Wat was het altijd smullen als mijn moeder vroeger gebakken aardappels maakte! Niet van die kant-en-klare schijven uit de supermarkt. Maar échte gebakken aardappels. Schillen, koken, in plakjes snijden en bakken maar. Mmmm… Pure verwennerij!
De zakjes krieltjes, schijfjes, blokjes en partjes die je tegenwoordig kunt kopen zijn ook heel lekker en zeker heel handig. Er is zoveel keuze in vorm en smaak. Dat is een absolute luxe. Maar eerlijk gezegd, gaat er voor mij niks boven de echte gebakken aardappels, zoals mijn moeder ze vroeger klaarmaakte. Ik maakte ze van de week en deel dat graag met jullie. Heel simpel, maar absoluut één van mijn favorieten.
Benodigheden:
- Kruimige aardappels
- Zout
- Roomboter
- Groentes naar keuze
- Tofuburger of vlees
- Majo, mosterd, ketchup of ander lekker sausje
Bereiding:
Schil de aardappels en breng ze met een snufje zout aan de kook. Eventueel snijd je de aardappels al in dunne schijfjes, zodat je na het koken niet je vingers hoeft te branden. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten: laat ze niet te zacht worden, anders vallen ze uit elkaar als je ze gaat bakken.
Het lekkerste worden échte gebakken aardappels, in échte boter. Doe een klontje roomboter in de pan en bak de schijfjes goudbruin.
Maak de groentes ondertussen klaar. Ik koos van de week voor een gemakkelijke zak gemengde groentes (ja, dat dan weer wel ;). Maar je kunt ook gaan voor spinazie, een frisse salade, broccoli, sperzieboontjes of wat jij ook maar lekker vindt. Appelmoes als side dish is ook altijd een aanrader bij gebakken aardappels!
Ik ben een vegetariër, dus voor mij werd het een groenteschijf, maar kies gerust een lekker stukje vlees of vis erbij. Als je spinazie hebt kan een gekookt eitje ook heel lekker zijn! Of een heerlijke kaasschnitzel.
Als alles klaar is, leg je het op je bord. Majo erbij – en ik vind chilisaus lekker bij tofuburgers. Beetje zout over de aardappeltjes en smullen maar.
Wat was jouw favoriete eten toen je klein was?
Geef een reactie