DIY: zelf deodorant maken

Toen ik een tijdje geleden een blog plaatste met goedkope tips tegen zweten, kreeg ik een paar keer de reactie dat je ook heel goed zelf deodorant kon maken. Ik was hier wel benieuwd naar. Hoe zou ikzelf deodorant kunnen maken en zou deze of echt werken? Ik zocht online naar verschillende receptjes en kwam uiteindelijk terecht bij een recept met slechts 3 ingredienten. Dat leek me wel wat! Om mijn deodorant ook nog een extra lekker geurtje te geven, heb ik wel voor 1 extra ingredient gekozen, namelijk lavendel. In deze blog laat ik je zien hoe je eenvoudig zelf deodorant kunt maken en vertel ik je hoe en of deze ook echt goed werkt.

Wat heb je nodig?
Je hebt zoals je kunt zien in bovenstaande foto de volgende producten nodig:

♥ Baking Soda
♥ Kokosvet
♥ Maizena
♥ Een potje
(♥ Eventueel: geur)

Nu kan je beginnen met mengen. Neem drie eetlepels maizena en doe deze in het potje. Maizena kan je gewoon in de supermarkt kopen.

Nu voeg je drie eetlepels baking soda, ookwel zuiverings soda genoemd, toe. Dit kan je niet heel eenvoudig kopen, want de meeste supermarkten en drogisterijen hebben dit niet. Je kunt het echter vaak wel kopen bij een toko of natuurwinkel. Ik kocht dit, helaas wat kleine, potje bij een natuurwinkel voor 3 euro. Het is volgens mij bij toko’s wel te koop in grotere pakken, voor een kleinere prijs.

Nu voeg ik twee eetlepels kokosvet toe. Ik heb deze pot gekocht bij Xenos. Je kunt het tegenwoordig ook bij veel supermarkten kopen, maar dan betaal je er wel echt de volle mep voor. Met kokosvet kan je enorm veel doen, niet alleen voor bij je eten (bakken enzo) maar ook als beautyproduct.

Om mijn deodorant een heerlijk geurtje te geven, heb ik gedroogde blaadjes van lavendel gebruikt. Ik had hiervan nog een zakje door de lavendel limonade die ik ooit gemaakt heb. Ik doe hiervoor 1 eetlepel kokosvet in een pannetje en warm dit langzaam op. Als het gesmolten is voeg ik een paar eetlepels lavendel toe. Ik laat dit vijf minuutjes opstaan en giet vervolgens het gesmolten kokosvet met de lavendel door een zeefje. Nu houd je alleen het heerlijke geurende gesmolten kokosvet over.

Het gesmolten kokosvet voeg ik vervolgens weer toe aan het potje. Nu kan ik het geheel goed gaan roeren. Het is nog lekker smeuïg, waardoor het erg makkelijk is om alle klontjes eruit te roeren. Roer net zolang tot een egale massa ontstaat. Klaar? Dan kan je het geheel langzaam laten afkoelen. Dit duurt wel een tijdje. Wil je dat het wat sneller gaat, zet het potje dan gewoon een uurtje in de koelkast. Je hebt dan een stevige crème, net zoals de bekende deodorant sticks.

Mijn lavendel deodorant ruikt heerlijk! Ik heb de deodorant inmiddels ook een paar dagen getest en ik moest zeggen dat ik er best positief over ben.

Het houdt de boel lekker lang fris én ik ben ook gewoon helemaal dol op de geur ervan en het feit dat het zo’n natuurlijk product is. Het enige nadeel van deze deodorant is dat hij een beetje smelt als hij te warm wordt. Je kunt hem dus het beste op een koele plek bewaren.

Ook iets voor jou om te proberen?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

13 reacties op “DIY: zelf deodorant maken”

  1. Het lijkt me niet heel praktisch.
    Maar leuk is t zeker wel!

  2. Ik zweet erg gauw (vooral door angst) en dat vind ik heel vervelend. Ik betwijfel nog wel een beetje of dit zal helpen, maar het lijkt me op zich wel leuk om het te proberen. Of ik het echt ga doen weet ik niet zeker. Ik vind het heel fijn dat het zo natuurlijk is. Daar houd ik van!

  3. Leuk dat er de laatste tijd steeds meer blogs komen over natuurproducten en hun functies. Van de week over voeding en angst; voeding en therapie; nu over natuurlijke deodorant.

    Zelf gebruik ik nooit deodorant, maar als ik iets gebruik, is het gewoon pure kokosolie. Werkt gewoon prima. Enige nadeel is dat mijn shirtje soms wat vettig wordt als ik het niet lang genoeg laat intrekken.

  4. Trekt dit snel in?

    Het lijkt me namelijk best leuk om te doen. Maar als ik ‘s ochtends moet haasten voor werk heb ik niet echt tijd om het in te laten trekken voordat ik me aankleed. En als ik bij A lees kan het een beetje vettig worden.

  5. Dat was ik! Leuk dat je het zelf hebt geprobeerd. 🙂

  6. Ik maak ook altijd mijn eigen deo… Ook met deze ingrediënten maar ik gebruik
    de kokosolie waar je ook mee kan bakken.

    Het werkt erg goed… Zeker tegen zweetluchtjes. Ik gebruik niet eens
    meer gewone deo. Ik doe mijn eigen deo op + een beetje parfum… Hartstikke fijn.

    Natuurlijk is het wel een beetje vettig maar dan moet je niet al te veel gebruiken.
    ik smeer het op en doe direct daarna mijn kleding aan. Ik vind het wel meevallen qua vettigheid. Bovendien was je, bij eventuele vlekken, het er toch weer gemakkelijk uit. Je hebt geen vetvlek ofzo die er niet uitgaat.

    Ik raad het iedereen aan want het is ten minste ook niet chemisch zoals spuitbussen.

  7. Odorex uit een flesje! Het is doorzichtige vloeistof die op water lijkt. Op je oksels deppen met een watje en klaar. Works miracles. Sommige winkels verkopen het en ik kan het aanraden.

  8. Ja, het trekt relatief snel in, maar het vervliegt niet direct, zoals bij gewone deo.

    Met snel bedoel ik: kokosvet op en shirtje aan. Als ik in de tussentijd mijn lenzen in zou doen, dan zou ik er geen last van hebben.
    En inderdaad, het blijft niet echt achter ofzo.

    A.

  9. lijkt me leuk om een keer te proberen!

  10. Ik maak deze al heel lang, alleen gebruik ik altijd de koudgeperste extra virgin coconut oil, deze bevat nog veel meer van zijn goede eigenschappen dan eentje die al verhit is geweest. Je kan het verschil merken aan de geur. Extra virgin ruikt heel sterk naar kokos en de andere niet.

    Daarnaast gebruik ik ipv alles maizena een deel pijlwortelpoeder, omdat dat wat lichter is.

    Nu gebruik is tijdelijk crystal natuurlijke deospray, omdat t steeds zo warm is, en de deo snel smelt.

  11. Ik heb deze deodorant ook gemaakt. Werkt erg goed tegen de luchtjes, maar ik krijg wel lelijke vlekken in mijn kleding en dat gaat er met wassen niet meer uit.

  12. Werkt perfect, maar krijg na een paar weken huidirritatie (van de baksoda).
    Iemand een tip hoe dat te voorkomen (behalve in verhouding wat minder basoda gebruiken)?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *