Als je gegeten hebt, kan je buik wat dikker zijn dan hij daarvoor was. Dat gevoel vond ik vreselijk toen ik nog een eetstoornis had. Het idee dat het eten in mijn buik zat en dat ik daar al meteen ‘dik’ van was geworden maakte me bang. Het gaf met het gevoel dat ik de controle verloor en dat ik toegaf aan mijn hongergevoel, terwijl ik dat door mijn eetstoornis helemaal niet wilde. Hoe meer ik at, hoe minder plat mijn buik werd en tegen de avond, na het avondeten, stond ik strak van de spanning vanwege de schuldgevoelens en drang om te compenseren.
Het gevoel van eten in mijn buik vond ik op een gegeven moment echt een vreselijk gevoel. Zo rot, dat ik heel veel spanning opbouwde vlak voor een maaltijd. Ik durfde niet meer normaal mee te eten. Toen ik in behandeling ging, moest ik langzaam mijn eetpatroon weer opbouwen. Mijn lichaam reageerde best heftig, vond ik. Eten deed pijn aan mijn buik, mijn buik stond bol of ik werd misselijk. Ik heb heel wat maaltijden afgesloten met rusten op de bank, terwijl ik het liefste wilde rennen, laxeren, braken of de tijd terug wilde draaien. Maar het enige wat ik kon doen was huilen en uiteindelijk leerde ik ook om juist ook te praten over wat ik voelde en dacht.
Dat schuldgevoel leek soms ondragelijk, alsof ik het niet meer trok. Maar he, ik sta gewoon nog overeind! Op het moment dat ik midden in mijn eetstoornis zat, had ik dat nooit gedacht. Toen leek het gevoel onoverkomelijk en leek het irreëele idee dat ik meteen 10 kilo was aangekomen de werkelijkheid. Ik wist het zeker, ik kon het zelfs zien, dacht ik. Ik had letterlijk het gevoel dikker te zijn, mijn broek zat iets strakker en zo ervoer ik nog veel meer dingen die mijn angst bevestigde.
Ik weet dus heel goed hoe het is om het gevoel te hebben teveel gegeten te hebben. Het voelt fout, verkeerd, slecht en alle lelijke woorden die ik kon bedenken. En toch ben ik er doorheen gegaan. Ik ga je niet vertellen dat dat makkelijk was, helaas. Ik kan je alleen maar vertellen dat het mogelijk is en tips geven. Ook voor jou is het haalbaar.
Ik kan je een aantal tips geven, als jij het eng vindt dat je buik dikker wordt als je hebt gegeten. Maar deze blog gaat natuurlijk niet alleen over je buik. Het gaat over veel meer waarover je je schuldig kunt voelen, voornamelijk over eten. Als je een eetstoornis hebt, speelt dat nu eenmaal momenteel nog een grote rol. Een rol waarvan ik hoop dat hij snel wat positiever, minder aanwezig en gezelliger mag worden, maar tot die tijd kun je vast wat met deze tips.
♦ Het is normaal
Dat je buik wat boller wordt, is normaal. Er zit eten in je lichaam dat volop in het verteringsproces zit. Je spijsverteringskanaal is actief bezig om alles te verwerken, een bijzonder proces. Ook wordt het eten als eerst in je buik opgeslagen en daarna verder ‘verwerkt’. Voordat het weer je lichaam uit is, moet het wel even de tijd krijgen om alle voedingsstoffen eruit te halen en om de energie door te geven aan je lichaam zodat jij je de hele dag fit kunt voelen, maar ook zodat je lekker kunt slapen. Dat je buik dus eventjes ietsje boller is of dat je buik aan het einde van de dag iets voller is dan aan het begin, dat is normaal.
♦ Zorg goed voor je lichaam
Heb je last van je buik puur omdat je bang bent om aan te komen of heb je last van je buik omdat je ook darmklachten hebt naast je eetstoornis? Het is goed om dat te onderzoeken. Lees ook de blog van onze diëtist over een opgeblazen gevoel in je buik en wat je daar aan kunt doen. Wie weet heb je daar alvast iets aan. Zorg goed voor je lichaam en eet genoeg vezels, vetten en gevarieerd voedsel. Ook rust is belangrijk voor een gezond lichaam.
♦ Houd je lichaam in balans
Door te rotzooien met eten, raakt je buik hoe dan ook van slag. Misschien heb je er voor jouw gevoel niet zoveel last van, achteraf zul je merken hoe fijn het is om een gezond lichaam te hebben. Als je een eetstoornis hebt, ga je niet normaal om met eten. Je eet onregelmatig, veel te weinig of veel te veel, maar in ieder geval niet normaal. Dat je buik heftig reageert op eten is dan ook echt niet raar. Probeer dat dus niet te zien als aankomen, maar als een reactie op de onrust die er in je lichaam is door je eetstoornis. Psychisch en lichamelijk.
Zie dit als motivatie om te werken aan een gezonde balans. Probeer zelf je eetpatroon op te bouwen met een eetschema zoals hier op onze website. Lukt dit niet, vraag dan hulp van een diëtist, psycholoog, je huisarts, studentenpsycholoog, ouders, vrienden of een vertrouwenspersoon op school of aan een aantal daarvan. Ga er trouwens niet vanuit dat je na een paar weken weer een normaal functionerend lichaam hebt, het kost echt langer de tijd, dus houd vol en zet door.
♦ Verleg de aandacht
Het leven gaat over meer dan hoe dik of dun je buik is. Op sommige momenten lijkt niets belangrijker dan zo snel mogelijk dun worden, maar daar krijg je achteraf zoveel spijt van, geloof mij maar. Richt je dan ook op andere dingen in je leven, er is namelijk veel meer dan dat. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het is toch belangrijk om je aandacht te verleggen op momenten waarop je veel last hebt van schuldgevoelens en dat heeft ook meteen met de volgende tip te maken.
♦ Een lijstje voor moeilijke momenten
Als je last hebt van schuldgevoelens en de neiging hebt om dan door te schieten in compenseergedrag, jezelf uitschelden, negatieve gedachtes of andere destructieve dingen, dan is het goed om een lijst op te stellen met activiteiten die je kunt doen op deze moeilijke momenten. Je kunt ook kiezen voor een EHBO-koffertje. Zorg ervoor dat op die lijst heel veel dingen staan die je kunt doen, voordat je toegeeft aan je eetstoornis. Dat kan iets zijn zoals praten met iemand tot schrijven of van naar buiten gaan tot breien. Bedenk gewoon een hele lange lijst met dingen die je eerste moet doen en verwerk daar niet alleen oppervlakkige tips in, maar ook juist het stukje hulp vragen.
♦ Sport op een gezonde manier
Het is verleidelijk om extreem te gaan sporten na het eten of wanneer je last hebt van negatieve gedachtes over je buik of na het eten. Let daar echt op. Juist door je zo te richten op het veranderen van je lichaam, je buik, krijgt die buik veel te veel negatieve aandacht en zoals je weet: Alles wat je aandacht geeft, groeit. Doordat je meer op je buik let, voel je ook sneller dat deze vol zit of heb je het gevoel dat hij heel erg aanwezig is, terwijl dat niet zo is. Ga dus op een gezonde manier om met sport, want sporten is alleen gezond voor je (buik) als je het op een leuke, fijne manier aanpakt.
♦ Hoe snel kom je aan?
Lees deze blog eens als je wilt weten hoe snel je in gewicht kunt aankomen. Het is namelijk echt niet waar dat je kilo’s aankomt van een ijsje, een stuk chocola of een avondmaaltijd. Ook als je een dag wat meer hebt gegeten, kom je daarvan niet meteen aan. Het is normaal om af en toe lekker vol te zitten na het eten of een keer een hele chocoladereep op te eten. Als je je gewoon weer aan je normale eetpatroon houdt de dagen daarna, is er niets aan de hand, als dat al zo zou kunnen zijn. Houd goed voor ogen dat je niet meteen ‘dik’ wordt of aankomt van een keer meer eten.
Maar na een eetbui dan?
Ook als je een eetbui hebt gehad, is het gewicht dat je de volgende dag op de weegschaal staat, vooral maaginhoud en geen blijvend ander lichaamsgewicht. Soms weeg je zelfs niet eens meer na een eetbui. Dat je wat meer weegt de volgende ochtend niet zo gek als je overmatig hebt gegeten. Probeer ook dan niet ineens extreem te compenseren door braken, laxeren of streng lijnen. Dat helpt je lichaam juist uit balans en vergroot de kans op een nieuwe eetbui.
♦ Maak het jezelf gemakkelijk
Als jij merkt dat je erg veel bezig bent met je buik na het eten, kan het fijn zijn om een wijde trui of t-shirt te dragen. Juist dan word je minder geconfronteerd met je lichaam. Ik vond dat heel erg fijn, toen ik nog erg moest wennen aan mijn lichaam na mijn eetstoornis.
♦ Waarom voel je je dik?
Vaak voelde ik mij niet dik omdat ik enkel had gegeten. Dat hebben mensen die geen eetstoornis hebben namelijk ook niet. Het gaat om meer dan dat. Het gaat vaak om weggestopte gevoelens of angst. Ga na waarom jij je op dit moment zo obsessief met je buik bezig houdt in plaats van met de dingen waar je eigenlijk bij stil moet staan en lees dit eens.
Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips. Ik zag de vraag vaker voorbij komen en denk dat meerdere mensen dit herkennen. Wees positief, relativeer en gebruik de tips als je hier een volgende keer mee te maken hebt.
Geef een reactie