Dik is een gevoel op Facebook

Al een tijdje kan je bij een bericht op Facebook met een smiley aangeven hoe je je voelt. Ikzelf gebruik dit eigenlijk nooit, maar ik zie het wel vaak langskomen. Een groep van activisten heeft kort geleden bezwaar gemaakt tegen sommige van deze smileys, waaronder degenen die het gevoel “Ugly” en “Fat” aangeven. Volgens hen is “Fat” geen gevoel en stimuleert “Ugly” een negatief zelfbeeld.

Catherine Weingarten bedacht de petitie die ze plaatste op Change.org. Ze vraagt facebook met haar petitie de emotie “Fat” te verwijderen. Catherine heeft zelf een eetstoornis gehad en weet hoe het is om je dik te ‘voelen’. Volgens haar wordt het gevoel van ‘je dik voelen’ niet serieus genomen door het gebruik van deze smiley, nog los van het feit dat dik geen gevoel is. “Als iemand zegt dat hij zich dik voelt dan is er vaak iets anders aan de hand. Meestal wordt er dan iets bedoeld als ‘Ik voel me ongelukkig, onaantrekkelijk of onzeker over mijn lichaam’.”

bron foto: Change.org

Catherine vindt het belangrijk dat dit soort smileys niet op een verkeerde manier gebruikt worden, waardoor gevoelens van een negatief zelfbeeld worden versterkt of achterliggende gevoelens worden gebaggateliseerd.

In Nederland is dit de vertaling van “Fat”

Endangered Bodies, een organisatie die opkomt voor de promotie van een positief lichaamsbeeld, ondersteunt de campagne en heeft haar volgers op Twitter gevraagd om zich erover uit te spreken met de hashtag #FatIsNotAFeeling. Sinds afgelopen vrijdag heeft de petitie al meer 13.000 handtekeningen ontvangen.

Ik ben op mijn eigen Facebook pagina op zoek gegaan naar de “Fat-smiley” maar kon deze niet zo letterlijk vinden. In plaats van de term “Fat” wordt hier blijkbaar het woord “volgevreten” gebruikt. Een bijzondere vertaling én een bijzonder gevoel. Ik zou die smiley denk ik niet zo snel gebruiken, nog los van het feit dat ik ben opgevoed met het idee dat dit type uitdrukkingen niet zo netjes zijn.

Een petitie starten tegen een smiley vind ikzelf weer wat ver gaan. Ik heb nog nooit gekeken naar de woorden of gevoelens die bij de smileys horen, ik vind het ook niet zo interessant. Maar wellicht ben ik daarin wel ouderwets?

Update 13 maart: Facebook heeft de smiley verwijderd!

Wat vinden jullie van deze petitie?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

17 reacties op “Dik is een gevoel op Facebook”

  1. Dat gaat best ver.
    Persoonlijk zou ik deze ook niet gebruiken.

  2. jak, je zet toch niet op facebook dat je je dik en lelijk voelt!

  3. Ik ben het ermee eens dat dik geen gevoel is. Maar ik vraag me af of mensen het echt op die manier op Facebook zetten. Ik denk eerder dat ie op een grappige manier gebruikt wordt. Het is verder ook gewoon een optie die je kunt gebruiken, Facebook geeft dat niet standaard erbij dus of het echt triggerend is vraag ik me af. Zelf gebruik ik die emoticons niet, maar zie ze weleens voorbij komen. Dat zijn eigenlijk altijd positieve gevoelens zoals blij, trots, enthousiast etc.

  4. Ik vind het jammer dat nadrukkelijk gezegd wordt dat ‘dik voelen’ niet kan. Het is niet eenzelfde soort gevoel als je blij, boos, etc voelen, maar wie zegt dat je je niet dik kunt voelen? Voelen betekent letterlijk ‘je bewust zijn van’ oftewel ‘ervaren’. Volgens mij zou je in theorie best je eigen ‘dikte’ kunnen ervaren of je daar bewust van kunnen zijn, net zoals je je eigen verdriet kunt ervaren. Misschien is het werkwoord ‘voelen’ een merkwaardige keuze, maar zeker geen onmogelijke!

    Amen.

    Ik snap wel dat ze willen streven naar een beter zelfbeeld en minder negativiteit, etc. Dat vind ik wel een goed iets.

  5. Ik vind qat deze vrouw doet heel goed, ik weet hoe het voelt om jezelf dik te vinden dat is heen gevoel dat is iets wat je vind wat he daarbij wel kan voelen is ongelukkig en verlegen. Het is belachelijk dat mensen dit onderwerp niet sirieus nemen.

  6. Ik ben het er niet mee eens dat ‘dik’ geen gevoel is. Het is iets wat je ervaart, dus is het een gevoel.

  7. tja iedereen moet alles aan anderen maar laten weten tegenwoordig, het gaat mensen geen bal aan hoe ik me voel. Maargoed ik heb ook geen facebook meer.

  8. ohja en over het dik voelen. Tja of het ´niet kan´ officieel gezien vind ik onzin. Het is naar mijn idee echt wel een gevoel, vatsig of dik voelen dat heb ik geregeld. Dus blijkbaar kan het.

  9. ik zou nooit op fb zetten dat ik me dik, lelijk of volgevreten voel…. ik voel me zo wel, maar ik zou het aanvoelen als aandacht vragen (en misschien zou ik stiekem ook wel hopen op reacties die dat ontkennen, en dat zou super hard zijn als die dan niet komen)
    voor mij moeten die emoticons niet weg, het zou me volgens mij veel meer triggeren als iemand constant ‘hungry’ aanduidt …

  10. Ik vind het juist goed van facebook nu kan je zien hoe iemand zich voelt en kan je er over praten

  11. Inderdaad, zo word het bespreekbaar gemaakt en toch ook luchtig (Ja, voor mensen zonder eetstoornis heeft zo’n onderwerp ook niet zoveel gewicht)

  12. Ik voel me vreselijk dun. Het woord dik en dun roept emotie op en dus gevoel? Die emotie geven wij er zelf aan. Het is welke waarde je er zelf aan hecht of het je wel of niet wat doet, maar ik denk dat iedereen zich wel kan voorstellen als je zegt. Ik voel me dik, of je nu wel of niet letterlijk dik bent, je voelt je opgeblazen, vol..je walgt van jezelf. Ik vind het overtrokken om het zo letterlijk te nemen dat het geen emotie is. Ik vind je ‘dik’ voelen wel een emotie. Het geeft een heel breed scala aan emoties weer, verpakt in één (twee) woord(en).

  13. Ik las net op een nieuwssite dat Facebook ze eraf heeft gehaald door de protesten!

  14. Ik gebruik die emoticons nooit, maar het maakt me ook niet zoveel uit. Snap de achterliggende gedachte wel van de protesten, maar vind al die petities en hastags wel wat overdreven. Je komt in je leven nog wel vaker triggers of negativiteit tegen. Je kunt ook niet alsmaar jezelf blijven beschermen door te verwachten dat de wereld gecensureerd wordt en je jouw probleem nooit meer tegen zult komen. Door af en toe geconfronteerd te worden met wat je moeilijk vindt, wordt je naar mijn mening sterker. Je moet er alleen mee leren omgaan. Hetzelfde geldt voor “je dik voelen”. Zeggen dat het geen gevoel is, betekent niet dat je het daarom ook niet meer zo voelt.

  15. sjezus, tegenwoordig kunnen mensen ook nix meer hebben

  16. Ik kan nog steeds kiezen voor ‘ik voel me volgevreten’..

  17. zodra ik dit las heb ik het meteen gecontroleerd en facebook een report gedaan over dat dit niet kan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *