De media van tegenwoordig laat vooral hele slanke afgetrainde vrouwen zien. De maatschappij is over het algemeen een stuk vriendelijker tegen onwijs slanke vrouwen dan tegen vrouwen die wat zwaarder dan gemiddeld zijn. Veel jonge mensen hebben hierdoor het gevoel dat zij niet tevreden kunnen zijn met hun uiterlijk en proberen hun uiterlijk te veranderen. De oorzaak van die ontevredenheid verschilt per persoon, maar wat we wel kunnen stellen is dat dit, samen met andere oorzaken, nog al te vaak tot een eetstoornis leidt.
Raak niet in paniek wanneer iemand uit je omgeving, iemand waar je om geeft, een eetstoornis heeft. Een eetstoornis is geen ‘life-sentence’, je kunt ervan herstellen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat een mens niet van de ene op de andere dag kan stoppen met het schadelijke gedrag dat door de stoornis veroorzaakt wordt. Een eetstoornis vindt vaak de oorsprong in dieperliggende psychologische problematiek. Als je een geliefde met een eetstoornis wilt helpen is het van groot belang dat je geduld hebt, zowel voor jezelf als voor je geliefde.
Hieronder staan een aantal tips opgesomd, zodat jij je vriendin, moeder, vrouw, zus, tante of nicht kunt steunen in het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. ###
1. Gezellig eten
Eten in het openbaar of met iemand erbij kan erg moeilijk en zelfs beangstigend zijn voor iemand met anorexia. Laat je geliefde niet alleen tijdens het eten. Maak van eten een sociaal gebeuren, daardoor leid je de aandacht van het eten af. Door samen te eten heb je ook beter zicht op wat zij binnenkrijgt aan voeding. ‘’Als ik met mijn partner of familie eet, eet ik altijd gezond en ook voldoende, maar zodra ik alleen ben met het avondeten komt er nauwelijks iets van terecht”
2. Verwen haar
Wanneer heeft zij voor het laatst liefdevol aandacht aan haar lichaam besteed? Denk aan een Wellnessdagje, een bezoek aan de schoonheidsspecialiste, pedicure, manicure of zelfs een bezoek aan de kapper. Om te herstellen van een eetstoornis is het belangrijk dat jij met je geliefde werkt aan haar zelfbeeld, het creëren van een positief zelfbeeld. Aandacht besteden aan je lichaam en het verzorgen ervan is daar een essentieel onderdeel van. Trakteer haar dus lekker op een dagje verzorging!
3. Bespreek het
De meeste meiden en vrouwen met een eetstoornis gaan door het leven met een masker op. Wanneer je vraagt hoe het met ze gaat is het antwoord meestal ‘’prima” of ‘’goed hoor”. Dat is een makkelijk antwoord maar hoe gaat het echt met haar? Thuis, op school, op het werk? Hoe voelt zij zich? Neem de tijd om met haar in gesprek te gaan en erachter te komen hoe het werkelijk met haar gaat achter die hele poppenkast.
4. Aandacht voor de risico’s
De meeste mensen, en dus ook patiënten met een eetstoornis, kennen de gevaren van de stoornis: ondervoeding, ondergewicht, haar uitval, maagklachten, darmklachten, broze nagels, een doffe ongezonde huid. Weinig mensen begrijpen echter niet wat het werkelijk voor je lichaam betekent, wat de lange termijn gevaren zijn en hoe je de symptomen kan herkennen. Maak een moment om samen met je geliefde de gevaren in kaart te brengen en te onderzoeken of zij al symptomen laat zien. Maak haar hiervan bewust. Zet samen de negatieve gevolgen tegenover de (zogenaamde) voordelen.
5. In het openbaar
Neem haar mee voor een gezellige dag of avond in de stad. Neem de tijd om lekker samen te tutten en je ‘’mooi” te maken. Meng je onder de ‘’gewone” bevolking voor een drankje en een hapje in plaats van naar de film te gaan om naar onnatuurlijk slanke/afgetrainde mensen te kijken. Herinner haar eraan hoe de meeste mensen in het dagelijks leven eruit zien.
6. Een positieve omgeving
Als je een eetstoornis hebt is het niet voldoende om af en toe te horen dat je het goed doet, dat je er mag zijn en dat mensen van je houden.
Iemand met een eetstoornis heeft continue aanmoediging nodig om lief voor zichzelf te zijn, goed voor zichzelf te zorgen en zich te realiseren dat zij er mogen zijn. Omring haar dan ook zoveel mogelijk met mensen die positief zijn ingesteld, liefde bieden en haar accepteren voor wie ze is (en haar dat ook vertellen!)
7. Zoek hulp
In veel gevallen is het noodzakelijk om enige vorm van professionele hulp in te schakelen. De stoornis is vaak te intens om volledig op eigen kracht te verslaan. Het ontstaat vaak door een combinatie van factoren, zoals: indrukken uit de omgeving en media/maatschappij, biologische/erfelijke factoren, psychologische factoren en persoonskenmerken. Veel mensen die aan een eetstoornis lijden vinden het eng om de stap naar de hulpverlening te zetten en zeker als ze eigenlijk niet willen toegeven dat ze een probleem hebben. Moedig haar aan om die stap wel te zetten en biedt aan om mee te gaan als ze niet alleen durft. De aanwezigheid/steun van iemand die ze vertrouwd en op de hoogte is van haar problemen, kan stap een stuk minder eng maken.
8. In beweging niet overbeweging
Beweging is belangrijk voor je gezondheid. Het is echter niet gezond om dwangmatig of overmatig te bewegen en zeker niet als je weinig eet tot niets eet. Het is niet de bedoeling dat sporten een verplichting wordt of zelfs een verslaving. Neem je geliefde mee naar de sportschool voor gezellige groepslessen of bekijk welke teamsporten ze zou kunnen doen. Je kunt ook een moment in de week afspreken dat jullie samen een stukje gaan joggen. Maak sporten een ontspannende en gezellige bezigheid voor haar en neem haar daarna bijvoorbeeld mee om samen te lunchen.
9. Aandacht voor de media
Wat kijkt zij eigenlijk voor programma’s? Kijkt ze vooral naar programma’s zoals Next Top Model of kijkt ze bijvoorbeeld ook Ik Hou Van Holland? Bespreek met haar wat haar triggert om zich vast te houden aan haar eetgestoorde gedrag en welke programma’s een algemeen beeld van de gemiddelde mens biedt aan de hand waarvan zij kan relativeren.
10. Shoppen
Meiden en vrouwen met een eetstoornis dragen vaak onflatteuze kleding of kleding waarin ze hun lichaam kunnen verstoppen. Neem haar een dagje mee de stad in en help haar bij het uitzoeken van kleding waarmee ze haar (mooie) figuur aan de wereld kan laten zien!
Hoe help jij je geliefde met een eetstoornis?
N.b. in de tekst staat regelmatig ‘haar’ maar dit kan ook net zo goed ‘hem’ zijn.
Geef een reactie