Huilen is iets wat we allemaal kennen. Het hoort bij het menselijk bestaan. We huilen door emoties als verdriet, woede en blijdschap. Deze emoties kunnen door allerlei redenen opgewekt worden. Als er iets vervelends of juist iets positiefs is gebeurd, bij het kijken van een goede film, bij het luisteren van muziek of door ruzie te maken. Ook huilen we als we een ui snijden of als er een vliegje in ons oog zit. Huilen is dus iets heel normaals, maar wist jij deze 10 feitjes over huilen eigenlijk al?
1. Hoeveel huilen we?
Vrouwen huilen gemiddeld twintig tot vijftig keer per jaar. Een man maar vijf tot twintig keer. Een verklaring hiervoor is dat het vrouwelijk hormoon prolactine drempelverlagend werkt om te huilen. Het mannelijke hormoon testosteron werkt juist weer drempelverhogend. Hierdoor huilen vrouwen dus makkelijker en vaker en mannen minder. Als ik kijk naar mijn omgeving, dan klopt dit wel. Ik zie vaker de vrouwen in mijn omgeving huilen dan de mannen.
2. Hoelang huilen we?
Een vrouw huilt gemiddeld 6 minuten per huilbui. Mannen huilen gemiddeld 2 tot 4 minuten. Ook dit heeft te maken met de verschillende hormonen en dat vrouwen daardoor dus makkelijker en vaker huilen. Ook is de traanbuis van de man kleiner dan die van de vrouw. Dit is ook een reden waarom mannen doorgaans moeilijker en korter huilen dan vrouwen.
3. Verschil tussen mensen en dieren
Alleen mensen huilen om emotionele redenen. Dieren doen dat bijvoorbeeld niet. Dieren hebben wel een traanbuis en zijn daardoor ook in staat om tranen te produceren. Echter doen zij dat alleen om hun ogen schoon te houden. Tranen voorkomen namelijk dat er infecties ontstaan in het oog. Deze functie hebben tranen bij mensen trouwens ook.
4. Soorten tranen
Er zijn drie type verschillende soorten tranen: basale tranen, reflextranen en emotionele tranen. Basale tranen hebben we vrijwel altijd in onze ogen. Deze tranen bevochtigen onze ogen, voeden ze en beschermen ze. Reflextranen ontstaan wanneer we worden blootgesteld aan irritatie, zoals wind, rook en het snijden van een ui. Tot slot zijn er emotionele tranen. Deze verschillende soorten tranen verschillen ook qua chemische samenstelling en zijn daarom dus anders.
5. Welk oog begint met huilen
Op het moment dat je huilt van blijdschap, dan komt de eerste traan uit je rechteroog. Als je huilt van verdriet komt de traan eerst uit je linkeroog. Hier was ik mij eigenlijk nooit van bewust. Nu hoef ik zelf nooit zo heel vaak te huilen van blijdschap, maar ik ga er zeker eens op letten of dat dit bij mij ook zo is.
6. Snotteren tijdens het huilen
Het is niet gek dat huilen en daarbij snotteren iets is dat altijd samengaat. Ook het krijgen van hoofdpijn tijdens het huilen is normaal.De lacrimale klier (hier ontstaan tranen) stuurt namelijk ook overtollige tranen naar je neusholte. Hierdoor begin je dus te snotteren als je aan het huilen bent. Hoofdpijn bij het huilen kan ontstaan als gevolg van overspannen spieren en dehydratatie.
7. Is huilen gezond?
Het is niet bewezen of dat huilen gezond is of niet. Uit onderzoek is ook gebleken dat huilen zelf niet oplucht, maar dat vooral de steun die je krijgt doordat je huilt fijn is. Je wordt getroost, mensen zorgen wat meer voor je en daar knap je van op. Als ik kijk naar mezelf, dan betwijfel ik dit een beetje. Ik vind dat huilen namelijk een hele opluchting kan zijn, óók als ik in mijn eentje huil en dus niet getroost word. Voor mij voelt het dan als een ontlading en dat lucht op.
8. Traanogen bij het gapen
Als we gapen, kunnen we ook traanogen krijgen. Dit komt doordat je tijdens een gaap je ogen dichtdrukt en zoveel mogelijk zuurstof naar binnen ademt.Dit zorgt ervoor dat er druk wordt gezet op de traanbuizen, waardoor er traanvocht wordt geproduceerd. Hierdoor krijgen we dus vaak traanogen als we aan het gapen zijn.
9. Speeksel en traanvocht
Chemisch gezien is speeksel bijna hetzelfde als traanvocht. Beiden bestaan namelijk uit water, eiwitten, hormonen en zout.
10. Huilen en cultuur
Hoe omgegaan wordt met tranen hangt af van de cultuur waarin je opgroeit. Er is namelijk gebleken dat vrouwen in het Westen zich vrijer voelen om te huilen dan vrouwen die opgroeien in een wat traditioneler, conservatievere cultuur. Hierin verschillen mannen en vrouwen van elkaar. Bij mannen is namelijk gebleken dat deze culturele verschillen minder van belang zijn.
Wist jij deze feitjes over huilen al?
Bron: Cosmopolitan, Salusi, AD, Kijkmagazine
Fotografie: LMAP en Guilherme Yagui
Geef een reactie