Zoals jullie misschien al eens voorbij hebben zien komen, ben ik behoorlijk sportief. Eigenlijk heb ik mijn hele leven al gesport. Vroeger zat ik op zwemmen, turnen en tennissen. Toen ik in de pubertijd kwam, vond ik tennis niet meer zo super leuk en meldde ik me aan bij de sportschool. Daar vond ik het leuk om wat van die lessen te volgen als Zumba of Body Pump. Ook fitneste ik af en toe wat, maar ik had daar toen nog niet zoveel verstand van. Nog voordat het zo’n hype werd als dat het nu is, ben ik me uiteindelijk toch wat meer gaan verdiepen in de wereld van fitness en krachttrainen. Ik vind het nu erg leuk om een paar keer in de week met zware gewichten in de weer te gaan en mezelf hierin uit te dagen.
Op de site en op het forum lees ik regelmatig berichtjes van meiden die opzoek zijn naar een manier hoe ze gezond kunnen sporten in de sportschool zonder daarin meteen door te slaan. Ik denk dat dit een heel logische vraag is en dat niet alleen meiden met eetstoornissen of een eetstoornisverleden hier tegenaan lopen. Tegenwoordig lijkt het namelijk wel alsof iedereen in de sportschool te vinden is of in ieder geval de druk voelt dat hij of zij naar de sportschool moet gaan. De sportscholen schieten ineens als paddenstoelen uit de grond en Instagram staat vol met #fitboys en #fitgirls. Je kan haast niet om deze hype heen en het is moeilijk om je er niet door te laten beïnvloeden.
Vandaag de dag lukt het me goed om me staande te houden in deze wereld. Ik probeer me niet al te veel te laten beïnvloeden en vooral te focussen op wat ik leuk vind om te doen in de sportschool. Dit is niet altijd zo geweest. Ook ik heb me rot gevoeld over mezelf als ik al die foto’s op Social Media zag van slanke, gespierde vrouwen met hun salades in de ene hand en dumbells in de andere hand. Het had al helemaal veel invloed op me als ik die dag zelf niet had gesport en met een reep chocola op de bank lag. Er bekroop me dan toch een soort schuldgevoel. Niet alleen ik met mijn eetstoornisverleden had daar last van, ook voor mijn vriendinnen zonder eetstoornis was dit herkenbaar. Regelmatig gaan onze gesprekken dan ook over dit onderwerp.
Zoals ik al zei, vind ik sporten echt ontzettend leuk om te doen en laat ik me niet meer al te veel beïnvloeden door alle triggers waar je tegenaan kan lopen. Omdat er dus veel meiden opzoek zijn naar dezelfde balans, schrijf ik deze blog. Ik zal proberen tips te geven over hoe ik om ga met bepaalde situaties waar je tegenaan kan lopen. Ik hoop dat jullie er wat aan zullen hebben.
Social Media triggers
Toen ik begon met sporten, vond ik het nodig om alle fitte mensen op Instagram te gaan volgen. Ik was benieuwd naar hoe zij omgingen met sport en voeding. Ook hoopte ik op tips en nieuwe oefeningen. Aan het begin vond ik het super handig om deze mensen te volgen. Ze gaven me een hoop inspiratie voor nieuwe oefeningen. Maar op een gegeven moment begon het me toch op een negatieve manier te beïnvloeden. Ik werd gek van alle halfnaakte foto’s van mensen met hun sixpack en ronde, strakke billen. Het leek alsof iedereen elke dag in de sportschool te vinden was en nooit eens een keer ongezond at. Ik begon me schuldig te voelen als ik een keer niet naar de sportschool ging en wél ongezond at. Sporten werd haast een moeten voor mij, omdat ik van dat schuldgevoel af wilde komen en daar was ik absoluut niet blij mee.
Om te voorkomen dat dit erger zou worden, heb ik de keuze gemaakt om alle mensen die mij negatief beïnvloedden te verwijderen van Social Media. Zo werd ik daar in ieder geval niet meer mee geconfronteerd. Deze kleine verandering gaf bij mij alleen al heel veel rust. Bovendien ben ik het belangrijker gaan vinden om mensen te volgen die mij stimuleren leuke dingen te doen in het leven dan mensen die mij demotiveren en het gevoel geven dat ik niet goed genoeg ben. Ik ben ook op een andere manier gaan denken over alle berichten op Social Media. Ik vond het namelijk soms lijken alsof heel Nederland 5x in de week sport en alleen maar salades eet als lunch.
Als ik eens even goed keek naar mijn omgeving, dan was dat helemaal niet zo. Echt bijna niemand sportte zoveel. Ook aten de meeste mensen gewoon brood als lunch (terwijl dat zogenaamd super ongezond zou zijn). Ik kwam toen tot de conclusie dat mensen het bijzonder vinden als ze veel sporten en gezond eten en dat er daarom een foto van wordt geplaatst. Mensen vinden het niet zo bijzonder als ze een boterham met kaas hebben gegeten als lunch en daarom worden zulke foto’s bijna nooit geplaatst. Deze gedachtegang heeft mij wel geholpen alle berichten op Social Media met een korreltje zout te nemen en het niet meer als standaard te zien. Niet iedereen is zo healthy en alleen de uitzonderingen plaatsen zulke foto’s op Social Media.
Jezelf vergelijken in de sportschool
Naast de triggers waar je thuis tegenaan kan lopen, is de sportschool zelf natuurlijk ook één bron van triggers. Ik sport zelf bij een goedkope sportschool waar veel jongeren trainen en het lijkt wel alsof iedereen daar gespierd, slank en knap is. Alleen op woensdag- en vrijdagochtend sporten er wat oudere mensen die niet zo fanatiek zijn als de rest. Helemaal toen ik begon met sporten voelde ik me niet op mijn gemak tussen deze mensen. Ik was niet zo sterk en gespierd als de rest. En hoewel je het niet wil, vergelijk je jezelf 9 van de 10 keer toch met elkaar in de sportschool. De ander lijkt dan toch altijd gespierder, sterker en knapper dan jijzelf.
Aan de ene kant vind ik het heel fascinerend hoe mensen eruit kunnen zien als zij zich strak aan een voedings- en trainingsschema houden. Ik kan me voorstellen dat je hierdoor ook getriggerd kan worden, omdat je ziet dat het wel resultaat geeft. Dat wil ik dan ook. Misschien moet ik ook maar mijn hele leefstijl omgooien, nog vaker sporten en gezond en goed gaan eten. Wie weet kom ik er dan ook zo uit te zien.
Soms wil ik er ook wel zo uitzien als die meiden, maar als ik zie wat zij daar allemaal voor moeten laten, dan is dat me al gauw niet waard. Ik wil niet mijn hele leven in het teken zetten van sporten en voeding. Ik wil niet de gezellige etentjes en drankjes met vrienden afslaan. Ik wil niet altijd en overal rekening moeten houden met voeding. Dat is het me gewoon echt niet waard. Ik wil genieten van het leven en ik vind niet dat je alles uit het leven kan halen als je zo geobsedeerd bent met voeding en sport. De jaren dat ik mijn leven liet leiden door eten zijn voorbij. Ik wil dat niet meer en daarom kies ik er ook heel bewust voor om niet het strenge leven te leiden als dat al die fitgirls doen.
Daarbij wil ik ook nog zeggen dat elk lichaam anders werkt en het daarom niet realistisch is om jezelf te vergelijken met iemand anders. Waar iemand misschien 3x in de week voor naar de sportschool hoeft te gaan en verder niet op zijn eten hoeft te letten, werkt de ander zich 6x in de week in het zweet en moet diegene juist heel streng op zijn eten letten. De één heeft meer aanleg voor een gespierde rug terwijl de ander juist meer aanleg heeft voor gespierde benen. Elk lichaam werkt dus anders, ziet er anders uit en zal er ook anders uit blijven zien ongeacht hoe hard je traint en hoe goed je eet. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk om jezelf niet te vergelijken met anderen. Het helpt mij om me te focussen op mijn positieve kanten. Ik ben bijvoorbeeld blij met mijn benen en ik denk liever daar over na dan dat ik ga letten op de lichaamsdelen die ik niet mooi vind. Het is dus ook je mindset wat ervoor zorgt dat sporten leuk en positief blijft.
Gewichtverandering
Van sporten kan je afvallen, maar ook aankomen. Als je een eetstoornis hebt, dan kan het lastig zijn om hiermee om te gaan. Het kan namelijk een trigger voor je zijn om nog meer af te willen vallen en kan het veel invloed hebben op je humeur. Toen ik aan krachttraining ging doen, kwam ik juist aan, omdat mijn spiermassa toenam. De eerste keer toen ik weer op de weegschaal stond en zag dat mijn gewicht toegenomen was, voelde dat toch een beetje gek. Ik wist heel goed waarom ik aangekomen was en ik wist ook dat je dat echt totaal niet aan me zag, maar vond het toch niet zo leuk om te zien. Meteen besloot ik dan ook om mezelf dan maar gewoon niet meer te wegen. Op die manier kan het ook geen invloed op me hebben. Ik vind het veel belangrijker hoe ik me voel en of ik lekker in mijn vel zit. Gewicht zegt daarin echt niks. Ik ben nu zwaarder dan ooit, maar ik voel me fitter en mooier dan ooit.
Mocht je nou aan het sporten zijn en je merkt dat je gewicht begint te verliezen terwijl dat niet de bedoeling is, dan is het goed om eens te kijken naar je voeding. Met sporten verbrand je nu eenmaal calorieën. Je lichaam heeft die extra voeding dan hard nodig. Als je sporten leuk vindt om te doen en het ook graag wil blijven doen, dan is het verstandig om ook te luisteren naar je lichaam. Ik merkte zelf dat ik op een gegeven moment meer honger begon te krijgen. Ik kan me voorstellen dat het voor mensen moeilijk kan zijn om opeens meer te gaan eten, maar je lichaam heeft het nodig. Toen ik een paar extra boterhammen ging eten tussen de middag en tussendoor wat meer at, had ik ineens wel weer genoeg energie om lekker te knallen in de sportschool zonder dat het meteen consequenties had voor mijn gewicht.
♥ Als je veel met sporten bezig bent, stel jezelf de volgende vragen:
– Wat gebeurt er als je een dag niet kan of mag sporten?
– Zeg je (sociale) afspraken af om je trainingen te kunnen blijven doen?
– Wat is de reden dat je sport of wil gaan sporten?
Raak je in paniek als je een keer niet kan sporten, zeg je afspraken af om te kunnen sporten? En sport je omdat je het echt leuk vindt of ben je bang dik te worden als je het niet doet?
Ik denk dat het dan belangrijk is dat je hierover met mensen praat. Je kan jezelf namelijk flink gek maken met allerlei irrationele gedachtes over je lichaam en beweging. Ik hoor vaak van mensen dat ze bang zijn om meteen al hun kracht te verliezen als ze twee dagen achter elkaar niet sporten. Ook zijn een hoop vrouwen bang aan te komen als ze een keer de sportschool overslaan.
Voor sommigen is het zelfs een crime om op vakantie te gaan, want dan kan je niet sporten zoals thuis. Het is zo zonde om zo te denken en het zoveel invloed op je te laten hebben. Je kan wel tegen jezelf blijven zeggen dat het irrationeel is wat je denkt, maar vaak ligt op zo’n moment verstand en gevoel heel ver uit elkaar. Het helpt mij dan altijd om het uit te spreken naar andere mensen. Als ik het uitspreek, dan klinkt het ineens toch een stuk minder logisch als dat het in mijn hoofd klonk. Vaak moet ik er dan om lachen en weet ik dat het onzin is om zo te denken. Sta toe dat andere mensen je helpen om je gedachtes te veranderen en geluk niet meer af te laten hangen van een strak lichaam.
Probeer ook genoeg ‘ongezonde’ dingen te blijven doen. Het is natuurlijk hartstikke goed en gezond dat je zo met sport bezig bent, maar vergeet niet dat er meer in het leven is dan dat. Probeer daarom ook genoeg leuke activiteiten te plannen naast het sporten. Ik heb zelf regelmatig etentjes met vriendinnen of ga met hen op pad om wat leuks te doen. Eigenlijk gaat dat altijd wel gepaard met eten en hier geniet ik dan ook volop van. Ik heb ervaren dat dit geen invloed heeft op mijn lichaam. Je valt niet meteen af van één salade en één keer sporten dus je wordt ook niet meteen dik van een stuk chocola en een keer niet sporten.
Ik sport dus omdat ik het leuk vind. Ik doe ook een sport die ik leuk vind. Ik vind het leuk om mezelf uit te blijven dagen. Na een work-out voel ik me energiek en heb ik het gevoel de wereld aan te kunnen. Het geeft me zelfvertrouwen en dat maakt dat ik er veel plezier in heb. Ik denk dat het belangrijk dat je ervoor kiest om een sport te doen die goed bij jou past. Als jij niet van fitness houdt, dan moet je dat niet doen. Als jij het fijner vindt om een teamsport te doen, dan moet je dat doen. Zolang je doel maar is dat je er plezier in hebt.
Zoals je leest, sport ik dus niet meer omdat ik er per se zo strak mogelijk bij wil lopen. Mijn geluk hangt niet meer af van mijn lichaam, maar geluk is iets wat ik uit andere dingen haal. Naast het sporten doe ik dus nog genoeg leuke dingen en die combinatie zorgt ervoor dat ik dit met veel plezier zo vol blijf houden. Ik gun jou net zoveel plezier in het sporten als dat ik heb!
Fotografie: Haugh Photography & Arya Ziai
Geef een reactie