Een eetstoornis en je zorgverzekering

Per 1 januari 2014 gaat er weer het een en ander veranderen binnen de zorgverzekeringen. Het is niet altijd makkelijk om hier een helder beeld van te krijgen. Overal om je heen hoor en lees je wat, maar welke informatie klopt nu en welke informatie is voor jou, als je lijdt aan een eetstoornis, van belang? Wij hebben geprobeerd de nodige feitjes wat betreft de veranderingen op een rijtje te zetten voor jullie. Sommige vergoedingen verschillen echter per zorgverzekeraar. Informeer dus ook altijd even bij je eigen zorgverzekeraar en behandelaar als je nog ergens over twijfelt.

Eigen Risico
Het eigen risico wordt per januari 2014 verhoogd van 350 naar 360 euro. Dit eigen risico betaal je alleen vanaf 18 jaar en ouder, daaronder ben je nog meeverzekerd met je ouders.

Minder zorgtoeslag
De zorgtoeslag wordt helaas een stukje lager in 2014. Je krijgt zorgtoeslag als je inkomen maximaal 28.482 euro is. Hoe lager jouw inkomen, hoe meer zorgtoeslag. De maximum zorgtoeslag is voor alleenstaanden 865 euro en voor meerpersoonshuishoudens 1.655 euro.

Basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ
Er verandert ook het nodige binnen de GGZ. De zogenaamde eerstelijns, tweedelijns en derdelijns hulp komt te vervallen. In plaats daarvan komt de Basis GGZ en de Gespecialiseerde GGZ. De huisarts kan zelf kiezen waar hij of zij je naartoe verwijst.De huisarts zelf krijgt ook een belangrijkere rol. Hij krijgt vanaf 2014 extra geld om jou samen met andere hulpverleners te helpen. Zo werkt hij bijvoorbeeld samen met een gespecialiseerde praktijkondersteuner (POH-GGZ) of een psycholoog die adviseert. De huisarts blijft dan inhoudelijk verantwoordelijk voor jouw behandeling.

Als de huisarts je onvoldoende kan helpen kan hij je doorverwijzen naar een zorgaanbieder binnen de Basis GGZ (in 2013 de eerstelijns psychologische zorg). Maar hij kan je ook meteen doorverwijzen naar de gespecialiseerde GGZ. (in 2013 de tweedelijns GGZ).

Basis GGZ
Als je een lichte tot matige aandoening hebt, dan val je vanaf 2014 onder de basis GGZ. De behandeling kan bestaan uit gesprekken met een psycholoog, psychotherapeut, psychiater, e-health of een combinatie van beiden. Dit is dus te vergelijken met de eerstelijns zorg. Nieuw dit jaar is dat hiervoor alle gesprekken vergoed worden. Voorheen waren dit er maar 5 en werd er bovendien een eigen bijdrage per sessie gevraagd, ook deze komt te vervallen. De eigen bijdrage voor een internetbehandeltraject vervalt ook per 1 januari 2014.

Als patiënt wordt je voortaan ingedeeld in een van de vier mogelijke categorieën met elk hun eigen vergoeding. De categorieen staan voor het aantal gesprekken. Je kunt bijvoorbeeld niet 6 gesprekken hebben in categorie 1, want dan ga je automatisch naar de tweede ecategorie. Het wordt sowieso vergoed, want als je meer nodig hebt dan de vierde categorie, dan ga je naar de gespecialiseerde ggz.

  • Kort (5 gesprekken)
  • Middel (8 gesprekken)
  • Intensief (12 gesprekken)
  • Chronisch (12 gesprekken)

Gespecialiseerde GGZ
Als jouw problemen niet behandeld kunnen worden binnen de basis GGZ of als deze behandeling niet voldoende werkt, dan ga je naar de gespecialiseerde GGZ. De hulp die hier geboden wordt is bedoeld voor de zogenaamde ‘zware en ingewikkelde psychische aandoeningen’. Je kunt hierbij denken aan een opname of een dagbehandeling. Het streven van het kabinet is voor 2014 om steeds minder mensen op te nemen en ze in plaats daarvan te laten helpen in hun eigen omgeving. Dit kan bij een gespecialiseerde polikliniek. Op gespecialiseerde GGZ wordt het eigen risico van toepassing.

 

Psychologische begeleiding
Heb je psychische problemen maar geen stoornis (= diagnose)? Dan wordt psychische hulp niet vergoed. Indien je wel een diagnose hebt, dan wordt de zorg vergoed zoals boven beschreven.

Diëtist
Vanuit de basisverzekering wordt er maximaal 3 uur per jaar vergoed. Je moet dan wel een medische indicatie hebben die aangeeft dat jij een diëtist nodig hebt. Ben je ook aanvullend verzekerd? Dan wordt er meestal zo’n 120 tot 250 euro vergoed voor een behandeling bij een dietist die een contract heeft met de zorgverzekeraar.

NAO stoornis? Let op bij Menzis!
Menzis heeft tijdens het inkoopbeleid voor 2014 besloten dat hulp voor alle NAO-stoornissen (met uitzondering van een psychotische stoornis NAO en PDD NOS) niet meer vergoed wordt. Menzis geeft hiervoor als reden dat een NAO-stoornis over het algemeen niet voldoet aan alle criteria van een van de stoornissen uit de betreffende categorie en wordt daarom als subklinische stoornis beschouwd. Dat wil zeggen dat deze stoornissen van te geringe omvang zouden zijn om deze echt klinisch vast te kunnen stellen.

Bron: Menzis.nl

Menzis maakt hiermee natuurlijk een grote denkfout omdat zij hiermee veronderstellen dat een NAO-stoornis altijd een minder ernstige variant is van de groep stoornissen waar het deel van uitmaakt. De eetbuistoornis missen we tenslotte helemaal in het lijstje. We zullen over bovenstaande contact opnemen met Menzis.

Soorten polissen
Je kant net als nu blijven kiezen voor een naturapolis, selectiefpolis of een restitutiepolis. Bij een naturapolis ga je eerst naar de zorgaanbieder waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft. Wil je naar een andere zorgverlener waar de zorgverzekering geen contract mee heeft, dan kan het zijn dat er maar een bepaald percentage van de zorg wordt vergoed.

Bij een restitutiepolis kies je zelf jouw zorgverlener. Je betaalt de kosten van de zorgverlener dan eerst zelf en stuurt de rekening naar jouw zorgverzekeraar om het geld later (deels) terug te ontvangen. Omdat je dus meer keuze hebt betaal je ook iets meer per maand voor je verzekering. bekijk goed of dit voor jou belangrijk is of niet.

De laatste, de selectiefpolis is de meest goedkope polis. Dit betekent ook direct dat je bij een beperktere groep zorgverleners terecht kunt. Ben je op zoek naar een zeer goedkope zorgpolis, zoek dan vooraf goed uit bij welke zorgverleners je terecht kunt met deze selectiefpolis.

Niet alle zorgverleners hebben een contract met de grote zorgverzekeringen. Zo zal je, als je bij Human Concern in behandeling wilt, bijna altijd het beste kunnen kiezen voor een restitutiepolis, anders krijg je namelijk maar weinig vergoed.

Informeer en zeg tijdig op
Als je twijfelt of bepaalde zorg vergoed worden bij jouw zorgverzekeraar en binnen jouw pakket, neem dan altijd even contact op met de verzekering zelf, alleen daar kunnen ze je het beste antwoord geven. Mocht je nog willen switchen van zorgverzekering, doe dit dan vóór 31 december. 

NB. We zullen deze blog blijven aanvullen als meer bekend wordt over veranderingen op het gebied van de behandeling van eetstoornissen binnen de zorgverzekeringen in 2014.

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

52 reacties op “Een eetstoornis en je zorgverzekering”

  1. Wat ontzettend kortzichtig van Menzis!
    Zij denken te kunnen bepalen wat wel en niet ernstig is…pfff
    Het wordt echt de omgekende wereld: zorgverzekeraars bepalen ipv de professionals…Rare wereld leven we in.

  2. Ik had eerste diagnose anorexia nervosa maar heb inmiddels een gezond BMI maar volg nog wel behandeling omdat het eten nog hartstikke moeilijk gaat.
    Nu twijfel ik of de diagnose eetstoornis in remissie is of eetstoornis NAO.
    Ik vind het echt idioot dat ik daardoor van zorgverzekeraar moet wisselen.

  3. Wat erg dat Menzis NAO minder serieus neemt…

  4. Heel slecht van Menzis. Voor mensen met NAO is het dan nóg moeilijker om aan goede hulp te komen omdat het financiële plaatje ook meetelt. Al had ik bijv. bij Menzis gezeten had ik het absoluut niet uit eigen zak kunnen betalen.

  5. wel een goeie blog, want ik moet ook overstappen. danku.

  6. Obesitas is geen psychische aandoening????? Wie bepaald dat?
    Obesitas komt voor 99% voort aan andere (psychische) aandoeningen en als je obees bent, dan krijg je psychische gevolgen…

  7. Handig dat jullie alles op een rijtje hebben gezet!

  8. Bedankt voor deze blog! Zeer verhelderend. Ik wil ook overstappen, of nou ja een eigen zorgverzekering ipv via het werk van m’n vader, dus kan wel wat met deze info. Weet nu waar ik op moet letten!

  9. Ik was tot nu toe verzekerd bij menzis maar zij vergoeden mijn behandeling al het hele jaar niet, dus mijn vader is al bezig met het uitzoeken van andere verzekeringen en dan overstappen. Gelukkig hebben mijn ouders het geld om te betalen, maar als dat niet zo was geweest had ik weinig keus gehad bij Menzis.

  10. @ meave: obesitas op zich is geen psychische aandoening. Het is gewoon een ander woord voor overgewicht. En dat is gewoon bepaald door artsen en psychotherapeuten. Net zoals ondergewicht ook geen psychische aandoening is 😉

    Wat ik me afvraag na aanleiding van deze blog: valt tweedelijns en eerstelijns nu onder hetzelfde kopje? Bij mijn weten is het toch gewoon dat bij tweedelijns je de gesprekken vergoed krijgt..?

  11. Ik kom even op mezelf terug: na wat gegoogeld te hebben zie ik dat bij verzekeringen als interpolis en achmea tweedelijnszorg ook in 2014 gewoon wordt vergoed. Ook als je NAO hebt, want het valt gewoon allemaal onder het kopje tweedelijns zorg: psychotherapeut of psychiater: ligt eraan van wie je hulp krijgt..
    En wat betreft diëtisten: die waren sowieso al niet vaker dan 4 tot 8 (ligt aan je zorgverzekeraar) afspraken vergoed.

  12. Ik ben verzekerd bij Menzis…
    Nu heb ik nog de diagnose ‘anorexia’…. maar als die diagnose nou verandert naar NAO??.. Dan heb ik dus een probleem!
    Heel kortzichtig …!

  13. ook overstapt , menzis vergoede haast niks.

  14. Bedankt voor de blog! Heel handig om te weten hoe het werkt. Wel beetje jammer dat psychische hulp zonder diagnose niet wordt vergoed, ik heb echt nog wel hulp nodig (niet op eetgebied), maar hoop juist geen diagnose te krijgen. Dat kan dus niet meer….

  15. Lekker dan.. Ik heb een eetstoornis NAO en zit dus bij Menzis, tgaat nu zo goed met met therapie en dietiste.. Ben nog lang niet toe dat het moet gaan stopppen (loopt net een beetje lekker). Ik ga dus nog even uitzoeken hoe dit zit. 🙁

  16. @Floor: je krijgt in de tweede lijn ook nu je gesprekken vergoed, alleen wordt er een DBC voor afgesloten, en dit valt onder het eigen risico. Het ligt eraan hoe hoog de DBC is of je heel je eigen risico kwijt bent. Dus je bent maximaal €360,- kwijt aan de hulp, die je betaald aan de verzekeraar.

    Hoe dit werkt voor de basisGGZ weet ik niet, maar het lijkt mij dat daar dus ook een DBC voor wordt afgesloten en dat het dus onder je eigen risico valt. Zie verder hierboven.

  17. Misschien goed om nog even te vermelden dat zorgverzekeraars AnderZorg en Azivo ook onderdeel van Menzis zijn. Ik vermoed dat daar dus dezelfde (belachelijke) regels zullen gelden.

  18. Ann: dankjewel voor je heldere uitleg! =)

  19. Bedankt voor de goede blog!

  20. Ik heb zelf even contact gelegd met mijn zorgverzekeraar Menzig.. De therapie die ik volg valt onder GGZ en dat is gewoon volledige vergoeding ook voor 2014. Enige waar ik rekening mee moet houden is eigen risico, maar goed.. die heb ik toch al volledig ieder jaar wat ik moet betalen, dus daar houd ik al rekening mee!
    pff… valt weer mee.. GELUKKIG! Anders had ik misschien moeten stoppen en daar ben ik echt nog lang niet aan toe.

  21. Let op niet alle grote instansties zijn gecontracteerd bij de verzekeraars… Dus als je een goedkopere verzekering hebt is het even goed uitzoeken waar je wel verzekerd ben voor goede zorg.

  22. Menzis maakt hiermee natuurlijk een grote denkfout omdat zij hiermee veronderstellen dat een NAO-stoornis altijd een minder ernstige variant is van de groep stoornissen waar het deel van uitmaakt. De eetbuistoornis missen we tenslotte helemaal in het lijstje. ”

    We zullen over bovenstaande contact opnemen met Menzis.

    Wauw, lees ik dit nu goed, wat te gek dat jullie hier contact gaan over opnemen, daarvoor heb ik echt respect! hopelijk krijgen jullie het één en ander voor elkaar iig in hun denkwijze over eetstoornissen!

  23. Ik heb contact opgenomen met Menzis en de vrouw aan de telefoon had er nog nooit over gehoord en kon er ook niks over vinden in het systeem. Ik kon er zelf ook niks over terugvinden en vraag me dan ook af waar jullie de bovenstaande informatie gevonden hebben?

  24. Dit is terug te vinden in het inkoopbeleid 2014 van Menzis.

  25. Aanvullende reactie voor degenen die bij Menzis verzekerd zijn – zorg dat je even per mail dit vraagt, zodat je het op schrift hebt staan dat je behandeling vergoed wordt.
    Dan kan er nooit achteraf “gedoe” over hebben.

    @Ikke: welke instanties heb jij het over?

  26. http://www.menzis.nl/web/Zorgaanbieders/Zorgsoorten/GGZ/Contractering.htm En dan bij bijlagen inkoopbeleid; staat vermeld dat eetstoornis NAO niet vergoed wordt.

    Maandag maar weer eens bellen.

  27. Bedankt. Ze snappen er bij Menzis zelf geloof ik ook maar weinig van. Maandag maar weer eens bellen en ze confronteren met de informatie die ze zelf blijkbaar niet kunnen vinden en ik inmiddels wel.

  28. daarentegen is Menzis wel een van de weinige zorgverzekeraars die mijn behandeling bij Human Concern volledig vergoed heeft..

  29. Pff..wat een domme mensen bij Menzis.
    Als ik me dus ergens NOOIT ga verzekeren…
    tss.

  30. Ik heb naar Menzis een tweet gestuurd met een link naar dit artikel. Ze tweette net dat ze hierover maandag navraag gaan doen.

  31. Zit gelukkig niet bij menzis.

    Zou met eestoornis NAO en persoonlijkheidsstoornis NAO erg slecht uitpakken.

  32. ik zit bij VGZ, erg blij mee,

  33. Het staat er inderdaad… Wat bizar zeg!
    Dus ook met persoonlijkheidsstoornis NAO zou je problematiek niet erg genoeg zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen… ?! Belachelijk. Ook eetstoornis NAO is toch net zo ernstig als anorexia of boulimia.
    Wie is de zorgverzekeraar om dat te bepalen.. Gaan ze weer de GGZ dwingen welk labeltje er wel/niet opgeplakt mag worden. Belachelijk!

  34. Wooow Menzis..

  35. Wat tof dat jullie daarover contact opnemen met Menzis! Wow wat een superactie vind ik dat!

  36. Wat een slechte actie van de Menzis.
    Ik ga van zorgverzekeraar wisselen. Al is het alleen maar om het principe.

  37. Anderzorg en Azivo delen het beleid met Menzis, ziehet voorwoord in de ‘bijlage inkoopbeleid GGZ cure’ via de eerder gegeven link.
    Overigens zijn de medewerkers aan de andere kant van de lijn meestal niet inhoudelijk op de hoogte van beleid/beleidsveranderingen, zij kunnen vragen in die zin beperkt beantwoorden (ja/nee/navragen) en aan de hand van standaardgegevens toelichten (percentage/hoogte van vergoedingen, met welke zorgverleners er een contract is, etc.).
    Ik vraag me af hoe groot de NAO groep daadwerkelijk is (over het algemeen genomen) en welke druk er dan op de eerste lijn (of Basis GGGZ) wordt gelegd.
    Rest de vraag of andere zorgverzekeraars hun inkoopbeleid ook online hebben staan en in hoeverre zij ook één of meerdere doelgroepen voor bepaalde vormen van zorg (gaan) uitsluiten…

  38. najaaaa menzis is echt raar

  39. Ik vraag mij af of Anderzorg volgt, want ik kan niets vinden op hun site!
    En ik heb nao en krijg 1 keer per week een behandeling dus wil het wel graag weten.
    Want nu kan ik nog overstappen.

  40. ik zit bij cz.
    daar ben ik een beetje tevreden mee.
    Krijg 3 uur diëtiste vergoed en met extra verzekering 6 uur erbij nadat mijn 360 euro eigen bijdragen op zijn.
    de voeding die ik nu krijg ik vergoed door hun en dan volgend jaar eerst eigen bijdragen.

  41. Lekker dan, andere zorg verzekering zoeken dan maar… Echt niet normaal. Eetstoornis nao en bordeline, maar voor es stuk kan ik dan geen hulp meer krijgen. En bedankt menzis, daar gaat een trouwe klant. Wel Fin dat jullie dit op de site hebben gezet, maar menzis zou je daar zelf niet even over informeren. Je komt er pas achter als het te laat is. Thanks proud!

  42. Ik ga ook switchen. Ik heb het aangegeven bij de GGZ instantie waar ik kom. Zij gaan er achteraan. Dit zou gevolgen hebben voor een groot deel van hun cliënten.
    Ze zei al dat ze dan eventueel diagnoses anders moeten gaan formuleren. Gaat nergens over, dat de zorgverzekeraar ze daartoe dwingt! Ik vind het echt belachelijk en ben idd heel blij dat ik het hier op tijd lees!

  43. Ik heb antwoord van Menzis via twitter: Waar nodig of wenselijk hebben we met gecontracteerde aanbieders nadere afspraken gemaakt over onder welke omstandigheden en voorwaarden NAO-diagnoses wel voor vergoeding in aanmerking komen.

    Tja, daar kun je dus alle kanten mee op. Het houd in ieder geval in dat je altijd moet informeren bij Menzis en de instantie of er afspraken zijn gemaakt.

  44. Je kunt dus beter voor de zekerheid switchen! Wat een gedoe zeg, moet niet gekker worden!

  45. Ik heb menzis vandaag maar even gebeld, maar die mevrouw wist van niks en kon ook niks vinden. Terwijl dit via Google meteen te vinden is. Ik vind dat menzis behoorlijk te kort schiet. Ik kreeg te horen dat ik er gewoon op kan vertrouwen dat het vergoedt word omdat menzis zich aan de basis vergoeding hoort te houden (zo wettelijk afgesproken) en zich niet superieur mag houden. Maar goed ik ga dit risico natuurlijk niet lopen en stap natuurlijk over, waar die mevrouw mij groot gelijk in gaf want ze vond het wel heel erg als menzis zoiets als een nao stoornis niet meer zal vergoeden.

  46. Ik heb nog altijd geen reactie, terwijl ik er al meermalen achteraan heb gezeten. Volgens mij probeert Menzis dit onder de pet te houden.

  47. AnderZorg verzekert bij Menzis en heeft dus (ongeveer) dezelfde voorwaarden

  48. Dit staat in de FAQ:
    “Met uitzondering van Psychotische stoornissen NAO en PDD-NOS (dat als Pervasieve stoornis NAO wordt gecodeerd), voldoen de overige DSM-IV as I en as II stoornissen die als NAO gecodeerd worden over het algemeen niet aan alle criteria van een van de stoornissen uit betreffende categorie, en zijn derhalve doorgaans als subklinische stoornissen te beschouwen. Daar de behandeling van subklinische stoornissen (i.e. de zogenaamde geïndiceerde preventie) blijkens duidingen van het CVZ in principe niet vallen onder 1ste danwel 2de lijns GGZ zorg van de ZVW heeft Menzis dit ook als zodanig in haar beleid opgenomen. Menzis onderkent echter dat, naast Psychotische stoornissen NAO en PDD-NOS, er incidenteel ook andere DSM IV as I of as II stoornissen NAO kunnen voorkomen die niet als subklinische stoornis moeten worden geduid maar als eigenstandige ‘volwaardige’ psychiatrische ziekte. Daar deze niet vooraf concreet te benoemen zijn (zelfs niet achteraf, vandaar NAO) konden deze niet in het beleidsdocument worden opgenomen.
    Gedurende de contractering zal met gecontracteerde zorgaanbieders worden afgesproken dat zij, naast Psychotische stoornissen NAO en PDD-NOS gecodeerd als pervasieve stoornis NAO, ook bepaalde andere stoornissen NAO kunnen declareren. Dit onder de voorwaarden dat voor betreffende stoornis in het cliëntendossier controleerbaar onderbouwd wordt dat het in betreffende casus daadwerkelijk om een eigenstandige ‘volwaardige’ psychiatrische ziekte gaat en niet om een ‘subklinische stoornis’ cq een stoornis die (net) niet aan alle criteria van een van de stoornissen uit betreffende categorie voldoet. Ook hierbij geldt dat controle achteraf hierop mogelijk is waarbij het ‘high trust high penalty principe’ van toepassing is.
    NB. Ter bescherming van onze cliënten geldt voor niet-gecontracteerde instellingen dat behandelingen van NAO indicaties, anders dan voor Psychotische stoornissen en PDD_NOS, alleen voor restitutievergoeding in aanmerking kunnen komen indien men vooraf toestemming van Menzis heeft.”

    In sommige gevallen wordt NAO wel vergoed, maar je moet vooraf toestemming hebben.

  49. Ik zat met wijdopen mond dat te lezen van Menzis, wat BELACHELIJK.

  50. Gelden deze voorwaarden nog steeds in 2015?

  51. Ergens heb ik heel erg veel behoefte aan hulp maa rik durf het niet te vragen omdat ik bang ben dat het mijn ouders teveel geld kost….

  52. “Menzis geeft hiervoor als reden dat een NAO-stoornis als subklinische stoornis wordt beschouwd en van te geringe omvang is.”

    Eh….. NAO is toch juist de GROOTSTE groep eetstoornis?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *