Dit is niet gezond, maar eetgestoord

2021 – “Ik mag me nu lekker laten gaan, want ik ga hierna toch weer op dieet” of “Gelukkig heb ik vanochtend al gesport, dus dit toetje heb ik verdiend!”. Dit soort opmerkingen hoor je misschien vaker om je heen, vooral op speciale dagen zoals Kerstmis, een verjaardag of een bruiloft. Waar een eetstoornis haar regels kan hebben, kennen bepaalde diëten of overtuigingen ook zo hun houvast. In principe hoeft dit niet erg te zijn, maar als je een eetstoornis hebt (of hebt gehad) kunnen bepaalde overtuigingen wel schadelijk zijn.

Vooral momenten waar eten centraal staat, kunnen getekend worden door opmerkingen die als ongezond bestempeld kunnen worden. Ik bedoel dan vooral de ‘ongezonde’ aard van bepaalde overtuigingen op mentaal gebied. De bovengenoemde opmerkingen kunnen, wanneer je ze hoort, dan misschien meer kwaad doen dan goed. Want juist door het in stand houden van overtuigingen als deze, blijft de dieetcultuur bestaan. 


Bron foto

Daarom deze blog. Als reminder voor jou om van al het lekkere eten te mogen genieten, zonder jezelf hier schuldig over te voelen. Zonder het gevoel te hebben dat je iets ‘fout’ doet. Want:

Je hoeft niets over te slaan of te skippen om ruimte te maken

Het is niet nodig om restrictief om te gaan met eten. Ook tijdens dagen die er iets anders uitzien dan wat voor jou ‘normaal’ is, heeft je lichaam – de hele dag door – energie nodig. Je hoeft niet een hele dag te wachten met eten voordat ‘s avonds van een ‘speciale maaltijd’ mag genieten. Uiteindelijk kan het overslaan van maaltijden juist eetbuien aanwakkeren en leiden tot overeten. Het is belangrijk, zeker met een eetstoornis, om regelmatig iets te blijven eten. Of het nu kerst is of niet. Of je nu jarig bent of niet. Je lichaam maakt hier geen onderscheid in. Voor je lichaam is het gewoon een normale dag.

Je eten hoef je niet te verdienen

Ik herinner me hoe lastig ik het vond om dit te onthouden tijdens mijn eetstoornis. Ik had het gevoel dat ik mijn eten moest ‘verdienen’. Dat ik het eerst moest verbranden om het daarna – nog steeds met een ongerust gevoel – toch te kunnen eten. Dit is echter een eetgestoorde gedachte die, naar mijn idee, steeds meer wordt genormaliseerd. Dat maakt het lastig om dit te blijven zien als iets eetgestoords, maar in mijn ogen is het niet gezond om eten als beloning te zien. Eten is eten. Hier heb je recht op. Of je nu hebt gesport, of niet.

Je mag drinken waar je zin in hebt, ook als hier calorieën in zitten

Drinken met calorieën. Daar had ik tot voor mijn eetstoornis nooit over nagedacht. Misschien maar goed ook, want wat gaf dit me uiteindelijk veel spanning. Ik begon het heel lastig te vinden om frisdrank te drinken na het zwemmen, wat ik tot dat moment altijd had gedaan zonder hier over na te denken. Ik vond drinken met calorieën maar nutteloos. Je raakte er niet vol van, dus het was gewoon niet nodig.

“Nutteloze calorieën, zo noemt de eetstoornis deze. Ze geven geen verzadigingsgevoel, maar bevatten veel te veel calorieën. Wederom een heel getouwtrek in mijn hoofd en een enorme strijd. Ik weet dat een glas appelsap me echt geen kilo gewichtstoename gaat opleveren als die hele eetlijst amper wat doet maar ja… net als mayonaise vind ik dit gewoon eng.. nee niet ik… mijn eetstoornis.” – Uit de blog ‘Nutteloze calorieën drinken

Juist door mezelf deze restrictie op te leggen, merkte ik hoeveel waarde ik eigenlijk hechtte aan dat drankje met vrienden, dat spontane wijntje tijdens het eten. Hoe minder ik mezelf toestond, hoe meer ik het begon te missen en ook hoe meer ik het ‘nut’ in begon te zien. Als je dat wijntje gezellig vindt, je hebt zin sap bij het ontbijt of je wilt proosten met champagne; wat het voor jou ook mag zijn, laat het niet aan je voorbij gaan. Die paar drankjes gaan niets met je lichaam doen, maar het missen hiervan kan misschien wel afdoen aan jouw gehele beleving. 

Je hoeft geen ‘gezonde’ optie te bedenken voor iets dat je écht lekker vindt

Hier heb ik me – zeker tijdens mijn eetstoornis – ook vaak schuldig aan gemaakt. Ik mocht bijna niets eten, was wanhopig op zoek naar manieren om mezelf wél iets toe te staan. Dit vond ik vaak in de vorm van het bedenken van een ‘gezondere’ optie. Zo maakte ik het eten voor mezelf haalbaar. Echt genieten kon ik alleen nog steeds niet. Het voelde vaak nog steeds niet echt goed. Ook was het vaak minder lekker. Ik hoop dat je jezelf kunt toestaan om gewoon te eten wat je écht lekker vindt. Want als het voor jou betekent dat de ‘gezondere’ optie je minder plezier geeft, is het dan wel echt gezonder?

Hoe dan wel?

  • Geef jezelf toestemming om te mogen genieten. Eigenlijk altijd, maar vooral op een avond die voor jou speciaal is. Gun jezelf dat taartje, sta jezelf dat drankje toe. Ook al kan eten voor jou vaak de boventoon voeren, laat het niet de hoofdrol in je hele leven innemen.
  • Als je een eetstoornis hebt, zal de focus tijdens speciale momenten waarschijnlijk vooral op eten liggen. Misschien helpt het om te bedenken dat momenten als deze – net zoals elke andere dag eigenlijk – niet puur om het eten draaien. Hopelijk kun je de focus van het eten afhalen, door stil te staan bij de warme en gezellige momenten die deze dagen ook kunnen bieden. Samenzijn met vrienden en familie bijvoorbeeld, of de omgeving waar je bent.
  • Tot slot hoop ik dat het je lukt om in het moment te leven. Te eten tot je genoeg hebt gehad, dit aan kunt voelen en dit gevoel ook weer los te mogen laten. Te mogen lachen zonder schaamte, te mogen genieten met blosjes op je wangen.

Ik hoop dat je uiteindelijk met een warm gevoel op voor jou speciale momenten terug kunt kijken, zonder nog te weten wat en hoeveel je hebt gegeten. Dat gun ik je. ♥

Wil je meer lezen over gedragingen die gezond lijken maar het wellicht niet zijn? Lees dan ook eens deze blog.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

4 reacties op “Dit is niet gezond, maar eetgestoord”

  1. Er staat ik mag me nu lekker mag laten gaan.
    Ik denk dat je bedoelt ik mag me nu lekker laten gaan.😊
    Maar ik vind het een hele goede blog.😊

  2. Wat een goede blog! Dit is zo herkenbaar, soms ga ik hierdoor twijfelen aan wat ‘normaal’ is en de conclusie is uiteindelijk toch dat dat voor mij gewoon heel anders is dan voor bijvoorbeeld studiegenoten. Hoe zij zich bij zo’n manier van omgaan met eten voelen, zegt niks over wat het met mij doet. Voor mij is deze houding tegenover eten gewoon geen optie, en eigenlijk geeft dat idee ook wel weer rust. Het hoeft niet zo te gaan, echt niet.

    Lang verhaal, maar dat is omdat het me zo aanspreekt, dus dankjewel hiervoor!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *