Doe mee aan onderzoek naar online behandeling

Featback is een programma op het internet dat steun kan bieden aan mensen met eetproblemen. Misschien komt de naam je bekend voor, want er is al eerder een stukje geplaatst over Featback. Bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula zijn we bezig met een onderzoek naar Featback en ondersteuning van ervaringsdeskundigen via chat en/of email. We zijn nog op zoek naar deelnemers. Wil jij hieraan meewerken?

Het onderzoek loopt nu een aantal maanden en er doen al bijna 150 mensen mee! Nu is het zo met onderzoek dat er veel deelnemers nodig zijn om betrouwbare conclusies uit de resultaten te trekken. Het goede nieuws is dus: er is nog plek voor nieuwe deelnemers. Eerdere Featback gebruikers schreven bijvoorbeeld:

“Het advies dat je elke week krijgt is uitgebreid en steekt je echt een hart onder de riem” en “Als je nog geen therapie of andere hulp hebt, kan dit wel een hele fijne opstap zijn”.

Natuurlijk is niet iedereen enthousiast over Featback. We nemen al deze opmerkingen mee om het programma na het onderzoek te blijven verbeteren.

“Ik wilde zelf ook al wel aan de slag met mijn eetproblemen, maar ik vraag me af of de hulp van Featback heeft geholpen. Denk dat ik professionele hulp nodig heb” en “Anorexia zit volgens mij te anders in elkaar vergeleken met boulimia of eetbuistoornis om zomaar hetzelfde programma te kunnen gebruiken”. 

Doe mee aan onderzoek naar online behandeling

Hoe vinden de ervaringsdeskundigen van het onderzoek het eigenlijk om ondersteuning te bieden via chat of email?

”Als ervaringsdeskundige hoor ik zoveel verschillende verhalen van de deelnemers en ik heb ontzettend veel respect voor de openheid van hen. Het is voor mij een uitdaging om in die acht weken tijd aansluiting te vinden bij de deelnemers en te kijken waar ik ondersteuning kan bieden” en “In de gesprekken en mailwisselingen ervaar ik dat het voor de ander makkelijker is om dingen te delen als ik mijn eigen kwetsbare kant laat zien. Ik vind het mooi als ik een ander hiermee op weg kan helpen, omdat ik zelf heb ervaren dat het heel erg nodig is dat je je begrepen voelt, dat je een plek hebt waar je je verhaal kwijt kunt, waar je volledig wordt begrepen en vaak aan een half woord genoeg hebt.”

Wat is Featback?

Featback is een programma op het internet waar mensen met eetproblemen zich gratis en anoniem voor kunnen aanmelden. Na aanmelding krijgen deelnemers wekelijks vier vragen via de mail om hun eetgedrag te monitoren. Na het invullen krijgen ze geautomatiseerde terugkoppeling over hun antwoorden en tips over hoe om te gaan met de eetproblemen die ze aangeven te hebben. Ook wordt er onderzocht of ondersteuning van een ervaringsdeskundige effectief is voor mensen met eetproblemen. Kijk voor meer informatie ook eens op de website: www.featback.nl/onderzoek.

Meedoen aan het onderzoek

Benieuwd geworden naar wat Featback en/of ondersteuning van een ervaringsdeskundige voor jou kan betekenen en hoe het eruit ziet? Worstel je met eetproblemen of gedachten over eten, je gewicht en je figuur? En ben je 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan het onderzoek, gratis en anoniem! Wil je meedoen of meer informatie? Ga naar www.featback.nl/onderzoek en stuur een bericht. Ik laat dan zo snel mogelijk van me horen!

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

15 reacties op “Doe mee aan onderzoek naar online behandeling”

  1. Ingaande op de reactie hierboven beschreven. Is het een programma wat vooral zich richt op boulimia en/of eetbuistoornis? Of zijn het verschillende onderdelen ook voor anorexia? Ik snap dat er veel overeenkomsten zijn maar er zijn ook een heleboel verschillen.

    1. Hallo lost girl. In principe is Featback voor alle eetproblemen en de inhoud van het programma zal dan ook verschillen voor mensen met andere problemen. Helaas zijn er ook beperkingen aan geautomatiseerde berichten en sommige berichten van Featback zullen daarom beter aansluiten bij jouw persoonlijke situatie dan andere. We hopen desalniettemin dat Featback voor iedereen die worstelt met eetproblemen (in welke vorm dan ook) inzichten kan bieden en/of een bron van steun kan zijn 🙂 Hopelijk beantwoordt dit je vraag!

      1. Hallo Pieter, bedankt voor je snelle antwoord. Dat beantwoord mijn vraag. Kan me voorstellen dat het onmogelijk is om precies aan te sluiten omdat ieder ziektebeeld uniek is. Ben wel benieuwd en had al wel gereageerd bij de vorige blog.
        Groeten, lost girl

  2. moet je hier voor een verwijsbrief ofiets van je dokter hebben?

    1. Nee je kunt je online aanmelden. En je kunt ook meedoen als je in een hulpverleningstraject zit. Het kan zijn dat ze wel om je actuele gewicht vragen.

      1. Klopt helemaal 🙂 bedankt voor het reageren!

  3. dat is fijn

  4. Ik vond het een vervelend onderzoek met antwoorden die ik al had verwacht. Ik kon er niet zo veel mee en het lukte me niet om af te melden.

    1. Hallo Dian. Jammer dat het onderzoek geen fijne ervaring voor je was, bedankt voor de terugkoppeling. We proberen alles in het onderzoek zo in te richten dat iedereen wat heeft aan deelname, maar helaas zal het niet voor iedereen werken. De oude versie van Featback had inderdaad wat problemen met afmelden, wat vervelend was voor deelnemers kan ik me voorstellen. In de nieuwe versie (van 2018) word je na 8 weken automatisch afgemeld. Ook probeer ik (met name binnen kantooruren) zo snel mogelijk op mailtjes van deelnemers te reageren en mee te denken, ik help graag als ik dat kan 🙂

  5. Hoi hoi,

    Feadbeack is fijn voor al je niet in de hulp zin maar echt daadwerkelijke veranderingen gebeuren er niet door daarom heb je er niet zo heel veel aan…
    lijkt allemaal leuker dan het er uit ziet en is

    1. Hallo Sweetdream. Het klopt eigenlijk wel wat je zegt! Featback is inderdaad een kleine interventie bedoelt om gebruikers bewust te maken van hun eetproblemen en hulp/steun te zoeken in de directe omgeving (ouders, vrienden, etc.) of bij professionele hulpinstanties. Het kan dus een steun zijn of een eerste stap naar herstel voor mensen met eetproblemen. Het is geen vervanging van professionele hulp en zal meestal ook niet alle problemen oplossen helaas, zeker als er sprake is van ernstige eetproblemen. We hopen dus dat mensen Featback als steunend ervaren en wat hebben aan de tips en handvatten in de berichten, ook al is dit vaak niet genoeg om te herstellen van (ernstige) eetproblemen.

  6. Hoi,
    Wat voor mij niet zo fijn was dat ik na het invullen van de screeningsvragenlijst een mail kreeg dat ik mee kan doen omdat ik me meer zorgen maak dan gemiddeld en dat dit kan uitgroeien tot een eetstoornis. Terwijl de hulpverlening er net twee maanden mee bezig is geweest mij ervan te overtuigen dat ik een eetstoornis heb, omdat ik mezelf niet serieus nam. Ik begrijp wel dat dit maar een korte vragenlijst is en dus niet zo veel zegt, maar wilde toch even laten weten dat dit voor mij geen fijne ervaring was.

  7. Heb even gekeken in de condities. Onderzoekstechnisch snap ik conditie 4, maar is dit etisch verantwoord?

    1. eens, vraag me dit ook af

      1. Hoi mel en Jess. Sorry voor de late reactie, maar bij deze alsnog! Jullie stellen namelijk een hele goede en terechte vraag die een antwoord verdient :)! Het is inderdaad jammer dat er een wachtlijst conditie nodig is om het onderzoek goed uit te voeren (er is 25% kans om in de wachtlijst conditie te worden ingedeeld, dit gaat puur willekeurig) en ik snap heel goed dat het teleurstellend is om in die conditie ingedeeld te worden. We gunnen het iedereen om Featback en/of ondersteuning van een ervaringsdeskundige te proberen!

        We hebben natuurlijk goed nagedacht over het vraagstuk of het ethisch is en hebben er alles aan gedaan de wachtlijst conditie dragelijk te maken. Zo mogen deelnemers bijvoorbeeld gewoon andere behandelingen (of medicatie) volgen naast het onderzoek en mogen deelnemers in de wachtlijst conditie na hun wachtperiode gebruik maken van Featback én ondersteuning van een ervaringsdeskundige. Bovendien zou je ook kunnen zeggen dat het onethisch is om mensen mee te laten doen met een onderzoek zonder wachtlijst conditie. Het is dan namelijk veel moeilijker te zeggen of een bepaalde interventie (zoals Featback of ondersteuning van ervaringsdeskundigen) helpend is. Dan hebben de deelnemers dus veel moeite gedaan voor de vragenlijsten en dergelijke terwijl de resultaten misschien minder bruikbaar zijn. Een wachtlijst conditie kan dit voorkomen en ervoor zorgen dat de tijd die deelnemers in het onderzoek steken ook echt benut wordt.

        Tot slot, de medische ethische toetsingscommissie van het Leids Universitair Medisch Centrum (CME LUMC) heeft ons onderzoek getest op basis van strenge eisen en heeft ons onderzoek ethisch verantwoord bevonden.

        Hopelijk kunnen jullie hier wat mee! Laat het vooral weten als er nog meer vragen zijn 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *