Als je een eetstoornis hebt is soms niet alleen eten een probleem, maar ook drinken. Sommige mensen met een eetstoornis drinken te veel, andere mensen drinken te weinig. Je lichaam heeft voldoende vocht nodig om te kunnen functioneren, maar niet alleen een tekort aan vocht kan gevaarlijk zijn voor je lichaam, te veel drinken kan net zo schadelijk zijn.
Te veel drinken
Toen ik zelf een eetstoornis had dronk ik te veel. Ik mocht van mezelf vaak niet genoeg eten en probeerde mijn hongergevoel te stillen door veel te drinken. Ik dronk dan bakken thee, liters cola light en andere dranken waar weinig calorieën in zitten om maar iets in mijn maag hebben. Ik hoopte dat ik minder zou kunnen eten door meer te drinken, maar mijn lichaam liet zich telkens maar even voor de gek houden. De honger kwam altijd terug.
Van al het drinken kreeg ik buikpijn en moest ik vaak naar het toilet, wat helemaal niet handig was in gezelschap of wanneer ik moest reizen met het openbaar vervoer. Ik had geen idee dat het vele drinken ook echt schadelijk voor me kon zijn. Ook al ondervond ik wel verschillende negatieve lichamelijke gevolgen, die ik destijds serieuzer had moeten nemen, zoals misselijkheid en een slap gevoel.
Te weinig drinken
Er zijn ook mensen die het door hun eetstoornis moeilijk vinden om voldoende te blijven drinken. De gedachte aan drinken veroorzaakt dan angst en paniek. Niet alleen eten lijkt onmogelijk, maar ook drinken. Een eetstoornis kan zo dwars zitten, dat zelfs voldoende water drinken een probleem wordt. Dit kan erg snel schadelijk zijn voor je lichaam, omdat je lichaam vocht nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren.
De angst voor drinken met een eetstoornis komt voort uit de angst om in gewicht aan te komen. Het klopt dat, wanneer je meer drinkt, je tijdelijk wat zwaarder bent, maar dit is geen daadwerkelijk gewicht en is niet permanent. Het is namelijk niet mogelijk om door het drinken van water aan te komen. Vocht verlaat je lichaam na een tijdje weer in de vorm van urine, zweet en ook door adem te halen.
Als je te weinig drinkt voor een korte of lange tijd kan het voorkomen dat je vochthuishouding uit balans raakt. Wanneer je dan weer wel voldoende drinkt is er een kans dat je tijdelijk wat extra vocht vasthoudt. Dit is niet erg en gaat meestal vanzelf over. Als je een eetstoornis hebt waarbij je moeite hebt met drinken kan dit erg beangstigend zijn, het lijkt immers net alsof je plotseling veel zwaarder bent geworden. Ook hier geldt dat het gaat om tijdelijk gewicht en je dus niet echt bent aangekomen.
Gevolgen
Een volwassenen kan op een dag het beste 1,5 tot 2 liter water drinken. Een keer wat meer of minder maakt niet uit, maar als het warm is of je veel beweegt op een dag is het raadzaam om wat extra water te drinken. Je hebt voldoende vocht nodig voor verschillende processen die zich in je lichaam afspelen, zoals transport van voedingsstoffen, temperatuurregeling en het afvoeren van afvalstoffen.
Wanneer je niet genoeg drink droogt je lichaam uit. De eerste tekenen van uitdroging zijn over het algemeen hoofdpijn, vermoeidheid, duizelig en rugpijn. Daarna kun je onder anderen last krijgen van een trage stofwisseling, hoge bloeddruk en maag- en darmstoornissen. Bovendien kan ernstige uitdroging de dood tot gevolg hebben doordat er zich te veel afvalstoffen in je lichaam ophopen.
Niet alleen te weinig water kan ernstige gevolgen hebben. Ook te veel water drinken is heel schadelijk voor je lichaam. Je drinkt te veel wanneer je, bij normale inspanning, meer dan 2,5 liter per dag drinkt. Door het overschot aan vocht kan er een tekort aan zouten en elektrolyten ontstaan in je bloed waardoor je hersenen en spieren minder goed functioneren. In extreme gevallen kan te veel drinken zelfs de dood tot gevolg hebben, of kan iemand ik coma raken.
Grip erop krijgen
Als je te veel of te weinig drinkt kan het helpen om aan het begin van de dag één grote fles, of meerdere kleine flesjes te vullen met twee liter water. Deze drink je dan gedurende de dag geleidelijk op. Zo weet je precies of je te veel of te weinig gedronken hebt en krijg je wat grip op je vochtinname. Een andere strategie is om met elk eetmoment een glas water te drinken. Met zes eetmomenten zijn dat alweer zes glazen water.
Als je grip wilt krijgen op je vochtinname is het belangrijk om voldoende te eten. Suikers en zouten uit voedsel helpen je om water op een goede manier te verwerken in je lichaam. Wanneer je last hebt van te veel drinken om je hongergevoel te onderdrukken zul je merken dat de behoefte afneemt wanneer je voldoende eet.
Het kan ook helpen om met jezelf een minimum of maximum hoeveelheid vocht per dag te spreken, afhankelijk van of je te veel of te weinig drinkt. Bespreek dit ook eens met mensen in je omgeving zodat ze je erbij kunnen helpen.
Lees ook: 10 signalen dat je te weinig drinkt.
Let jij erop dat je niet te veel of te weinig drinkt?
Geef een reactie