Wanneer je een eetstoornis hebt, heb je een heel andere band met eten dan mensen die geen problemen met eten hebben. Het is een ongezonde band, waarin eten ineens een vijand wordt, een angst, een grote boosdoener. Je zult misschien wel merken dat je lichaam voeding nodig heeft, maar dat is meestal niet voldoende om weer een gezonde relatie met eten te krijgen. Voor mensen met een eetstoornis is het soms ook onvoorstelbaar dat er bijvoorbeeld ook mensen zijn die eten voor de gezelligheid om bij te kletsen met iemand.
In je gedachten maak je het eten misschien een enorm groot monster, terwijl het één van onze basisbehoeften is en gewoon bij het leven hoort. De relatie met voeding is heel belangrijk voor je gezondheid, welzijn en geluk en misschien ben je er nog niet helemaal aan toe om het grote monster te verslaan, maar toch wil ik in deze blog een aantal tips geven hoe je nu al kunt beginnen om een gezondere en positievere relatie met voeding te krijgen.
♥ Zelf koken of iets bakken
Misschien eet je vaak met je ouders of huisgenoten mee, kookt iemand anders voor je of haal je afhaal- of magnetron maaltijden. Ga in dat geval eens zelf de keuken in om een maaltijd te bereiden en maak dan niet iets uit een pakje, maar zoek een lekker recept op op internet en gebruik allemaal verse ingrediënten. Wanneer je wel vaker kookt, blijf dit dan doen en neem er de tijd voor. Probeer bijvoorbeeld een gerecht waar je wat langer dan normaal voor in de keuken moet staan of iets wat je altijd al een keertje hebt willen maken. Je maakt iets met zorg, met liefde met de bedoeling om je lichaam te voeden en er goed voor te zorgen. Zelf je eten bereiden kan hierbij helpen.
♥ Neem een moestuintje
Van jongs af aan heb ik al geleerd om zelf eten te maken. Ik heb het zien groeien in onze moestuin en mijn zus en ik hadden ook allebei een eigen plekje. Op die manier heb ik denk ik al snel een relatie met voeding gekregen. Ergens ben ik het ook meer gaan waarderen als ik weet waar iets vandaan komt en hoe iets ontstaat. Ik kon frambozen en aardbeien uit de tuin eten, boontjes, sla, etc. Natuurlijk kun je het ook dichter bij huis zoeken. Misschien heb je een tuin waar je bijvoorbeeld munt, basilicum, peterselie en bieslook kan laten groeien. Je kunt dan koken met je eigen groenten. Je kunt ook wat plantjes onderhouden op het balkon.
♥ Maak je keuken gezellig
Zorg voor een gezellige omgeving waarin je je eten maakt of opeet. Je kunt met een keuken heel wat leuke dingen doen. Koop mooi servies, zet een plantje of bloemetje neer of bijvoorbeeld je eigen verse kruiden. Het kan helpen om je wat fijner en gemakkelijker te voelen.
♥ Accepteer comfort food
Veel mensen vinden het heerlijk om met een zak chips, chocolade of wat anders lekkers op de bank naar een filmpje te kijken. Niet perse omdat het toevallig in je eetschema staat, maar omdat het kan en omdat het ook gewoon lekker is. Er zijn ook genoeg mensen die hier meer moeite mee hebben en zichzelf dit bijvoorbeeld niet gunnen of zich schuldig voelen als zij dit doen. Je hoeft je niet schuldig te voelen om iets te eten wat je heel lekker vindt. Dat hoort erbij en dat mag gewoon. Iedereen doet dat weleens. Het accepteren dat je op sommige momenten gewoon mag nemen wat je lekker vindt, kan er ook voor zorgen dat je een eetbui voorkomt.
♥ Laat je inspireren door anderen
Een gezonde relatie met eten opbouwen kan door bijvoorbeeld te praten met anderen die wel een gezonde relatie hebben mets eten. Mensen voor wie eten gewoon een belangrijk ding is om te blijven functioneren, iemand die bijvoorbeeld een eigen foodblog heeft, een kok uit een restaurant, iemand die genezen is van een eetstoornis of gewoon iemand die van lekker eten houdt.
♥ Maak je bord mooi op
Wanneer je gaat eten, of dit nou het ontbijt, de lunch of het avondeten is, kan het helpen om je bord mooi op te maken. Probeer er eens een mooi plaatje van te maken en doe wat inspiratie op uit bijvoorbeeld 24 Kitchen of topchef. Ook kun je natuurlijk op google heel veel foto’s vinden van gerechten die in toprestaurants geserveerd worden. Experimenteer hier eens mee en kijk wat het voor je doet.
♥ Let op je taalgebruik
We plakken vaak met z’n allen al snel een oordeel aan bepaalde producten vast waardoor we er bepaalde gevoelens bij krijgen. Als je een heel vies gezicht trekt bij iets en je zegt dat je dat echt niet lekker vindt, is dit niet fijn voor degene die dat juist wel heel graag eet. Misschien zeg je wel continu dat fastfood ongezond is, terwijl je zelf echt wel wat vaker een hamburger mag eten. Of je dit nou tegen anderen of tegen jezelf zegt, je relatie met eten wordt er niet beter op. Probeer er op te letten dat je niet teveel praat in termen als ‘slecht’ en ‘goed’ voedsel. Je helpt jezelf er niet mee en kan er uiteindelijk ook voor zorgen dat je je schuldig gaat voelen en dat je jezelf dingen gaat verbieden. Probeer voedsel te accepteren voor wat het is en plak er niet direct een oordeel aan vast.
♥ Probeer je te focussen op wat je lekker vindt
Je kent het vast weleens.. je zit in de trein naar huis en iemand gaat voor je zitten met een patatje met mayo. En daar had je nou net trek in. Voor mij en velen heel herkenbaar en niet alleen met patat. Soms heb je gewoon ergens heel veel trek in of vind je iets heel lekker. Ik kan dan intens genieten van wat ik eet. Probeer je ook te focussen op wat je eet, op de smaak, textuur, etc.
Hoe probeer jij een betere relatie met eten te krijgen?
Geef een reactie