Een eetstoornis in de pizzeria

‘Heeft u inmiddels een keuze kunnen maken?’ vroeg ik aan een timide stelletje, waarvan het leek alsof ze op een eerste date waren. ‘Ehmm, ik twijfel nog tussen de Filetto Coi Funghi en de Pasta Salmone, zei de jongeman. ‘Welke vindt u zelf het lekkerst?’ Het moest er een keer van komen dat iemand deze vraag aan mij zou stellen. De lichte paniek zorgde ervoor dat ik even stil bleef. Ik besloot om maar gewoon wat te roepen, want wist ik veel. Ik werkte al ruim acht maanden bij deze pizzeria, maar ik had er nog steeds nog nooit gegeten. ‘De Tagliatelle Salmone is mijn favoriet’ gooide ik rap eruit. En de gast had zijn keuze gemaakt.

Terwijl ik terugliep naar de keuken ging er van alles door me heen. Mijn collegaatje Chantal zag aan mijn hoofd dat de paniek nog niet helemaal weg was. ‘Is er iets?’ vroeg ze bezorgd. Ik legde haar uit wat er zich zojuist had afgespeeld. ‘Volgende keer gewoon de duurste zeggen joh, dat hoort zo in de horeca’. Een hele slimme opmerking, daar had ik zelf nooit aan gedacht. Toch had de confrontatie me aan het denken gezet. Ik wist dat het tijd werd om de stap te nemen en me ook aan het eten te wagen. Mijn collega’s eten elke dag in het restaurant, het kan toch niet zo zijn dat ik er straks jaren werk maar er nooit iets heb gegeten? En wat als ze erachter komen?

bron foto

De confrontatie
Ook het keukenpersoneel was het niet ontgaan: ‘Waarom eet je niet, je zegt altijd nee’. Dit soort lastige vragen maakten me heel erg onzeker. Vaak durfde ik niet eens een praatje te maken met het keukenpersoneel. Wanneer het rustig was in het restaurant dan bleef ik braaf achter de bar staan. Ik voelde me ongemakkelijk en wilde me het liefst verstoppen op dat soort momenten. Laat mij maar gewoon met rust. ‘Ik heb al gegeten’ was dan ook het antwoord wat ik voornamelijk had gegeven. ‘Hoe kan je geen trek hebben? Je begon om vijf en het is inmiddels half elf, dan is dat toch al lang verteerd?’ Ik wist dat dit me stond te wachten: het was dan ook een enorme stap om met een eetstoornis in een Pizzeria te gaan werken.

Ik kreeg dit baantje als serveerster aangeboden door mijn vriendin Anouk. Ik zag door de gasten in dat eten ook heel leuk kan zijn. Dit was een echte eyeopener: eten is niet vervelend of naar. Nee voor de meeste mensen is eten gezellig, sociaal en al onze gasten zijn zelfs bereid om ervoor te betalen. Eten hoort geen straf te zijn, maar moet gezien worden als een beloning. Eten is een brandstof om jouw lichaam – jouw motortje – te laten draaien. Voor mij was deze confrontatie nodig om volledig achter mijn eigen herstel te staan. En zeg nou zelf: je laat je auto toch ook niet op water in plaats van benzine rijden?

Alles op z’n tijd
We zijn inmiddels precies een jaar verder en ik ben qua houding en gedrag veranderd. Ik kan met trots zeggen dat ik de afgelopen maanden mijn eigen angsten heb overwonnen. Nee, ik heb nog niet alles gegeten van de kaart en ik zal niet gauw uit eten gaan. Maar daarentegen heb ik één keer een broodje kipshoarma gegeten en twee keer een stuk pizza. Nog wel de rijk belegde pizza genaamd ‘O Sole Mio’ en nog een keer een ‘Pizza Pollo’. Daarnaast eet ik af en toe tijdens het werken minibroodjes, die wij vooraf aan onze gasten serveren. En als ik heel eerlijk ben, ben ik ook wel nieuwsgierig naar hoe de rest van ons menu smaakt. Er staat ook zo veel op: pizza, pasta, vlees- en visgerechten. Maar alles op z’n tijd, dat is wat ik met mezelf heb afgesproken.

Verbazingwekkend genoeg was de voorgenoemde overwinning niet eens zozeer hét hoogtepunt voor mij. Mijn hoogtepunt is het feit dat ik nu gewoon in de keuken durf te staan. Dat ik niet meer in paniek raak wanneer mij iets te eten aangeboden wordt en dat ik hier niet standaard ‘nee’ op zeg. Ik neem de tijd om erover na te denken en mezelf nog even wat ruimte te geven, daarna beslis ik of ik het aandurf of niet. Ik merk dat hoe vaker ik met mijn angst voor eten wordt geconfronteerd, hoe minder eng het wordt om me er gewoon aan te wagen. Die grote tijger die voor me neus staat, blijkt dan ineens een kitten te zijn. En wanneer ik hem zachtjes aai, blijkt hij nog lief te zijn ook.

bron foto

Bij deze wil ik al mijn collega’s van de Pizzeria dan ook recht vanuit mijn hart bedanken. Jullie weten niet dat de eetstoornis bij mij speelde, maar toch waren jullie er voor me. Jullie boden mij een luisterend oor en zonder het te merken steunden jullie me tijdens mijn herstel. Mijn therapeutische sessies zijn sinds kort afgerond en ik kan met trots zeggen dat ik mijn oude, vertrouwde leven weer aan het oppakken ben. Ik wil genieten van de vriendschappen die ik door mijn baantje heb verkregen en de leuke momenten die we samen hebben – zoals het stappen op vrijdagavond.

Door jullie kom ik de deur weer uit en heb ik niet alleen mijn voeding verbeterd maar ook mijn sociale agenda opgebeurd. En voor sommige lezers nog even deze wijze les: herstellen kan je niet alleen, laat anderen er voor je zijn ☺!

Miei cari amici – mijn lieve vrienden

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

11 reacties op “Een eetstoornis in de pizzeria”

  1. “Verbazingwekkend genoeg was de voorgenoemde overwinning niet eens zozeer hét hoogtepunt voor mij. Mijn hoogtepunt is het feit dat ik nu gewoon in de keuken durf te staan. Dat ik niet meer in paniek raak wanneer mij iets te eten aangeboden wordt en dat ik hier niet standaard ‘nee’ op zeg. Ik neem de tijd om erover na te denken en mezelf nog even wat ruimte te geven, daarna beslis ik of ik het aandurf of niet. Ik merk dat hoe vaker ik met mijn angst voor eten wordt geconfronteerd, hoe minder eng het wordt om me er gewoon aan te wagen. Die grote tijger die voor me neus staat, blijkt dan ineens een kitten te zijn. En wanneer ik hem zachtjes aai, blijkt hij nog lief te zijn ook.”

    De uitspraak van de tijger en de kitten 🙂

  2. Wauw wat een mooi verhaal. Ik heb tijdens mijn eetstoornis ook in een restaurant gewerkt ook tot laat en hun aten daar ook altijd. Maar ik niet of heel weinig. En personeel zei dan wel moet je niet eten. Ik had mijn smoesjes dan al kaar. Nee eet thuis wel of ik zit vol. Of ik nam alleen salade. Ze hebben zelfs een keer gezegt straks krijg je nog anorexia, ik had allang een eetstoornis. En nu nog steeds. Maar ik hou van Italië en ben echt gekraakt door je verhaal het zet mij aan het denken. Mooie tekst van
    Die tijger en die kitten. Suc6 nog verder je kan het. Hele mooie foto trouwens.

    Liefs Amanda

  3. Heel goed geschreven, ik herken het helemaal. Ik werk sinds kort ook in een restaurant, en we eten dan vooraf, al rond half 5. Ik vind dit echt een nachtmerrie. De eerste paar weken huilend op de fiets naar mijn werk gezeten. Maar naarmate ik het vaker doe, en gewoon door blijf zetten, wordt het eten op het werk al minder erg. Makkelijk is het nog steeds verre van, maar ik kan trots op mezelf zijn dat ik volhoud. En jij ook!

  4. Heel mooi blog!

  5. Mooi beschreven, fijn dat je er nu een stuk beter voor staat!

    Grappig dat dit precies geplaatst wordt nu ik straks een pizza ga eten met een groep in een pizzeria! 🙂

  6. Prachtig stuk!

  7. Goede blog herkenbaar! Zo zie je maar weer hoe verstrikt je kan zitten in de es! Als je gewoon geen es had had je gezegd, nou geen idee die gerechten heb ik nog niet gehad, ik ga het even vragen aan een collega!

  8. Goed geschreven zeg! Je bent echt heel goed bezig. En je hebt zóó verschrikkelijk gelijk in wat je zegt: “Laat anderen er ook voor je zijn om je te helpen!” Dat is misschien nog wel één van de belangrijkste dingen in het leren omgaat met en het overwinnen van een eetstoornis. Om het niet alleen te willen doen, maar je te laten helpen.

  9. Best herkenbaar voor mij.

    Ik werk in een ijsjeszaak en op de kalme momenten snoepen mijn collega’s naar hartenlust van de ijsjes en de wafels. Nadat ik al tig keer geweigerd heb, beginnen ze zich echt af te vragen waarom ik al het eten afsla. Ik moet toch echt wel eens een keertje “ja” zeggen en zelf ook een ijsje nemen…. en weet je, de volgende keer doé ik dat gewoon! 🙂 !

  10. Mooi geschreven :). Ik herken ook wel wat je zegt, dat je door je klanten weer ziet dat eten ook leuk kan zijn. Dat had ik heel erg toen ik op een groep kwam met mensen met andere problematiek dan eetstoornissen. Toen dacht ik; “oh ja, zo eten mensen zonder eetstoornis dus.” Succes met je herstel! En inderdaad; hulp is zo belangrijk!

  11. Herkenbaar… met es in de bakkerij gerold, na 3 jaar nog niet helemaal gezond maar wel een stuk beter. Wed dat het zonder de bakkerij niet zo gelopen was. 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *