Nederlandse dierproefvrije cosmetica lijst. Wat voedsel betreft kan je het best zo veel mogelijk natuurlijke boodschappen doen. Meer biologisch, minder conserveringsmiddelen en kleurstoffen. Wanneer je op vakantie gaat naar een ver land waar je een vaccinatie voor moet halen, kan je ook stellen dat die vaccinaties op dieren zijn getest. Doe je daar liever niet aan mee? Dan kan je ook voor een andere vakantiebestemming kiezen.

Wat je doet, doe je goed

Sommige dingen zijn makkelijk om uit te voeren andere dingen wat lastiger. Hopelijk helpt deze blog je om wat bewuster keuzes te kunnen maken. Wat mijn bedoeling niet is is je wijzen op wat je allemaal verkeerd doet en je een schuldgevoel aan te praten. Je mag zelf kiezen wat je doet, maar weet dat je een keuze hebt. Ik weet van mezelf dat ik op heel veel gebieden, of het nou om dierenleed, milieu en/of mensenleed gaat, best nog wel wat andere keuzes zou kunnen maken. Ik zou m’n huis beter kunnen isoleren, ik zou compleet veganistisch kunnen eten, ik zou meer geld aan goede doelen kunnen geven, nooit meer iets bij de H&M kunnen kopen en dichterbij op vakantie kunnen gaan.

Het kan altijd beter, maar ik weet ook van mezelf, dat het ook erger kan en dat ik ook een hoop wel bewuste keuzes maak. Ondanks mijn rijbewijs, heb ik geen auto, ik zou er één kunnen nemen, maar ik heb het niet nodig. Ik kies steeds vaker wel voor plantaardige producten, zelfs al ben ik niet volledig vegan. Ik heb nooit onnodig de verwarming of lichten aanstaan. Ik vind kleding leuk, maar probeer niet te veel nieuw te kopen en verkoop zelf ook via United Wardrobe, maar ja, dat wordt dan wel weer vervoert met een auto. Je kan het nooit helemaal goed doen, soms heb je ook niet de mogelijkheden, bijvoorbeeld omdat je ziek bent of geen geld of keuze hebt. Hoe pijnlijk ik het ook vind om te zeggen: Ik ben ook een mens en denk soms gewoon aan mezelf. Wat je reden ook is… Weet in ieder geval dat wat je doet goed is. Al is het soms een kleinere moeite dan we van tevoren denken. 

Let jij op of producten wel of niet op dieren zijn getest?

fotografie: pexels
bronnen: 1, 2, 3

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

14 reacties op “Dierproefvrij leven of niet?”

  1. Fijn dat jullie hier een blog aan wijden!
    Ik let hier inderdaad op. Er zijn trouwens super veel leuke make-up en verzorgingsmerken die cruelty-free zijn, dus het is niet eens meer zo moeilijk 🙂 Die nieuwe B.A.E.-lijn van HEMA is bijvoorbeeld een toppertje, en erg betaalbaar.

  2. Mooi artikel moet eerlijk zeggen dat ik hier nooit op let. temeer omdat ik vrijwel nooit make up koop. Catrice en essence vind ik het fijnste, dus als ik al haal is het meestal daarvan

  3. Wat zijn de bronnen voor de stelling dat 35 procent van de uitgevoerde dierproeven wettelijk verplicht is en dat proeven met schhonmaakproducten wel zijn toegestaan?

    Heb je je wel eens verdiept in de hoeveelheid wet- en regelgeving op het gebied van dierproeven? Over welke faciliteiten een proefdiercentrum moet beschikken, die sterk gericht zijn op humane omgang met dieren? Dat er voor dierproeven projectvergunningen moeten worden aangevraagd bij een landelijke commissie, die streng worden getoetst en absoluut niet zomaar worden uitgegeven? En dat wetenschappers altijd altijd altijd naar minder ingrijpende alternatieven (geen dierproef of minder/kleinere dieren) moeten kijken?

    Ik wil het maar even gezegd hebben. We gaan in Nederland extreem zorgvuldig om met dierproeven.

    1. Extreem zorgvuldig..dus dan mag het? Deze dieren lijden: Als je hun zou kunnen vragen of ze een proefdier willen zijn, zal er geen enkele dat willen.
      De website van de rijksoverheid bevat alle informatie over die 35% en schoonmaakproducten.

      ”Volgens de NVWA werden in 2017 maar liefst 530.568 dierproeven uitgevoerd: dat is een stijging van 18%. Ook het aantal dieren gedood in voorraad is flink gestegen. Dat zijn nu 448.252 proefdieren. Deze proefdieren worden gedood, omdat ze niet geschikt zijn voor de experimenten. In 2017 nam ook het aantal testen op honden, katten en apen toe.”

      De website van NVWA bevat ook genoeg data.

      https://www.animalrights.nl/vervang-dierproeven ‘ Hier staat alles duidelijk bij elkaar.

    2. Het blijft jammer dat voor medicatie nog vele rondes van dierproeven worden gedaan, terwijl er patiënten zijn die maar al te graag het medicijn al willen proberen, omdat iets al jaren bestaat en uit de voorgaande onderzoeken positief resultaat kwam.
      Ik begrijp dat het zo makkelijk niet kan, maar bij sommige ziektes (met een grote impact op levenskwaliteit / kwantiteit) en een wilsbekwame patiënt, zou soms eerder al testen op gewillige patiënten soms wel eens goed zijn imho.

      Betreft “we gaan in Nederland extreem zorgvuldig om met dierproeven”, dat is wellicht zo, echter worden natuurlijk veel producten of delen daarvan, die uit landen komen waar ze het niet zo nauw nemen met zulke dingen, geïmporteerd en hier verkocht. Het gaat niet om dierproeven in Nederland, het gaat om de dierproeven het artikel in je badkamerkastje. En een beetje bewustzijn betreft hierover kan geen kwaad.

      1. Dierproeven worden niet alleen gedaan op de eindproducten, maar ook op voorstadia van medicijnen. Zou je die ook op mensen willen testen?

        Ik ben tegen dierproeven voor cosmetica, maar ze zomaar aan de kant schuiven voor medicatie is wel heel gemakkelijk gezegd. Bovendien, veel dierproeven worden gedaan op minder aaibare dieren als fruitvliegjes en daar hoor je dan weer niemand over.

        1. Nou, nee lijkt me..
          Ken weinig mensen die fruitvliegjes echt zouden missen ^^. Bedankt voor je toevoeging

          1. Het is heel erg dat dieren voor ons moeten lijden.
            Maar ik ben het met Irene eens.Je kunt alleen maar je best doen,je hebt niet alles in je eigen hand.We leven in een onvolmaakte wereld waarin zowel mensen als dieren lijden.
            Je kunt alleen maar je best doen meer kan je niet .We leven in een land waarin luchtvervuling ook een groot probleem is.Hier lijden zowel mens als dier onder ,waarom schrijven jullie hier nooit iets over ? Hierr kan je zelf ook een bijdrage aan doen door niet te vliegen of geen auto gebruiken etc.
            Als we bijvoorbeeld schonere lucht hadden werden minder mensen ziek en hadden we minder medicijnen nodig en minder dierproeven etc..

        2. Het is toch niet alles of niets? Ik heb het nu over medicijnen die al jaren op dieren worden getest, maar de toestemming om te testen op patiënten (die dat ook nog eens zelf willen – soms hebben die weinig te verliezen) is er nog niet. Dat heeft ook veel met geld te maken helaas.

          1. Vergeet niet dat voordat patiënten een nieuw middel mogen testen (wat ook moet gebeuren voor het op de markt komt), het eerst getest moet worden op gezonde mensen. Daar zit het grootste probleem, want als je mensen daarvoor zou betalen is er het reële risico dat mensen dat toelaten uit geldgebrek, terwijl de risico’s van het middel zonder dierproeven al helemaal onvoldoende bekend zijn. Dat is ontzettend onethisch. Dat is ook waarom het verkopen van organen niet mag, en terecht ook. Het leidt tot arm-rijk-verschillen, arme mensen lopen misschien ernstige klachten op en worden de rest van hun leven beperkt (of ze gaan misschien dood) maar worden feitelijk wel gedwongen dit te doen om rond te kunnen komen. En ja, de tests op gezonde proefpersonen zijn vaak wel echt noodzakelijk. Vanwege die tussenstappen vind ik dierproeven (helaas) wel belangrijk, maar ik had het graag anders gezien.

        3. Fruitvlieges, andere insecten, andere levende wezens met gevoel moeten naar mijn mening met rust gelaten worden.
          Vissen worden worden ook ontzettend veel gebruikt voor experimenten, bijvoorbeeld zebravissen.
          Mochten die je nou echt niet interesseren, dan vind ik de cijfers over hoeveel ”aaibare” al schokend genoeg om hier actie tegen te voeren.

          De techniek is er om niet meer op levende wezens te testen, zij het mens of dier. Er moet gewoon beter in geïnvesteerd worden.

  4. Ja ik let er zeker op. Ik koop al mijn cosmetica dierproefvrij en ook mijn wasmiddel en schoonmaakmiddelen. Maar ik slik wel gewoon medicijnen..

  5. Wist je dat ook heel veel psychische problemen worden onderzocht met diermodellen? Zo zij er onder andere waardevolle studies gedaan met anorexia muismodellen. Hiermee worden dingen bestudeerd die ook bij patiënten bestudeerd kunnen worden (als dat wordt goedgekeurd door een ethische commissie), maar dan heb je hele grote populaties en decennia nodig om wellicht iets van significante resultaten te krijgen. Nu kunnen we zorgen dat er veel sneller een toepassing is waar mensen mee geholpen kunnen worden en een hoop leed kan worden bespaard. Geldt ook voor angststoornissen, depressie etc. Sommige dingen kan je helaas (nog) niet in celkweek en weefsels meten.

    Er heerst ook een heel verkeerd beeld van hoe er met proefdieren wordt omgegaan. Zoals hierboven wordt aangegeven is de wetgeving extreem streng en zeer zorgvuldig. De proefdieren worden veel beter behandeld en hebben veel meer ruimte en verzorging dan het gemiddelde huisdier. De barbaarse proeven van vroeger die we kennen uit de media worden al lang niet meer gedaan in Nederland. We hebben heel veel mooie niet-invasieve (beeldvormende) technieken ontwikkeld waarmee heel veel kan worden bestudeerd.

    En nee dat betekent niet dat we alles wat we met dieren doen zomaar goed moeten vinden, net als dat we dat met mensen zorgvuldig afwegen. Er blijft gezocht worden naar alternatieven en als die er zijn móeten die gebruikt worden. Dankzij de dierproeven zijn we in Nederland zo ver dat het minder en minder nodig is. We zijn nu proefdierarm en de meeste wetenschappers hopen dat we uiteindelijk proefdiervrij onderzoek kunnen doen! We zijn geen harteloze, gewetenloze monsters…

  6. Helaas zijn dierproeven niet te vermijden willen we voor ziektes zoals kanker, MS maar ook psychiatrische aandoeningen een behandeling kunnen vinden. De wetgeving in Nederland is zo dat dierproeven eerst veiligheid en verbetering aan moeten hebben getoond voor dat een behandelingsmethode in trials op mensen toegepast kan worden.

    Ja… het aantal dierproeven is sterk toegenomen. Hoe komt dit? Omdat men veel meer onderzoek is gaan doen naar psychiatrische aandoening. Het is moeilijk om te accepteren dat hier dieren voor moeten sterven.

    Geloof dus niet wat er op onbetrouwbare sites vermeld word en verdiep je in juiste statistieken voor er halve conclusies genomen worden ;).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *