Dunne modellen maken hongerig

Het zien van beelden van magere modellen zorgt er juist niet voor dat je zelf slanker wordt. Nu word je van stilzitten en kijken sowieso niet vanzelf slank, maar uit recent onderzoek van de Universiteit Tilburg & Universiteit Maastricht blijkt dat het zien van magere modellen er juist voor zorgt dat je meer trek krijgt. Op zich niet gek, want bij sommige modellen vraag je je ook gewoon af of ze niet enorm veel honger hebben en daarom zo moeilijk kijken…

Een groep vrouwen tussen de 19 en 25 jaar die minimaal 2 kilo wilden afvallen moesten een dieetprogramma volgen voor het onderzoek. De ene helft van de vrouwen kreeg een eetdagboek met op de voorkant magere modellen en de andere helft had op de kaft alleen een afbeelding van een meetlint.

De vrouwen die de dunne modellen op de kaft hadden staan werden daar onzeker van en het doel voelde voor hen onbereikbaar. Ze gaven zich gemakkelijker over aan verleidingen en vielen niet af of kwamen zelfs iets aan. Voor en na het eten zagen zij steeds het model op de kaft, wat hun doel was, maar wat ook een doel werd dat heel ver weg voelde. Hierdoor slaagde het dieet niet.

Veel vrouwen doen aan dun-denken. Je moet dun zijn, want dan ben je pas goed zoals je bent. Ben je dit niet, dan blijf je voortdurend proberen toch slank te worden of blijft de wens en daardoor ontevredenheid over je lichaam aanwezig. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat veel vrouwen een positiever lichaamsbeeld krijgen en het dun-denken vermindert wanneer zij kijken naar plus-size modellen.

Dit zijn echter vaak gewoon modellen met een gemiddelde maat, dus niet per se vrouwen met overgewicht. Het geeft vrouwen een meer geaccepteerd gevoel over zichzelf en dat is ook begrijpelijk aangezien plus-size modellen meer in de buurt van de realiteit en een gezond leven komen dan de magere modellen die we toch nog erg vaak tegenkomen in bladen. 

Meer van dit soort filmpjes vind je HIER

Het kijken naar plaatjes van magere modellen geeft je dus een rotgevoel en zorgt er zeker niet voor dat je op een gezond, slank gewicht belandt. In ieder geval, dat blijkt uit het onderzoek van Anne Klesse van Tilburg University en Caroline Goukens, Kelly Geyskens en Ko de Ruyter van de Universiteit van Maastricht.

Wat vind jij hiervan?

Bron foto: H&M

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

13 reacties op “Dunne modellen maken hongerig”

  1. De meeste healthspo vind ik mooi. Alleen jammer dat ik mezelf een plussize persoon moet noemen, alleen vanwege maatje 36? Dat lijkt direct enorm huge, terwijl dat helemaal niet zo is.

  2. Hee, Ik wist niet eens dat het zo werkte, ik heb net gegeten, daarom geen honger

  3. Is maat 36 al plussize? Jemig, dan ben ik echt een plusplusplus size. Wat een onzin zeg, ik dacht dat maat 36 gewoon normaal/slank was?

  4. Ja dag, als maat 36 al plussize is, wat moeten al die naive, onzekere meiden dan wel niet van zichzelf gaan denken met een maatje 38, 40 etc.? Je bent mooi hoe je bent klaar, en je figuur moet in verhouding met de rest van jezelf kloppen en het moet je staan. Opgerot met al die modellen onzin.

  5. Plussize gaat meestal vanaf maat 40/42 (de gemiddelde maat van de nederlandse vrouw)
    Overigens is plussize dus niets om bang voor te zijn.

  6. Moest eigenlijk glimlachen door het zien van deze blog.
    Want wat zullen pro-ana leden nu wel niet denken?
    Zullen ze nu realiseren dat ze dom bezig zijn of denken ze nu dat ze hartstikke dik zijn, omdat ze dagelijks hiermee bezig zijn?
    Ben daar eigenlijk wel benieuwd naar!

  7. ^ Let asjeblieft een beetje op wat je zegt. Het komt over alsof je die mensen belachelijk maakt terwijl het niet altijd een vrijwillige keuze is. Het is verslavend, en ergens ook een manier van steun zoeken. Niet dat ik het daarmee goed wil praten, maar ik hoop dat je snapt wat ik bedoel…

  8. Ik vind die filmpjes altijd een heel fijn zomers gevoel uitstralen!
    Echt happiness en al het mooie in het leven wat je omarmt.

    Máár… Toch vind ik veel vrouwen in die filmpjes wel echt overgewicht hebben/ te dik hoor.
    Je hoeft geen graatmager stokje maatje 32 te zijn..
    Maar als sommige vrouwen in het filmpje zal ik nooit willen worden.. Ietsje minder is denk ik gezonder!

  9. @Astrid,

    Zo had ik het niet bedoeld hoor!
    Het was meer, dat ik gewoon benieuwd ben.
    Iedereen weet (en pro-ana leden ook) dat pro-ana slecht is.
    Aangezien dit onderzoek aantoont dat het kijken naar dunne modellen hongerig maakt en pro-ana leden hun juist als voorbeeld zien, ben ik benieuwd welke invloed dit heeft op deze mensen. Ik maak ze dus absoluut niet belachelijk, maar het lijkt me eigenlijk wel ‘mooi’ als dit onderzoek er voor zorgt dat zij worden weerhouden om er op te kijken?
    Snap wat je bedoeld, maar ik bedoelde het dus absoluut niet zo! Mijn excuses als het zo overkwam.

  10. Ik krijg niet echt honger door een mager persoon te zien. Het werkt eerder averechts bij mij.

    Maar ik vind die modellen echt niet mooi. ze zijn te mager en eigenlijk geen vrouw meer. De catwalk modellen hebben geen rondingen meer. Ja dan kan je er even goed een plank heen zetten. (crue gezegd dan)
    Zo’n plussize modellen vind ik écht mooier. Het zijn tenminste échte vrouwen. Want in mijn ogen ben je pas vrouw als je rondingen hebt. Als je straalt 🙂 En deze modellen stralen precies meer positiviteit en meer vrouwelijkheid uit.

  11. Weetje, dit is een beetje tegendraads. Tegendraads met alle eerdere berichten dat het ‘aanstootgevend ‘ ‘trikkerend’ en éetstoornisuitlokkers’ zijn met zule modellen, modellenwereldjes en modellenmaatjes.

    En de eerste beste gek met het tegenstrijdige onderzoek is ook hier weer.
    Sorry, maar moeten we niet gewoon weten waar we zelf aan toe/of niet aan toe zijn? Leren onze eigen grenzen of valkuilen te erkennen.

    Zoek op wat je vooruithelpt
    Zoek niet op wat je uiteindelijk niet op zal leveren.

    It’s youre life. So Beat it! And be prooud! Word volwassen! Je bent geen klein kind meer, anders zou je ook niet over dit soort grote zaken nadenken.

    En daar horen ook grote verantwoordelijkheden, consequenties bij. 😉
    ————————————————————————————————-

  12. Is maat 36 plussize??
    Ik heb maat 36 en licht ondergewicht, wanneer ik mijn streefgewicht heb bereikt heb ik maat 36 of 38. Maar dit zou dus betekenen dat ik ondanks mijn ondergewicht al plussize ben? Mijn god…

  13. Het lijkt mij dat eerder dat uit het onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht ongemotiveerd raken en door dunne modellen en daarom meer gaan eten dan dat ze meer honger krijgen door dunne modellen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *