Helaas zijn er nog veel mensen die bij een eetstoornis enkel denken aan een dun meisje met ernstig ondergewicht. En ja, dit beeld kan ook bij een eetstoornis horen, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Eetstoornissen komen namelijk in alle vormen en maten, letterlijk en figuurlijk. Of je nu ondergewicht, overgewicht of een volgens het BMI gezond gewicht hebt. Of je nu bent aangekomen, afgevallen of gelijk bent gebleven. Jouw gewicht zegt niks over of jij wel of geen eetstoornis hebt. Een eetstoornis is namelijk geen gewichtsstoornis, maar een mentale aandoening. Het is iets dat in je hoofd gebeurt.
Het is begrijpelijk dat iemand die niet zo veel van eetstoornissen weet of er niet persoonlijk mee te maken heeft gehad, dit beeld van het heel magere meisje heeft. Dit is immers het beeld dat de afgelopen decennia het meest in de media is geschetst. Misschien ook wel het beeld dat het meest blijft hangen, omdat het er shockerend uitziet. Deze lichamelijk gevolgen die bij een eetstoornis kunnen komen kijken, zijn ook heel heftig.
Maar eetstoornissen komen in alle vormen en maten, letterlijk en figuurlijk. De meeste mensen met een eetstoornis hebben helemaal geen ernstig ondergewicht, maar dat maakt de eetstoornis niet minder ernstig. De meeste mensen met een eetstoornis hebben een gezond gewicht of overgewicht. Een gemiddeld lichaam, waaraan je als buitenstaander niet kan aflezen dat iemand met een eetstoornis worstelt. Al kan (ernstig) ondergewicht natuurlijk ook een andere oorzaak dan een eetstoornis hebben.
Maakt dat de eetstoornis minder ernstig, minder echt? Iemand die zelf aan een eetstoornis lijdt, kan soms deze overtuiging hebben en het gevoel hebben daarom geen zorg of hulp te verdienen. Misschien herken je dit zelf ook wel? Dan wil ik je met heel veel liefde meegeven: nee, dat maakt het niet minder echt of ernstig. Ja, je verdient wel hulp, steun en zorg. Een eetstoornis is namelijk geen gewichtsstoornis, maar een mentale aandoening. Het gaat erom wat er in je hoofd gebeurt en dat wat er in je hoofd gebeurt, kan een gigantische impact hebben op je dagelijks leven. De zelfhaat, de obsessies, het verdriet, de isolatie; het is wel degelijk echt, wel degelijk ernstig.
Dus twijfel niet of jouw eetstoornis wel erg genoeg is. Misschien ben je aangekomen, misschien ben je afgevallen of misschien is er niks veranderd aan jouw gewicht. Als jij niet lekker in je vel zit, dan is dat belangrijk. Zelfs als je misschien niet het stempeltje ‘eetstoornis’ erop kan plakken. Praat erover met mensen in je omgeving, want je hoeft hier niet alleen mee rond te lopen. Het gaat over jouw (mentale) gezondheid en dat is heel belangrijk. Zorg goed voor jezelf en laat voor je zorgen. Dat ben je waard.
Geef een reactie