Het zien van beelden van magere modellen zorgt er juist niet voor dat je zelf slanker wordt. Nu word je van stilzitten en kijken sowieso niet vanzelf slank, maar uit recent onderzoek van de Universiteit Tilburg & Universiteit Maastricht blijkt dat het zien van magere modellen er juist voor zorgt dat je meer trek krijgt. Op zich niet gek, want bij sommige modellen vraag je je ook gewoon af of ze niet enorm veel honger hebben en daarom zo moeilijk kijken…
Een groep vrouwen tussen de 19 en 25 jaar die minimaal 2 kilo wilden afvallen moesten een dieetprogramma volgen voor het onderzoek. De ene helft van de vrouwen kreeg een eetdagboek met op de voorkant magere modellen en de andere helft had op de kaft alleen een afbeelding van een meetlint.
De vrouwen die de dunne modellen op de kaft hadden staan werden daar onzeker van en het doel voelde voor hen onbereikbaar. Ze gaven zich gemakkelijker over aan verleidingen en vielen niet af of kwamen zelfs iets aan. Voor en na het eten zagen zij steeds het model op de kaft, wat hun doel was, maar wat ook een doel werd dat heel ver weg voelde. Hierdoor slaagde het dieet niet.
Veel vrouwen doen aan dun-denken. Je moet dun zijn, want dan ben je pas goed zoals je bent. Ben je dit niet, dan blijf je voortdurend proberen toch slank te worden of blijft de wens en daardoor ontevredenheid over je lichaam aanwezig. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat veel vrouwen een positiever lichaamsbeeld krijgen en het dun-denken vermindert wanneer zij kijken naar plus-size modellen.
Dit zijn echter vaak gewoon modellen met een gemiddelde maat, dus niet per se vrouwen met overgewicht. Het geeft vrouwen een meer geaccepteerd gevoel over zichzelf en dat is ook begrijpelijk aangezien plus-size modellen meer in de buurt van de realiteit en een gezond leven komen dan de magere modellen die we toch nog erg vaak tegenkomen in bladen.
Het kijken naar plaatjes van magere modellen geeft je dus een rotgevoel en zorgt er zeker niet voor dat je op een gezond, slank gewicht belandt. In ieder geval, dat blijkt uit het onderzoek van Anne Klesse van Tilburg University en Caroline Goukens, Kelly Geyskens en Ko de Ruyter van de Universiteit van Maastricht.
Wat vind jij hiervan?
Bron foto: H&M
Geef een reactie