Dingen die je dit jaar anders kan doen

Het nieuwe jaar is weer begonnen en voor veel mensen daarmee ook het uitvoeren van de goede voornemens. Ik denk dat je elke dag ‘opnieuw’ kunt beginnen, jezelf weer een kans kan geven en dingen anders kan doen, maar het nieuwe jaar kan een extra motivatie zijn om je leven een andere wending te geven. Als je bijvoorbeeld kijkt naar je eetstoornis, kun je kiezen om nog harder te vechten en jezelf (weer) gelukkig te maken. Je kunt kiezen om nu wel in therapie te gaan, je ouders in vertrouwen te nemen, etc. De tijd gaat ontzettend snel en dit merk je helaas vaak pas nadat je al een hele tijd aan het rommelen bent of keuzes maakt die niet leiden naar jouw geluk.

Bron

1. In real life steun zoeken
Wij zijn heel blij dat Proud2Bme voor veel meiden steun biedt en dat veel mensen er wat aan hebben om van zich af te schrijven op het forum. Wij denken ook dat dit heel behulpzaam kan zijn en steunen jullie graag. Wel denken wij dat het minstens net zo belangrijk is om steun te zoeken in je eigen omgeving en niet alleen virtueel. Betrek je eigen omgeving er ook bij, zij kunnen jou ook helpen en steunen. Steun zoeken in je omgeving kan er ook voor zorgen dat er juist een betere band bestaat tussen jou en deze persoon. Daarnaast hielpt het wellicht om eenzame gevoelens te beperken en kunnen mensen hierdoor misschien ook beter jouw gedrag, keuzes en struggles begrijpen. Het is bijvoorbeeld een mooi voornemen om in deze eerste maand van het nieuwe jaar iemand in vertrouwen te nemen en het een en ander over jezelf waar je mee zit te delen. Kies er ook voor om wat vaker iemand op te bellen om even te kletsen of om bij iemand langs te gaan in plaats van dat je op internet zit of met iemand aan het appen bent.

2. Hulp zoeken en accepteren
Veel mensen die een eetstoornis hebben gehad, hebben spijt dat ze zo lang gewacht hebben met het zoeken van hulp. De jaren van worsteling en verdriet hadden misschien beperkt kunnen worden. Geen hulp zoeken kan bijvoorbeeld ook veroorzaken dat je verder weg zakt in problemen en dat het moeilijker is hier weer uit te komen. Daarnaast kan een eetstoornis ook ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Hulp zoeken, het daadwerkelijk accepteren van hulp en je volledig inzetten is iets wat je je kan voornemen voor dit jaar. Voornemens alleen zijn natuurlijk niet genoeg. Vaak helpt het om een concreet plan te maken en dit ook met anderen te bespreken als stok achter de deur. Lees ook eens deze blog over redenen om hulp te zoeken.

3. Jezelf voor uitdagingen stellen
Het blijven rondhangen in je eetstoornis, je vast houden aan bepaalde eettijden en rituelen kunnen je helpen om je ‘veilig’ te voelen in dit leven. Natuurlijk wel een beetje bijzonder als je er lang over nadenkt, omdat het helemaal niet goed voor je is. Toch vinden veel meiden met een eetstoornis het heel moeilijk om zich buiten de grenzen te begeven die zij voor zichzelf hebben gesteld. Jezelf uitdagen en dingen uitproberen die je eng of moeilijk vindt, zorgt er echter wel voor dat je uit die negatieve cirkel komt en dat je weer wat meer constructieve dingen gaat doen en gaat opbouwen wat goed voor je is. Dit gaat niet in één keer en is ook lang niet altijd makkelijk, maar het is wel iets waar je doorheen moet. Ga wat uitdagingen aan in dit nieuwe jaar. Hierbij is het wel goed om met kleine stapjes te beginnen en kleine doelen te stellen.

4. Stoppen met compenseren
Compenseren rondom eten en bewegen is iets wat veel eetstoornissen in stand houdt. Wanneer je naar jouw gevoel teveel hebt gegeten en gaat compenseren, hou je je eigen gedrag, je angsten, etc. in stand. Op die manier zul je namelijk ook niet merken dat er geen ramp gebeurt als je gewoon normaal eet en niet compenseert. Daarmee hou je je eetstoornis in stand en ga je je niet beter voelen. Braken, laxeren, overmatig sporten of welke manier dan ook van compenseren is ontzettend slecht voor je lichaam en ook mentaal ga je je er niet beter door voelen op langere termijn. Probeer voor jezelf een plan te maken hoe je dit gaat afbouwen en verminderen en wat je kunt doen om op een goede manier met je problemen om te gaan, te leren van dieptepunten en je te ontwikkelen.

Bron

5. Plan momenten in voor jezelf
Momenten voor jezelf zijn heel belangrijk en ik denk dat de meeste mensen dit te weinig doen. Er is altijd wel iets wat je nog moet doen en hierdoor gaat tijd voor onszelf vaak verloren. Toch zijn deze momenten heel belangrijk en kun je hierdoor ontspannen, opladen en weer energie krijgen. Een goed voornemen is om bijvoorbeeld in het nieuwe jaar minstens een avond vrij te houden waarop jij helemaal niks moet. Alleen maar doen wat je zelf wil en waar jij behoefte aan hebt zonder verplichtingen. Het kan helpen om hier een vaste avond voor te kiezen… bijvoorbeeld op een dag dat je het overdag erg druk hebt.

6. Wees echt eerlijk
Eerlijk zijn tegen jezelf en anderen is lang niet altijd makkelijk. Zeker wanneer schaamte en onzekerheid om de hoek komen kijken. Veel meiden met een eetstoornis zijn lang niet altijd eerlijk in therapie en dit heeft verschillende redenen. Het kan inderdaad komen omdat zij zich schamen voor hun problemen of gedrag, onzekerheid maar het kan ook komen doordat ze er eigenlijk niks aan willen of durven te veranderen of dat ze bang zijn dat het direct grote gevolgen heeft. Eerlijk zijn betekent lang niet altijd zo dat het loopt zoals het scenario dat jij in je hoofd hebt. Daarnaast help je jezelf niet door dingen achter te houden en werk je de therapie alleen maar tegen. Je wil toch weer gelukkig zijn? Dan is eerlijk zijn noodzakelijk. Hoe moeilijk dat soms ook is. Een mooi voornemen is om eerlijk te zijn en als je dit moeilijk vindt bij jezelf na te gaan hoe dit komt en hoe je er voor kunt zorgen dat dit wat makkelijker wordt.

7. Minder wegen
Je kunt ook jezelf doelen stellen rondom het wegen. Het cijfertje op de weegschaal is lang niet altijd betrouwbaar en iets wat slechts een cijfer is, kan wel onze stemming beinvloeden en de manier waarop we naar onszelf kijken. Daarnaast kan het, zelfs als wij weten dat het niet altijd even betrouwbaar is en dat mensen nou eenmaal schommelen in gewicht, je hele dag ontregelen omdat je hier dan zo mee bezig bent. Veel vrouwen geven de weegschaal veel te veel macht. Sommige mensen wegen nooit en kunnen ook normaal functioneren en op gewicht blijven. Voor veel mensen met een eetstoornis kan het behulpzaam zijn om de weegschaal wat meer los te laten en een andere manier te vinden om vertrouwen te krijgen. Vertrouwen in jezelf zonder dat het afhankelijk is van het getal op de weegschaal. Probeer realistische doelen voor jezelf te stellen waarin je het wegen afbouwt. Dit kun je samen met je therapeut doen, of bijvoorbeeld met een vriendin of familielid. Je hoeft de weegschaal niet direct helemaal uit je leven te verbannen, maar spreek bijvoorbeeld af dat je alleen in therapie weegt of op bepaalde momenten. Lees ook eens deze blog over minder wegen.

8. Voor jezelf zorgen
Veel meiden en vrouwen met een eetstoornis vinden het lastig om goed voor zichzelf te zorgen. Vaak zit er ook een stukje ‘gunnen’ bij en liefde voor jezelf. Het is een basis behoefte van mensen om goed verzorgd te worden en te zijn en wanneer je de kindertijd hebt gehad, is het aan jou om jezelf te verzorgen en neemt de zorg van je ouders af. Neem jezelf voor dit jaar wat milder te zijn voor jezelf en neem ook de tijd en ruimte om voor jezelf te zorgen. Hierbij kun je denken aan lekker uitgebreid douchen, jezelf insmeren met bodylotion, iets lekkers te koken, etc. Maar denk bijvoorbeeld ook aan jezelf niet wegcijferen.

Bron

9. Stoppen met destructief gedrag
Stoppen met bijvoorbeeld zelfbeschadiging kan voor veel mensen erg lastig zijn omdat dit een patroon geworden kan zijn. Het kan een manier worden om met vervelende gevoelens om te gaan of om jezelf te ‘straffen’ voor fouten. Het is alleen ontzettend destructief en niet nodig. Je versterkt alleen maar de negatieve cirkel waar je in zit. Probeer te onderzoeken wat dit destructieve gedrag in stand houdt en wat je nodig zou hebben om dit patroon te doorbreken. Vraag ook om hulp hierbij! In deze blog lees je ook tips tegen destructief gedrag.

10. Jezelf vergeven
Niet alles hoeft in één keer goed te gaan. Sterker nog, dat kan ook niet. Van fouten leer je het meeste en een herstelproces gaat ook met vallen en opstaan. Je mag fouten maken, je mag vallen maar leer er van en sta weer op. Jezelf vergeven is heel belangrijk om weer gelukkig te worden. Iedereen maakt fouten, maar door jezelf daar steeds voor te straffen, blijf je alleen maar in het negatieve zitten. Het helpt niet. In plaats van jezelf straffen kun je beter onderzoeken wat er mis ging en hoe je dit een volgende keer anders kunt aanpakken.

Wat ga jij dit jaar anders doen?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

12 reacties op “Dingen die je dit jaar anders kan doen”

  1. Ik bekeek de blog eerst globaal en moest lachen om ‘minder wegen’. Ik dacht; dat willen we allemaal wel :’) Ooh, minder vaak op de weegschaal…

  2. Globaal gelezen en goede tips! Ik lees de blog binnenkort aandachtig door!

  3. Ik ga officieel hulp vragen nu, eerlijk zijn tegen mijn huisarts en tandarts en ook mijn omgeving. Ben wel kei bang maar tis voor een mooi doel “van mezelf houden”

  4. Bedankt voor deze blog lieve Laura

  5. @julia wat goed van je!’

  6. Tricky om te zeggen hier misschien. Ik ga afvallen. Om mijn levensverwachting te vergroten en de tijd die ik hier op aarde doorbreng een stuk lichter (letterlijk en figuurlijk) te maken. Dit allemaal wel onder begeleiding van mijn diëtist en psycholoog natuurlijk.
    2016…
    Leef elke dag alsof het je eerste is, het leven is lang genoeg. Verwonder en bewonder.

  7. Ik zou meer steun willen vragen,maar ik zou niet weten aan wie !
    Ook ga ik meer of andere hulp vragen,want wat er het afgelopen jaar was was niet voldoende.

  8. @Lost girl Heel veel succes! Goed dat je het onder begeleiding doet!

  9. @Lost girl : inderdaad, super van je ! Hoewel je niet mag doorslaan, is afvallen geen slecht idee als dit jou beter laat voelen (en je geen ondergewicht krijgt of er ongezond eetgedrag op nahoudt – maar dit weet je zelf inmiddels al wel , denk ik, sorry 😉 )

    Superveel succes! ♥ Ik ga trouwens ook afvallen, maar ben een beetje bang om terug in die anorexiaval te trappen. Hoewel ik nu nog steeds een eetstoornis heb, voel ik me nu minder miserabel dan in de voorbije 7 jaar, toen ik (ernstig) ondergewicht had.

    @Sien : Ik snap wat je bedoelt…. Het is erg lastig als je niet weet aan wie je hulp zou kunnen vragen 🙁 Ik heb ook al vanalles geprobeerd (tig psychologen, meerdere diëtistes,….etc.) maar niets helpt 🙁 Ik hoop echt dat ook jij in 2016 de gepaste hulp vind, ik ben ook nog zoekende ! Veel liefs! ♥♥

  10. @Alice en M. Super bedankt voor de bemoedigende woorden. Geeft me kracht.

    M, ik snap helemaal wat je bedoeld. Ik voel die valkuil ook. De anorexiagedachten blijven me “motiveren” en ik vind het heel moeilijk om dit om te zetten in gezonde motivatie. Maar ja, 2016. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Iedereen heel veel kracht met wat je wil veranderen, behouden en/of van wil genieten!

  11. M,
    Dank je wel .
    Het is moeilijk de juiste hulp te vinden.Ik ga nu een online programma doen dat anders lijkt te zijn dan de standaard hulpvormen.Ik zie er tegenop ,maar ik heb er ook veel vertrouwen in !

  12. Sien, waar ga je een on line programma doen??
    of waar zou dat kunnen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *