Dramatherapie

Veel mensen vinden dit voor ze beginnen een doooodenge therapie. Moet je dan zomaar toneelspelen? Voor de hele groep? Toch valt het vaak best mee als je er eenmaal aan begint! 

Sowieso verwacht er niemand dat je speelt als Carice van Houten of Brad Pitt. Net als bij andere non-verbale therapieën (als beeldende therapie en PMT), gaat het niet om het resultaat. En zeker in het begin verwacht niemand dat je even een hele show neerzet. Je kunt eerst rustig toekijken, en langzaamaan proberen om zelf ook een keer een rol te spelen. Je zult merken dat het op den duur steeds makkelijker gaat, wat dan weer je zelfvertrouwen kan vergroten. ###

Het gaat bij dramatherapie ook nooit om wilde fantasieverhalen of swingende musicals. Meestal worden er scènes gespeeld die je ook zou kunnen tegenkomen in het dagelijks leven. Op die manier kun je oefenen met bepaalde situatie zonder bang te zijn dat het fout gaat. Vind je het eng om een klasgenoot te vragen om langs te komen? Speel het maar eens na. Dan kun je achteraf samen met je groepsgenoten bekijken wat er goed ging en wat anders zou kunnen. En als het niet goed gaat, dan kun je het gewoon nog een keer proberen.

Daarnaast kun je erachter komen hoe je met bepaalde situaties omgaat. Veel karaktereigenschappen zitten al zó lang in je dat je het automatisch zo doet. Bijvoorbeeld dat je in gesprekken altijd heel overheersend bent, of juist heel verlegen.

Door ook een keer de tegenovergestelde rol te spelen, kun je ontdekken hoe jij op andere mensen overkomt. En daar kun je veel van leren! Daarna kun je oefenen om je eigen gedrag aan te passen. Je hoeft heus niet totaal anders te worden, maar probeer eens te kijken wat het resultaat is als je het ietsjes anders doet!

Bij drama-therapie wordt onder andere aandacht besteed aan: contact maken, gedachten en gevoelens delen met anderen, grenzen stellen, ‘nee’ leren zeggen, omgaan met boosheid, omgaan met kritiek, loskomen van verwachtingen van thuis, kiezen voor jezelf en het verwerken van lastige ervaringen of situaties.

Foto: Anyaka

Proud2write

Geschreven door Proud2write

Reacties

3 reacties op “Dramatherapie”

  1. Dat klinkt wel leuk (: haha..
    Iemand enig idee waar je deze therapie allemaal kan volgen?

  2. Super leuk! Inderdaad, waar te volgen? Nog nooit van gehoord, deze manier van therapie, I wanna try!

  3. Dit vind ik echt super! Ik wist nooit wat ik wilde worden, maar dat weet ik nu dus wel.
    Dramatherapeute. Dat is echt iets voor mij. Ik ben dol op drama!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *