Documentaire: Quiet On Set

Als je actief bent op social media is het je vast niet ontgaan: de documentaire over de duistere kant van kinder-tv, die momenteel viral gaat. Quiet On Set: The Dark Side of Kids TV, over de horror die zich achter de schermen van de bekendste Nickelodeon-series heeft afgespeeld. Maar niet alleen op social media kan je er niet omheen, ook nieuwssites als NU.nl en NOS schrijven erover.


Bron: Anete Lusina CC

Misschien ben je – net als ik – opgegroeid in het Nickelodeon-tijdperk, met programma’s als iCarly, Victorious en Drake & Josh. En misschien heb je – net als ik – te maken met trauma’s. Of dat nou trauma’s zijn op het gebied van seksueel misbruik, emotionele verwaarlozing, fysiek geweld of iets anders; dat maakt voor dit verhaal niks uit. Het had hoe dan ook niet mogen gebeuren. Net zoals dat wat Amanda Bynes, Drake Bell en Ariana Grande is overkomen niet had mogen gebeuren. En niet alleen de jonge sterretjes waren slachtoffer, ook volwassen schrijfsters en editors konden niet aan een onveilige werkomgeving ontkomen.

Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om de documentaire te bekijken. Dat was achteraf gezien misschien niet de handigste keuze, maar dat kan ik nu niet meer terugdraaien. Nickelodeon was voor mij als klein meisje een veilige haven, waarmee ik even kon ontsnappen aan de realiteit. Deze documentaire heeft dat in één klap stukgeslagen, als een glazen bol vol met herinneringen die in duizend stukjes uit elkaar spat. Het maakt me verdrietig om wat het mij persoonlijk doet, maar het maakt me ook boos om te horen wat er gebeurde op een plek die voor de buitenwereld zo perfect leek: een plek voor jonge en ambitieuze mensen, waar hun carrière een kickstart zou krijgen. Maar niets was minder waar. En dat niet alleen, er lagen al vanaf het begin aantijgingen tegen een aantal van de daders, waarop geen actie werd ondernomen. Iets wat me doet denken aan de The Voice-aflevering van Tim Hofman (BOOS), waarbij hetzelfde gebeurde. Namelijk helemaal niks, terwijl er wel aan de bel werd getrokken. En dan hebben we het in dit geval (wéér) over minderjarige kinderen die nog niet hebben geleerd hoe ze voor zichzelf moeten opkomen. Hebben we (seksueel) grensoverschrijdend gedrag dan zo genormaliseerd? Waarom wordt het in onze maatschappij – en dan met name binnen het medialandschap – ogenschijnlijk geaccepteerd? Dit zijn vragen die mij bezighouden, die jou misschien wel bezighouden, maar waarop geen eenduidig antwoord te geven is. Maar wat het antwoord ook is, ik denk dat we het er allemaal mee eens zijn dat dit anders moet.

Zorg goed voor jezelf

Mocht je fragmenten van de documentaire tegenkomen op internet en voelen dat dit iets triggert in jou, neem dat dan serieus. Praat erover met mensen om je heen en/of je behandelaren. Ik weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, maar ik hoop dat je die stap durft te zetten, zodat je er niet alleen mee blijft zitten. Met het algoritme van bijvoorbeeld TikTok is het tegenwoordig knap lastig om zulke viral video’s te ontlopen. Maar je hoeft er niet naar te kijken, vooral als je merkt dat het je geen goed doet. Er worden namelijk expliciete details gedeeld die je op een negatieve manier kunnen beïnvloeden, vooral als je nog midden in je eigen proces zit. Je mag jezelf in bescherming nemen en ervoor kiezen om het langs je heen te laten gaan. En mocht je de documentaire toch graag willen kijken, wat ook een keuze is, dan raad ik je aan om dat met iemand samen te doen. En ook hier: praat erover, want het is niet vreemd dat het iets met je doet.
Wil je er anoniem met lotgenoten en ervaringsdeskundigen over praten, dan ben je uiteraard welkom op ons forum en in onze dagelijkse chats. We zijn er voor je! Er wordt ook regelmatig een themachat PTSS georganiseerd; houd voor de precieze data en tijden hiervan de chatagenda op de homepagina in de gaten.

Take care ♥


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Peggy

Geschreven door Peggy

Reacties

7 reacties op “Documentaire: Quiet On Set”

  1. Omg ik heb het gezien en het verbaast me oprecht niks dat dit naar boven komt. Wel vond ik het wat lastiger Drake Bell te zien, maar het maakt zijn verhaal natuurlijk niet minder afschuwelijk. Hij is zelf ook de fout in gegaan, maar dat is copings mechanisme wat zich heeft ontwikkeld op die jonge leeftijd. Heel sneu.

    Alhoewel ik wel altijd dacht dat de wereld van Nickelodeon een droom wereld is de series een ideale wereld vertegenwoordigden. Het is wel een flinke deuk in je jeugd sentiment en de wereld die ze lieten zien.

    Er komt binnenkort een extra aflevering aan, ik ben onwijs benieuwd.

  2. Ps: ik hoop dat mijn bericht gepast is en geen vervelende woorden of zinnen bevat, de documentaire is inderdaad erg aangrijpend en kan veel losmaken. Goed dat er wordt gezegd in de post dat je er niet alleen naar hoeft te kijken en er ook samen met iemand naar kan kijken en het bespreken, dat is heel belangrijk.

    1. Hee Eva,

      Je reactie is zeker niet ongepast. Juist fijn dat je je gedachten deelt 🙂

      Ik heb inderdaad het een en ander gehoord over wat Drake Bell gedaan zou hebben, maar daar weet ik het fijne niet van. En zoals je zegt praat het wat hem overkomen is niet goed. Net zoals wat hij mogelijk heeft gedaan niet goed gepraat kan worden.

      Ik ben inderdaad ook heel benieuwd naar de volgende aflevering(en), maar ik ben er nog niet over uit of ik die ga bekijken. Jij wel?

      Liefs!

  3. hoi peggy ben je weer terug?
    ik ga de blog nog lezen.

  4. Waar kan ik het zien voor gratis ?

    1. Waar kan ik het zien voor gratis
      documentaire?

      1. De documentaire is te zien op HBO Max en Discovery+

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *