Per 1 januari 2014 gaat er weer het een en ander veranderen binnen de zorgverzekeringen. Het is niet altijd makkelijk om hier een helder beeld van te krijgen. Overal om je heen hoor en lees je wat, maar welke informatie klopt nu en welke informatie is voor jou, als je lijdt aan een eetstoornis, van belang? Wij hebben geprobeerd de nodige feitjes wat betreft de veranderingen op een rijtje te zetten voor jullie. Sommige vergoedingen verschillen echter per zorgverzekeraar. Informeer dus ook altijd even bij je eigen zorgverzekeraar en behandelaar als je nog ergens over twijfelt.
• Eigen Risico
Het eigen risico wordt per januari 2014 verhoogd van 350 naar 360 euro. Dit eigen risico betaal je alleen vanaf 18 jaar en ouder, daaronder ben je nog meeverzekerd met je ouders.
• Minder zorgtoeslag
De zorgtoeslag wordt helaas een stukje lager in 2014. Je krijgt zorgtoeslag als je inkomen maximaal 28.482 euro is. Hoe lager jouw inkomen, hoe meer zorgtoeslag. De maximum zorgtoeslag is voor alleenstaanden 865 euro en voor meerpersoonshuishoudens 1.655 euro.
• Basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ
Er verandert ook het nodige binnen de GGZ. De zogenaamde eerstelijns, tweedelijns en derdelijns hulp komt te vervallen. In plaats daarvan komt de Basis GGZ en de Gespecialiseerde GGZ. De huisarts kan zelf kiezen waar hij of zij je naartoe verwijst.De huisarts zelf krijgt ook een belangrijkere rol. Hij krijgt vanaf 2014 extra geld om jou samen met andere hulpverleners te helpen. Zo werkt hij bijvoorbeeld samen met een gespecialiseerde praktijkondersteuner (POH-GGZ) of een psycholoog die adviseert. De huisarts blijft dan inhoudelijk verantwoordelijk voor jouw behandeling.
Als de huisarts je onvoldoende kan helpen kan hij je doorverwijzen naar een zorgaanbieder binnen de Basis GGZ (in 2013 de eerstelijns psychologische zorg). Maar hij kan je ook meteen doorverwijzen naar de gespecialiseerde GGZ. (in 2013 de tweedelijns GGZ).
• Basis GGZ
Als je een lichte tot matige aandoening hebt, dan val je vanaf 2014 onder de basis GGZ. De behandeling kan bestaan uit gesprekken met een psycholoog, psychotherapeut, psychiater, e-health of een combinatie van beiden. Dit is dus te vergelijken met de eerstelijns zorg. Nieuw dit jaar is dat hiervoor alle gesprekken vergoed worden. Voorheen waren dit er maar 5 en werd er bovendien een eigen bijdrage per sessie gevraagd, ook deze komt te vervallen. De eigen bijdrage voor een internetbehandeltraject vervalt ook per 1 januari 2014.
Als patiënt wordt je voortaan ingedeeld in een van de vier mogelijke categorieën met elk hun eigen vergoeding. De categorieen staan voor het aantal gesprekken. Je kunt bijvoorbeeld niet 6 gesprekken hebben in categorie 1, want dan ga je automatisch naar de tweede ecategorie. Het wordt sowieso vergoed, want als je meer nodig hebt dan de vierde categorie, dan ga je naar de gespecialiseerde ggz.
- Kort (5 gesprekken)
- Middel (8 gesprekken)
- Intensief (12 gesprekken)
- Chronisch (12 gesprekken)
• Gespecialiseerde GGZ
Als jouw problemen niet behandeld kunnen worden binnen de basis GGZ of als deze behandeling niet voldoende werkt, dan ga je naar de gespecialiseerde GGZ. De hulp die hier geboden wordt is bedoeld voor de zogenaamde ‘zware en ingewikkelde psychische aandoeningen’. Je kunt hierbij denken aan een opname of een dagbehandeling. Het streven van het kabinet is voor 2014 om steeds minder mensen op te nemen en ze in plaats daarvan te laten helpen in hun eigen omgeving. Dit kan bij een gespecialiseerde polikliniek. Op gespecialiseerde GGZ wordt het eigen risico van toepassing.
• Psychologische begeleiding
Heb je psychische problemen maar geen stoornis (= diagnose)? Dan wordt psychische hulp niet vergoed. Indien je wel een diagnose hebt, dan wordt de zorg vergoed zoals boven beschreven.
• Diëtist
Vanuit de basisverzekering wordt er maximaal 3 uur per jaar vergoed. Je moet dan wel een medische indicatie hebben die aangeeft dat jij een diëtist nodig hebt. Ben je ook aanvullend verzekerd? Dan wordt er meestal zo’n 120 tot 250 euro vergoed voor een behandeling bij een dietist die een contract heeft met de zorgverzekeraar.
• NAO stoornis? Let op bij Menzis!
Menzis heeft tijdens het inkoopbeleid voor 2014 besloten dat hulp voor alle NAO-stoornissen (met uitzondering van een psychotische stoornis NAO en PDD NOS) niet meer vergoed wordt. Menzis geeft hiervoor als reden dat een NAO-stoornis over het algemeen niet voldoet aan alle criteria van een van de stoornissen uit de betreffende categorie en wordt daarom als subklinische stoornis beschouwd. Dat wil zeggen dat deze stoornissen van te geringe omvang zouden zijn om deze echt klinisch vast te kunnen stellen.
Bron: Menzis.nl
Menzis maakt hiermee natuurlijk een grote denkfout omdat zij hiermee veronderstellen dat een NAO-stoornis altijd een minder ernstige variant is van de groep stoornissen waar het deel van uitmaakt. De eetbuistoornis missen we tenslotte helemaal in het lijstje. We zullen over bovenstaande contact opnemen met Menzis.
• Soorten polissen
Je kant net als nu blijven kiezen voor een naturapolis, selectiefpolis of een restitutiepolis. Bij een naturapolis ga je eerst naar de zorgaanbieder waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft. Wil je naar een andere zorgverlener waar de zorgverzekering geen contract mee heeft, dan kan het zijn dat er maar een bepaald percentage van de zorg wordt vergoed.
Bij een restitutiepolis kies je zelf jouw zorgverlener. Je betaalt de kosten van de zorgverlener dan eerst zelf en stuurt de rekening naar jouw zorgverzekeraar om het geld later (deels) terug te ontvangen. Omdat je dus meer keuze hebt betaal je ook iets meer per maand voor je verzekering. bekijk goed of dit voor jou belangrijk is of niet.
De laatste, de selectiefpolis is de meest goedkope polis. Dit betekent ook direct dat je bij een beperktere groep zorgverleners terecht kunt. Ben je op zoek naar een zeer goedkope zorgpolis, zoek dan vooraf goed uit bij welke zorgverleners je terecht kunt met deze selectiefpolis.
Niet alle zorgverleners hebben een contract met de grote zorgverzekeringen. Zo zal je, als je bij Human Concern in behandeling wilt, bijna altijd het beste kunnen kiezen voor een restitutiepolis, anders krijg je namelijk maar weinig vergoed.
• Informeer en zeg tijdig op
Als je twijfelt of bepaalde zorg vergoed worden bij jouw zorgverzekeraar en binnen jouw pakket, neem dan altijd even contact op met de verzekering zelf, alleen daar kunnen ze je het beste antwoord geven. Mocht je nog willen switchen van zorgverzekering, doe dit dan vóór 31 december.
NB. We zullen deze blog blijven aanvullen als meer bekend wordt over veranderingen op het gebied van de behandeling van eetstoornissen binnen de zorgverzekeringen in 2014.
Geef een reactie