Dik door tussendoortjes

Bij de gedachte aan een Mars of koek als tussendoortje brak het zweet me uit. Ik vond dat ongezond en was bang dat ik ervan aan zou komen. Ik dacht dat ik nooit meer zou kunnen genieten van iets lekkers en dat dit stukje eetstoornis me voor altijd zou blijven achtervolgen. De balans was volledig zoek en ik durfde niet te hopen dat ik ooit nog zorgeloos van iets lekkers kon genieten. Ik vreesde een toekomst zonder lekkere tussendoortjes en was bang dat dit toch écht mijn lot was. Gelukkig heeft de tijd me anders geleerd…..

Hoe het zover kwam
Ik was een eetstoornis aan het ontwikkelen en vond mezelf dik. Het begon allemaal met de gedachte dat ‘er wel wat vanaf kon’. Ik had een gezond gewicht, maar vond dat er iets mis was met mijn figuur. In werkelijkheid zat ik emotioneel in de knoop doordat het niet goed ging op school, mijn ouders uit elkaar waren gegaan en ik langzaam in de pubertijd kwam. Hierdoor zat ik niet lekker in mijn vel en ik dacht dat ik daar iets aan kon veranderen door wat af te vallen. Ik was jong en realiseerde me niet dat ik mijn emoties probeerde weg te stoppen door te gaan rommelen met eten.

bron foto

Het afvallen begon met het schrappen van tussendoortjes uit mijn dieet. Ik had opgezocht op internet hoe je moest afvallen en las op verschillende websites dat dit de manier was. Ik overlegde mijn plan met niemand uit mijn omgeving en sprak met niemand over hoe ik me voelde. Ik ging alleen te werk omdat ik ergens in mijn achterhoofd wel wist dat ik begon te spelen met vuur. Het voelde namelijk als een spannende geheime missie waarvan niemand iets mocht weten.

Het schrappen van tussendoortjes vertaalde zich in mijn hoofd al heel snel naar: ‘nooit meer iets lekkers eten’. Vervolgens begon ik me schuldig te voelen wanneer ik wel iets lekkers nam waar ik trek in had. Het duurde toen niet lang voordat de stem van de eetstoornis voor het eerst in mijn hoofd klonk: “vreetzak”.

Uiteindelijk zijn er jaren van rommelen met eten overheen gegaan voordat ik hulp durfde te zoeken. Mijn relatie met eten was totaal uit de hand gelopen en ik had boulimia nervosa ontwikkeld. Ik zat vast in een vicieuze cirkel van eetbuien, braken en lijnen en Ik durfde mezelf niets lekkers te gunnen uit angst om door te slaan. Het zat er namelijk zo diep ingesleten bij me dat het eten van tussendoortjes ‘fout’ was en het was dan ook één van de grootste uitdagingen van mijn herstel om weer op een gezonde manier om te leren gaan met het eten van lekkere, ‘ongezonde’ tussendoortjes zoals koekjes, chocolade of ijsjes.

Ik heb geleerd dat tussendoortjes niet de boosdoener zijn en absoluut thuishoren in een gezond, gebalanceerd dieet. Tussendoortjes zijn niet de vijand en in deze blog vertel ik je waarom niet.

foto bron

♦ Eetbuien voorkomen
Het eten van tussendoortjes kan je helpen om eetbuien te voorkomen. Je voorkomt er namelijk mee dat je een groot hongergevoel krijgt. Bovendien kan het af en toe toestaan van iets lekkers de spanning rondom tussendoortjes wat wegnemen. Wanneer je jezelf zo nu en dan iets gunt heb je niet het gevoel iets te kort te komen en dat kan helpen bij het voorkomen van eetbuien.

♦ Energie
Tussendoortjes geven je de energie die je nodig hebt om de hele dag door de dingen te kunnen blijven doen die je wilt doen. Je voedingstoffen haal je voornamelijk uit je basisvoedingsmiddelen die je met het ontbijt, de lunch en het avondeten binnenkrijgt. Tussendoortjes houden je op de been en zorgen ervoor dat je de heel dag door een verzadigd gevoel houdt.

♦ Gezonde levensstijl
Tussendoortjes, gezond èn ongezond, passen binnen een gezonde, gebalanceerde levensstijl. Af en toe iets lekkers eten hoort erbij en helpt je om een voedingspatroon te creëren waar je de rest van je leven mee vooruit kan. Je wilt immers niet de rest van je leven met een angst voor tussendoortjes blijven leven.

♦ Lief voor jezelf zijn
Jezelf zo nu en dan een lekker tussendoortje gunnen is een manier om lief voor jezelf te zijn. Je verdient het om dingen te mogen eten waar je echt van kunt genieten en dat is ook een vorm van zelfzorg. Het is dus eigenlijk heel gezond om af en toe iets ongezonds te eten.

Gun jij jezelf voldoende tussendoortjes?

Lotte

Geschreven door Lotte

Reacties

3 reacties op “Dik door tussendoortjes”

  1. Bij mij geen kwestie van gunnen; ik eet nauwelijks tussendoortjes (wel grotere hoofdmaaltijden) en dat is prima voor mij. Heb er ook geen behoefte aan of zo en heb juist minder honger als ik geen tussendoortjes eet.

  2. Inderdaad een of twee Mars of snickers of wat dan ook is niet erg maar een hele doos kan bv ergens iets achter zitten en niet goed voor je lichaam zijn.
    Mensen zijn gewoon snel bang en gaan dan snel op iets af wat veilig voelt zoals een dieet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *