Diëtist worden als je last hebt gehad van een eetstoornis; voor velen zou het niet de eerste keuze zijn. Tijdens de opleiding Voeding & Diëtetiek had Collin de eetstoornis anorexia nervosa en orthorexia athletica. Eerder vertelde hij hier al over in dit interview. Na een moeizaam verloop van de studie, met veel vertraging, was hij helemaal klaar met het vak van diëtist. Geen motivatie en niet continu herinnerd willen worden aan eten of sporten zorgde voor een afkeer tegen het beroep. Na een langere tijd het vak naast zich neergelegd te hebben, is hij toch weer aan de slag gegaan als diëtist en eetstoornistherapeut bij Ron Meijering coaching. Vandaag vertelt hij hoe hij zijn opleiding destijds heeft ervaren en hoe hij nu in zijn werk als diëtist staat.
“Ik ben student geweest aan de opleiding en werkzaam als diëtist bij een werkgever en als zelfstandige. In de onderstaande tekst neem ik jullie zoveel mogelijk mee in de dingen die je kunt overwegen voordat je voor de studie Voeding & Diëtetiek kiest. En waarbij je, in de meeste gevallen, werkzaam zult worden als diëtist. Ik zal uitleggen wat het vak van diëtist inhoudt en ik zal hierbij ook informatie geven over wat van invloed kan zijn om voor dit beroep te kiezen.
Als je een studie doet en hiernaast ook vecht tegen een eetstoornis wordt het veel moeilijker om een studie te voltooien. Zeker als dit ook nog een studie is die gaat over je grootste vriend en vijand: voeding. Voor mij persoonlijk zorgde het volgen van de studie voeding en diëtetiek voor verergering van de stoornis en het langer duren van het herstel.
De keuze voor Voeding en diëtetiek
Als diëtist met een eetstoornisverleden heb ik het voordeel dat ik weet hoe slecht het kan zijn om te weinig te eten of/en teveel te bewegen. Ik kan me vaak beter inleven in anderen en herken symptomen die duiden op een eetstoornis waarschijnlijk sneller. Als je nog onvoldoende hersteld bent van een eetstoornis kan het bezig zijn met voeding ervoor zorgen dat je sneller getriggerd wordt. Je gaat namelijk leren in welke producten veel calorieën, suiker, vetten en zout zit. Dit kan ervoor dat de problemen rondom voeding weer opleven. Het is dan ook echt belangrijk om hier rekening mee te houden en dit mee te nemen in jouw overweging.
Kies de studie voeding en diëtetiek echt om anderen te kunnen helpen en meer kennis te krijgen van voeding die je hierbij helpt. De studie kiezen voor jezelf om persoonlijk meer van voeding te weten te komen, is niet de goede drijfveer. Je moet er zeker van zijn dat de eetstoornis niet gaat opleven doordat je steeds met voeding bezig gaat. Als je hierover twijfelt, spreek er dan over met jouw behandelaar, huisarts, ouders, vrienden of een andere bekende.
Eigen ervaring in de praktijk
Mijn eigen ervaring met eetstoornissen heeft ervoor gezorgd dat ik met een andere blik naar mensen en hun relatie met voeding kijk. Ik probeer er zoveel mogelijk achter te komen of er bij ondergewicht of overgewicht ook andere mentale problemen spelen. Deze factoren kunnen allemaal van invloed zijn op het voedingspatroon dat mensen erop na houden. Bij een eetstoornis komen vaak ook andere onderwerpen boven bij een consult waarbij bijvoorbeeld overgewicht ter sprake komt. Bij een eetstoornis ligt de focus op wat het probleem rondom voeding is; eet- en beweegpatronen, verboden producten en eetregels.
Het is dus belangrijk om te proberen om vanuit een zo breed mogelijk perspectief te kijken naar de persoon die je voor je hebt. Het achterhalen en het écht kunnen doordringen tot de kern van het probleem is iets dat veel tijd kost. Bij mijn huidige werkgever is hier gelukkig vaak voldoende tijd voor en is er ook veel extra kennis aanwezig.
Hoe ziet een werkdag eruit?
Tijdens een normale werkdag houd ik mij als diëtist voornamelijk bezig met het eetpatroon, gewicht en het beweegpatroon van iemand anders. En wordt zowel naar het eetpatroon als naar het beweegpatroon gekeken. Bij een intake wordt als eerste bepaald wat de hulpvraag is, hoe is het probleem ontstaan en hoe is het verloop hiervan verlopen.
Bij mijn werk als therapeut bij Ron Meijering is het noodzakelijk om veel eigen ervaring mee te brengen. Doordat iemand weet hoe het is om een eetstoornis te hebben, is er vaak al direct een connectie. Dit zorgt ervoor dat er veel sneller een vertrouwensrelatie opgebouwd kan worden in vergelijking met iemand die dit niet heeft. Nu kan ik door mijn werk als diëtist en ervaringsdeskundige anderen helpen te genezen van een eetstoornis. Dit geeft enorm veel voldoening en zorgt ervoor dat ik iedere dag meer kennis en vaardigheden wil verkrijgen die bij kunnen dragen aan het helpen van nog meer mensen.
Een diëtist is helaas zelden voldoende
Door de kennis van de opleiding en ervaringsdeskundigheid te combineren is de kijk naar de cliënt toe heel breed. Een eetstoornis en de onderliggende problematiek zijn vaak erg complex, waarbij de inzet van enkel een diëtist zeer zelden voldoende is. Het wordt duidelijk als je dieper ingaat op de problemen die ten grondslag liggen aan de eetstoornis. Eetstoornissen gaan zeer zelden over enkel eten; het is een uiting van een trauma. Denk hierbij aan heftige gebeurtenissen, faalangst, perfectionisme, onzekerheid, verliezen van iets of iemand en nog veel meer. Vaak is een doorverwijzing en mede-behandeling door psychotherapeuten, psychiaters of een eetstoornis behandelingscentrum noodzakelijk. Het doorverwijzen en de behandeling in een speciaal behandelcentrum voor eetproblematiek gebeurt wanneer een intensievere begeleiding nodig is. Hierbij wordt altijd geprobeerd om zoveel mogelijk vanuit de thuissituatie behandeld te worden.
Kies vanuit passie, niet vanuit een eetstoornis
Wat ik jullie hierbij wil meegeven, is dat een studie kiezen vanuit een passie hoort te komen. Niet vanuit een onderliggende motivatie die niet vanuit het diepste van jezelf komt. Je hoeft niet bang zijn om na een goede overweging toch iets te proberen. Alleen door iets te doen kom je erachter of je ergens goed in bent of iets bij je past. Falen is onderdeel van het leven, leer ervan en doe ervaring op. Misschien dat je er wel achter komt dat iets heel goed bij je past of dat je ergens heel goed in bent. Als iets toch niet lukt, is het belangrijkste dat je er een les uithaalt en de fout niet nog eens maakt. Als je dit doet, heb je ervan geleerd en groei je als persoon zijnde ongeacht het resultaat van wat je gedaan hebt.”
Heb je nog vragen aan Collin? Stel ze gerust onder deze blog.
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie