Dit lijkt gezond, maar is het niet

Sla jij je toetje vaak over? Is gewicht een belangrijke gezondheidsfactor voor jou? Sta je altijd voor iedereen klaar en kan jij heel goed over je gevoelens praten? Sommige gewoontes lijken goed en gezond, maar zijn ze dat werkelijk? In deze blog neem ik tien van die gewoontes onder de loep. Tien gewoontes die gezond lijken, maar het eigenlijk niet echt zijn. Niet altijd, ten minste. En hoe kan je daar dan op een gezonde manier mee omgaan?

1. Altijd je toetje overslaan

Een toetje wordt door veel mensen als iets ongezonds gezien, maar dat is onterecht. Vroeger als kind, maar ook toen ik een eetlijst moest volgen, stond er standaard een bakje zuivel op het menu na het avondeten.  Tegenwoordig eet ik niet meer zo vaak toetjes. Dat is jou misschien ook wel opgevallen bij de dagjes mee die ik laat zien. Ik kan me voorstellen dat het best verwarrend kan zijn dat wij op de redactie niet altijd toetjes eten. Want het staat misschien wel op jouw eetlijst? In de blog ‘Hoort een toetje erbij?‘ schrijft Proud2Bme oprichtster Scarlet daar een stukje over. Een toetje kan erbij horen, maar het hoeft niet. Luister naar je lichaam en waar je zin in hebt. Met een eetstoornis kan dat best lastig zijn, daarom dat het ook op de eetlijst staat. Omdat alle beetjes helpen om eventueel aan te moeten komen, maar ook om de angst voor een toetje tegen te gaan. Je hoeft niet bang voor een toetje te zijn! Dat is iets dat ik leerde door mijn eetlijst, zelfs al had ik – gezien mijn gezonde gewicht – een toetje niet per se nodig.

 
Het hoeft dus niet, maar waarom is altijd je toetje overslaan dan toch niet zo gezond als het lijkt? Omdat je daarmee misschien wel te streng voor je jezelf bent. Het is goed om af en toe iets te eten waar je trek in hebt. Anders krijg je er alleen maar meer zin in, waarmee je eetbuien in de hand kan werken. Uiteindelijk snijd je jezelf er alleen maar mee in de vingers, terwijl met een lekker toetje dus helemaal niks mis is, zoals je hierboven hebt gelezen! Maar kies je dan chocolade-ijs of een bakje yoghurt? Moet een toetje – of een tussendoortje – ‘gezond’ of ‘ongezond’ zijn? Dat maakt eigenlijk niet zo veel uit als je een gezond gewicht hebt en je voldoende voedingstoffen uit je basisvoeding binnenkrijgt. Als je moet aankomen of afvallen, kan het wel verstandig zijn om rekening te houden met wat je neemt als tussendoortje. Daarover wordt meer geschreven in de blog van onze diëtist: ‘Moeten tussendoortjes gezond zijn?

2. Je laten leiden door de media en Instagram

Iedereen lijkt tegenwoordig wel een ‘gezondheids-guru’. Als ik door Instagram heen scrol, zie ik zo tientallen voedingsadviezen voorbijkomen. Om te detoxen, om af te vallen, om beter te kunnen sporten of om ‘écht gezond’ te zijn. Ik was zelf altijd vrij gevoelig voor het meegaan in dit soort trends, hypes of afwijkende voedingsadviezen. Met afwijkend bedoel ik afwijkend van de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad; hier is ook de basis eetlijst op gebaseerd. Omdat ik een eetstoornis had en gevoelig was (en misschien nog wel ben) om te rommelen met eten, heeft dat me eigenlijk nooit veel goeds gedaan. 

De voedingsadviezen in de media vliegen je om de oren en zullen voor veel mensen vast werken, maar wat voor de één goed werkt, hoeft voor de ander helemaal niet zo goed te zijn. Zeker als je gevoelig bent voor eetstoornissen en eetproblemen is het goed om hier voorzichtig mee te zijn. Luister naar je eigen lichaam en waar jij behoefte aan hebt, zowel op fysiek als mentaal vlak. Van benodigde voedingsstoffen tot bepaalde cravings. Kom je er niet zo goed uit wat voeding betreft? Maak dan eens een afspraak met een diëtist om jouw voedingspatroon samen te bekijken en advies te vragen.

3. Je gezondheid meten aan je eten en je lichaam

We willen allemaal graag in goede gezondheid verkeren, denk ik. Maar wat is gezondheid nu eigenlijk? We kunnen wat gezondheid betreft soms erg gericht zijn op gewicht en voeding. Dat zie ik zelf ook veel terug op televisie. Reclames over gezondheid gaan bijna altijd over eten. En dan gaat het meestal nog over afvallen, wat helemaal niet voor iedereen geldt. En terwijl gezondheid zo veel meer is dan eten en gewicht alleen.

Voeding en gewicht spelen zeker een rol in jouw gezondheid, maar dat is niet het enige! Denk bijvoorbeeld aan of je wel voldoende slaapt, hoeveel stress je hebt en of je blij bent met je sociale leven. Ik noem maar wat dingen die al direct te maken hebben met jouw gezondheid. Dat hoeft niet allemaal perfect, maar het mag wel een beetje in evenwicht zijn. Daarin kunnen we natuurlijk van behoeftes verschillen, maar het is dus niet zo dat gezondheid enkel met eten en gewicht te maken heeft. Focus jij te veel op je eten en je lichaam? Deze therapieoefening met een taartdiagram liet mij inzien dat hoe meer aandacht je aan het één geeft, hoe minder aandacht er naar het ander kan gaan. Je hebt maar een x aantal punten taart te verdelen. En op = op.

4. Alleen maar gezond eten 

Groente en fruit is gezond, maar je kan daar ook in doorslaan. Mensen die lijden aan de eetstoornis orthorexia hebben een extreme angst ontwikkeld om ongezonde eetkeuzes te maken. Ze proberen zó ‘perfect gezond’ te eten dat het eigenlijk ongezond wordt. Je kan hierdoor voedingstoffen tekort komen. Je lichaam heeft ook vetten en koolhydraten nodig; voedingsstoffen waar ik tijdens mijn eetstoornis onterecht bang voor was. Daarnaast gaat gezondheid over veel meer dan je voeding (en gewicht) en zelfs over veel meer dan je fysieke gezondheid. Ook je mentale gezondheid is belangrijk. Zo obsessief gefocust zijn op gezond eten en zelfs een eetstoornis ontwikkelen, levert veel stress op en kan je sociale leven flink in de weg zitten. De gevolgen van een eetstoornis komen dan ook op verschillende vlakken – fysiek, mentaal en sociaal – daarover schrijf ik in de blog ‘De gevolgen van een eetstoornis‘.

5. Te veel ‘in het nu’ leven

Mijn vriend heeft wel eens tegen me gezegd dat ik te veel in het nu leef. Ik moest er een beetje om lachen, want ‘in het nu leven’ is toch juist iets dat als gezond wordt aangemeten? Ja, dat is het in zekere zin ook wel. Maar wat mijn vriend bedoelde, is dat ik het soms moeilijk vind om verder te kijken dan een bepaald moment. Wanneer mij iets vervelends overkomt, kan ik me ontzettend verloren voelen. Ik kan er dan helemaal niet meer bij dat ik de dag daarvoor nog super goed voelde. Andersom werkt dat ook zo, maar dat maakt dat m’n stemming soms best als een achtbaan kan voelen. Toen ik een eetstoornis had was dat met grote gevolgen, nu gelukkig wat minder. Ik kan er ook om lachen en merk om de zoveel tijd nog steeds wel eens op daar stabieler in te worden. Als er nu iets mis gaat, vergeet ik dat totaalplaatje minder snel en zie ik in dat het niet allemaal zo hopeloos is als het voelde. Niet té veel in het nu leven dus. 

6. Elke dag sporten

Sport en beweging is in theorie gezond, maar het kan ook te veel van het goede zijn. Wanneer je sport, maak je als het ware scheurtjes in je spieren. Met voldoende voedingsstoffen bouwen deze scheurtjes zich weer op, waardoor je spieren stukje bij beetje groeien. Voor dit proces hebben je voldoende voedingstoffen, maar ook voldoende rust nodig. Elke dag heel hard sporten is niet goed voor je spieren en je lichaam. Wel kan je elke dag bewegen, dat is gezond, maar ook hiervoor geldt dat het te veel van het goede kan zijn. Lees hier meer over in de blog ‘Gevolgen van bewegingsdrang en te veel sport‘. In sommige situaties kan je zelfs beter even helemaal niet sporten, bijvoorbeeld bij een blessure of ondergewicht. Je lichaam kan veel hebben, maar niet alles. En je hebt er maar één. 

7. Door iedereen leuk gevonden worden

Vroeger wilde ik altijd door iedereen leuk gevonden worden. Ik had namelijk het idee dat mensen die door iedereen leuk werden gevonden, het ook echt veel fijner hadden. Inmiddels besef ik dat het helemaal niet mogelijk is om door iedereen leuk gevonden te worden. Zelfs bij de mensen van wie ik dacht dat dat wel zo was, zal dat helemaal niet zo geweest zijn. Het lijkt alsof je leven dan beter en fijner is, maar wat ik zelf merkte – toen ik daar erg mijn best voor deed – was dat het me vooral heel onzeker maakte en dat ik uit het oog verloor wie ik zelf nou eigenlijk was.

Als je je altijd maar aanpast aan wat je denkt dat anderen leuk vinden, weet je niet meer wat je zelf leuk vindt en ga je niet je eigen dromen achterna. Het is zo bevrijdend om écht jezelf te kunnen zijn. Er zal altijd wel iemand zijn die jou – of eerder wat je doet – misschien niet zo leuk vindt, maar er zijn ook altijd mensen die jou wel heel leuk vinden en van je houden. En het is toch veel fijner als er drie mensen zijn die van jou houden om wie jij écht bent, dan honderd mensen die jou leuk vinden terwijl je niet jezelf bent? Echt waar. En uiteindelijk moet je vooral van jezelf houden. Dus wees wie je bent en doe wat jij leuk vindt. Ben jij hier veel mee bezig? Lees dan eens de blog ‘Iedereen moet mij leuk vinden‘.

8. Altijd voor iedereen klaarstaan

Het is heel lief om altijd voor iedereen klaar te staan, maar het is niet altijd gezond. Het kan namelijk zijn dat je jezelf hiermee uit het oog verliest. Het is ook belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Het kan zijn dat je door veel voor anderen te zorgen, probeert te compenseren voor een onzekerheid die je ervaart. Bijvoorbeeld dat je bang bent dat ander je anders vergeet of om bevestiging te krijgen dat je wel een goed persoon bent. Daarover wordt meer geschreven in de blog ‘Te veel voor anderen zorgen‘. Ook kan je de tijd die je (te veel) in anderen steekt, misschien beter in jezelf en je herstel steken.

9. Altijd over je gevoelens praten

Uit ervaring weet ik dat veel mensen die Proud2Bme bezoeken het lastig vinden om over hun gevoelens te praten. Ten minste, de mensen die ik erover spreek op het forum of in de chats. We sporen regelmatig aan om je toch meer open te stellen en naar anderen uit te spreken hoe je je voelt, zodat ze je daarin kunnen steunen. Dat is ook goed en belangrijk om te doen. Maar kan je ook te veel over je gevoelens praten? Dat is heel persoonlijk denk ik. Zelf heb ik wel ervaren dat ik dat te veel kon doen. Dat ik daar heel erg op gefocust was en andere dingen een beetje uit het oog verloor. Door heel veel aandacht aan bepaalde gevoelens te geven, kon ik er een beetje in wegzinken. Ik schrijf hier meer over in de blog ‘Te veel aandacht aan je problemen geven‘.

De negatieve gevoelens konden gek genoeg zelfs heel vertrouwd voelen. Iets dat ik kende. Terwijl positieve gevoelens vaak onbetrouwbaar voelden. Dat vertrouwen had echt tijd nodig om weer te groeien, maar naast tijd had het ook aandacht nodig. Tijd en aandacht om ‘gewoon’ te leven. Om te doen en te ervaren, in plaats van alles te overdenken en kapot te relativeren. Kunnen voelen en mogen praten is belangrijk, maar soms is eetstoornisherstel (of het leven in het algemeen) ook een kwestie van doen. Een lastige balans om te vinden soms, maar wel iets waardevols om bewust van te zijn. 

10. Alle problemen altijd oplossen

Problemen zijn niet fijn om te hebben, of ze nu groot of klein zijn. Als we ze kunnen oplossen, dan doen we dat. Of het nou via de ene, of de andere weg is. Het liefst los je al je problemen op, maar is dat mogelijk? Een mooi voorbeeld hiervan vind ik dat herstel voor mij niet was waar ik op hoopte. Ik hoopte na herstel heel zelfverzekerd te zijn, me altijd super goed in mijn lichaam te voelen, misschien zelfs ‘het perfecte lichaam’ te hebben, wat dat ook mag betekenen. Ik hoopte een super sociaal leven te hebben, waarin ik mij nooit te veel, te weinig of op een andere manier ongemakkelijk voelde. Ik hoopte eindelijk meer ruimte in mijn hoofd, tijd en energie over te hebben, om al mijn hobby’s te kunnen ontwikkelen tot het beste van het beste. Helaas, herstel was niet waar ik op hoopte. Daar schreef ik deze blog over. 

Uiteindelijk wil iedereen zich gewoon gelukkig voelen. Maar dat geluk zit denk ik niet in het oplossen van álle problemen, maar veel ook in het accepteren daarvan. In het leven gaan nu eenmaal dingen tegenvallen. Grote en kleine dingen. Een feestje waar je je ongemakkelijk voelde of een huis waar je net naast greep. Een gebroken been of gebroken hart. Het verliezen van een wedstrijd, je werk of zelfs een dierbare. Het zijn dingen die niet altijd op te lossen zijn, maar misschien juist dingen die de ruimte mogen hebben om er te zijn. Om eng, verdrietig of boosmakend te zijn. Ik denk dat er veel rust te vinden is in het het imperfect mogen zijn, in daar iets over mogen voelen, het verwerken en weer verder te kunnen. In dat emoties, gedachten en gebeurtenissen naast elkaar mogen bestaan, zonder dat het ten koste van elkaar hoeft te gaan. Niet alles kan je oplossen en het geeft juist rust dat ook niet van jezelf te hoeven verlangen. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

15 reacties op “Dit lijkt gezond, maar is het niet”

  1. Punt 2 vond ik erg fijn om te lezen. Zelf ben ik heel gevoelig voor bepaalde onderwerpen op social media. Vooral omdat het mij erg kan triggeren. Maar ik heb zelf ook gekozen om zo min mogelijk social media accounts te hebben en dat heeft heel erg geholpen om er minder naar te kijken. (Of ik volg juist allemaal accounts die ik fijn en rustgevend vind) vroeger keek ik vooral op social media voor ik ging slapen, en dan zag ik vaak berichtjes die mij erg triggerde of rot over mezelf liet voelen en dan was ik er de halve nacht mee bezig.

    Aan de andere kant kan social media natuurlijk ook een hele fijne en liefdevolle plek zijn 🙂

    In ieder geval, een mooie en herkenbare blog 😀

  2. Iemand in mijn woning zegt dat het goed voor je is om 2 keer per dag te sporten

    1. Het is maar net wat men dan met sporten bedoelt denk ik 😉 2x per dag wandelen, fietsen, anderszins bewegen voor 30 minuten lijkt me heel gezond, 2x per dag zware krachttraining van 2 uur en/of 10 km hardlopen lijkt me heel erg contraproductief.

  3. Irene het verbaasd mij elke keer hoe goede blogs je maakt.
    Echt wauw!
    Bedankt hiervoor!

    1. jaa vind ik ook. Laatste tijd vind ik haar blogs ook echt super sterk en onwijs herkenbaar.

      1. Helemaal mee eens!

  4. vind alle punten erg goed, vooral 1.2.3,
    bedankt voor de blog irene

  5. Lastige blog. Iedere dag een toetje na de maaltijd is zeker echt niet gezond. Naja, als je een poging doet tot (gezond) veel afvallen (bij overgewicht). Mijn dietiste heeft me geen toetje na de avondmaaltijd gegeven. Tis zo dubbel.
    Helaas kom je er pas achter dat je echt te zwaar bent, als je lichamelijke klachten krijgt. Helaas is het dan al veel te laat.

    1. Mij is vroeger altijd verteld dat een toetje belangrijk is omdat het de verbranding op gang zou helpen. Dat hoeft dan geen mega-calorierijk toetje te zijn, wat fruit of een kleine portie yoghurt of vla is ook goed. Misschien is dit iets waar de diëtiste van Proud eens op kan reageren?

    2. Waar slaat dit op? Of een toetje na de maaltijd "gezond" is, verschilt voor iedereen. Elk individu heeft een andere behoefte. Ik en mijn gezin eten al ons hele leven elke dag standaard een schaaltje (soja) yoghurt na de maaltijd met cruesli en wij zijn allemaal gezond. Wij hebben allemaal een gezond gewicht en zitten meer aan de slanke kant zelfs. Er is absoluut niets mis met het eten van een toetje na de maaltijd. Zuivel en sojayoghurt bevatten veel goede voedingsstoffen en zijn bovendien ook gewoon lekker.

    3. Toetjes na de maaltijd of niet lijkt me vooral ook een gezinscultuur dingetje. Wij hadden alleen luxe toetjes bij feest/verjaardagen en verder nooit. Tot ik in behandeling ging voor mijn ES ook niet bij stilgestaan. Heb geen behoefte aan een toetje, maar eet wel ‘s avonds later nog een tussendoortje. Of het gezond is of niet hangt ook af van het totaal van de maaltijd en de dag. Net als dat voor-hoofd-na ook even gezond kan zijn als alleen hoofd. Hangt allemaal af van producten en hoeveelheden.

      Beetje extreem voorbeeld maar wel grappig acheraf. Tijdens een buffet met een groep van studie ging onze tafel een toetje halen en ik liep mee – maar ik raakte in paniek van de desserts en om toch wat te pakken eindige ik bij de saladebar met als ‘toetje’ dus cherrytomaatjes met balsamicoazijn. Studiegenootjes moesten er wel even om lachen van "oh ja waarom niet, salade als toetje"

  6. Ik vind dit echt nergens meer over gaan…

    1. Kun je iets meer inhoudelijk reageren? Wat bedoel je met de opmerking?

    2. Denk dat jelle bedoeld dat dit een volledig objectieve tekst is.
      Je kunt er niet veel mee

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *